Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

Перлите

Гост · 3 · 9427

Мортиша

  • Гост

Най-добрите приятелки на жените

Ако диамантите са най-добрите приятели на жените, то перлите са най-добрите приятелки.Перлата е твърд заоблен предмет, образуван от някои мекотели, най-вече стриди.
Названието е дошло от латинската дума pernula – морска раковина. Синоним на думата перла е думата бисер, както и вече остарялото "маргарит" (от гръцки "Μαργαρίτα" - "бисер")
Перлата се образува когато песъчинка или друга дребна частица случайно попадне в тялото на мидата и започне да я дразни. Ако мидата не успее да изхвърли чуждото тяло, тя започва да отделя специално вещество, наречено седеф, с което го обвива.
Перлите са известни повече от 6000 години. Добиват се в страни като Индия, Шри Ланка, Таити, Иран и в Червено море. Много високо ценен още в Древен Египет е бил перленият бял цвят с розов оттенък. Най-скъпите перли са с розов и синкав оттенък. Другите цветови оттенъци са златист, сребрист, зелен, черен, съществуват и такива в цветовете на дъгата.
Преди 20 век перли са се добивали само от дълбините на топлите морета, а професията на ловците на бисери се е считала за изключително опасна. Вече съществуват плантации за култивирани сладководни бисерни миди, като продукцията им съставлява над 90% от съвременната търговия с перли. Самият процес на култивиране е разработен още през 13 век в Хучау, Китай. Истинският успех обаче идва едва през 1924 г., с откриването на мидата икешо. Оттогава насам уникалните качества на сладководната перла се ценят високо.
С перлите са свързани много поверия. В Древен Рим те са били считани за символ на властта и мъдростта, а за жените са били носители на щастие и сладострастни съновидения. Индийците са използвали перлите като талисмани.
Астролозите препоръчват украшенията с перли на родените под знака на Близнаци.


ПЕРЛИ - бисери, маргарит; р. жемчуг; а. pearl; н. perlen; ф. perles; и. perla

“Перлата винаги трябва да се носи като амулет от тези, които желаят блогополучие!” – казва Будабада

