Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

Сатурн

Гост · 16 · 23218

Мортиша

 • Гост
Според ведическата традиция Сатурн е син на Сурия и Чхайя – прислужницата на Сангия,съпругата на Сурия. Сангия, не издържайки на непрестанната любовна страст на своя съпруг, тайно го изоставя, като моли Чхайя да я замести. Освен Шани, Сурия и Чхайя имат още две деца – Саваран и Тапати. Древните веди свързват Шани с Ямарадж – богът на смъртта, владетелят на адските планети. Яма управлява царството на мъртвите. Син е на Вивасват и е първият смъртен, роден сред боговете. След смъртта си повежда борба срещу тях и ги принуждава да му дадат безсмъртие, да го признаят за равен. Яма помага на хората да получат дълъг живот и избавление от смъртта.
Като съдия на мъртвите той се отъждествява със Сатия – истината и справедливостта. Пътят към Абсолютната Истина (Сат) е Сатия – най-чистата истина. В западната астрология името на Сатурн произхожда от Сатан или Сатур и се свързва с дявола, гордостта, нещастието  и загубите.

Индийският Шани почита Брахма, притежава ярка светлина, твърд характер и силата  да материализира, да създава безбройни форми на проявление.

Родените с акцентиран Сатурн в хороскопа често са с астенично телосложение, изглеждат затворени, сериозни, с масивна брадичка и хлътнали очи. Благоприятно поставен и аспектиран Сатурн в хороскопа дарява родения с благоразумие, предвидливост, предпазливост, изключителни организаторски способности и изпълнителност.

При слаб и афликтиран Сатурн в хороскопа се наблюдава раздразнителност, склонност към недоволство, постоянна неудовлетворенност, оплаквания, изблици на сляп гняв. Под влияние на Сатурн са зъбите, костите, далакът, дясното ухо и слухът.

Сатурн управлява знаците Козирог и Водолей, екзалтира във Везни, а неговата най-слаба позиция е в Овен.
Градус на дълбока екзалтация – 20° Везни
Градус на дълбоко падение – 20° Овен
Първите 20° от знака Водолей са неговата мулатрикона, а останалите – свакшетра. Целият знак Козирог е свакшетра на Сатурн.
Приятели на Сатурн са Меркурий и Венера; Слънцето, Луната и Марс са врагове, а Юпитер е неутрален.
Скъпоценен камък – син сапфир, аметист и други сини и черни камъни
Метал – желязо и стомана
Цвят – тъмносин и черен

Ден от седмицата – събота


автор Лилия Тодорова


Мортиша

 • Гост
Сатурн
страшилището в астрологията

Със своя спокоен жълтеникав блясък и своето бавно движение върху фона на зодиакалните съзвездия планетата Сатурн внушава величественост, която е забелязана още от древните народи. Реално Сатурн е последната планета, която би могла да се види с невъоръжено око.
Името дадено на този жълт гигант е напълно заслужено – Сатурн е римското наименование на бог Кронос

Астрономия
Сатурн е може би една от най-красивите планети в Слънчевата система. Забележителна е заради своите пръстени съставени от лед и космически прах. Наскоро от НАСА откриха, че пръстените дори пеят. Тя е газов гигант, втората по големина след Юпитер.

Сатурн има огромен брой естествени спътници – до момента са познати над 60! Десет от спътниците на жълтия гигант могат да се наблюдават и с по-мощен телескоп. Но повечето Някои от тях са твърде малки с диаметър по-малък от 10 км. Най-известният и напоследък обсъждан спътник е Титан, за който от много време се знае, че има атмосфера. А наскоро излязоха твърдения, че е напълно възможно в ледените недра, който са съставени и от вода, да има живот – първични молекули, но все пак живот!
Формата не Сатурн не е кръгла, а по-скоро сплескана. Тя има силно сплескване в областта на полюсите и издуване там където е екватора (разликата е почти 10%), причината за тази форма е много бързото въртене и течното състояние на планетата. Сатурн подобно на Юпитер има твърдо ядро, а атмосферите им са характерни със свирепи бури (повечето от които траят в течение на години). Атмосферата на Сатурн е образувана предимно от водород и хелий. В центъра на планетата е разположено скално ядро с размерите на Земята с температура около 12000К. Сатурн излъчва повече енергия в околното пространство, отколкото приема от Слънцето. Магнитното поле на Сатурн е по-слабо от полето на Юпитер. Предполага се, че електрическият ток в разположения дълбоко под повърхността течен метализиран водород е причина за магнитното поле на планетата.
Освен пръстените, за който ще кажа малко по-надолу, за Сатурн е интересно да се каже, че има необичаен начин на въртене. Астрономите са определили два периода на въртене в зависимост от географската ширина. Първата, включва зона от северната граница на южния екваториален пояс до южната граница на северния екваториален пояс, е с период на въртене 10 часа и 14 минути, и за всички останали зони периода на въртене е 10 часа и 45 минути.
Разбира се пръстените си остават най-голямата атракция на Сатурн. Подобно на повечето му спътници и пръстените могат да се наблюдават и с любителски телескоп. Пръстените се простират до 120 700 км. над екватора. Съставени са от силикатни скали, железен оксид и ледени частици, който варират от големината на прашинка до автомобил! Има множество теории за появата на пръстените (всъщност Уран също има пръстени, но значително по-малки и по-неясно видими). Според една от теориите появата на пръстените са останки от спътник, който приближавайки се твърде близо до гиганта бива разрушен. А според друга теория спътника е бил разрушен от комета. Друга корено различна теория е, че пръстените са останки от първичния материал, от който е сътворен Слънчевата система.
Митология
Историята разказва, че след като Уран (Небето) станал господар на света, той се оженил за благодатната Гея (Земята). Те имали дванадесет деца (шестима синове и шест дъщери) - могъщите и свирепи Титани.
Освен Титаните Гея родила и тримата великани – Циклопи (същества с по едно око на челото, които са всявали ужас у хората). Уран намразил тези деца, защото били смразяващи на външен вид. Той ги затворил в тъмните недра на Земята и не им позволявал да се показват на бял свят. Мъка разкъсвала сърцето на богинята Гея, като гледала как страдат нейните деца - великаните. Като не могла да умилостиви мъжа си Уран, Гея един ден извикала децата си - титаните, и поискала от тях да отнемат властта на баща си Уран. Не смеели титаните да въстанат срещу баща си. Само най-младият от тях Кронос послушал молбата на майка си. С хитрост той победил Уран и завзел властта над света. С острия сърп даден му от сестра му Гея той скопил баща си Уран.
По нататък легендата разказва, че Кронос се оженил за сестра си Рея. Той мразил и по-точно се страхувал от децата, който Рея раждала. Страх го било да не завземат света от него, така както той направил със своя баща. Кронос изяждал всяко едно от децата, който му се раждали. Но Рея скрила едно от тях – великия гръмовержец Зевс. Отгледан далеч от погледа на баща си Зевс пораснал и възмъжал. След близо десетгодишна борба победил баща си Сатурн. Принудил го да повърне погълнатите му братя и сестри, след което го запратил обратно в Тартар (подземното царство) и заел мястото му като върховен бог.


Мортиша

 • Гост
Астрология
Често астролозите гледат със страх на Сатурн. Редом с Плутон той е описван като най-големия злосторник в астрологията. Но за разлика от хората, който обичат да гледат двуцветно на живота аз не смятам така.
За Сатурн можем да кажем, че той се явява надзирателя в хороскопа ни. той е мястото където винаги ще трябва да работим, но не подобно на Прометей – без резултат. Сатурн ни кара да израстваме и ако не сме послушни се появява като злия учител с показалката. Понякога неговите удари са твърде болезнени, но никога несправедливи.
Според мнозина Юпитер е големия бенефик. Не ми се иска да отричам това твърдение, но подобно на Сатурн и той може да взима, но определено неговата роля е да дава и по-точно казано да разширява (сещате се, че разширяването може и с проблеми да е свързано). Подобно на по-големия си брат Сатурн също дава, трудно и само заслужено. Подаръците на чичкото със сърпа могат да бъдат много по-сладки от тези на големия гръмовержец, защото в повечето случаи те са заслужени с много усилия, много търпение, работа.
В астрологията Сатурн реално е гръбнака, нашата форма, онази част от нас без която щяхме да приличаме на влачещ се червей. Той е опората. В зависимост от положението и обработването му Сатурн може да бъде нашето най-силно или най-слабо място. По традиция планетата управлява формата, дисциплината, организацията, амбициите, кариерата, ограниченията, моралните ценности, житейския ни светоглед, принципите, физически той отговаря на костната система, гръбначния стълб, зъбите. Още Сатурн символизира закона, но не както Юпитер – правните принципи, сатурновият закон е неговата строгост, правила, задължения. Сатурн е училището, дисциплината, времето в най-обхватния смисъл на думата. Той е и мъдростта и опита.
В наталната карта Сатурн показва къде човек е прекалено егоцентричен, къде трябва да се жертва в името на мъдростта, мястото където цял живот ще учи, понякога сатурновите уроци са прекалено сурови, а наказанията му при провал напомнят, на стоманен бич впиващ се в нежната душа.
Като Архетип Сатурн символизира хронологичното време и по точно казано вечността като понятие. Често свързват Сатурн с миналото, но той също така може да бъде и бъдещето. Подобно на образа от легендата той седи заключен в царството на мъртвите и чака, за него времето няма никакво значение. Често е наричан „Голямото нещастие”, „Планета на лошата Карма”, „Злосторника в хороскопа” и т.н., но както по-горе вече казах това е изключително двутонно разглеждане на планетата. Реално Сатурн е контрола, съдника, закона. Сърпа даден му от майка му е символ на контрола да определя колко, кое, как. Да сече или да помилва. На границата с личните и външните планети Сатурн символизира и границата на нашите мотиви, прояви, принципи. Той ги изгражда или разрушава.
Положението на Сатурн в наталната карта показва основни характеристики от нашият характер – принципите ни. според Юнг положението на Сатурн в натала е вкорененият, наследеният модел на поведение и нагласа, според него там е и нашата ахилесова пета, мястото където се чувстваме незащитени, слаби, дори виновни, мястото където усещаме малоценност, потиснатост. Донякъде бих се съгласила с това. Но нали всеки може да преработи своите слабости и да ги превърне в своето голямо оръжие. Добре обработената структура е тази, на която можем да се облегнем и да вървим силни напред. Обработения и засилен Сатурн прилича на високото дърво, което стои гордо и силно пред най-силната буря, а неговите силни корени (основите, които Сатурн е построил) не помръдват и милиметър. Тази сила е сред най-големите подаръци на Сатурн.
Положението на Сатурн в наталната карта показва също на какво човек може да разчита в живота.

