Форум за Духовни Търсачи
Дзенкс!

Меркурий

Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен


Меркурий е най-близката до Слънцето планета и е осмата по големина. Меркурий е по-малък от Ганимед и Титан, но е по-масивен.

        орбита:             57 910 000 km (0.38 AU) от Слънцето
        диаметър:                                                  4 880 km
        маса:                                                       3.30е23 kg

В римската митология Меркурий е бог на търговията, пътуването и крадците. Гръцкият вариант се нарича Хермес, посланик на боговете. Планетата вероятно е получила името си, защото се движи много бързо по небето.
Меркурий е познат поне от времето на шумерите (3 хил. пр. н. е.). Гърците са му дали две имена: Аполо, заради появяването му като сутрешна звезда и Хермес, заради появяването му като вечерна звезда. Въпреки че е бил наричан с две имена, гръцките астрономи знаели, че става въпрос за едно и също тяло. Хераклит дори вярвал, че Венера и Меркурий обикалят не около Земята, а около Слънцето.
Меркурий е посещаван само от един космически апарат - Маринър 10. Той прелита три пъти през 1974 и 1975 г. Само 45% от повърхността на планетата е картографирана (и за съжаление тя се намира прекалено близко до Слънцето за да бъде безопасно наблюдавана от телескопа Хъбъл).
Орбитата на Меркурий е силно елиптична; при перихелий планетата е на 46 млн. km, а при афелий е на 70 млн. km. астрономите от 19 век направили внимателни наблюдения на орбиталните параметри на Меркурий, но не могли да ги обяснят добре с нютоновата небесна механика. Малките разлики между предсказаните и наблюдаваните стойности били дребен, но дразнещ проблем доста десетилетия. Мислело се е, че съществува друга планета (понякога наричана Вулкан), която е отговорна за несъответствията. Чак през 20 век теорията за относителността на Айнщайн успява точно да предскаже движението на планетата.
До 1962 г. Не е смятало че меркурианския ден е равен на меркурианската година, за да може планетата да е обърната към Слънцето винаги с една и съща страна (както Луната към Земята). През 1965 г. , чрез използване на радарни наблюдения, е показано, че това не е вярно. Меркурий се завърта три пъти за две свои години.Температурата на планетата варира от 90 до 700 К. Температурата на Венера е малко по-висока, но е относително постоянна.
http://www.starrydreams.com/
Меркурий се движи изключително бързо около Слънцето. Докато Земята прави едно пълно завъртане около него, Меркурий прави три и половина. С това донякъде е свързана и бързината на процесите, които протичат на него. Но понеже Меркурий е “вътрешна” планета, от гледна точка на земния наблюдател, ние го виждаме винаги да се върти някъде близо около Слънцето. Той никога не се отдалечава на повече от 28° от него. Затова в рождената карта на човека Меркурий винаги попада или в същия знак, където е Слънцето (т.е. съвпада с т.н. зодия) или се намира един знак преди него, или пък е един знак след него.Донато Крети, “Меркурий и Парис”, 1745 г.

В древногръцката митология Меркурий (Хермес) е бил винаги изобразяван като много подвижен млад мъж. Той е единственият бог, чийто шлем и сандали били крилати. Следователно, той можел с шеметна бързина да се придвижва от едно място на друго. На някои наши съвременници едно такова представяне на нещата може и да прозвучи наивно, но всъщност така изградената ни представа за енергията, излъчваща се от тази планета е много точна и пълна с образна символика. Меркурий управлява мисълта на човека, а какво друго може да бъде по-бързо от човешката мисъл? Тя може в един момент да е тук, а в следващия да се зарее в другата част на земното кълбо или изобщо да се отправи в някоя друга галактика. Дори скоростта на светлината е крайно бавна, за да може да настигне крилатата човешка мисъл.
Хермес е известен с това, че още в много ранна възраст по особено остроумен начин откраднал кравите на брат си Аполон (т.е. забогатял по нечестен начин). Сред другите неща, които си присвоил, били магическият колан на Афродита (използвал ума си, за да добие магическа власт над сексуалния инстинкт), мечът на Арес (използвал способностите за преговори, за да преодолее кръвопролитието), тризъбецът на Посейдон (чрез интелекта си добил власт над емоционалната си природа), а в един момент си присвоил дори скиптъра на самия Зевс. Меркурий управлява двойствените Близнаци и поради това действието му е двояко. От една страна възможността да разсъждава и кристално чистото, морално-заредено мислене са способни да издигнат човека от нивото на животните и да го поставят в известен смисъл в равноправно положение на боговете. От друга страна, ако мисленето на човека е субективно, измамно или съзнателно зловредно, то тогава то може да отпрати човека в най-големите бездни на грехопадението.


