Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

Медитация и правилно дишане

Неактивен Странник

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 585
 • Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Всяка духовна практика има два задължителни
елемента които са като А и Б за тях.
Единия с който трябва да се започне е увояването
на правилното дишане съобразено с йога традициите
което включва в себе си първоначалните елементи на
визуализация на енергията прана за съзнанието.
След усвояване на правилното дишане до ниво
автотренинг сте готови и за медитативните техники
по ваш избор.
Правя този акцент съвсем съзнателно поради простия
факт че навсякъде се говори за медитации но никой
не ви казва да дишате правилно и да изравните своя
вътрешен Ритъм на съзнанието с този на тялото
а после с Ритъма на Вселената.
Тези малки подробности евентуално ще ви бъдат разкрити
на специални семинари срещу заплащане и т.н. бизнесначинания.
И на практика вие бутате една каруца (медитацията)
без коня (правилното дишане в Ритъм).
Всеки семинар или йога курсове които сте посещавали досега
ако не са ви учили на правилно дишане - спестили са ви ключа
към успеха с идеята да не постигат резултати и да се пънете
и да сте зависими от ментора (гуру,инструктора) за вашата
вътрешна хармония.
Тук подбрах различни материали от нета с цел да си спестя
дългото писане и с простата идея да ви дам някаква насока.
Разбира се всеки от вас нека намери своя начин,школа или техника
съвсем свободно - но искам да ви подчертая и акцентирам че
тези два елемента са ключови.


Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Бъди промяната която искаш да видиш в този свят!


Неактивен Странник

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 585
 • Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Ако човек овладее дишането си, става господар на съдбата си!         
 
Всички знаем, че човек живее, докато в тялото му протича жизнена енергия. Когато тя спре, той умира. ПРАНАЯМА и СВАРОДАЯ са древни науки за контролиране на жизнената енергия (прана) чрез дишането, а ТУ-НА (част от китайския Тай-дзи-цюан) е изкуство за отстраняване на замърсения въздух от организма и набавяне на достатъчно количество чист въздух.
Пранаяма (от прана-енергия и яма-насочвам) или контролът върху дишането представлява дихателни практики, които увеличават значително количеството жизнена енергия в човешкото тяло. Съществуват няколко вида дихателни практики - балансиращи, енергизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Всички техники от Пранаяма имат оздравителен ефект върху редица заболявания чрез въздействието си върху мозъчните полукълба. Правилното дишане намалява нервното напрежение, успокоява ума, прочиства целия организъм, отстранява блокажите на енергия по пътя на нервните потоци, лекува депресии и психични заболявания. То въздейства на всички органи в нашето тяло чрез масажа на вдишването и издишването, като ги подхранва с кръв.
 