Ако Сатурн попада в първи дом в наталната карта, човекът трябва да се научи да бъде самостоятелен. От най-рани години такъв човек се разбира, че успеха идва с цената на много усилия и труд. Рядко такива хора вярват в чудеса (всичко зависи от положението на останалите планети). Хората със Сатурн в първи дом са склонни да се насочват към една цел в живота, сякаш нищо друго не съществува донякъде това е сред уроците, които трябва да усвоят т.е., че живота има много неща, които си заслужават вниманието и труда. Слабо отработен Сатурн в първи дом (т.е. неговата липса като сила) може да доведе до слабоволев, зависим от другите човек.
Сатурн във втори дом кара човек да се учи как да регулира и задържа своите ресурси (финансови, таланти – материални и духовни). той трябва да умее пестеливо да ги изразходва, да не се разпилява. Понякога хората със Сатурн във втори дом стават скъперници.
Сатурн в трети дом, говори, че човек ще трябва да се учи да подбира контактите си, да не допуска всеки в тесния кръг от познати. Понякога положението на Сатурн в трети дом подсказва трудности в комуникацията с роднини, проблеми в началното и средно образование.
Сатурн в четвърти дом показва, че човек може да е прекалено консерватизъм в резултат от възпитанието, което е получил. Семейната обстановка е напрегната, усеща я ката затвор. Усеща се силното присъствие на някои от родителите (настойниците). Хората със Сатурн в четвърти дом възприемат грижите към другите като тегло, препятствие, дома е сякаш е мястото което е настроено враждебно към тях.
Ако наталния Сатурн се намира в пети дом, предполага, че човекът е склонен към себеконтрол и сдържаност в емоциите и интимността. Понякога е прекалено строг към децата си. Тези хора обичат да са прекалено застраховани и избягват почти всички рискови ситуации (както навсякъде искам да подчертая, че е важно положението на всички планети). Хората със Сатурн в пети дом обичат да остават сами, често стоят настрана от светските забавления, сякаш живеят в свой затворен свят далеч от шумните тълпи.
Проблемите с работата, забавянето, прекалената самокритичност по отношение на кариерата, висока дисциплинираност на работното място перфекционизъм са характерни за хората със Сатурн в шести дом. Понякога хората родени с това положение на Сатурн имат склонност прекалено много да се съобразяват с другите. Но разбира се медала има и обратна страна.
Често положението на Сатурн в седми дом се свързва с проблеми в брака, сякаш за хората родени със Сатурн в дома на партньорствата е прекалено голяма отговорност и товар.
Ако Сатурн попада в осми натален дом показва дълбок емоционален живот и силни поляризирани чувства. Човекът има засилени интереси към въпроси свързани със смъртта и живота. Подобно на Галактическия сопаджия, хората със Сатурн в осми дом непрекъснато си задават въпроса за живота, вселената и всичко останало, но тези хора никак не се задоволяват с отговора 42. Тук са активирани и въпросите с чуждите пари.
Девети дом – домът на висшето образование и вярванията. Ако Сатурн попада тук човекът може да показва дълбоко отношение към религията и изобщо вярванията. Понякога хората със Сатурн в девети дом могат да стигнат до фанатизъм и направо сектантство в отрицателния смисъл на думата. И обратно – такива хора могат до такава степен да отречат бога, че дори атеизма да им бъде чужд. Сатурн в осми дом трябва да се научи да толерира чуждите вярвания.
Сатурн в десети дом, показва човек със силно развито чувство за отговорност. Човекът умее да създава впечатление на сериозен, стабилен, на отличен организатор. Тук са налице големи, често неизпълними амбиции, кариеризъм, който засенчва останалите сфери от живота. Но всичко това, понякога води до неудовлетворение от достигнатото йерархично ниво в кариерата.
Ако Сатурн се намира в единадесети натален дом, човекът е затворен, необщителен, заградил се в сигурна стена от тесен кръг хора. Този човек не обича да е център на внимание и ако стане такъв, може да изпитва и панически страх. Обича сигурността, доверието, сдържаността в приятелските си отношения.
Сатурн в дванадесети дом показва затворен вътре в себе си човек. Обикновено живота му е забулен в тайни, мистерии, неща, които никога не излизат наяве. Колкото и затворен да е за личните си проблеми, изживявания, емоции, толкова този човек, може да бъде съпричастен, полезен, помагащ на страдащите. Често хората със Сатурн в дванадесети дом са нехайни, немарливи към собственото си здраве и проблеми, изпадат в депресии, но психотерапията едва ли са най-подходящото „лечение” за тях.

 Сатурн обикаля слънцето за около 28-30 години., т.е. всяка една от стресовите точки трае около 2 години. Промените, които настъпват благодарение на Сатурн почти винаги са осъзнати, разбира се това съвсем не означава, че те са желани. Много често сме изправени пред новото без да имаме избор.


Мортиша

 • Гост
Сатурн влезе в знака на Скорпиона


Това е може би едно от най-важните събития в астрологичен план през годината. Сатурн напусна знака на Везните и влезе в знака на Скорпиона. Сега ще се опитам да ви обясня какво значи всичко това.

Колко време Сатурн ще остане е знака на Скорпиона?

Сатурн влиза в знака на Скорпиона на 6 октомври 2012 година и ще остане в него две години и половина.Малко ретроспективна информация


Сатурн беше в знака на Скорпиона точно преди 29 години - между 1983 и 1985 година. Събитията, които се случиха тогава могат да бъдат погледнати като аналогични на това, което се очаква през предстоящите две години и половина.
Скорпионът е знак, който се свързва със секса,а също така е и сигнификатор на един от домовете на здравето. В този ред на мисли точно през периода 1983-85 се заговаря активно за опаснотта от СПИН и това се превръща в масова истерия. Може би сега вече официално ще се оповести и разпространи лекарство срещу тази болест.
Скорпионът е и знак на промените и трансформациите. Точно преди 29 години се заговаря за големи технологически промени, заговаря се за киберпространство, Apple създава персоналният компютър Macintosh. Това, което можем да очакваме сега е още по-голям скок в технологично отношение.


Какви ще са положителните промени ?
Скорпионът е много важен знак, който носи много в себе си и хубаво и много предизвикателно познание. От една страна това е най-отдаващия знак в зодиака. През този период всеки един от нас ще се научи как да надмогне егото си, как да се научи да дава безусловно, но може би най-важното, на което ще се научи всеки един от нас е как да се трансформира, да се променя и да се превръща в едно по-зряло и мъдро копие на самия себе си.
Какво имам предвид под трансформация? Това е процес, в които всеки един от нас ще се освободи от старото и ненужното - било то черта на характера, стереотип, начин на мислене, човек, връзка, дом, т.н - всичко, което е изчерпано в живота ни ще си тръгне, за да направи място на новото. Всеки един от нас ще изживее някаква символична смърт и ще му се наложи да се раздели с нещо старо. След тези две години и половина всички ще бъдем много по-различни и променени.
Този период ще ни направи по-добри и по-духовни. Мисълта ни няма да е насочена само към това, което се случва със самите нас и колко пари имаме, а много по-важно ще е да разберем, че всички сме част от цяло и ако една част от това цяло страда, то тази болка се прехвърля и на другите части.
Ще имаме шанса да разберем, че ако действаме като едно цяло и сме положителни, помагаме си и сме способни да отдаваме на ближния, то нещата ще са много по-добри. И за не прозвучи това прекалено химерично, ще спомена, че ако сами не сенаучим, то може да усвоим урока си и по насилствен начин, като бъдем задължени да го научим.
Знакът на Скорпиона се свързва и с мистичното познание. Може да се очаква, че през този период езотериката или с други думи скритото познание ще стане много по-достъпно на хората и те ще го прилагат в своя полза. Може да се очаква, че и в медицината ще има положителни промени, нови ефикасни лекарства ще се появят, ще се намерят и алтернативни начини за лечение.
Промените, които ще настъпят ще са много сериозни и важни и ще носят своето послание до всеки един от нас - няма да има човек, който да мине през този период неразбрал, нечул или невидял. От нас хората зависи да се възползваме по най-удачния начин от познанието, което ще ни бъде дадено.Кого засяга най-вече тази позиция на Сатурн?

Разбира се на първо място това са представителите на знака на Скорпиона. Моята лична препоръка е да се възползват от услугата прогноза, за да могат да си начертаят ефикасен план как да се справят с предизвикателствата през този период. Същи така и представителите на знака, които смятат, че имат нужда от повече познание за самите себе си могат да се запознаят в детайли с особеностите на характера си чрез хороскопа и кармичния анализ.
Още една важна група хора може да се включи тук - това са хората, които имат рожден Сатрун в знака на Скорпиона. Това са хората родени между 1983 и 1985 година. За тези хора ще настъпят важни и съществени промени и от тези промени до голяма степен зависи как ще продължи живота им през следващите около 30 години.


Всички знаци ще усетят преминаването на Сатурн през знака на Скорпиона, но известно напрежение може да има при другите фиксирани знаци Лъв, Водолей и Телец. Те ще бъдат изправени пред редица предизвикателства, с които ще трябва да се справят успешно. Трансформациите при тях ще са някак си по-осезаеми. За представителите на тези знаци важи същата препоръка, която дадох и за Скорпионите.


Не се сърдете никога на Сатурн, за нещата, които отнема от живота ви! Той минава и отнема само ненужното. След него имате чувството, че сте изхвърлили един тон баласт, който преди ви е пречил да се концентрирате върху стойностното. Ако едно нещо не е преживяло Сатурновия транзит, то не е било дълготрайно и не ви е било нужно. Но това, което остава, на него можете да се опрете. Няма по-стабилен "чистач" в материален план от Сатурн. Всичко ще изхвърли, което преди само сте се канели да изхвърлите и все не сте го правили. Ако преди неговия транзит сте си си клатили краката, загубите ще за болезнени. Може да си отидат и стойностни неща, които не сте успели да доведете до достатъчно узряване, с което да получите една слаба оценка. Ако ли сте се занимавали сериозно със себе си и не сте бягали от отрезвяващите уроци на живота, Сатурн ще мине и ще стабилизира вашите постижения - във всеки един план, но и в материалния. Той е господарят на нашия материален свят и следователно уважаваните от него структури са устойчиви, добре организирани и стабилни. Неотговарящото на тези изисквания не издържа неговия тест. Един труден, но справедлив учител.
« Последна редакция: Декември 20, 2012, 11:48:32 от Мортиша »


Мортиша

 • Гост
Сатурн е планетата, натоварена може би с най-сложна астрологическа символика. За да вникнем в нея, би било добре да проследим образите на Сатурн в различните митологии. Митовете отразяват мисленето на хората, които са ги създали и са творения с изключително дълбоко съдържание.   

