Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

За пътищата и физиката!

Неактивен Wolfgar

  • Потребител неЧовек
  • *
    • Публикации: 1498
  • Път - не е пред теб, а около теб!
Физиката, глупако!
Ако познаваме нейните закони, жертвите по пътищата ще бъдат много по-малко

МИХАИЛ БУШЕВ,
СП. "СВЕТЪТ НА ФИЗИКАТА"09.04.2010

Oбучението по физика в училищата все повече се съкращава. Но обществото не изглежда разтревожено. Има си по-важни грижи. По някакво странно съвпадение повечето от източниците на тези грижи започват с буквата "К": Криза, Корупция, Кражби, Катастрофи (по пътищата)… За последните слушаме всеки ден: "Тази година по пътищата на България ще загинат близо (повече от) хиляда души", вещае мрачен дикторски глас.

Жертви като на война. Но едва ли някой от загрижените администратори се досеща, че бедата започва от слабото познаване на физическите закони.

Да започнем с призива: "Карайте бавно". Какво значи "бавно"? Всеки физик веднага ще реагира: бавно спрямо какво? Движението е относително, скоростта е относителна (изключваме светлинната скорост). Ще ни отговорят: разбира се, скоростта спрямо пътното платно.

Но дали бавното движение спрямо платното наистина е безопасно? Да вземем екстремния (но нерядък) пример: кола, спряла насред пътя (да речем, поради повреда). Движението й е "бавно", движи се с нулева скорост. И какво от това? Какво му е безопасното, ако върху спрялата кола връхлети друга със скорост 100 км/ч? Ефектът е почти същия като при сблъсъка на две насрещно движещи се коли със скорост 50 км/ч. А тази скорост никак не е висока и би могла да се сметне за "безопасна".

Ясно е, че нито нулевата (спрямо платното), нито ниската (пак спрямо пътното платно) скорост е безопасна.

Опасността иде от разликата в скоростите. Колкото по-различни са скоростите на колите в потока, толкова по-опасно е движението. От значение е относителната скорост на участниците в движението. Колкото по-ниска е именно относителната скорост, толкова по-безопасно е движението.

Така че физически грамотният човек би препоръчал не да се движим бавно (спрямо пътното платно), а да се движим с ниска (спрямо потока от коли) относителна скорост. Да се движим със средната скорост на потока. Именно това е безопасната скорост.

Ако разбираха това, контролните органи щяха да санкционират както твърде превишената, така и прекалено ниската скорост. Защото най-опасни са големите отклонения от средната скорост на потока. Призивът "Карайте бавно" трябва да се разбира като "Карайте бавно в отправната система на потока". Но това е физика. А тя, както вече казахме, не е на голяма почит в училищните програми. Последствията от този горчив факт са различни, но винаги в крайна сметка имат отрицателен знак. Ето още два примера.

Един призив към шофьорите гласи: "Карайте със съобразена скорост". Какво значи една скорост да е "съобразена"? Физиката не познава такова понятие. Скорост, съобразена с какво? Като дългогодишен шофьор разбирам, че при всяко пътно-транспортно произшествие водачът може да бъде обвинен, че не е карал със скорост, съобразена с пътната обстановка. И вината е изцяло негова. Това е понятие-балон - раздува се и се свива според обстоятелствата. Пътят може да е осеян с дупки и всякакви други препятствия, може да прилича на минирано поле, но шофьорът трябва да кара със "съобразена скорост". Казано другояче, шофьорът трябва да притежава способности на ясновидец, за да предвиди всички изненади по пътя.

Ясно е, че понятието "съобразена скорост" не е съобразено с физиката, то не принадлежи към сферата на научното познание, а по-скоро към мистиката.

Следващият пример ни насочва към една много тревожна тенденция. Неопитни, но самоуверени шофьори с мощни коли губят контрол, излитат в пропасти, блъскат се в крайпътни дървета, убиват пешеходци... Много често това става при почти празен път, в часове на слаб трафик.

Причината отново е в несъобразяването с физическите закони. Шофьорът си мисли, че щом наоколо няма контролни органи, може да кара, както си иска. И натиска педала…

На такъв шофьор и през ум не му минава, че освен законите за автотранспорта съществуват и природни - физически - закони. А тези закони са неумолими. Те наказват всяко нарушение. Те са по-строги и по-безпощадни от всякакви контролни органи.

Незнанието на законите не е оправдание. Още бележитият английски философ Френсис Бейкън е казал: "Знанието и мощта на човека съвпадат в едно, понеже непознаването на причината измамва в резултата. Природата именно се побеждава само като й се подчиним и което в съзерцанието важи като причина, в изпълнението важи като правило".

И така, природата се побеждава само когато й се подчиняваме. Бейкън го е казал още преди Нютон да е открил законите за движението. И ни е предупредил: законите на природата трябва да се спазват, а за да се спазват, те трябва да се познават.

Което ни връща отново към училището. И към нуждата от съобразено обучение по физика.

Авторът е старши научен сътрудник доктор на физическите науки в Института по физика на твърдото тяло, БАН.

Заглавията са на редакцията.

http://www.politika.bg/article?id=16744
"Ето да вземем теб - ти си прост... не умствено разбира се ... ама се правиш на сложен ... сигурно за да си по-интересен на себе си ... :D"