Меркурий е бил посредникът на боговете. Той е бил единственият бог, който бил в състояние едновременно хем да живее с останалите богове на Олимп, хем да се спуска при хората и да разговаря с тях. Тази способност е била дадена само на него, така че в това отношение той е имал една определена привилегия и задължение. Останалите богове не са били в състояние просто така да се появят пред един простосмъртен и да си побъбрят с него. Дори самият самодържец Зевс често е прибягвал към услугите на Меркурий, когато е искал да спусне някакво важно съобщение на хората. Следователно, единственият бърз начин за комуникация и общуване с боговете се оказва човешката мисъл.
Меркурий естествено, както и всеки друг древногръцки бог, съвсем не е бил идеален и е имал някои сериозни недостатъци. Към най-големите от тях можем да причислим неговата пословична нетърпеливост. Той не е бил в състояние да се застои на едно място, дори за съвсем кратко време. Затова и хората, които имат в рождената си карта силен Меркурий, може постоянно да скачат от едно нещо на друго и рядко да завършват започнатите си проекти. 
Този бог е бил също така и голям измамник и често лъжел и мамел хората. Това ни казва, че не винаги можем да се доверяваме на нашия ум, тъй като понякога той може да ни играе лоши шеги.
Меркурий управлява търговията и борсите. В успешното развитие на един бизнес се оказва, че винаги е заложено някакво лицемерие или измама. В противен случай бизнесът не може да процъфтява. Стремителният възход на един бизнес винаги се осъществява или за сметка на някой друг бизнес, или за сметка на многобройните му клиенти. Типичен пример за това са банковата и борсовата системи, които до голяма степен се управляват от тази планета. Меркурий е полезен само тогава, когато е съчетан със стриктно придържане към Истината, Любовта и Правдата. За съжаление, съвременната финансова система е несъвместима с тези понятия. Освен всичко друго Меркурий управлява пътищата, комуникациите, съобщенията, пощите, медиите, телефоните, а в наши дни във взаимодействие с Уран той управлява новите технологии като интернет и мобилните телефони. Чрез тези изобретения с мълниеносна скорост човешката мисъл се разпространява почти до всяка една точка на земното кълбо. Меркурий също така изобретил лирата, която първоначално била направена от коруба на костенурка и имала седем струни. Впоследствие я подарил на Аполон, като по този начин избягнал наказанието за кражбата на кравите му. Следователно изкуството (Аполон) е донякъде зависимо от изобретателния, технически човешки ум (Меркурий). В наши дни това става все по-очевидно, понеже Меркурий вече работи ръка за ръка с висшата си октава - Уран.

Книгата “Въведение в западната астрология”


аспекти между Меркурий и Венера   съвпад, полусекстил, полуквадрат, секстил - положителни,творчество,талант...
под влиянието на Венера мускулите на ръцете и ставите много точно и правилно ще реагират на венерините подтици.
 Един човек на изящните изкуства – художник, музикант, инструменталист, за да бъде добър изпълнител, трябва да има силното влияние на Меркурий. Затова при добрите аспекти между Меркурий и Венера имаме изява на изкуства, в които пръстите играят голяма роля – свирене на пиано, цигулка и други от този род. Същото е и при приложните изкуства, изискващи умение всичко да се прави най-добре.

АСПЕКТИТЕ НА МЕРКУРИЙ С МАРС

При съвпад и добри аспекти имаме един активен и динамичен ум, способен преди всичко към разискване на всеки въпрос, със способност към добро говорене, а при висшите типове е налице добър ораторски талант. При лошите аспекти имаме един заядлив човек, готов при разговор винаги да апострофира с оскърбително изказване, противоречащо на онова, което се разисква. При по-нисшите типове имаме излишна, не на място бъбривост и стремеж към обсебване на чуждото - кражба, но на дребно (джебчийство и лъжа).