Най- популярният мит е този за гръцкия бог Кронос, който съответства на римския Сатурн. Според гръците, в началото съществувал само безкрайнят Хаос, от който се родил целият свят. От Хаоса произлязла и богинята Земя (Гея), която дала началото на необятното  Небе (Уран). Уран станал властелин на света и се оженил за Гея. Родили им се страшни синове- титаните, циклопите и огромните великани. Уран се изплашил от силата на великаните и заповядал да ги оковат и хвърлят в недрата на Земята. Гея решила да освободи синовете си, повикала другите си деца, титаните, и започнала да ги увещава да се опълчат срещу баща си. Само най-младият от тях, Кронос, застанал на страната на Гея. Той кастрирал баща си със сърп и заел мястото му на владетел на света. Уран обаче го проклел да загине като него от ръката на собствения си син. Проклятието се сбъднало, макар Кронос да започнал да поглъща едно след друго децата си веднага след раждането им. Съпругата му Рея успяла да спаси само най-малкото - Зевс, като дала на Кронос да погълне камък вместо бебето. Когато Зевс пораснал, победил  баща си и станал върховен бог.


Името Кронос се свързва с Χρόνος- време. Така че Кронос в мита олицетворява времето, а поглъщането на децата символизира неумолимото му движение, което поглъща настоящето.


Мисля, че повечето от нас познават Сатурн-Стръвника и се страхуват от заплашителната му сила, но той има и друга страна.


Според гръцката легенда, след поражението му Зевс затворил Кронос в мрачния Тартар, в недрата на земята. Според римската митология обаче, когато Юпитер (римският еквивалент на Зевс) победил баща си, той го прогонил от небето, където живеели боговете и Сатурн отишъл на земята.  Митичният цар на Лациум, Янус, приел дружелюбно низвергнатия бог във владенията си. В знак на благодарност Сатурн научил жителите на Лациум на земеделие и различни занаяти, а на Янус дал способността да вижда и миналото, и бъдещето. Така че за римляните Сатурн бил бог на земеделието и на мъдростта. Всъщност и в гръцкия мит оръжието на Кронос е сърпът, а децата, които поглъща в утробата си, символично напомнят хвърлянето на семето в земята. Тези елементи от мита показват, че Кронос е бил древно земеделско божество. 


Възникването на земеделието в онези древни времена било от огромно значение за оцеляването на човешкия род. Реколтата можела да се съхранява, а животът станал по-предвидим; хората не зависели само от природата, но и от собствения си труд и познания.  Именно земеделието, основано на повторяемостта на природните процеси, накарало хората да обърнат внимание на циклите на небесните светила и да създадат календара.


Като бог на мъдростта, на ценното знание, събирано с време и търпение, Сатурн открива другото си лице- това на Мъдрия Учител. Него са чествали римляните всяка година към края на декември с празниците, наречени Сатурналии. През тях робите били освобождавани от всекидневните си задължения, можели да седят на трапезата с господарите си, дори ги карали да им прислужват. По този начин ролите се разменяли и така се възцарявала справедливостта. Освен време за веселие и подаръци обаче Сатурналиите били и време за плащане на данъци, с които всички свободни граждани трябвало да изпълнят задълженията си към обществото.     


В характера и живота на всички от нас Сатурн неизменно проявява двете страни на своята природа- на Злосторника, който заплашва да ни унищожи и на Мъдрия Наставник, възпитаващ у нас постоянство, търпение и издръжливост, необходими за развитието ни. 


Наричам Сатурн също Великият Алхимик, защото развитието на човешката личност наподобява алхимичен процес, продължаващ  през целия човешки живот. Приема се, че целта на алхимията намирането на философския камък, с чиято помощ  оловото се превръща в злато. Много алхимици са прекарали дълги години, анализирайки химическите субстанции с тази цел. Но, както отбелязва и Юнг, съществували са малко на брой люде, за които главното в изследванията били символите и техните психически ефекти. Те били убедени в по-дълбокия смисъл на алхимията и  смятали търсачите на богатство за навници. Фразата, която съм избрала за мото на доклада, отразява тази тяхна позиция: „Aurum nostrum поп est aurum vulgi” или „Нашето злато не е обикновено злато”. Тези алхимици си давали сметка, че промените на веществата напомнят на резултатите от процесите,  протичащи в тяхната психика. В този смисъл крайната цел на алхимика е постигането на висша мъдрост или самопознание, сравнима с превръщането на оловото в скъпоценното злато, божествения метал. Златото символизира вътрешното просветление, превръщането на грубото природно същество в преобразен човек, освободен от примитивните си инстинкти.  Но за да достигне до вътрешното си злато, той трябва да премине през много изпитания, много да изтърпи и да изстрада.


Мястото на Сатурн в картата, знакът и домът, в които той се намира, както и аспектите, които прави, ни показват най-проблемната област в живота ни, която обаче е зона на най-голям потенциален растеж; там  можем да превърнем оловото в злато.


В астрологическата традиция Сатурн се свързва със злото, кармата и греха. Както подчертава Елин Съливан в книгата си «Транзитите наСатурн», гръцката дума «hamartia», превеждана като «грях» , всъщност означава «трагична грешка» и като термин идва от стрелбата с лък. Първоначалното й значение буквално е «да не улучиш целта». У всеки човек има качества, символизирани от Сатурн,  които му създават трудности и проблеми, пречат му да «улучи целта». Работата с тези качества е болезнен процес, тъй като предизвиква силна емоционална реакция. Един астролог или психолог винаги трябва да  помни, че трябва да подхожда много внимателно към Сатурновата тема в живота на човека. Всички страхове и задръжки, скрити в подсъзнанието, са грижливо маскирани и свързани с проекции върху други хора. При работата си със Сатурн, човек неизбежно се среща с тъмната половина на личността си, която не признава или ако употребим термина на Юнг, със Сянката.

„Aurum nostrum поп est aurum vulgi”


Нашето злато не е обикновено злато
източник:
ВЕЛИКИЯТ АЛХИМИК


Мортиша

 • Гост
САТУРН В ЗЕМНИТЕ ЗНАЦИ И ДОМОВЕ

Докато огненият елемент се свързва с идеите, земният се свързва с резултата от идеята. Всичко материално, което ни заобикаля е материален резултат от творческия порив на Бога Творец или Демиурга.

Земният елемент показва способността да осигуряваш и подържаш материалното си съществуване в разумен ред, способността да намериш мястото си в стуктурата на обществото, както и почестите и благата, които  носи това.


САТУРН В ТЕЛЕЦ, ВЪВ ВТОРИ ДОМ И В АСПЕКТ С ВЕНЕРА


Втори дом е областта на парите, които печелим, на притежанията и начините, по които ги придобиваме. Като неподвижен дом, втори дом изисква сигурност и гаранции. Умението ни да си осигуряваме обезпечен живот, се свързва с нашето самочувствие, с представата ни за собствена стойност. На втори дом съответства знакът Телец и го управлява Венера, тъй като любовта представлява една от най-големите ценности в човешкия живот.


Най-явната проява на Сатурн във втори дом и в Телец е страхът от бедност. Човек с това Сатурново положение държи толкова на парите, че буквално е готов да се продаде за финансова сигурност. Като правило, в живота му има трудни периоди на безпаричие, но дори когато постигне добро финансово положение и се сдобие с имоти и добра банкова сметка, той продължава да се запасява и осигурява за „черни дни”. Това е много предпазлив в паричните си дела индивид, който толкова се страхува за притежанията си, че безпокойството му го парализира и му пречи да се радва на притежанията си. Парадоксалното е, че този страх често причинява загуби, понеже потиска инициативата и води до нежелание да се рискува. От друга страна Сатурн във втори дом дава голяма практичност, издръжливост в тежки ситуации, упоритост, предвидливост във финансово отношение и спестовност.


Понякога, по-рядко се среща другата крайност- отрицание на материалните неща, порицаване на стремежа към тях, неразумно разпиляване на финансовите средства. Естествено, в този случай трудностите и „черните дни” настъпват много бързо и човек е много критично настроен към по-добре осигурените хора. В този случай те играят ролята на Сянката, т.е. проявяват чертите, които той отрича дори пред себе си да притежава


Аспектите на Сатурн с Венера, най-вече напрегнатите, са особено болезнени. Венера символизира малките, но тъй приятни житейски дарове като хубост, очарование, удобства, уют, както и парите, с които може да се придобият. Венера е богинята на любовта и въпреки прелестната си и нежна външност, тя притежава огромна власт. 


Аспектите Сатурн- Венера носят провали в любовта, страдания и разочарования, които създават недоверие и страх от отхвърляне, а също комплекс за  непривлекателност, който много трудно се преживява най-вече от жените. В много случаи тези жени изобщо не са грозни, дори обратното, но грозотата е субективно усещане, тя е свързана с ниска самооценка. Всеки човек е имал в живота си една или повече неблагополучни връзки, но не при всеки те стават повод за дълбоки драми. Хората с аспект Сатурн-Венера изглеждат затворени, хладни, дори надменни, но това е маската на Сатурн, зад която се крие настойчиво желание за обич и несъзнателно недоверие, че са достойни за нея. Тъй като Телецът се свързва с физическия аспект на любовта, често се оказва, че  като деца те не са били прегръщани и приласкавани и по-късно са сковани във физическите прояви на обичта си. Пестеливи са както в изразяването на чувствата си, така и в изразходването на парите си, не смеят да се поглезят, да си позволят дребни удоволствия и прищевки.


Така че трагичната грешка при Сатурн в Телец, втори дом и в напрегнати аспекти с Венера се състои в надценяване на външни неща като пари, притежания и любими хора, страх от тяхната загуба и подценяване на собствената стойност. Алхимичният процес се състои в това да приемеш външността си такава, каквато е и да се научиш да се обичаш и да се радваш на живота. Това е дълъг процес на самодоказване и преоценка на собствената стойност, включващ и способността да печелиш пари. Трудно заслуженият дар на Сатурн се състои в превръщането на Грозното Пате в самоуверен Лебед. 

САТУРН В ШЕСТИ ДОМ ИЛИ В ЗНАК ДЕВА


Значенията на Дева и на шести дом в натала са работата, служенето, отношенията с колеги и работодател, занимания с болести и грижи за здравето. Шести дом се свързва изобщо с рутинните ежедневни дейности и задължения, които рядко предизвикат ентусиазъм у когото и да е било.


Сатурн в знака на Девата се проявява като педант, прагматик, придава на характера голяма критичност, придирчивост, недоверие и склонност към съмнение.


Същевременно човек с това положение притежава полезни качества като сериозно отношение към работата, настойчивост и способност за съвестно изпълнение на рутинни дейности, изискващи точност и перфекционизъм.  Той има определeно чувство за субординация и очаква същото от колегите си и от своите подчинени. Склонен е да се преуморява до изтощение в стремежа си да свърши всички задачи, с които го отрупват работодателят и близките му. Независимо от това, че обикновено не се старае да изпъква в колектива и да заема ръководни длъжности, той е незаменим като помощник на шефа и е един от тези хора, които безшумно вършат голяма част от текущата работа. Това е добро положение за хора, които се занимават с обслужващи дейности, като например счетоводители и медицински работници.