Целта на пранаяма е да се балансира и разшири жизнената енергия в нашия организъм. Пранаяма има различни дихателни техники - нади шодхана, брамари, уджай, капалабати и много други, като при всички тях се осигурява допълнително количество кислород, подобрява се функционирането на белите дробове и се въздейства на мозъка и емоциите. Чрез пранично дишане човек получава достъп до огромен поток от енергия, която му служи като гориво.
Един дихателен цикъл се състои от едно вдишване и едно издишване. Белите дробове са разположени в гръдния кош и когато дишаме, те се разширяват. Повечето хора не знаят как да изпълват целия обем на белите си дробове и така не успяват да премахнат въглеродния двуокис и токсините от кръвта. Най-лесно това се постига чрез “коремното” дишане. При вдишване въздухът прониква в бронхите и изпълва белите дробове, включително долната им част. Така белият дроб натиска диафрагмата и тя се спуска надолу. В този момент гръдният кош е изпълнен с въздух и коремът се издува. При издишане коремът се прибира, диафрагмата се повдига и достига белите дробове. Това позволява на издишания въздух да напусне долната част на белите дробове. И вдишването и издишването се извършват през носа. В началото дишането е с малка амплитуда, но посте­пенно трябва да удължавате продължителността на циклите вдишване-издишване.
Който усвои правилното и ритмичното дишане, ще бъде в състояние да приема значително количество енергия, да не боледува и да забави процесите на стареене в организма си, да прочиства редовно и лесно белите си дробове. Праничното дишане ви енергизира така, че аурата ви нараства със сто процента, а когато лечители използват праничното дишане, резултатът е много по-ефективен. При правилното дишане ценният за организма ни кислород се разнася в цялото ни тяло. Спокойно може да кажем, че хората, които не умеят да дишат, не подхранват клетките си с достатъчно кислород, получават хипоксия на тъканите и затова по-бързо стареят и по-бързо умират. Дишането може да се регулира и изменя за постигането на определени резултати. Приетата чрез дишане жизнена енергия може да се насочва и да укрепва целия организъм.
Неслучайно в древните санскритски книги често се споменава, че “ако човек овладее дишането си, става господар на съдбата си. “
Всички древни мъдреци и философи са използвали контролираното дишане, за да влязат по-бързо в медитативно състояние и са знаели, че дишането е свързано много силно с физическото и духовното ни състояние. Чрез дихателни техники те са влияели на физиологията на тялото си, забавяли са сърдечната дейност и пулса, видоизменяли са мозъчните вълни.
Във всички тибетски манастири и до днес монасите правят всекидневно дихателни упражнения, с които се предпазват от болести и зарази.
В северната част на Индия живеят така наречените гуджари (гуджаратци), които са известни с природосъобразния си начин на живот, отличават се с необикновено добро физическо и психично здраве. Вследствие на правилното, дълбоко и равномерно дишане белите им дробове са с необичаен обем и мощна защитна сила, а всички гуджари са носители на силна биоенергия и необикновена интуиция. Според учените те са едни от най-дълго живеещите и неболедуващи хора в света. За тях съвременните болести като рак, инсулт, сърдечно-съдови, стрес, диабет, хипертония са абсолютно непознати.
В днешно време сме принудени да дишаме нечист въздух, примесен с пушек, автомобилни газове, химически отпадъци и много други отрови и токсини. Всичко това отива в белите ни дробове, а оттам - и в целия ни организъм, след което идват болестите и многобройните неразположения и здравословни проблеми. Там, където въздухът е не само чист, но и зареден с повече отрицателни електрически заряди (аниони), дишаме по-леко, наспиваме се по-бързо и умората ни изчезва. Повече електрически отрицателни заряди се срещат при естествената радиация в природата, при ултравиолетовите лъчи на слънцето и при падането на водата във водопадите. Когато анионите спаднат под 2000 куб. см (най-често това се забелязва в големите градове), започва да се появяват спад на имунната система, хронична умора, безсъние и главоболие.
Лошите дихатели навици - ускореното, шумно и плитко дишане, дишането само през уста и др. увреждат белите дробове и сърцето, променят кръвообръщението, засилват процесите на стареене, водят до енергиен дисбаланс - причина за още много и тежки заболявания. Има хиляди хора, чиито долни участъци на белите дробове не са усетили кислород от много години, както и хиляди други, които не съумяват да изхвърлят пълноценно вредния въглероден двуокис.