Сведенията за използване на перлите като украшения, символ на красотата и чистотата, се съдържат в най-ранните документи на човечеството, като Корана, Библията и Талмуда.
Думата перла в българския език идва от английски, немски и френски език заради вида на мидите, в които са ги намирали. Думата бисери идва от арабски език, а маргарит - от гръцки. В руски език се използва названието жемчуг, идващо от китайски език: „чженчжу”, което пък произхожда от арабската дума „зенчуг”.
Перлата е едно от чудесата на природата. Допреди сто и петдесет години произходът им е бил неизвестен на човечеството. Може би затова съществуват толкова много легенди за тяхната поява на планетата. Най-много от тях са свързани със сълзите както на боговете, така и на принцесите. Древните гърци вярвали, че това са вкаменени капки вода, падащи в морето от косата на Афродита - богинята на красотата и любовта. Японците ги смятали за сълзите на Ама - богинята на морето, тъгуваща по своята дъщеря, прекрасната принцеса Кацука, отвлечена от зъл дух. За индийците перлите били капки дъжд, попаднали в мидени черупки и застинали там. По време на Средновековието смятали, че перлите се образуват от падналите в морето мълнии.
Има много легенди, свързани с перлите. Според една от тях, Клеопатра, за да докаже на римския покорител на Египет Марк Антоний, че на една гощавка може да си позволи безумно скъпо ядене, свалила от обицата си една много рядка и скъпа перла, разтворила я във вино и я изпила. Цената на тази перла била 10 милиона сестерции. Учените смятат, че за разтваряне на перлата дори в оцет са необходими няколко дни, но в легендите всичко звучи красиво.
Още 4000 години пр. Р.Хр. хората търсели и намирали перли в солените води на Индийския океан, Червено море и други места, а също така събирали пресноводни перли в реките, езерата и дори в блатата. Не е вярно, че перлата има кратък живот, както пишат някои автори. В музея в Кайро може да се види гердан от перли, намерен при разкопките на гробове на персийски князе отпреди 4300 години. В България, в прочутото Преславско златно съкровище, също са намерени перли в добро състояние. Затова ги носете спокойно, само че ги пазете от парфюми и други агресивни за тях вещества (например, оцет). Перлите изглеждат по-сияещи върху нежната женска кожа, но тя трябва да бъде без козметика.
Кристалите на нашата планета се образуват не само в твърдата обвивка на земната кора, но и в живите организми или кристализират в техните останки след смъртта им. Хората също създават кристали - в бъбреците, в жлъчния мехур и дори в хрущялите при подагра, има ги и в нашия мозък. Но най-интересните и красиви образувания, създадени от живата материя, си остават перлите. Днес вече знаем, че перлите са своеобразни минерално-органични образувания, отлагани върху твърдото тяло, което е попаднало в черупката на мидата случайно или е сложено там от човешка ръка. Още през XIII век в Китай започнали да слагат в речни миди дребни предмети, за да се покрият със седефен блясък. Дори се знае името на китаеца, който пръв направил такъв опит. Промишленото култивиране на перли за първи път е станало в Япония през 1913 г.
След попадане на чуждото тяло в мидата тя формира върху него ивици от органично вещество с много сложен състав - конхиолин - което обвива минералите арагонит и калцит. Кристалите на арагонита и калцита с химичен състав СаСО3 са ориентирани перпендикулярно към повърхността на вътрешните фини слоеве на перлата, и паралелно в горните й слоеве. Такъв строеж обуславя неповторимия седефен блясък на перлите. Именно наличието на органично вещество в перлата я прави уязвима при неправилно съхранение на сухо. При култивираните перли чуждото тяло не попада случайно, а се слага от човешка ръка, и днес около 95% от световната продукция на морските култивирани перли се продават на пазарите от японските търговски къщи.
Перлите се характеризират с огромно разнообразие от цветове - бели, сиви, кафяви, черни, жълти, розови, кремави, небесносини, червени. По форма те могат да бъдат кръгли, продълговати, полусферични, във вид на капка, крушовидни, с неправилна форма и др. Използват се с размери до 2,5 мм (дребни), от 2,5 до 6 мм (средни) и над 6 мм (едри). Оцветяването им е свързано с наличието на различни разтворими във водата соли в зависимост от региона и тези примеси са от наличие на такива елементи като Al, Ba, Fe, Si, Mg, Cu, Mo, Pl, Sr, Sb, Ti, Sn, Zr, La и много други.
Морските миди, произвеждащи перли, живеят на дълбочина от 5 до 60 метра, основно при температура +25° С. Речните миди живеят в чисти и студени северни реки. Всички перли, както морски, така и речни, освен органични вещества съдържат от 0,5 до 4% вода и затова те не бива да стоят на много сухо, защото това води до загуба на блясъка им. За да стигне перлата до размера на грахово зърно, са нужни над десет години.
Перли с особена форма и голям размер, над 7 мм, се съхраняват в най-големите музеи в света. Така например, в Англия, в Британския музей, се пази перла с капковидна форма и тегло 454 карата. Перла с идеална сферична форма и сребристобял цвят с тегло 23 карата се съхранява в Музея на Московския Кремъл. Всички богати жени в света притежават нанизи от редки и много красиви перли.
Речните перли били използвани в Русия още през X век като украса на дрехи, шапки, накити и църковни принадлежности. Аборигените в Северна Америка също отдавна използвали речни перли за украса на широк брой различни ритуални предмети. В южните страни повече използвали морски перли.

Жените в Рим, Гърция и Византия, както и в Европа през Ренесанса носили перли всекидневно, вярвайки в тяхната чудодейна сила да пазят човешкото щастие, здраве и плодовитост. В Китай перлите и досега се смятат за елексир на младост, плодородие и магическа сила. В Монголия те са символ на власт и индикатор за отрова в чаша вино. В Европа ги свързват с дълголетие, в Индия са символ на успешен брак, просперитет и благополучие.
Астролозите смятат, че перлите носят на притежателя си.
-късмет, дълъг живот, щастие и здраве.