От друга страна, Сатурн в шести дом се свързва и с безработицата, с трудното намиране на подходяща работа, както и с вършенето на голям обем, но не добре платена работа. Често срещано е при тази Сатурнова позиция недоволство от колегите и от работната среда, като вината се пренася върху обкръжението.


Проблемите със здравето, свързани с позицията на Злосторника в дома на здравето са естествени. В доста случаи те се дължат на психическо натоварване, тъй като умствената и телесната хигиена са неотделими. Критичността към себе си и към другите и свързаните с нея постоянни безпокойства, раздразнителност и притеснения,  може да доведе до хронични заболявания. Човек трябва да бъде особено внимателен към собственото си здраве и към режима си на хранене и почивка.


Трагичната грешка в Сатурново положение е, че човек се чувства затънал в еднообразни задължения, като не вижда нито смисъл, нито признание за усилията си. Алхимичният процес се състои в това той да открие смисъла в служенето, а не да се възприема като слуга на останалите, а също така да се научи да приема със смирение човешките несъвършенства. В това има нещо от мъдростта на Риби- противоположния знак на Девата. Дарът на Сатурн тук ще бъде по-положителна мисловна нагласа и оттам по-добро здраве.Сатурн в козирог или в десети дом


Тук Сатурн е в собствения си знак и дом и разкрива най-пълно природата си. Първоначално символът на Козирог е козел с рибя опашка, но по-късно символиката се опростила, като водният елемент е отпаднал. В древността обаче знакът е свързван с амфибиите, които умеят да живеят и на сушата и във водата, като например крокодилът. За египтяните той бил символ на мъдрост, познание на повтарящите се закони на битието, а и досега е едно от Сатурновите животни.


В астрологията знакът Козирог и десети дом символизират амбицията и обществената изява. В модерната астрология десети дом означава призванието, тези качества на личността, които носят най-пълна реализация на родения. За да ги открие обаче, човек трябва да се опознае в дълбочина, да осмисли дарбите и опита, който носи от предците. Така че да не забравяме рибята на опашка на Козирога.


Сатурн в Козирог и особено в десети дом показва силна мотивация, чувство за цел и отговорност.  Човек с това положение обича властта и я приема с готовност, тъй като се нуждае от нея психологически и морално. Той е амбициозен, организиран, търпелив и постоянен, изисква уважение и е убеден, че ще постигне успех. Успехът и властта обаче, особено когато са така силно и постоянно желани, се постигат с много препятствия и забавяния, а ако Сатурн е силно поразен, властта се загубва по болезнен начин. Често при Сатурн в 10 дом се наблюдава  голяма чувствителност към общественото мнение, по отношение на това „ какво ще кажат хората”, както и страх от поражение и осмиване.


Тъй като десети дом е един от родителските домове, когато в него е Сатурн, особено с напрегнати аспекти, той показва проблеми с властен родител. Наистина амбицията в зряла възраст е пропорционална на потискане на детето в детството. Амбицията е прекрасно нещо, но има голяма разлика между реализация на заложбите и доказване на своята ценност пред другите на всяка цена. Човек със Сатурн в Козирог и 10 дом може да бъде много твърд, дори безмилостен, когато си постави за цел непременно да постигне нещо. Големият учител тук предупреждава, че  като ръководител той трябва да строго да спазва нравствените принципи, защото ако ги наруши, ще трябва да плати скъпо. Властта предполага голяма отгворност и с нея не бива да се злоупотребява.


Трагичната грешка на Сатурн в Козирог и особено в десети дом се състои в приемането на обществения престиж като висша ценност и в упражняване на власт над другите, стигаща до деспотизъм. Алхимичният процес се състои в стремеж към постижения, които са в хармония с вътрешната на нагласа на човека, в откриването на истинското призвание.  Процесът може да бъде много болезнен и да преминава през етапи, които се възприемат като поражения. Представете си положението на мъж в кариерна криза, който поради някаква причина е загубил високия си пост. За него това ще бъде голямо изпитание, но то ще го накара да преоткрие необходимостта от подкрепата на семейството си и да обърне внимание на своята уязвима, емоционална страна- сферата на Рака, която е бил загърбил. След като премине през трудния етап от живота си, той може отново да намери престижна работа, обаче тогава ще бъде не само Голям Началник, но и Добър Баща, а никой авторитет не е по-висш от този на Бащата.           
Сатурн във въздушните знаци и домове


 Въздухът в астрологията символизира интелекта- качеството, което отличава човека от животните. Способността да мислиш, да анализираш и да предвиждаш на основата на логичния анализ, е издигнала човека до висините, в които се намира. С развитието и усложняването на обществото информацията придобива все по-важна роля.

Мортиша

 • Гост

Сатурн в Близнаци, в трети дом и в аспекти с Меркурий


Близнаци и трети дом символизират началното образование, отношенията с брат, сестра, братовчеди и съседи; първите хора, с които общуваме, в началото дори без думи, движението и кратките пътувания.


Трудностите на човек с тази Сатурнова позиция започват от детството. Той  често израства в самота, ако е единствено дете или с брат и/или сестра, с които не е близък и не чувства като приятели. Тези трудности се пренасят и в общуването с връстниците, поради което юношеството е особено трудно време за индивида. Той е стеснителен, по-мълчалив, трудно се запознава, предпазливо изказва мнението си. Тези Сатурнови качества превръщат началното му образование в неприятен период, но това не означава, че такъв човек непременно е слаб ученик. Напротив, Сатурн придава голяма концентрация на мисълта и принуждава към сериозни занимания. Принудата може да се дължи на строг учител или на голямо уважение към образованието, идващо от семейното възпитание. В трети дом Сянката на Сатурн приема формата на страх от провал в интелектуално отношение и води до свръхкомпенсация.


В астрологията се смята, че Сатурн в знака или дома на Меркурий предполага говорни дефекти и трудности в речта. Това не се случва винаги, защото трудностите не са само на видимото физическо ниво. Не по-малко болезнени са вътрешните блокажи; нещо, което ще потвърди всеки с  връзка Сатурн-Меркурий в хороскопа си. Тези хора се страхуват да не направят изказване, което да бъде оценено като глупаво или некомпетентно и добре обмислят изказванията си. Те са предпазливи, склонни към тревожни мисли, недоверие и песимизъм. Благодарение на годините, прекарани в развиване на качествата на ума си, обаче стават  проницателни, съсредоточени и могат да отбележат значителни успехи в интелектуално отношение. Те се учат непрекъснато от собствените си грешки, които помнят и се стремят да ги избягват в бъдеще, защото ги преживяват като унижение.  Душевното им състояние се подобрява с възрастта, стават все по-съзнателни, обективни, проявяват голямо душевно самообладание. От тях могат да излязат добри изследователи, библиотекари, писатели, счетоводители или администратори.


Аспектите на Сатурн с Меркурий, особено напрегнатите, създават  трудности, подобни на тези, които описах по-горе. Разбира се, трябва де разгледа и положението на Меркурий по знак и дом, но там, където Сатурн насочи окото си, винаги има проблеми. Дори роденият да има силен Меркурий, например разположен в Близнаци, непринудеността на общуването ще бъде ограничена и ще има задръжки в изказванията. Човек може да чете и да знае много, да бъде увлекателен разказвач, но „говоренето за нищо”, тоест говоренето заради самия социален контакт, ще му се удава трудно. Наистина, идеите, които издържат проверката на Сатурн не са много и ако трябва да говорим само умни неща, ще  прекараме значителна част от живота си в мълчание.


И тъй, трагичната грешка на Сатурн в знака или дома, управлявани от Меркурий, се състои в крайна чувствителност към всички мисли и мнения,  водеща до комплекс за интелектуална непълноценност. Алхимичният процес минава през изолация, която изглежда като предизвикана от обстоятелствата, но до голяма степен, съзнателно или не, е избор на индивида. Съкровището в края на пътя, се състои от един дисциплиниран и подреден ум, от умение и такт в общуването и увереност, която води до свободен обмен на идеи.
Мортиша

 • Гост
Сатурн във везни и седми дом


           Везни и седми дом са вторият знак и дом под управлението на Венера. Знаем, че в митологията тази богиня има две проявления като  Венера Урания и Венера Пандемия- земна богиня на простолюдието.  Чувствената страна на Венера Пандемия, се проявява най-пълно в Телец- земен знак, свързан с телесната страна на любовта, секса и парите.


Венера Урания се ражда от семето на кастрирания от Сатурн (Кронос) Уран и от морската пяна. Наречена Урания т.е. дете на баща си или Божествена. Венера Урания проявява своите качества най-добре в знак Везни, където олицетворява идеала за хармония, стремежът към единство, справедливост и красота в отношенията.


Везни и седми дом в натала символизират партньорите в широкия смисъл на думата. На първо място това са съпругът или съпругата, но също така всякакви хора, с които човек взаимодейства лично, като тук се включват конкуренти, съперници, врагове. Много често деловият или брачен партньор се превръщат в най-толемия враг на човек. Качества на седми дом са тези, които забелязваме най-трудно в себе си и затова ги проявяваме като очаквания към партньора.   


Със Сатурн в седми дом или във Везни бракът и деловите отношения с парньори носят разочарования, съпроводени са с проблеми и трудности. Може да има голяма възрастова разлика между партньорите, партньорът да е слаб и зависим или да е строг и взискателен човек, който ограничава човека до себе си. Както и при другите положения на Сатурн, проблемите изглеждат така сякаш се дължат на фаталната съдба, но всъщност са заложени в характера на човека.  Сатурн предизвиква страх от другите, от изоставяне, от изневяра и поради това внася много напрежение в близките връзки. Човек се чувства особено уязвим и се стреми към безопасност в отношенията, поради което избира партньори, които може да контролира или пък такива, които са способни го да закрилят и покровителстват. Препоръчително е да сключи брак в по-късна възраст и да не се решава на тази важна стъпка докато не постигне известен вътрешен баланс и мир със себе си и околния свят.


Наистина проблемите на Сатурн във Везни се проявяват най-ясно в брака, но не само в него. По принцип такъв човек е егоистичен и лесно се обижда, а неприязненото му отношение към хората, които са му антипатични, понякога е учудващо. Отношенията с другите са пълни с проблеми и препятствия, той трудно си извоюва популярност и симпатия. В резултат на проблемите обаче, той се сдобива с безценен опит във връзките. В течение на годините и с натрупване на житейския опит в характера му се формира спокойна трезвост, способност за безпристрастна оценка на другите и намиране на верни компромиси и решения. Към всички партньорства се отнася отговорно, дискретен е, не капризничи и не създава интриги. Той е добър отборен играч, който търси в сътрудничеството полза за себе си, без да забравя за чуждите интереси. В колективна работа е сериозен работник, като съдружник е честен и заслужаващ доверие, а като съпруг се стреми към сигурни, дълготрайни, обезпечени с доверие отношения. Това, което подобен човек високо цени у другите е почтеността, благоразумието, добрата обществена репутация и на свой ред се стреми към тях. 