Не всеки час и ден може да отидем в гора или парк, за да подишаме чист въздух, но всеки ден може, след като се научим да дишаме правилно, да неутрализираме отровите и токсините, да “преработваме и пречистваме” сами въздуха, който вдишваме, да изхвърляме отрицателната енергия и да се самозареждаме с положителна, да преодоляваме бързо стреса и депресията.
Всекидневното упражняване и трениране на белите дробове е необходимо за нашето добро здраве. Тяхното редовно свиване и отпускане спомага за пълноценното абсорбиране на енергията. Бебетата и малките деца несъзнателно упражняват белите си дробове, когато плачат, но при възрастните хора това не може да се постигне по този начин. Когато белите дробове са здрави, те могат да се справят с всички болестотворни микроби.
Древните индуси и китайци проверявали дали белите им дробове са здрави, без да ходят на лекар, като се наблюдавали сами - ако времето за издишване е по-дълго от времето за вдишване, това говорело за заболяване, тъй като се поема по-малко въздух, отколкото се изхвърля. И ако вдишването е по-дълго, отколкото издишването, това означавало, че човек е здрав, той е поел повече енергия. Като тренираме дишането си, нормализираме белодробната си вентилация и променяме концентрацията на въглеродния двуокис в белите дробове и кръвта.
На мен ми бяха необходими много време и усилия, за да мога да се науча и да разкрия дълго време забулените в тайна и предназначени за тесен кръг от хора дихателни техники от Изтока и да ги адаптирам за хората от Запада. Дълго време те са били окултни, скрити за обикновените хора, изучавани само в храмове или прошепнати на ухо в езотерични учения.
Има много и различни видове и техники на дишане - коремно, диафрагмено, цветно, кръгово, трансформиращо, междинно, външно, вътрешно, дишане чрез дробовете, чрез порите на кожата, чрез костите, чрез чакрите и много др. Всички те допринасят в дробовете и стомашните ни тъкани да протича пълен въздушен обмен - подобна пълна смяна на кислорода и въглеродния двуокис не може да бъде осъществена при обикновения начин на дишане. Който и вид да изберете от горепосочените, при всички има няколко задължителни правила:
1. Преди започване на която и да е дихателна техника няколко пъти издишайте силно, тъй като по време на дълбоко издишване освен въглероден двуокис отделяме и изразходвана енергия.
2. Вдишвайте и издишвайте през носа - в него има косъмчета, които задържат механичните частици от въздуха. Когато дишате само през устата, рискувате да атрофирате функцията на носа, който лесно би се запушил. Когато малките деца поемат въздух само през устата, щитовидната им жлеза може да стане недоразвита, сливиците да се увеличат и умственото им съзряване да закъснее.
3. При затворена уста обърнете езика назад така, че нормално долната му повърхност да докосва горната част на небцето до зъбите. Започнете да вдишвате. Опитайте се да отведете върха на езика толкова далеч назад, колкото това е възможно без напрежение - и задръжте. Езикът докосва горната част на небцето до зъбите, за да свърже двата канала думай и жънмай чрез така наречения от даосите “мост на свраките” - подобрява се връзката между енергийния канал в задната част и енергийния канал в предната част на тялото. По този начин затваряте “енергийния кръг” на вашия организъм. Издишайте, като отпуснете езика от небцето. Древните индуси наричат тази позиция Кхечари Мудра и тя помага лесно за повишаване на енергийното ниво и увеличаване на циркулацията на жизнената енергия.
4. Когато вдишвате, леко издувайте корема си, а при издишване го свивайте.
5. Задържайте дъха си при вдишване - “празно задържане” и задържайте дъха си при издишване - “пълно задържане”. Задържането на дъха при вдишване и издишване е основата на Пранаяма и се нарича - кум бака.
6. Винаги съблюдавайте подходящия за вас ритъм на дишане. Ритмичното дишане е начин за извличане на по-голямо количество жизнена сила от въздуха и максималното ѝ използване. За начинаещи е добре при вдишване да се брои до шест, задържате, като броите до две, издишвате, като броите до четири и задържате, като броите до две. Това е ритъм 6-2-4-2. За напреднали и усвоили предния ритъм е желателно 10-4-8-4.
Така нареченият “умерен вариант” означава въздухът да бъде задържан за малко, след което да се издиша, преди да се усети напрежение, след това да се вдиша отново и да се задържи по същия начин. Полека-лека трябва да се стремим към по-дълго задържане на въздуха, но постепенно, без да дишаме през устата.
Смята се, че начинаещият в Пранаяма е усвоил минималните изисквания, ако успее да задържи въздуха в продължение на 2 мин. Ако продължителността е 4 мин. , резултатът е добър. Ако продължителността е повече от 6 мин, се счита, че обучаваният е овладял Пранаяма напълно.