За лечебните качества на перлите е писано още в трудовете на Авицена, като се посочва, че съзерцаването на перли помага за постигане на душевно равновесие. В Тибетската медицина се смята, че перлите помагат при лекуване на нервно разстройство и при загуба на паметта. И досега в Монголия и Китай смятат, че перлите помагат за лечение на катаракта и други заболявания на очите. В традиционната китайска медицина перлите били използвани от древността. В писмени източници се описват свойствата на перления прах да успокоява ума и централната нервна система, да подобрява остротата на зрението, да изчиства токсините от организма и да повишава количеството на мускулната тъкан, да подхранва енергията „Ин” и да прогонва студа от тялото. Фармакологичните изследвания в наше време доказват, че перлите съдържат калциев карбонат, 18 вида аминокиселини и 18 микроелемента, като всички те лесно се усвояват от човешкия организъм. Китайските фармацевти препоръчват използването на перлен прах при умствено натоварване, за подобряване работоспособността и паметта, за успокояване на нервната система, като признават всички други свойства на перления прах, описани в древните медицински трактати. Литотерапевтите препоръчват използването на перли при лекуване на бъбреци, черен дроб, болести на храносмилателната система и хипертония. В древните текстове на „Аюрведа” за лечение на същите болести се препоръчва пиене на перлена вода, която се приготвя чрез поставяне в чаша вода на 4-5 перли за една нощ. Тази вода притежава противовъзпалителни, антимикробни и кръвоспиращи свойства.
Най-качествените перли намират във водите на Персийския залив, Шри Ланка, Мадагаскар, залива Минаар.
   Перлите са съкровището на морето. Те са обвити в тайнственост. Считат се за “подарък от боговете”. Легендата разказва, че сълзите на японската върховна богиня Аматерасо били погълнати от миди, които ги съхранили. От благодарност богинята разрешила на някои миди – сладководни и морски, да отглеждат перли.
   
   Повече от 4000 години пр. Хр. перлите били сред най-желаните украшения във всички развити цивилизации. Според японците перлата е символ на дълъг живот и успех, синоним на прелест, неповторимост, лъчезарност.
   Всъщност перлата не е естествена част от живата мида, а своеобразна реакция на раздразнение, с което отговаря на нежелано чуждо тяло – пясък, парче черупка или паразит, попаднал и заклещен във вътрешността на черната мида. И тя или го изхвърля, или го обвива в сребристо вещество, наречено седеф. След няколко години, и то много рядко, пластовете седеф оформят перличка около неканения гост. Така, че уместно е да кажем, че перлата се ражда от болката на мидата.
   През ХІІІ век в Китай открили, че перлите могат да се култивират, т.е. да се произвеждат в големи количества, без човек да се намесва в естествения процес на създаването им.
   Японците усъвършенстват техниката на култивиране на перли. След 1930 г. развъдниците в езерото Байуа вече разполагат със сладководни перли без ядро с голяма стойност и тристагодишна гаранция – известни като перли “Байуа”.
   От хилядолетия перлата е символ на свещена мощ, концентрирана във водата, Луната, жената. Перлата съдържа изцяло ин-енергия, която според древните китайци представлява женската, лунната, космическата енергия. Ето защо перлите се зареждат най-силно при пълно слънчево затъмнение. На свой ред перлите зареждат жената с енергия, която благоприятства нейната плодовитост и същевременно я предпазва от пакостни сили."Минералотерапия - ПЕРЛИ"
Автор: Лидия Старикова

издание на в-к „Квантов преход”