Грехът на Сатурн във Везни или в седми дом се състои в претенциозност, липса на любов и снизходителност. Библейската заповед ”Възлюби ближния си като самия себе си” се отнася особено за тази Сатурнова позиция и прекрасно отразява същността на алхимичния процес, който трябва да бъде извършен. Златото, което открива търпеливият Алхимик, е  равновесие в отношенията, заслужена популярност на посредник и миротворец, успешен брак, изпълнен с хармония и взаимно доверие.

Сатурн във водолей или единадесети дом, В АСПЕКТИ С УРАН


В традиционната астрология Сатурн е управител на Водолей и на единадесети дом; място, което след откриването му е заел Уран. Сега възприемаме Водолей и дома му като Уранова област, но в древността той е бил Сатурнова територия.


Единадесети дом символизира личните цели, плановете за бъдещето и перспективите, но преди всичко той е свързан с обществото. Значението му включва приятелите, съмишлениците и покровителите, организациите по интереси, политическите партии и съюзи; изобщо живота в колектив или група, привързаностите, основани на общи интереси и общественото одобрение. 


Сатурн във Водолей и особено в 11 дом поставя на изпитание начинът, по който се проявяваме в обществения живот и сред приятелите си. Човек е стадно същество, но при тази Сатурнова позиция индивидът не е много социален, той е индивидуалист и самотник. Има малко, но здрави приятелски връзки, което показва, че държи повече на качеството, отколкото на количеството в това отношение. Човек, който има това положение в картата си може да има по-възрастни приятели, с които да споделя идеите и нагласите си, различни от тези на връстниците му. Ако Сатурн е добре аспектиран, те ще му помагат много, както финансово, така и с добри съвети и протекции.     


Хората със Сатурн във Водолей имат проницателен, но скептичен ум и за да възприемат някаква идея, те изискват доказателства, стараят се да стигнат до заключение по свой собствен начин. Търсят равновесие между теорията и практиката, както и компромис между  желанията и възможностите. Всяка нова идея, техническо средство или ново познанство се приема резервирано и с недоверие в началото, но след като бъде доказано на практика, се възприема и усъвършенства. Сатурн в този знак напълно проявава своите есенциални качества- упоритост, търпение, настойчивост и целеустременост. 


Единадесети дом освен че е свързан с идеите и приятелствата, основани на сходни духовни интереси, е също така финансов дом, защото показва парите, които човек печели благодарение на кариерата си, на своето призвание. Авторите, които се спират на финансовия аспект на 11 дом, предсказват късен успех на родения със Сатурн в него, който обаче е  устойчив и стабилен.


Аспектите на Сатурн с Уран, новия управител на Водолей и 11 дом, в наталната карта показват как роденият съчетава стремежът към сигурност с новите тенденции в живота си. Съвпадът показва много самостоятелен  човек, който при решаване на всякакви въпроси разчита на  себе си. Този аспект още повече подсилва хороскопа на дейните и борбени хора и подчертава избухливостта. Съвпадът може да създава значителни проблеми в дома, в който се намира, но те се преодоляват с упоритост и настойчивост. Човек е изобретателен, съсредоточен и способен да се мобилизира много бързо. Трябва да се научи да се отпуска и да релаксира, за да се освобождава от нервното напрежение.


Хармоничните аспекти между двете планети подкрепят волята, придават смелост, инициатива и решителност. Човек се стреми към свобода и е готов да се бори за своята самостоятелност, има смели и оригинални идеи, както и здрав смисъл, който му помага да ги реализира.


Напрегнатите аспекти Сатурн-Уран разкриват твърде голяма независимост, граничеща с ексцентричност. Дълбоко в себе си човек се чувства неуверен в ситуация на избор, но именно затова се отнася агресивно към съветите на авторитетни фигури. Не му достига гъвкавост и такт, но един опитен ръководител би могъл да използва пробивната му сила. Все пак той би трябвало да работи над характера си, защото иначе животът му ще бъде изпълнен с внезапни промени и неочаквани прекъсвания на отношенията.


Трагичната грешка на Сатурн във въздушния Водолей и в 11 дом се състои в прекален скептицизъм по отношение на новите и идеи и открития, неприемане на груповата близост и в изтъкване на собствената уникалност.   


Такъв човек трябва да преодолява с търпението на алхимик своето интелектуално и духовно високомерие, критичното си отношение към приятелите и подозренията, че ще бъде отхвърлен, защото е различен. След като направи необходимите усилия, той ще бъде възнаграден от колектива с признание към своите идеи, износени в самота и ще усети топлотата на непринуденото човешко общуване.     САТУРН ВЪВ ВОДНИТЕ ЗНАЦИ И ДОМОВЕ


Водните знаци и домове в наталната символизират човешките чувства и емоции. Силата на тази стихия и нейното значение е явно подценена в съвременното общество, където се придава огромно значение на постиженията в материален план. Пренебрегването на емоционалната страна на човешката природа обаче е не само недалновидно, но и опасно. Добре е да помним, че инстинктите и емоциите са могъща стихия, която ръководи нашето съществуване, без дори да подозираме това.


Мортиша

 • Гост

Сатурн в Рак, в четвърти дом и в аспекти с Луната


Четвърти дом и знакът Рак са свързани с «корените» на човека; семейството, предците, родината, родния дом и недвижимото имущество, което притежава. Четвърти дом е основата, фундаментът на хороскопа, по него можем да преценим  колко е  самостоятелен човек, способен ли е да “стои на краката си”. Той е дом е дом на началото и края на живота, на ранното детство и на старостта, като с това потвърждава народната мърдост: « Каквато те е залюляла, такава ще те закопае».


Присъствието на Големия Злосторник в дома, който символизира ранното детство, показва, че то не е било особено щастливо и безгрижно. Вариантите са много: студен, ограничаващ родител, който налага своята воля без да се съобразява с детето; отсъстващ родител поради развод, смърт или други обстоятелства; безотговорен родител, който се превръща в бреме за семейството; родител, загрижен за материалното осигуряване на семейството, но не и за топлия климат в него; твърдо поддържане на семейните традиции и наказания, ако те не се спазват.  Невъзможно е да се предвидят всички сценарии, чрез които ще се прояви влиянието на Сатурн, но едно е сигурно- проблеми ще има и те ще засегнат чувствително усещането за защитеност, толкова необходимо за малкия човек. Като резултат, основите на неговата дълбока сигурност са разклатени и в зряла възраст се наблюдава недоверие към емоционалната близост, особено в семейството, придружено от стремеж към нещо постоянно, сигурно и трайно в живота. Човек със Сатурн в Рак или в 4 дом обикновено има полюсни нагласи към семейството и всичко, свързано с него. Той е или изключително привързан към дома и рода си и се гордее с тях или е дистанциран, подчертано самостоятелен, със студено отношение към близките си. Във всеки случай е много чувствителен към семейната тема, а и обстоятелствата му налагат да поеме голяма отговорност за семейните въпроси, да се грижи за възрастни родители и т.н. Не е чудно, че човек се страхува от собствената си старост, от финансовата  обезпеченост в края на живота и от самотата, честа спътница на старостта.


Като компенсация на емоционалните проблеми, това Сатурново положение обикновено се съпровожда от желание за притежаване на земя, жилище, недвижими имоти. Собствеността се възприема като нещо трайно и сигурно, което няма как да се загуби или отнеме, за разлика от емоционалната подкрепа, която може да изчезне поради промяна в отношенията или смърт. Собственическият инстинкт тук е наистина много силен и особено ако Сатурн има добри аспекти, може да се натрупа значително състояние, вложено надеждно в ценни имоти.

Аспектите на Сатурн с Луната, управителката на Рака, дори хармоничните, символизират трудности в изразяване на емоциите. Луната традиционно е свързана с връзката с майката, а когато Окото на Сатурн е насочено към  тези най-интимни отношения, в тях има хладина и трудности.   


Съвпадът между двете планети показва трудолюбие и проницателност, но също така предразположение към униние, тревоги, депресивни състояния. На подобен човек не му достига самоувереност, в детството си не е получил достатъчно внимание. Като възрастен човек той осъзнава, че може да постигне признание, а оттам емоционално удовлетворение заради постиженията си и се стреми да повиши самооценката си по този начин. Наистина, благодарение на упоритостта и амбицията си той може да постигне много в живота, но трябва да се научи да се отпуска и да си почива.


Хармоничните аспекти Луна- Сатурн показват разсъдливост, подчертано чувство за собствено достойнство, както и възможности за обществено издигане. Подобни хора не предизвикват особено внимание, защото са по-затворени, но те са добре обезпечени, със стабилен семеен живот и приятелски връзки. Значителна роля в живота им играят родителите и роднините. Жените, които имат такъв аспект в картата си, са грижовни, трудолюбиви и постоянии в чувствата си. Макар обикновено да нямат много добро здраве, те са дълголетни.


Напрегнатите аспекти на двете планети по своето действие приличат на съвпада. Те показват неувереност в собствените сили и възможности. Подобен човек трябва да се научи да преодолява склонността си към депресии, неудовлетвореността от живота и навика си емоционално да се привързва към миналото. Нерядко тук се среща брак с по-възрастен партньор. В карта на мъж аспектите означават трудни отношения с жени, сложна връзка с майката, неудовлетворение от брака. Погледнати положително, тези Сатурнови аспекти придават голямо честолюбие и целеустременост.


«Трагичната грешка» или най-дълбокият страх на Сатурн в Рак и в 4 дом се крие в липса на чувство за вътрешна сигурност и оттам в склонност към емоционална зависимост от другите, в стремеж към изграждане на симбиотични връзки. Алхимичният процес е особено труден, защото  засяга най-дълбоките пластове на психиката. Целта е човек да намери в самия себе си вътрешното убежище, източник на сигурност, а това е невъзможно без дълбоко разбиране и приемане на семейната история.  Нека си припомним петата Божия заповед: «Почитай майка си и баща си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята», в нея се съдържа голяма мъдрост.     

Сатурн в Скорпион  в осми дом и в аспекти с Плутон


Скорпион и осми дом са свързани с взаимодействието с другите в емоционален и финансов план. Осми дом символизира ресурсите на брачния партньор и на другите хора и подкрепата, която получаваме от тях под различни форми- издръжка, дарения, банкови заеми, наследства. Означава също секса, като начин на близко енергетично взаимодействие с партньора. В традиционната астрология е дом на смъртта.