Това трябва да става само под ръководството на опитен учител. Често източните лечители съветват човек да издиша въздуха трикратно (за да се изхвърли напълно застоялия въздух отвътре), след това, вдишвайки през ноздрите, да повдигне малко диафрагмата си, така че разширеният гръден кош да приеме формата на глинено гърне и да го задържи толкова дълго, колкото е възможно. Тази дихателна техника в Тибет се нарича “Bum-can”.
Много често тибетските монаси използват дишане “тумо”, чрез което генерират топлина в телата си. А повторното вдишване е древна лечебна практика.
Според тибетските лами при нормални климатични условия за едно денонощие се правят 21600 вдишвания и издишвания (един цикъл за четири секунди). Според тях обичайната продължителност на мисълта е равна на продължителността на един дихателен цикъл.
Преди започване на всяко дихателно упражнение трябва да се успокоите и да се освободите от всякакви притеснения, да бъдете в добро настроение, да сте освободили червата и пикочния мехур и да сте облечени в свободни дрехи, така че да не ви стягат и притискат.
Всеки човек с известна упоритост и постоянство може за кратко време да се научи да диша правилно и здравословно. Правилното дишане е по-лесно, отколкото да се научиш да свириш на цигулка или да играеш футбол.
Дихателните упражнения, които ви предлагам, са прости, но имат много мощен ефект и с тях не бива да се прекалява. Упражненията за дишане са противопоказни за бременни, болни на легло, хора с инфекциозни и психични заболявания и претърпели оперативна намеса, преди да са се възстановили.
Най-древната и лесна техника за вътрешна хармония и спокойствие е дишането.
Чрез описаните по-долу техники вие ще снабдите организма си с по-голямо количество кислород, ще се освободите от психичното и физическото напрежение, ще прочистите целия си организъм, ще влеете в тялото си свежа енергия и ще се чувствате по-спокойни, по-бодри и по-жизнерадостни.
• Седнете или легнете спокойно, отпуснете се напълно. Затворете очите си. Вдишвайте през носа дълбоко, като напълните с въздух белите си дробове така, че да го усетите чак до корема. Същевременно си мислете, че поемате заедно с въздуха и бодрост, вяра, оптимизъм и други положителни емоции. Това е принципът на получаването, но това, което получавате, не е само кислород, а жизнена сила, жизнена енергия. Задръжте няколко секунди (това е обединяващият принцип) и наведете надолу глава, като издишвате силно и шумно и си мислите, че издишвате неприятностите, проблемите, омразата и други отрицателни емоции така, че да не оставите въздух в белите си дробове. Повтаряйте това всяка сутрин, отначало по пет пъти, докато достигнете до девет пъти всеки ден.
• Заемете разкрачен стоеж с крака, разтворени на ширината на раменете. Свийте ръце в юмрук и ги поставете на раменете си. Вдишвайте дълбоко през носа, задръжте въздуха и започнете да издишвате и разтваряте бавно ръцете настрани и ги спускате настрани покрай тялото си. Повторете това седем пъ­ти.
• Заемете стоеж, както в предното упражнение. Двете си ръце разтворете хоризонтално с обърнати нагоре длани. При вдишване свийте ръцете си в юмруци, задръжте въздуха и поставете свитите ръце с юмруци, опрени в гърдите. При издишване изпънете ръце хоризонтално и отворете юмруците си. Повторете това седем пъти.
• Заемете разкрачен стоеж. При вдишване опънете ръце с разперени пръсти пред гърдите с длани надолу, като опирате небцето си с език. Задръжте дишането, колкото можете и изпънете хоризонтално ръце настрани. Издишайте през устата, като издавате мощно звука “УХ” и свивате силно ръце в юмруци. След издишване свалете ръцете надолу, отпуснете пръстите на ръцете, вдишайте нормално и започнете отново. Повторете не повече от пет пъти. С тази техника най-ефикасно и пълно се освобождавате от натрупаните токсини и въглероден двуокис.
• Без значение дали сте прав или седнал, вдишвайте през лявата ноздра и издишвайте през дясната, при което палецът и средният пръст последователно отпушват или запушват ноздрите. Повторете пет пъти, след което вдишвайте през дясната ноздра, а издишвайте през лявата. Отново повторете пет пъти. Това дишане се нарича “Нади Шодханам. “ Когато запушим с пръст лявата ноздра и вдишваме през дясната, а след това повторим аналогично с дясната и вдишваме през лявата, скоро ще установим, че в едната ноздра въздухът преминава с по-голяма лекота, отколкото през другата.