АСПЕКТИТЕ НА МЕРКУРИЙ С ЮПИТЕР

При съвпад и добри аспекти, особено при съвпад, имаме човек с голям интерес и жажда за материални придобивки - забогатяване. При по-добро и интелигентно ниво имаме силно изразен стремеж към знания и науки, като в това направление личността може да постигне много. При лоши аспекти имаме човек лаком, който обича прекалено и със стръв материалните придобивки, като приема, че това може да става и по непочтен начин - с измама и лъжа. Предпочита да блясва и да се изтъква със своите знания и умения, без те да са на голяма висота. Обича да го ласкаят и да се подчертава навсякъде. Има изразена склонност ДО използва услугите на другите, без да се чувствува задължен да се отплати за това. При нисшите типове този стремеж към материални придобивки може да става и чрез кражби, но по-наедро, в по-голям мащаб; те преиначават истината и лъжат.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ СЪС САТУРН

При съвпад и лоши аспекти имаме едно подчертано внимание към всички вещи, дреболии, продукти и каквото и да било, стигащо до най-дребното, със стремеж да го приберат и закътат, защото все може някога да потрябва. Обичат да се запасяват все от страх да не би да изпаднат в нужда, като често пъти, специално за продуктите, ги оставят да се развалят, без да могат да ги използуват. Плахи и предпазливи са. Имат голяма свидливост и ако се наложи да дават, те го правят с голяма пресметливост. При добри аспекти имаме човек със задълбочено търсене на истината. Те също имат голям усет към материалните ценности, но в един много облагороден нюанс, с който тяхното използване, бива за разумни и необходими нужди. Способни са към големи усилия и устойчивост за придобиване на тези материални ценности и успяват.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С УРАН

При съвпад имаме човек със студени и резервирани отношения предимно към хората от противоположния пол.

Този съвпад, както и добрите аспекти, дава човек със способности и стремежи към новото, оригиналното, към особеното разрешаване на всички въпроси и постъпки. При точни аспекти и при добра интелектуалност на индивида пред нас са рационализаторите, хората, които откриват новото. В живота им се случват изненадващи събития и много благоприятни случаи, които им донасят голяма полза и улеснение. При лоши аспекти имаме човек, склонен към мислене, изказвания и действия, които са странни и неприятни за другите. При точни аспекти имаме крайно неприятни и изненадващи събития с лоши последици в живота на индивида.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С НЕПТУН

При съвпад и добри аспекти имаме човек мил, симпатичен, отзивчив, с голяма интуиция. Всеки въпрос, всяка задача, още преди да е започнал да мисли за нея, е вече разрешена в главата му. При точните аспекти имаме литературни способности, засягащи повече отвлеченото – нереалното. Изобщо при силни позиции на Нептун имаме качества за изява на изкуството. При лоши аспекти имаме човек, който се поддава на измами и лъжи – доверчив човек. При точни аспекти тези измами и лъжи го засягат много лошо и остро.

АСПЕКТИ НА МЕРКУРИЙ С ПЛУТОН

При съвпад е много лошо: такъв човек периодически като че ли престава да мисли, в него се явява скованост и обърканост и тогава, ако все пак нещо измисли, то ще бъде крайно лошо и пагубно за него - взема някакви неестествени и отегчаващи решения. При другите лоши аспекти има бъбривост, заядливост и желание да наложи своето, приемайки го за най-право, макар че съвсем не е така. При точни аспекти имаме хора, в които, като се вмъкне някаква идея, неправилна и дразнеща околните, те правят всичко възможно да я наложат на другите. При тези случаи околните не са способни с нищо да избият от главата им това неприятно състояние. При добри аспекти имаме една активност на мисълта, способна да се наложи на околните. При по-интелигентните типове имаме хора, които при разговор и разглеждане на ред въпроси добре и убедително се аргументират, т.е. имат добро и убедително слово.
Автор: Николай Дойнов
.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....


Неактивен Мортиша

 • Потребител неЧовек
 • *
  • Публикации: 590
 • Дзен
.
.. и не забравяйте редовно да изхвърляте боклука - от къщите си, от душите си, от живота си....


Неактивен Mортиша

 • Зарибен
 • *
  • Публикации: 416
 • Дзен
Меркурий в домовете:

- IX  дом: (ако е благоприятно аспектиран, особено ако е в аспект с Уран, Нептун или Плутон, може да даде пророчески поглед в бъдещето.)

- XII дом:    проницателен, интуитивен и изкусен ум; усвояване на знания интуитивно, ако е добре аспектиран, особено от секстил или тригон с Нептун, Уран или Плутон, ценни идеи и знания, може да се постигне чрез интуитивен или психически способности.


.
„Най-добрият начин да се спасиш от чуждите дракони, е да си имаш свой собствен Дракон”