Емоционалната изолация, която се усеща при Сатурн в 8 дом е още по-болезнена, отколкото при Сатурн в четвърти, защото в дома на Скорпиона човек се стреми не към сигурност, а към още по-дълбока връзка; към сливане с другия човек. Максималната близост, която съществува между двама души, се постига в секса и за да е пълна, тя е не само физическа, но и душевна. В този смисъл човек трябва да се „отдаде” напълно и безусловно на партньора си; нещо което е трудно да се опише, но много ясно се долавя при интимната близост. Щом Сатурн се намира в 8 дом, тази способност за отдаване е затруднена. Когато разглеждаме 8 дом, често акцентираме  върху психологическия аспект на трудностите и сексуалните проблеми, но не бива да забравяме, че това е финансов дом. Всъщност има много ясна връзка между чувствата и парите- щедрите в парично отношение хора, са щедри и в любовта, а когато даваш, получаваш; това е абсолютна закономерност. Когато си затворен и не допускаш другите до своите ресурси; контролираш емоциите, страстите и финансите си, другите също инстинктивно пазят своите и не те допускат до тях. Естествено, въпросът е колко е осъзнато това поведение. Дефиницията на модерната астрология за Сатурн в 8 дом е, че той показва  подсъзнателен страх от попадане в зависимост от партньора и оттам стремеж към избягване на голяма интимна близост и уязвимост.


Събитийно Сатурновите проблеми се изразяват в трудности с финансовата подкрепа от страна на партньора, независимо дали по негова вина или по вина на обстоятелствата. Особено видни са проблемите с  получаване на издръжка при развод, но те съществуват и с общите финанси при делово сътрудничество, проявяват се и при получаване на наследство. Тези затруднения са подчертани при нехармонично аспектиран Сатурн в 8 дом. Изобщо животът отрано показва на подобни хора, че трябва да се научат да се справят сами с обстоятелствата и да разчитат на себе си. Тази нагласа развива качества като вътрешна устойчивост  и издръжливост при преодоляване на трудности, но също така недоверие, затваряне в себе си, дори озлобяване, защото човек чувства, че буквално трябва да изтръгва от околните това, което други получават без усилие. Хората със Сатурн в Скорпион  и особено в осми дом са строги и взискателни, както към себе си, така и към другите. Имат силна воля, упоритост, способни сте на жестока самодисциплина и са до голяма степен самодостатъчни. С готовност поемат отговорността за управлението както на своите пари, така и на чуждите. Положението на добре аспектирания Сатурн в 8 дом е благоприятно за банкери и инвеститори, тъй като от тях се изисква да опазят парите на своите клиенти и съдружници и да ги вложат добре. Такива хора могат успешно да се занимават със закони, данъчно облагане, с правната страна на наследствата и др. подобни дейности.


Ще се спра по-накратко на аспектите на Сатурн и Плутон, тъй като са между бавни планети и се срещат в картите на големи групи хора с еднаква възраст. Съвпадът на Сатурн и Плутон подчертава амбицията и стремежа към власт, особено ако има и други показатели за доминираща личност в наталната карта. Такъв човек трябва да избягва проявите на жестокост. Той има силни инстинкти, които може и трябва да овладява и вродена душевна твърдост. 


Хармоничните аспекти между двете планети показват значителна сила и способност за концентрация, както и по-голяма търпимост към другите, отколкото съвпадът. Човек умее обективно да преценява собствените си недостатъци, честолюбив е, настойчив, умее да използва властта умно и решително.


За разлика от тях, напрегнатите аспекти на Сатурн и Плутон показват диктаторски похвати. Социалният статус и властта са важни за такъв човек, но той трябва да се научи внимателно да  подбира средствата за постигането им.

Алхимичният процес за героя със Сатурн в Скорпион и особено в 8 дом се състои в това да се научи да дава и да получава както пари, така и  емоции. По този начин той ще познае радостта от споделената близост и сигурността на безусловната подкрепа. 


САТУРН В РИБИ, В ДВАНАДЕСЕТИ ДОМ И В АСПЕКТ С НЕПТУН


Дванадесети дом символизира изолация, тайна, жертва, ограничения. Той е третият от «нещастните домове» в традиционната астрология (6, 8 и 12). Към него се отнасят тайните врагове и доносниците, различните скърби и печали, пребиваванията в затвор и други места на ограничение, саморазрушенията. Не е чудно, че според древните астролози това е домът на радостта на Сатурн, където планетата  проявява своята сила.  Модерната астрология го свързва със саможертвата, кармата и духовността. Така или иначе, трябва да се съгласим, че 12 дом и знакът Риби най-малко се поддават на дефиниции. 


Съчетанието Риби- Сатурн носи дълбок конфликт между чувствителността, впечатлителността и стремежа към спокойствие на Риби и Сатурновите ограничения и страхове. Като резултат се получават фобии, неясни страхове, нереални проблеми, преувеличаване на всичко негативно. Хората с тази Сатурнова позиция са предразположени към пристъпи на апатия и депресия и се нуждаят от усамотение. От друга страна душевните им проблеми пораждат дълбоко чувство на състрадание към другите хора и пробуждат у тях интерес към тайни, загадки и необясними явления.


С течение на времето характерът им се калява, стават прекалено предпазливи, недоверчиви, проявяват подчертана способност за емоционален самоконтрол. Самият живот избавя тези хора от илюзии и самозаблуди, макар че това в повечето случаи става с големи загуби и болка. Често изглежда така, сякаш животът им е движен от неясни обстоятелства, които не могат да бъдат разбрани до края. Особено когато Сатурн сключва отрицателни аспекти, човек периодично трябва да преодолява много препятствия, загуби, пречки и предателства. Романтиката в живота му се съчетава с трагедия, увлеченията- с разочарования. Всичките си огорчения подобен човек преживява тайно от другите.


Съвпадът на Сатурн с  Нептун показва скептицизъм, недоверие към другите хора и към всякакви прекрасни перспективи. Човек обикновено поставя под съмнение всичко и се стреми да го анализира. Ако има други показатели за добро материално положение в картата, съвпадът ги подсилва, а също така придава обаяние и способност за въздействие върху околните. 


Хармоничните аспекти на двете планети особено добре действат в картите на хора на изкуството, тъй като даряват своего практически идеализъм, който намира израз в художествените творби. При подобни хора се наблюдава чудесна способност към концентрация и умение да използват въображението си за практически цели.


За проявите на напрегнатите аспекти на Сатурн и Нептун са характерни дълбоки страхове и фобии. Подобен човек трябва да се научи да преодолее страхът си от неуспех, от конкуренция и открита  конфронтация, да си поставя ясни цели и да действа активно за осъществяването им. 

Трагичната грешка на човек със Сатурн в Риби и особено в 12 дом е страхът, че съдбата ще го унищожи, че той е слаб и беззащитен. Има склонност към фобии, опасения от коварството на другите, подозрения в предателство. 


Алхимичният процес се състои в това  да се научи да преодолява неясните си страхове с помощта на логичнен анализ на ситуациите, тоест да използва критично ума си, приоритет на Дева. В опит да умилостиви съдбата, той трябва да прави безкористно и анонимно добри дела, следвайки библейския принцип: «Пускай хляба си по водите и след много дни ще го намериш».

Всички носим у себе си алхимичното олово и алхимичното злато; те са част от човешката личност. Постепенното осъзнаване на природата на нашата «трагична грешка» ни дава шанс за личностно развитие. Осъзнаването е невъзможно без значителен кураж, тъй като е свързано с признаване на тъмната страна на личността и изправяне срещу Сянката, символизирана от Сатурн. По-лесно е да намираме несъвършенствата в  другите хора, но те са само отражения на нашите собствени проблеми. Всеки от нас живее в собствен свят, проекция на вътрешната му реалност и там, където някой вижда гняв, друг ще забележи страдание.
Porsha

 • Гост
 Оловото астрологично съответства на Сатурн, а именно с тази планета теософията свързва по-нататъшното развитие на онази част от човечеството, която няма да успее за се завърне в Духовните измерения на съзнанието. Сатаната, след завършека на развитието на земята в материално тяло, заедно със своята йерархия от паднали същества и с незавърналите се към Твореца хора ще бъде пренесен на Сатурн. Именно този фактор е довел до такова външно сходство между имената на планетата Сатурн и главния паднал ангел. С него е съкоренно и името на тъмния властител в древноегипетската митология Сет. А на римския бог Сатурн в гръцката митология съответства богът на времето Кронос / Хронос, поглъщащ собствените си деца. Времето и пространството (материята) са двата полюса за развитието на съзнанието, откъснато от Духовните Светове. В Духовните Светове пространството и времето, а също духът и материята се сливат в едно цяло.

«Старинните алхимични текстове уверяват, че ключовете към тайните на материята са скрити в Сатурн. По странно съвпадение, всичко, което днес е известно в областта на физиката, е основано на определението на атома като «сатурниански»... Тази «сатурнианска» концепция на атома се допуска от учените по света не като абсолютна истина, но като най-вероятна работна хипотеза» [18, С. 129].

Под покровителството на Сатурн се е развивала първата коренна раса на човечеството, също и Земята в първата си фаза на развитие. За взаимната връзка между планетите и съзнанията говорят много окултни школи. Ето какво, например, пише за това Нина Павловна Рудникова – представител на ордена на Розенкройцерите, виден руски теософ. «Всяка раса се развива под специално усиленото влияние на една от планетите на нашата система, тъй като развива на Земята някой от седемте принципа, чийто представител в Слънчевата система е една от планетите. Така, първата раса[23], съответно на своята задача, се развивала под знака на Сатурн – носителя на принципа на материята в системата. Втората раса – под знака на Юпитер – носителя на етерния принцип на Прана. Третата – под знака на изчезналата днес разрушена планета, чиито функции са частично поети от Луната, частично от Марс, и която е била носител на малкия Манас, – носител на задачата, преминала днес към Земята. Четвъртата раса се развивала под знака на Марс – носителя на емоционалния принцип. Петата раса се развива под знака на Венера, и в Посветителните школи на петата раса се казва, че планетата Венера днес е адаптирана към Земята и Високите Съзнания, които се развиват на нея, особено активно помагат на човечеството, като понякога се въплъщават на планетата Земя. Бялото Братство в Хималаите сред своите членове – Адепти на Най-високи Посвещения – наброява немалко количество от тези дошли при нас жители на Венера. Шестата раса ще се намира под покровителството на Меркурий, носителя на принципа Буддхи. Седмата раса е непосредствено под покровительството на Слънцето, носителя на принципа Атман» [21, С. 302].


Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен


Транзитите на Сатурн.

На 5 октомври, 2012 г. в 23.34 ч. българско време се случи важно  астрологично събитие: преминаването на планетата Сатурн от Везни в Скорпион. В този знак той ще бъде до 23.12.14 г. След кратка пауза отново ще се завърне в Скорпион от 15.04.15 г. – до 18.09.15 г., за да провери за последен път дали Скорпионите са си „научили уроците”. Този ингрес на Сатурн в Скорпион е много хубав повод всички Везни, както и другите кардинални знаци – Овен, Рак и Козирог, да си отдъхнат с облекчение.