• Според “Тантрическата физиология” на всеки 24 часа има само 6 периода, когато въздухът преминава и през двете ноздри с еднаква лекота. Дишането през лявата ноздра показва, че е активизиран енергийният поток “Ида” (преобладаващ е умът), а дишането през дясната ноздра активизира енергийния поток “Пингала”. В зависимост от времето на деня и силата на дишането, йогинът може да предскаже множество важни събития. Този вид умения е обяснен в “Zab-mo-nan-don” (“Дълбокото вътрешно дишане”) от Кармала Дордже. Днес съвременните физиологични изследвания потвърждават това, което древните йоги са разбрали преди хиляди години - въздухът, който дишаме, преминава последователно през едната и след това през другата ноздра, тоест едната ноздра винаги е по-отпушена от другата. С това дишане кислородът преминава последователно от лявото и дясното полукълбо на мозъка и има мощен освежителен ефект. Тази техника се препоръчва за хора, които се занимават с продължителна умствена и творческа дейност.
• Седнете или легнете удобно. Затворете очи. Дишайте в обичайния за вас ритъм, без да го задържате или задълбочавате. Най-важното е вниманието към вашето дишане. Едновременно с това се опитайте да се вслушате в дишането си, без да се напрягате и насилвате. Не след много време дишането ви от самосебе си ще се забави и задълбочи, ще стане по-равномерно. Продължавайте да отпускате мускулите на тялото си, като така отпускате и кръвоносните си съдове. Сърцето ви влиза в по-спокоен ритъм. Мислено си представете, че това е нормалното ви състояние, то ви съпровожда винаги и навсякъде.
Когато се научите да се вслушвате в собственото си дишане, винаги ще чувствате лека, естествена наслада.
• Заемете изправен стоеж, вдишайте през носа, като отпуснете и приберете ръцете си до тялото с прибрани пръсти. Започнете да издишвате, като наведете главата си напред, така че брадичката да опре в гърдите ви. Това така наречената “джаланд-хара-бандха”. Чрез нея се затваря енергийният кръг и не се позволява изтичане на енергия. Задръжте малко и започнете да вдишвате, като движите главата си назад и вдигате ръце нагоре така, че дланите да се докоснат над главата ви. При допрени пръсти задръжте въздуха. Издишайте като навеждате леко глава и разделяте ръцете си. Повторете това девет пъти.
• Използвайте същия стоеж с леко разкрачени крака. При вдишване повдигнете ръце хоризонтално встрани с пръсти, опрени на раменете, високо повдигнати лакти и език опрян в небцето.Задръжте и издишайте през носа, като сваляте ръце покрай бедрата си. Повторете седем пъти.
• Седнете в удобна поза. Вдишайте дълбоко и бавно и без да задържате, издишайте бързо и силно през носа. Изпълнява се една минута, почива се една минута и отново една минута дишане. Техниката се нарича “духало” и спомага за разграждане на мазнините в човешкото тяло. В древността се е използвала с успех за лечение на хора с наднормено тегло.
• Седнете удобно с изправен гръб на стола. Вдишвайте, като свивате ръце в юмруци с палци вътре в пръстите и ги поставете на колене с длани, сочещи надолу /кокалчетата на пръстите да сочат нагоре. / Затворете очи и издишайте леко, като навеждате главата напред. След това задръжте малко и започнете да вдишвате, като изтегляте глава назад. Докато изпълнявате упражнението седем пъти, дръжте свити мускулите на ануса си, за да може енергията да се издигне по гръбначния ви стълб.
Желателно е всеки ден да тренирате дишането си по 10-15 минути, като си изберете няколко от гореизложените техники. Ако имате възможност да правите това в парк, гора или където и да е сред природата, ефектът ще е значителен. Ако нямате тази възможност, отворете прозореца или вратата в дома си. Не след много време дишането ще ви стане и барометър, който ще ви предупреждава за предстоящи болести. Ще достигнете състояние, в което се е увеличила устойчивостта на организма ви, ще знаете как да се освобождавате бързо от физическото и психичното напрежение, ще се влияете по-малко от външни обстоятелства. Не позволявайте всекидневният стрес и напрежение да променят вашия нормален дихателен ритъм.
Добрите дихателни навици ще ви направят здрави, силни и жизнени, ще подобрят вашето физическо и психично състояние. Нека да не забравяме, че няма път без търсене, няма истина без страдание, че за вас да се научите да дишате правилно не е невъзможно. Където има воля, има и начин. Може да имаме много знания, но ако нямаме воля да използваме знанието, няма никаква полза. Използвайте вашата воля, за да практикувате всеки ден част от научените дихателни техники. От вас зависи да трансформирате най-елементарния процес вдишване – издишване в могъща лечебна терапия.
Колкото и да е невероятно, редовното правилно дишане е много важно и за личното щастие на всеки човек.
ДИК ДЕРИК

