Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

Нептун - свят на реалната илюзия

Неактивен The Reflector

  • Госпіталізація - майбутнє ясно!
  • Пописали
  • *
    • Публикации: 53
  • The Reflex-Flex-Flex!


Отдалечен на 30 АЕ от Слънцето, Нептун обикаля бавно около него за период от 165 години. Оста му е наклонена на 30°, а магнитното му поле - на 47° спрямо оста. Има 17 спътника, от които най-голям е Тритон, който е тяло от пояса на Кайпер, привлечено на орбита около Нептун.

:61:

Там всичко е извън времето, а едновременно с това е в него и над него. Там нищо не е конкретно и обективно - ако аз виждам бяла маса, то ти ще видиш яркозелена котка, която свири на чинели и в същото време решава диференциални уравнения.
Там всичко е каквото ти поискаш. Ако сега аз кажа: "Чувствам се по-добре от всякога!", а ти кажеш: "Аз май сега ще умра!", то аз и на парчета накълцан, ще оживея, а ти мигом ще умреш, дори и да си напълно здрав и да не знаеш що е болест.

Самата планета погледната отдалеч, изглежда по-мъртва и от Уран. Но докато Уран с оста си от 98° веднага се набива на очи, то Нептун изглежда напълно статичен. Само да го доближиш достатъчно, обаче, виждаш неговите облаци, които витаят доста нависоко в атмосферата му, а самият Нептун сякаш става изненадващо плътен и реален. Въпреки това, тази планета пак изглежда мъртва. Навлизаш в гравитационното ѝ поле, а след това и в атмосферата ѝ и виждаш, че там е пълно с динамика. Динамика, която ти не можеш да разбереш, нито да си представиш, че има. Самата планета в началото има облаци. Погледнати отгоре, те са точно копие на развлечените с километри перести облаци от горната част на тропосферата на Земята.
Но когато влезеш в тях, изведнъж те шибва силен вятър със скорост над 600 kmph и носещ снежинки от метан, по-твърди от пясък. Усещането е все едно си влязъл в гигантска песъкоструйка.
След като преминеш оттам, влизаш в една област, където температурата е постоянна - около 28°С и където най-силните въздушни течения са в пъти по-слаби от полъх на пуснатия в офиса климатик.
Ти си казваш - това беше, нека продължа надолу!
Добре, твоя воля! - ще каже Нептун, като си знае, че тепърва ще видиш чудеса от него.
Спускаш се и се натъкваш на едни сатанински плашещи ветрове, които те въртят нагоре-надолу в едни безумни лупинги и които са едни горещи струи от по-долните слоеве. Тогава разбираш, че най-страшното тепърва предстои. Изведнъж едно такова по-мощно течение те подхваща и те праща във втория пауза-слой, където е още по-тихо, но температурата надминава 1'000°С и където атмосферното налягане е по-високо от това на Венера.
Когато преминеш през тази пещ, след това навлизаш в това, което никой не би искал и да си помисли, че има.
Виждаш срещу тебе един страшен сумрак, в който се носи грохот. Изведнъж една страхотна вихрушка те подхваща и те понася със скорост 3'100 kmph из нищото. След това се сблъсква косо с друг вихър и се разнася мощен тътен, все едно си седнал върху пехотна мина, която гръмва...

Нептун е място, където хората получават представата, че не всичко, което блести, е злато. Ако досега са ти го казвали, ако са ти го натъртяли, ако са те карали да ги пишеш по хиляди пъти, докато го разбереш, а ти не си го разбрал - то няма и да го проумееш, докато не се сблъскаш с Нептуновото.

Такива хора на пръв поглед изглеждат чаровно плашещи и изключително странни - все едно прясно са се събудили от вековен сън. Много често се случва да направят впечатление, че са учудени от всичко, което виждат, макар и да се знае, че го виждат всеки ден.

А самото учудване е свързано с желанието да разбереш какво е това, защо става, защо е точно такова.
А Нептуновия човек има едно наистина безспирно и ненаситно желание - да знае причината за всяко нещо, за да знае за какво служи и как да го използва. Затова на такъв човек може да му поверите и най-страшната си тайна и най-черната си мъка. Той не само не вижда нищо хубаво да издаде вашата тайна, нито пък вижда каква изгода има от това, той самият не се интересува от това, че може да стане лошо, ако каже това и това на точния човек. Него го интересува да даде точния съвет на човека, който търси съвет от него. В масата случаи Нептуновия човек може да изтърси някаква глупотевица, която според него да реши вашия проблем веднъж завинаги. Но ако знаете как изглежда такъв човек в такъв момент - когато не се шегува или не иска да му се махнете от главата, защото е преуморен, ще знаете, че той ако не вижда решение, го създава.
Ако ви каже, че решението на проблема с майка ти, която иска да си прибереш стаята в деня, когато си канен на рождения ден на най-добрия си приятел и има опасност да закъснееш много, се крие в това да ѝ занесеш шише лимонада и кутия масленки, то го направи. В такива ненормални случаи трябва да знаете, Нептуновия човек ви е казал не готово решение, което се използва в масовия случай, а е създал такова, за да се изпълни желанието ти.
Такива хора казват и решения, които отначало са в твой ущърб, но после се оказва, че той е спасил живота ти.
Може да каже, че не трябва да отиваш на почивка на Филипините. Казваш си: "Да става каквото ще, ако е прав, прав е, ако не, да е жив и здрав!". Но след ден-два по новините казват, че е ударило земетресение с магнитуд 9,8 по Рихтер, станало е цунами, което е помело всичко.... И разбираш, че той ти е казал правилното решение, въпреки че си изпуснал евентуалната веселба и мечтан отдих. А то там няма веселба, няма отдих, събират си живота след цунамито...

Такива хора често изглеждат напълно безучастни към дадено нещастие. Пребиват брат му. Той седи и гледа като мъртвец.
Но след това прибира брата си и изведнъж разбираш, че тези негови нападатели са били прегазени на голямо кръстовище и са получили възмездие за побоя над брат му. И по всичко си личи, че е имало пръст Божий в това.
Гледаш, че някой тормози Нептуновия човек - например, в парламента правят закон, с който правят гласуването задължително. След това той търпи фишовете и глобите. Чака с години. Не една, не и две. Може и двайсет години да търпи.
Но накрая излиза наяве, че с тази наредба са сгрешили, тъй като партиите са се развихрили в битките си за гласове дотам, че всичко е било на прага на гражданска война, подпалена от някой партиен вожд.

Този човек е винаги прав. Ако не се окаже прав днеска или утре, след месеци и години можеш да разбереш, че е бил наясно с това, че другият сам ще си сложи въжето на врата и сам ще си ритне столчето изпод краката или че ще се провали много сериозно пред света.
И въпреки че изглеждат напълно неадекватни за този свят, те са неадекватни за Матрицата. Но за това, което я движи, са напълно адекватни и грамотни.

Рибата - тя не мисли. Тя знае. Тя знае всичко!
- речитатив от песента към филма "Аризонска мечта" на Емир Кустурица
Ти си силен... Да, можеш да разчекнеш вратите на автобус, но вътре, тук вътре, ти си по-слаб от сукалче. И когато пак ме удариш, знай, ти не знаеш как да ме пребориш!