HappySmile
Светлоносец
Чеснов лук (Alium sativum)
(бел лук, чесен, чеснов лук, сармусак)
1. Луковицата спомага за отделяне на пикочта, затова се употребява при воднянка, при бронхиален катар и астма. (Ф-1)
2. Не трябва да се употребява от болни от епилепсия!,от пълнокръвни хора, при бъбречни заболявания и от бременни. (Ф-7)
3. Смята се, че ако се яде в големи количества, пречиства кръвта, предпазва от остри заразни болести и е универсална противоотрова. При хранителни отравяния се дава и чесън с оцет, който улеснява повръщането. Кашлица се лекува, като се изяжда за 1 ден сместа от нарязана една ябълка на парчета и една небелена глава чесън, сварени в 200 мл. вода. При шипове със смес от счукан чесън и мас се налагат ходилата на краката. (Енц. БНМ, стр. 399)
4. Чесънът е зеленчук със силно антитуморно, антибактериално и антивирусно действие и с изразени антибиотични свойства. Помага при лошо храносмилане, облекчава и лекува дезинтерия и тиф, убива бактериите и други паразити в тялото, спомага да се избегнат и излекуват настинка и грип. Прочиства кръвоносните съдове и стомаха, предотвратява и лекува пневмония и туберкулоза, елиминира токсичните отпадъци от тялото, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания, лекува синузит, повишава половата активност, облекчава предаваните по полов път болести, стимулира производството на антитела и кръвообращението, възпрепятства кръвосъсиреци и рак на стомаха и дебелото черво. Наистина е трудно да повярва човек, че тези магически лечебни свойства са събрани в един най-обикновен зеленчук. Повечето от терапевтичните му свойства се дължат на неговите лечебни съставки като алицин, ажоен, алилсулфид и полифеноли. Полифенолите защитават сърцето. Алицинът, главната съставка на чесъна, е силен антибиотик и ефикасно средство срещу гъбички и рак. Съставките на чесъна могат значително да намалят развитието на раковите клетки в простатата. Екстрактът от чесън намалява и развитието на рака на гърдата, на кожата и на дебелото черво при мишки. Доказано е, че алицинът е много по-ефективна антивирусна защита от пеницилина. Най-добре е чесънът да се яде суров, защото алицина се разгражда от топлината. За да бъде добре усвоен, чесънът трябва добре да се сдъвче. (Кн.•58)
(бел лук, чесен, чеснов лук, сармусак)
1. Луковицата спомага за отделяне на пикочта, затова се употребява при воднянка, при бронхиален катар и астма. (Ф-1)
2. Не трябва да се употребява от болни от епилепсия!,от пълнокръвни хора, при бъбречни заболявания и от бременни. (Ф-7)
3. Смята се, че ако се яде в големи количества, пречиства кръвта, предпазва от остри заразни болести и е универсална противоотрова. При хранителни отравяния се дава и чесън с оцет, който улеснява повръщането. Кашлица се лекува, като се изяжда за 1 ден сместа от нарязана една ябълка на парчета и една небелена глава чесън, сварени в 200 мл. вода. При шипове със смес от счукан чесън и мас се налагат ходилата на краката. (Енц. БНМ, стр. 399)
4. Чесънът е зеленчук със силно антитуморно, антибактериално и антивирусно действие и с изразени антибиотични свойства. Помага при лошо храносмилане, облекчава и лекува дезинтерия и тиф, убива бактериите и други паразити в тялото, спомага да се избегнат и излекуват настинка и грип. Прочиства кръвоносните съдове и стомаха, предотвратява и лекува пневмония и туберкулоза, елиминира токсичните отпадъци от тялото, понижава кръвното налягане и нивото на холестерола, предпазва от сърдечни заболявания, лекува синузит, повишава половата активност, облекчава предаваните по полов път болести, стимулира производството на антитела и кръвообращението, възпрепятства кръвосъсиреци и рак на стомаха и дебелото черво. Наистина е трудно да повярва човек, че тези магически лечебни свойства са събрани в един най-обикновен зеленчук. Повечето от терапевтичните му свойства се дължат на неговите лечебни съставки като алицин, ажоен, алилсулфид и полифеноли. Полифенолите защитават сърцето. Алицинът, главната съставка на чесъна, е силен антибиотик и ефикасно средство срещу гъбички и рак. Съставките на чесъна могат значително да намалят развитието на раковите клетки в простатата. Екстрактът от чесън намалява и развитието на рака на гърдата, на кожата и на дебелото черво при мишки. Доказано е, че алицинът е много по-ефективна антивирусна защита от пеницилина. Най-добре е чесънът да се яде суров, защото алицина се разгражда от топлината. За да бъде добре усвоен, чесънът трябва добре да се сдъвче. (Кн.•58)