цитат:http://www.bulgarian.seiaurahealth.com/index.php?option=com_content&view=article&id=58:2011-10-05-02-23-36&catid=36:health

Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Бъди промяната която искаш да видиш в този свят!


Неактивен Странник

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 585
 • Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Как да увеличим и съхраним жизнената си енергия         
 

Каквото и да правим с тялото, дори и най-малкото движение, гледането в някаква точка или използването на мисълта за нещо - всичко това води до изразходване на енергия. Нервното напрежение, тревогите, гневът, стресът и много други фактори също допринасят за пилеенето на енергия. Енергията в тялото ни се натрупва бавно и продължително, а се изразходва понякога само за няколко минути. И ако не вливаме в организма си нова енергия, той се изтощава от загубите и става податлив за много болести. А много от хората изразходват повече енергия, отколкото приемат.
Никога не е късно, независимо на каква възраст сме, да започнем да се учим сами да вливаме и акумулираме енергия в организма си.
Въздухът, храната, слънцето и водата са първичните източници на енергия. Някои хора черпят енергия и по други различни начини. Човек може да се зареди и допълнително с енергия, ако чувства недостига й или е отпаднал и изтощен. Това не е толкова трудно и се постига с дихателни техники от Пранаяма, с енергийни упражнения, визуализации, утвърждавания, мудри, кристали, медитация, тай-дзи-цюан, чи-гун, метода на келация на Розалин Бюер и т. н.
Други елементарни и лесни начини за това са:
• разходките на чист въздух;
• масажирането с двете ръце на ушите си;
• танцът - така енергията се придвижва от основата на гръбнака нагоре;
• притискането с възглавничките на средните пръсти 20 пъти точките Ин-сян, разположени отстрани в основата на ноздрите на носа. Така се регулира Ин и Ян;
• със събрани палец и показалец на дясната ръка натискайте точката на три пръста под пъпа, наречена Дан-тиен (или море на енергията) в продължение на 3 минути.
Ако искате да увеличите значително количеството на жизнена енергия и да попълните енергийните си резерви, използвайте и следните техники:
Зареждане с енергия от земята. Енергията в земната повърхност е няколко пъти по-голяма, отколкото тази във въздуха:
• независимо дали сте прави или седнали, събуйте се боси и допрете върха на езика си до небцето. Насочете погледа към стъпалата си и започнете да дишате през носа, задръжте, издишайте и пак задръжте.
Повторете 9 пъти, без да откъсвате погледа от стъпалата;
• легнете по гръб на тревата и наблюдавайте небето. Дишайте през носа с опрян връх на езика към небцето;
• ходете рано сутрин боси по тревата 20-30 минути. В стъпалата има над 70 000 нервни окончания, които естествено се стимулират, действат успокояващо и премахват нервното напрежение.
Зареждане с енергия от дърветата. Повечето стари и здрави дървета излъчват огромно количество енергия.
В древността се е смятало, че дърветата имат душа и че във всяко дърво живее някакво същество. Вече е научно доказано, че при дендротерапия (лечение с помощта на дърветата), дървото поема отрицателната енергия от човека и отдава положителна.
От малък баща ми ме научи да притискам болно място от тялото си към стъблото на дървото - понякога ефектът идва след няколко минути, друг път след часове. Добре е дървото да не е близко до промишлени зони и големи автомагистрали. Най-голям ефект има, когато дърветата са в цъфтеж и когато техниките се изпълняват сутрин от 7 до 10 часа или между 16 и 18 часа.
Дъбът улеснява изхвърлянето на токсините, стимулира кръвообръщението и активизира вътрешната енергия. Акацията повишава тонуса, а борът укрепва сърдечно-съдовата система, регулира кръвното налягане и е полезен за тези, които са решили да отслабват. Брезата подобрява зрението и отдава бързо своята положителна енергия. Кедърът успокоява нервната система, ябълката намалява стреса и депресията, а кленът хармонизира човешкото биополе. Върбата има силно магнитно поле и помага при стрес и депресии. Тополата бързо отнема напрежението и уравновесява нервната система, а липата предизвиква чувство за отпускане и спокойствие.
• Изберете по-дебело дърво и застанете срещу него. Помолете го да ви позволи да извлечете излишната му енергия. Поставете длани върху стъблото и съсредоточете поглед по средата между дланите. Вдишвайте и издишвайте с език, опрян върху небцето 7 пъти. След това отпуснете ръце и благодарете на дървото за получената енергия. Ако сте почувствали леко изтръпване на ръцете, разтърсете ги няколко пъти.
Зареждане със слънчева и въздушна енергия
• Излагайте тялото и лицето си на слънце рано сутрин, но не по-късно от 10 часа (дотогава е високото ниво на прана);
• пийте вода изложена на Слънцето;
• правете техниките от Чи-гун. По този начин активирате собствената си енергия.
Зареждане с енергия чрез изпълняване на Мудри
