HappySmile
Светлоносец
Чубрица (Saturea hortensis)
1. С настойка в нефт и оцет се мие тялото при настинка, а с настойка от чубрица и брей - при ревматизъм (3-4 корена от чубрица и корени на брей, нарязани на ситно, престояват 3-4 дни в спирт) и се маже болното място, предварително изтрито с мокра кърпа. Чубрично масло се пие при сърцебол и "развален стомах". При зъбобол и болни венци се жабури с варена в оцет чубрица. (БНМ, Енц. Стр. 443, поз. 1069)
2. Чубрицата има антисептично, спазмолитично и потогонно действие. Използва се при сърцебиене, главоболие, виене на свят, високо кръвно, диуретично, потогонно, при кашлица и хрема. В БНМ се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.
Начин на употреба: 2 с.л. ситно нарязана дрога се залива с 500 мл. вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. (в-к "Зн.", бр. 28 - 1999 г.)
3. Тя успокоява силни колики и пречи да се развиват гнилостни процеси в червата, понижава кръвното, помага при чернодробни, жлъчни и бъбречни страдания. Повишава апетита и прави ястията приятно вкусни и лесно смилаеми. Кулинарите дават следната комбинация при готвене на риба: смесват се по равно чубрица, лавандула, малко градински чай и повече копър. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к"Зн.", бр. 39 - 2002 г.)
4. От листата и стеблата на чубрицата се приготвя настойка с гроздова ракия. Престоява до пълно разкисване, прецежда се и се приема на гладно по 1 с.л. 3 пъти дневно при болки в сърцето и стомаха. Прави се и отвара от 20 г. чубрица в 200 мл. винен оцет. Взема се при болки в зъбите и венците за жабурене. (Дита Маркова, в-к "Трета възраст", бр. 30 - 2003 г.)
1. С настойка в нефт и оцет се мие тялото при настинка, а с настойка от чубрица и брей - при ревматизъм (3-4 корена от чубрица и корени на брей, нарязани на ситно, престояват 3-4 дни в спирт) и се маже болното място, предварително изтрито с мокра кърпа. Чубрично масло се пие при сърцебол и "развален стомах". При зъбобол и болни венци се жабури с варена в оцет чубрица. (БНМ, Енц. Стр. 443, поз. 1069)
2. Чубрицата има антисептично, спазмолитично и потогонно действие. Използва се при сърцебиене, главоболие, виене на свят, високо кръвно, диуретично, потогонно, при кашлица и хрема. В БНМ се употребява при повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти.
Начин на употреба: 2 с.л. ситно нарязана дрога се залива с 500 мл. вряща вода и се оставя да кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене. (в-к "Зн.", бр. 28 - 1999 г.)
3. Тя успокоява силни колики и пречи да се развиват гнилостни процеси в червата, понижава кръвното, помага при чернодробни, жлъчни и бъбречни страдания. Повишава апетита и прави ястията приятно вкусни и лесно смилаеми. Кулинарите дават следната комбинация при готвене на риба: смесват се по равно чубрица, лавандула, малко градински чай и повече копър. (маг. фарм. Л. Лачев, в-к"Зн.", бр. 39 - 2002 г.)
4. От листата и стеблата на чубрицата се приготвя настойка с гроздова ракия. Престоява до пълно разкисване, прецежда се и се приема на гладно по 1 с.л. 3 пъти дневно при болки в сърцето и стомаха. Прави се и отвара от 20 г. чубрица в 200 мл. винен оцет. Взема се при болки в зъбите и венците за жабурене. (Дита Маркова, в-к "Трета възраст", бр. 30 - 2003 г.)