Мортиша

  • Гост
Сферичната култивирана перла била добита за първи път в Япо­ния през 1907 г Името на създателя й е Кокичи Микимото (починал 1955), известен още като "Краля на перлите".
Наричан още и “сълзи на морето”, “небесна роса”,
“каменни сълзи” - твърд калциев окис, формиран в
черупките на мидите, с красив млечно бял цвят и матов блясък. Срещат се и сиви, черни, кафяви, червени и в други цветове . Образува се, когато в мидата попадне чуждо тяло – естествена реакция на мидата за изолацията му, чрез покриването му със седеф.
Съществува легенда, според която това са сълзите на сирачета, вдовици, невинно ощетените…., превърнати от ангелите в къпоценности.
Най-известният бисер е “Регент” – с тегло 337 грана / 15.1г/. Най-едрият бисер е “Лао- цзи” или “Бисерът на Аллаха” – 6. 4 кг – името му е свързано с китайския философ Лао-цзи и даоизма. Известен е и специфичният бисер “Южният кръст”, който представлява срастък от 9 бисера. Перлите даряват хората с красота, дълголетие, щастие,
особено жените…, но трябва да се носят винаги в наниз.
Носят го предимно млади и неомъжени жени, а той ги дарява с постоянство и смирение в любовта и брака. Твърде подходящи са и за жени след тридесетгодишен брак- т.н. “бисерна сватба”
Приема се, че красотата и блясъкът на перлите зависят от здравето и настроението на притежателя им – те се разрушават от допира с болно тяло.
Специфично за перлите е, че те потъмняват, стареят с времето - за “подмладяването” им е необходимо да бъдат осени от красиви, млади момичета. Според Ведите съществуват и други видове перли, които
са изключително редки и не се срещат сега – небесни; от бамбук; от свиня; от слон; от кобра….До 17 век перлите били ползвани в европейската и ориенталска медицина.
Вярвания: Според индийската митология перлите са божествени капки роса, паднали в морето, където биват поглъщани при първите слънчеви лъчи (по време на пълнолуние) от раковините. Това вярване бива прието по-късно и от европейците.
Съгласно друга легенда (юдейска), перлите са сълзите на Ева, ро­нени от нея, когато бива изгонена от Рая.
В древно китайско предание се казва, че перлите носят здраве и дълголетие. Вярва се също, че даряват богатство и взаимност в лю­бовта.
Засилват способността за предсказване и предвиждане. Осигу­ряват победа. Гарантират разум и разсъдителност в начинанията. Носят щастие.
Отстраняват болка, грижи и тежки, тягостни мисли. Профилактични и лечебни свойства според легендите:
- главоболие; стомах и черва; женски болести; зрение и очни болес­ти; зъби и зъбни болки; кръвотечения; мозъчни нарушения; дизенте­рия; черен дроб; бъбреци и пикочен мехур; повръщане; сърце; лудост; температура; психични заболявания; меланхолия; халюцинации.
Перлата се препоръчва за зодиите Водолей, Риби, Скорпион.


Мортиша

  • Гост
Перлата символизира най-висшите ни духовни качества/добродетели, заровени дълбоко в нас... Когато ги видим проявени в някой друг (на което са символ възблагоухалите и цъфтящи цветя), интуитивно искаме да ги притежаваме и се отправяме на пътешествие, за да ги търсим - бисерите на любовта, смелостта, благородството, приятелството...Един ден едно брилятно красиво и ароматно цвете с атрактивни цветове срещна една перла, която живееше далеч в дъното на морето и нямаше тези изящни характеристики. Двете се запознаха.
Цветето каза: „Нашето семейство е голямо; розите и маргаритките са членове на семейството. Има и много други видове, които са различни и безбройни; всички имат отличителен мирис и външен вид.”
Ненадейно, нотка на страдание се появи върху цветето. „Няма причина, за да има мъка в твоята реч, защо тогава си депресирана?” - попита перлата.
"Човешките същества се отнасят с нас небрежно; те не ни зачитат. Те не ни  отглеждат заради самите нас, а за да се насладят на нашето ухание и външна красота. Те ни изхвърлят на улицата или в кошчето за боклук, след като вече сме лишени от най-ценните свойства, ослепителния блясък и аромат.”
 
Цветето въздъхна и тогава каза на перлата: „Кажи ми за своя живот! Как живееш? Как се чувстваш? Ти си заровена в дъното на морето.”

Перлата отговори: „Макар аз да нямам твоите отличителни цветове и сладко ухание, хората мислят че съм скъпоценна. Те правят невъзможното да ме намерят, да се сдобият с мен. Те излизат на дълги пътешествия, гмуркат се в моретата, за да ме търсят. Би била удивена да разбереш, че колкото повече лежа на дъното на морето, толкова по-скъпоценна и брилянтна ставам.
Това е причината, която увеличава цената ми в техните мисли. Аз живея в дебела мида, изолирана в тъмните морета. Обаче аз съм горда да бъда на безопасно място, далеч от безотговорните и злонамерени ръце и въпреки това хората ме считат за много ценна.