Мудра е санскритска дума, която в древността е имала таен символичен смисъл. Означава специални положения на пръстите, дланите и ръцете. На Изток го наричат тайния език на йогите, който бил разбираем само за посветените. Първоначално били изразявани като жестове на божествата, по-късно навлезли в хата и кундалини йога, а след това и във всички древни източни лечебни системи. Днес те са достояние на много хора и всеки може да ги усвои бързо и лесно. Могат да се практикуват, когато сте прави, седнали или легнали, по всяко време и на всяко място. Главното е да не сте напрегнати, а максимално отпуснати, да ги практикувате упорито и търпеливо. При изпълнението на мудри има две основни положения на ръцете - с отворена и със затворена длан. Мудрите имат доказан лечебен ефект и въздействие, но са все още неразбрани и недоизяснени достатъчно от съвременната наука и медицина.
Прана Мудра
• Съберете върховете на палеца, безименния пръст и малкия пръст, а останалите изпънете. Притискайте върховете на събраните пръсти няколко пъти през деня в продължение на 10 минути. Изпълнява се и с двете ръце.
Шивалинга Мудра
• Поставете дясната ръка с палец изпънат нагоре, останалите пръсти свити като в юмрук в отворената длан на лявата ръка като пръстите са плътно един до друг. Поставете ръцете в това положение на височината на стомаха, а лактите разтворете напред.
Бхвата Мудра
• Започнете да масажирате с палеца на дясната ръка малкия пръст на лявата ръка от външната страна на дланта нагоре към китката, после - средния пръст пак нагоре към китката и накрая палеца от върха към китката. След като повторите това 7 пъти, сменете ръката и го направете отново 7 пъти.
И трите мудри се изпълняват само преди хранене (тоест на празен стомах)
.
Зареждане с енергия от храната
• Хранителната енергия – ГУ ЦИ - е от изключително значение, защото стимулира метаболизма в организма, особено необходимо за слаби, болни и стари хора. Тя действа и като регулатор на енергийните ни функции;
• наличната ни енергия зависи от съдържанието на глюкозата в кръвта - тя е най-важното гориво, което снабдява с енергия мускулите и захранва мозъчните клетки;
• консумирайте по-често овесени ядки, картофи-печени или варени, но необелени, ориз, ръжен или пълнозърнест хляб, пресни яйца, соево сирене, червено цвекло, овче и козе кисело мляко, риба, много пресни плодове и зеленчуци. Аминокиселините, които съдържа ананасът, зареждат отлично клетките с енергия. Същевременно избягвайте храни, които изцеждат енергията ви, като пушени сирена, пилета и яйца от инкубатор, дълбоко замразени храни.
• дъвчете храната бавно и продължително, защото доброто храносмилане увеличава енергията в организма;
С всички тези техники изпълнявани редовно, организмът се зарежда с енергия, нормализира се енергийният поток в човешкото тяло, възстановява се равновесието между Ин и Ян и се укрепва значително имунната система, действаща като преграда срещу много заболявания. Енергията облекчава болката, успокоява емоциите и отпуска мускулите.
Друг фактор за увеличаване на жизнената енергия е редовният, природосъобразен начин на живот. Това е живот с определен всекидневен ритъм - нормален сън от 7 часа, балансирано и рационално хранене в определено време, физическа активност, баланс между почивка и работа, социални контакти, избягване на отрицателни емоции и др.
Древно източно правило е, че ако човек не може сам да се зареди с енергия, то неволно я взема от другите. Той изсмуква енергия от хората около него, за да захрани собствената си енергийна нужда, защото не може да се зареди с енергия от заобикалящата го естествена среда. Когато упражняваме власт и сила над околните, ние се сдобиваме с тяхната енергия, изпълваме се с жизнени сили за сметка на другите. При много хора този процес е несъзнателен, което не им пречи да изсмукват постоянно чужда енергия. Това са така наречените „енергийни вампири”. Повечето случаи на скандали и агресия възникват тогава, когато на човек не му достигат жизнени сили, получени по обичайния път от околната среда. Това се случва и с тези, които имат прекалено големи амбиции или искат доста повече от това, което могат. Така организмът започва да търси други начини да се снабди с енергия и я взема от други хора. “Енергийните вампири” се успокояват, когато са взели порцията от енергия, която им е била необходима.
Много често на всички ни се е случвало с някои хора да ни е приятно да работим, да говорим, да сме в тяхна компания и да не искаме да си тръгнем. Това е така, защото те излъчват положителна енергия - те са „енергийни донори”, които доброволно отдават своите жизнени сили. При други хора и кратката среща и контакт с тях води до изтощение и досада. Това е защото те излъчват отрицателна енергия – джа ки и това са „енергийните вампири”. Сигурно ще си зададете въпроса как да ги познаем? Много лесно - те са винаги недоволни от нещо, вечно се оплакват и мърморят, постоянно търсят да споделят и най-малките си проблеми, настроението им винаги е песимистично и др.
Добрият енергиен обмен между двама души е много важен. Той зависи от съвместимостта на техните аури, от това дали те взаимно се допълват. Такива връзки и приятелства са трайни и щастливи.
Отрицателна енергия има не само в хората, но и в предметите, които ни заобикалят, дори и в домовете, в които живеем. Енергиийните линии, които ни обгръщат като паяжина, невинаги са само положителни. Може да са останали от предишния собственик на дома, от гостите, които са ни посещавали, от кавгите и разправиите, от пукнатини по предмети, от неизмити съдове и много други.
ДИК ДЕРИК