Скорпионите да се приготвят за предизвикателството да посрещнат този сериозен „гост” и да се въоръжат със сили и търпение за следващите 2.5 години. Не само Скорпионите ще усетят стягащото и дисциплиниращо влияние на Сатурн, но и останалите фиксирани знаци – Телец, Лъв и Водолей. От сега Везните да се приготвят да  отпразнуват това събитие, „изпитите” в живота засега са взети!

Сатурн е планетата отговаряща за:  кармата, времето, формата, дисциплината, отговорностите, задълженията и научаване на житейските уроци, (в повечето случаи по трудния начин!). Всички зодиакални знаци ще усетят трансформационното въздействие на Сатурн в Скорпион, но най-осезателно неговото преобразуващо влияние ще бъде почувствано от Скорпионите – на първо място!, както и от Телци, Лъвове и Водолей.

Сатурн ще изисква повече реализъм, чувство за мярка, поставяне на граници и предели, усвояване на нови умения и приспособимост – понякога дори на всяка цена!. Скорпионът от своя страна има отношение към дълбоките, подсъзнателни емоции, разпределението на енергия и ресурси, сексуалността, финансите. Като се съчетаят двете влияния, ще можете да се досетите „уроците” каква окраска ще имат.

В по-голям мащаб въздействието на Сатурн в Скорпион ще се изрази в появата на нови изисквания и правила в социален аспект. Ще се наложи да се търсят нови ресурси и източници на материални средства и доходи. Това в повечето случай ще стане спонтанно и естествено, особено ако човек се мобилизира и направи своята преоценка на приоритетите и ценностите си в живота. Всички, които могат да са достатъчно пластични и приспособими ще могат да се възползват от тези промени.

Със Сатурн се свързват границите на физическия ни свят, физическото ни тяло, границите на нашите имоти, както и на държавите. С него се свързват дълга и отговорността, както и ограниченията и препятствията. Но точно това сдържане и спазване на границите помага на хората правилно да се ориентират, фокусират и адаптират в материалния свят.

Няма да навлизам в пределите на мунданната астрология, само кратко ще спомена за обществено-политическите промени, които ще ни донесе ингреса на Сатурн в Скорпион:

Циклите на Сатурн и Плутон винаги се свързват с периоди на кризи и преустройства във властта.
Плутон символизира колективната сила, както и трансформацията на всички нива, затова можем да очакваме изменения и трансформации в държавническите структури. За наша радост аспектът между Сатурн и Плутон в момента на ингреса е положителен, което навежда на мисълта, че тези промени ще са градивни, а не разрушителни.
Ще продължаваме да чуваме думата „кризис” във финансовата сфера. Както в икономиката, така и в личния си живот, но Плутон и Сатурн винаги ще ни създават нови възможности и шансове за оцеляване, стига да не ни е страх да ги осъществим.
Плутон е планетата на тайните, но идва време, когато на повърхността могат да излязат много скрити политически процеси, задкулисни игри, шпионски скандали, проблеми с организираната престъпност…все познати теми, но сега ще се завърнат с нова сила…
 Тук ще припомня произхода на думата кризис (извинете, ако вече ви е омръзнало, напоследък, това много се цитира, но пък е точно на място!), която в превод от китайски език означава: единият йероглиф е „риск”, а другият „шанс”. Тези два йероглифа съставят термина: кризис. Тълкуванието оставям за вас, няма по подходяща дума за описване на Сатурн в Скоприон, защото се обединяват две сериозни трансформиращи планети : Сатурн и Плутон. Плутон е  управител на  Скоприона.

В момента планетата Плутон преминава през знака Козирог. Това комбинирано влияние на двете планети в астрологията се нарича взаимна рецепция. Тази взаимна рецепция действа като най-силният аспект в астрологията – съвпад. Това означава, че принципите и на двете планети за силно подчертани. Много осезателно ще усещаме тяхната трансформираща сила, както в личен, така и в политически и икономически аспект.  Само от нас зависи как ще се справим с този „кризис”, дали ще се съпротивляваме или ще използваме да рискуваме и да си създаваме нови шансове за изява и развитие.

Много несправедливо е нарочена тази планета – Сатурн, че носи само трудности и изпитания. Това определено НЕ Е ТАКА.  Сатурн е много грижовен и дори с чувство за хумор. Е, понякога доста интензивен, да не кажа „черен” хумор, но винаги ни държи в необходимия тонус, за да не изпаднем в отчаяние и депресия. Целта на планетата е да ни научи да се справяме с времето, пространството, с материалния свят. Да усвоим нови знания и умения, за да се справим тук на Земята. Той ни прави по-мъдри, зрели, силни и приспособими. Вярно е, че понякога това става по трудният начин, особено ако човек му се съпротивлява и се страхува от него.

Чудесен метафоричен образ на Сатурн дава известната астроложка Лиз Грийн, която има много изследвания за тази планета.

Тя казва: „Представете си, че Сатурн всъщност е краставата омагьосана жаба от приказката, която вие ТРЯБВА ДА ЦЕЛУНЕТЕ, ЗА ДА ОТКРИЕТЕ ПРИНЦА“!

Затова мили Скорпиони (както и Телци, Лъвове и Водолей), отворете широко вратите и посрещнете Учителя в лицето на Сатурн. Той ще ви направи още по-силни и мощни. Няма от какво да се страхувате!

С пожелания за успешно усвояване на всички дарове и уроци, които той ви носи!

Михайлина Никлева-Мишел
.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....


Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен
.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....


Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен
Малко творчество..което да получи форма иска от мен Сатурн...
Кой друг освен него може да поиска точно и ясно..и конкретно да кажем с точните думи...точните усещания.
Тази статия ще бъде явно емоционална..,защото е преживяна до някъде..,остава още да се преживее...и както винаги ще бъде отворена за коментар....

12-ти дом е един от най-психичните домове според мен. Той е плацентата на хороскопа...От тук се разкъсва изгрева /АСЦ/ на всеки хороскоп. Вероятно затова е един доста труден за астрологичен прочит дом...
Дом на психиката и божествената любов..,дом в който е отразена и колективната карма, той не е просто лудници, болници и затвори...той е дом в който ние търсим усамотение и дълбаем в най-съкровенното , което искаме да запазим...невидимо за другите...кошче, в което изхвърляме....и само транзитите ни помагат да почистваме...Точно както на компютъра...Дом , в който ние изхвърляме подсъзнателните и съзнателните страхове...и всеки транзит на планета през него носи своите последствия първо дълбоко в нас...и после , при пресичане на АСЦ и в заобикалящия ни свят.
През 12-ти дом...преминава и връзката ни с космическото съзнание.
Всяка тежка планета в тоя дом се свързва с колективната карма тук.
Индивиди, при които присъстват тежки планети винаги имат силата да участват и в трупането и в разплащането на кармата.
Но..,те не са много....
През 12-ти дом ..ние получаваме информация от други ефирни източници...И дали тази информация е правилна...,може да каже единственно и само Сатурн. Или аспект на Сатурн към управителя на 12-ти или към куспидата на 12-ти.
Карти в които има хармоничен аспект са повече от показателни за това ..,че натива може да предаде точно и правилно информацията, която получава ..При това,ясно, точно и правилно...Това не е информация за собствено ползване...,а информация за колективна употреба....
Управители на 12-ти дом в хороскопа от мунданна гледна точка са Юпитер...и Нептун ...

И двете планети се свързват с духовността и вселенската любов.

Всеки транзит към 2-те планети се отразява както в мунданен план..така и в личен. А самите транзити през 12-ти дом от хороскопа се отразяват по един изключително прецизиран начин.
Луната като най-бърза..., веднъж в месеца ни кара да се усамотяваме..,да търсим източник на сили и енергия отвъд собствените.
В определени периоди , когато аспектира 12-я ни дом...,ние сякаш искаме да се оттеглим от света и да останем насаме със себе си.
Бързите транзити на Марс през 12-тия ни дом..,ни зареждат с енергия за активно съртудничество м/у подсъзнанието и съзнанието ни....Сякаш неща, които са изглеждали забравени , изведнъж изплуват и Марс провокира====

автор:
 Марая
Глобален модератор

.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....


Неактивен Mортиша

 • Зарибен
 • *
  • Публикации: 416
 • Дзен
Сатурн днес

"...Това кълбо, което се вижда външно, за окултиста, проследяващ духовните процеси в космоса, не е това, което той нарича Сатурн, всъщност за окултиста Сатурн е онова, което изпълва цялото пространство, очертано от привидната елиптична орбита на Сатурн. Окултният поглед ни учи, че в действителност има един вид струпване на субстанция, която се простира от Слънцето до орбитата на Сатурн, така че, когато обхванем с окултния взор всичко това чак до пътят на Сатурн, имаме един вид етерен пълнеж в цялото пространство. Това, което лежи във вътрешността на тази траектория, трябва да си представяте изпълнено с етерна субстанция, във всеки случай не кълбовидна, а като един вид силно сплескано кълбо, като леща... Събр. съч. 136 Духовните същества и тяхното присъствие в небесните тела и природните царства, Хелзинки (1912), стр. 102сл., немско издание 1984 г.

...Когато сега в духовно-научен смисъл бива наблюдаван настоящият Сатурн, той се явява в известна степен въплъщение на това, което е бил Старият Сатурн. Той е възникнал, тъй като преди разделянето на Слънцето от Земята са се намирали определени същества, които не са могли да участват в разделянето, понеже са взели толкова много от онези качества, присъщи на сатурновия живот, че не биха могли да съществуват там, където ще бъдат развити предимно слънчеви качества... Събр. съч. 13 Въведение в тайната наука - 1910, стр. 437сл., немско издание 1962 г.

...При създаването на Земята първоначално отново се образува като повторение Старият Сатурн, така че след изтичането на сатурновото, слънчевото, лунното и при началото на земното развитие, първоначално се образува едно мощно топлинно или огнено тяло, така че там възниква всичко онова, за което ви разказах по-горе относно развитието на Сатурн. Тогава настъпва моментът, когато в една точка от това мощно, движещо се под влиянията на зодиакалната област на Лъва около себе си огнено кълбо, се обособява този отделен Сатурн, това, което днес наричаме Сатурн. Само не бива да си представяте, че в този момент успокояването от страна на Лъва е такова, че Сатурн да бъде спрян. Всъщност изглежда така: Сатурн вече е възникнал, движенията от преди, се уталожват. В себе си Сатурн става едно същество, което е изсмукало и обединило в себе си всичко, което е било разположено наоколо. Всичко това се е случило благодарение на влиянието на Лъва, както можем да го наречем. Но голямото кълбо, от което се образува този Сатурн, започва да се свива и сега във вътрешността си е като малка топка. Понеже цялото това формирование се отдръпва навътре, то и Сатурн, след като това влияние се е състояло и след като вътрешните му движения се успокояват, по определен начин запазва движението, което първоначално е получил. Преди той се е нуждаел от свой собствен импулс за движение, понеже му е било необходимо, така да се каже, да продължи да се движи в това кълбо, да се движи плавайки. След като това кълбо се отдръпва от него, то продължава да се движи от само себе си, въпреки прекъснатото вътрешно движение. И това движение от самосебе си, след като първият подтик вече се е състоял, е сегашното движение, сегашното въртене на Сатурн. Така е по подобен начин при Юпитер (съответства на старото Слънце), и при Марс (съответства на старата Луна)... Събр. съч. 110 Духовните йерархии и тяхното отражение във физическия свят. Зодиак, планети, космос, Дюселдорф (1909), стр. 140сл., немско издание 1981 г.