цитат:http://www.bulgarian.seiaurahealth.com/index.php?option=com_content&view=article&id=59:2011-10-05-02-25-47&catid=36:health&Itemid=87

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Докато правите и усвоявате правилното дишане и релаксиране на тялото
си представяйте че с вдишването и новата порция въздух във вас влиза
прана (жизнена енергия) с ярък блестящ цвят по ваш избор и предпочитания.
С издишването си представяйте че изхвърляте ненужното,болното и непотребното от вас...
оцветете този изходящ поток от вас в цвят по ваш избор и предпочитания.
След време когато постоянствате в тези дихателни упражнения този начин на правилно
дишане ще стане автоматизъм и дори в автобуса ще сте състояние да се пренастройвате
за секунди с минимални усилия.
Едва след това вие ще сте готови за медитация и медитативни техники...
Вие вече ще бъдете в Ритъм.
Бъдете внимателни в медитацията си и не се стремете да излизате от тялото си на всяка цена.
Не е безопасно това.
До вас трябва да има някой който да ви пази през това време ако сте решили да го правите.
Ако не ние -кой?Ако не сега -кога?
Бъди промяната която искаш да видиш в този свят!


Неактивен rosi11

 • Новичък
 • *
  • Публикации: 12
 • Дзен
Много полезна информация! Поздравления!


Неактивен deni76200

 • Новичък
 • *
  • Публикации: 1
 • Дзен