...Когато наблюдаваме днешния Сатурн, първоначално той се показва за окултния поглед като най-външната планета от планетарната ни система. Защо? Понеже Сатурн също като стария Сатурн, който представлява първото проследимо въплъщение на земното ни състояние, бива повлиян от външни течения, навлизащи от космическото пространство. И ако можехме да наблюдаваме Сатурн в един много ранен етап от земното ни развитие, щяхме да видим, че в своята орбита той има нещо като ядро и опашка на комета, която се простира в световните ширини. Така е бил преди, това показва акашовата летопис. Тази опашка на Стария Сатурн се насочва в най-различни направления в пространството, съответстващи на теченията, прииждащи от вселената, направлявани от духовете на волята, които са груповите души на минералите. В по-късен етап, когато планетарната система се затваря в себе си посредством духовете от другите йерархии, това, което иначе е изтичало в космическото пространство така се свива, че от опашката се образува затворен пръстен. От гравитацията на планетарната система той се формира като пръстен. Пръстенът на Сатурн пред окултния поглед не е нищо друго, а именно същото явление като опашка на комета... Събр. съч. 136 Духовните същества и тяхното присъствие в небесните тела и природните царства, Хелзинки (1912), стр. 200сл., немско издание 1984 г.

...Всичко тъмно, виждано през нещо осветено, се явява синьо. Затова и Сатурн изглежда като синкаво небесно тяло, когато го наблюдавате. При всеки Сатурн има един неутрален топлинен слой, един душевен топлинен слой и един физически осезаем топлинен слой. Така при наблюдението на тези различни слоеве през осветеното пространство възниква илюзията, сякаш има кълбо от газ, което е обкръжено от един вид прахообразен пръстен. Това е просто оптична илюзия. Сатурн и днес е тяло, съставено просто от топлинна субстанция... Събр. съч. 110 Духовните йерархии и тяхното отражение във физическия свят. Зодиак, планети, космос, Дюселдорф (1909), стр. 135, немско издание 1981 г.

...Сатурн всъщност непрекъснато се разлага, и заради това е окръжен от ореол (луминисценция както при сегашната дървесина), но самият той е тъмен и затова изглежда син, понеже наблюдаваме неговата тъмнота, бих казал, през отпадъчните продукти на разлагането, които има около себе си... Събр. съч. 350 Ритмите в космоса и в човека. Как се стига до виждане в духовните светове, Дорнах (1923), стр. 77, немско издание 1962 г.

...В центъра на Сатурн се намира онова, което крие в себе си силите, които, ако си ги представим концентрирани на Земята, са сили действащи болестотворно, а в обкръжението се проявяват кръжащите сили, действащи оздравително. Пръстенът на Сатурн е нещо доста различно, от това, което астрономите казват за него. Този пръстен на Сатурн е кръжащо здраве, а вътрешността на Сатурн е разболяващото, действащото болестотворно, погледнато в най-силна концентрация. И така виждаме на Сатурн да се разиграва същият процес, който непрестанно носим в себе си, посредством обмяната на веществата и циркулационната система. Но когато се вгледаме, ние виждаме как духовният ни поглед бива насочен към света именно на втората и първата йерархия. Ако сме внимателни при духовното наблюдение на Сатурн и неговия пръстен, ще обърнем внимание, бих казал, как тези духове гледат с наслада на това действащо болестотворно и оздравяващо. Това удоволствие се явява една сила в космоса. Тя протича през нашата нервно-сетивна система и образува вътре силите на духовното развитие на човека. Това са силите, които в известна степен разцъфват при излекуването, което непрекъснато се извършва в човека... Събр. съч. 230 Човекът като съзвучие на съзидателното и формиращо мирово Слово, Дорнах (1923), стр. 171, немско издание 1985 г.

Сатурн в живота между смъртта и новото раждане

Силите, които (тук на Земята) ни дават способността да да виждаме звездите, ни дават техния физически облик. Силите, които ни позволяват да виждаме звездите от другата страна (след смъртта), правят звездите да не изглеждат така, както тук се появяват, а от другата страна виждаме звездите изключително като духовни същества. От разбирането, което придобиваме чрез по-висшето съзнание след смъртта, си казваме: Най-голямото благоденствие за нас е, че силите на Сатурн проникват не само в планетния свят на Земята, но и в просторите на вселената. – Но там те са наистина нещо съвсем различно от малките незначителни синкави лъчи на Сатурн, които могат да се видят тук от Земята. Там виждаме духовните лъчи, които се простират във вселената и които дори престават да бъдат пространствени, и навлизат в непространственото, така, че между смъртта и ново раждане си казваме: Ние поглеждаме с благодарност от тук назад към най-външната планета на нашата земно-планетна система, към Сатурн – понеже Уран и Нептун не принадлежат действително към нашата планетна система, те са са дошли по-късно, – осъзнаваме, че той не грее само върху Земята, но и навън в ширините на вселената. На това, което той излъчва като духовни лъчи дължим, че биваме освободени от земната тежест, освободени от това, което са физическите сили на говора, това, което са физичните сили на мисленето. Сатурн е в действителност най-големият ни добродетел между смъртта и ново раждане с излъчването си в космическите ширини и в тази връзка е противоположността от духовна гледна точка на лунните сили. Духовните сили от Луната ни оковават за Земята, духовните сили от Сатурн ни правят способни да можем да живеем в просторите на вселената. Физическия Сатурн се явяват като, бих казал, една празнина в сферата на космоса, която духовно го осветява. Съвсем е така, че онова, което се излъчва, от определен момент нататък след смъртта покрива всичко земно, но със светлина... Събр. съч. 219 Отношението на звездния свят към човека и отношението на човека към звездния свят. Духовното причастие на човечеството, Дорнах (1922), стр. 20сл., немско издание 1966 г.

...Това, което в новия ни живот отново се появява кармично в съдбата ни като звездна констелация, е всъщност, така да се каже, оставеното от нас между смъртта и новото раждане морално завещание. И именно с това, което лежи извън слънчевата сфера, човекът е свързан с, бих казал, определен характер на необходимост. Нека наблюдаваме особено сферата на Сатурн. Когато човекът, да кажем, се е постарал да се занимава в настоящия си земен живот с духовно-научни понятия, тогава от особено значение за следващия му живот е преминаването през сферата на Сатурн. Защото там се създават условията човекът да може да трансформира силите, които е придобил посредством познанието на духовната наука в такива сили, които да формират пластично неговата телесна организация, така че в следващия си живот да я носи в себе си като подразбираща се заложба, клоняща към духовното посредством своята конституция. Следователно, когато човекът преминава през сферата на Сатурн, възприема такива сили, че в следващия си живот се ражда духовен човек и още като дете показва навсякъде склонност към духовното... Събр. съч. 140 Окултни изследвания върху живота между смъртта и новото раждане (1912–1913), стр. 281, немско издание 1980 г.

...При прехода към нова инкарнация първоначално имаме известна трудност, която трябва да преодолеем – влизането в сферата на Сатурн. Когато след смъртта напускаме земния живот, Сатурн е обиталището на онези същества, които не искат да ни оставят на Земята, които искат да ни отвлекат от Земята, да ни освободят от земните сили и да ни изпратят в света на чистата духовност. При завръщането към нов земен живот, изпадаме под влиянието на тази сатурнова същност. И хора, които чрез предишния си земен живот имат такава карма, и при завръщането им към нов земен живот сатурновите сили упражняват силно влияние върху тях, получават склонност да бягат от Земята. Те са хора, които смятат земното за недостатъчно ценно и искат да се издигнат в измислени висини, или, понеже наблюдават човешките отношения само повърхностно, имат склонност към спиритически сеанси и др. подобни, в които могат да се проявят най-различни духовни същества. Всичко това се предизвиква, когато човекът в предишния си земен живот си създава такава карма, че при завръщането си към земната сфера влиза в засилени отношения със сатурновите сили. Но когато човекът навлезе в планетната сфера и се приближи към слънчевата сфера, той попада и под влиянието на противоположните на сатурновите сили, което означава онези духовни същества, които имат своето обиталище на Луната. Така можем да кажем, че тук, в земния живот вървим между дървета, цветя, треви, животни и др., а между смъртта и ново раждане странстваме между звезди. И съвсем не е така нереално да си създадете като обширна картина представата, че след смъртта пресичате сферите на планетите, и когато напунете лунната сфера, изгубите склонността си към земния живот, и чрез Сатурн бивате транспортирани нагоре, като дори доста дълго в сравнение със земното съществуване, живеете в сферата на неподвижните звезди, след това се завръщате, встъпвате в планетната сфера и особено, когато изпаднете под влиянието на Луната, чрез лунните сили в свръхсетивното ви битие получавате склонност отново да се завърнете в земния живот. Нещо ви принуждава да се завърнете отново в земния си живот. Както тук, на Земята, стоим в известни отношения с това, което наричаме сетивната ни околност, така е също и в живота ни в звездния свят. И всичко това има голямо значение за работата ни със съществата на висшите йерархии върху духовния зародиш на физическото човешко тяло... Събр. съч. 218 Духовните зависимости при формирането на човешкия организъм (1922), стр. 291сл., немско издание 1976 г."

 Р. Щайнер
„Най-добрият начин да се спасиш от чуждите дракони, е да си имаш свой собствен Дракон”


Неактивен Mортиша

 • Зарибен
 • *
  • Публикации: 416
 • Дзен
"Седемте по-стари планети направиха възможен живота на Земята за човека и продължават да го правят. Последната от тези седем планети, Сатурн, е грани­цата, пазачът на прага, който трябва да бъде преминат, за да се придобият нови вътрешни качества. Това може да стане чрез едно обновено сърце, изпълнено с душевен живот, едно съзнание, гледащо с копнеж към връзката с Духа и един на­чин на живот, който ясно ги доказва. В космическия порядък тази граница е била премината. Разглеждайки Земята като планетарно същество, ние можем да кажем, че трите нови планети са напълно активни и ние можем да видим техните разчупващи и променящи влияния да се изявяват около нас. В този смисъл биват освободени големи възможности. Всяко човешко същество е свободно да изслед­ва тези възможности и да ги приложи в степента, в която те го привличат, за да насочи собствената си съдба в една нова посока. Това е милосърдната, но и спеш­на покана, излъчена към нас от трите мистерийни планети."
„Най-добрият начин да се спасиш от чуждите дракони, е да си имаш свой собствен Дракон”