• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Йога - има ли смисъл

turist

Светлоносец
Някои твърдят, че Йога е изиграла ролята си някога, някъде в Индия
и вече няма смисъл от практикуването й
остаряло духовна практика....

Вий на кво мнение сте, доколкото имате опит с нея...

Аз съм ходил на йога около 2 години - нередовно и според мен като упражнения за раздвижване става, но не ми допада философията на повечето йога клонове.. помогна ми за общо укрепване на организма и се понаучих да медитирам. Като цяло смятам, че през вековете се е поизкривила и е малко зомбиращо занимание в днешни дни.

Мен ме приспива...хахахаха..като съм свикнала с български народни танци...обаче сега видях Екси да пише за йога танци, това ще да е интересно ....

Иначе явно съм много огнена балканска натура за да ми пасне источна философия и движение.

Всеки народ има специфичен елемент и енергийна конфигурация и най-правилното е местната идеаология за основа.

Мога да ви кажа ,че философията във фолклора и танците ни ,не остъпва по нищо на източните,само че твърдее малко ги познаваме.

За мен е нямало по-голяма хармонизация от танците. И сега така ми липсват ,че редовно удрям самичка едни бесни хора из къщата ,а бебо ме гледа странно ;D

Чувствам се абсолютно некомпетентен по-темата.
Ноооо....
Разбира се, че има смисъл от практикуването било то на йога, било то някакви други упражнения. Въпроса е да са подходящи.

Моята визия за подобни упражнения е там където се срещат, 5те елемента, земя, вода, въздух, огън (слънце), същност (аз в същност, с изчистено съзнание)... Демек на плажа при изгрев и залез слънце. Друг е въпроса, че във въображението си мога да си бъда където си искам и че чрез визуализацията може да се влияе на материята. Т.е. мога да си представям, че съм на плажа, за съжаление аз практикувам губене на време т.е. чакане т.е. нищо, т.е. ставане на по-зле и откъсване от пристрастия, изисквания, очаквания, интерпретация към/в живота. От време на време има деца, които ме дръпват да остана още малко да си играя в детската стая наречена "живот", нещо не ми се излиза самичък :)

това дето го писах нагоре не съм аз, пиша ей така да се намирам на приказка...

Йога е чиста наука, не е нещо във времето.
Всъщност това е Санатана Дхарма, която е вечна, не остарява и не умира.
Лично аз откакто започнах да практикувам, оттогава реално живея; преди това бях като сляпа, напълно безсъзнателна. Йога е красота, хармония, разширяване на съзнанието и връзка с божественото.

Няма "старо време" и "ново време". Без Духа няма еволюция, няма живот, няма нищо.

Йогата, приятели, има смисъл за всекиго, ако усещаш, че има какво да ти даде.
Аз лично съм засипван с покани от калибъра на: "Ще идва някакъв турбо-гига-ултра-мега-възхитителен и мъдър гуру, дето има еди-каква йога и първите 5 посещения са безплатни!".
В мене нищо такова не отеква. За мене йогата очевидно няма стойност и смисъл. За тези, които я практикуват и я усещат, че им помага за нещо, а не да я практикуват, защото така било модерно, ги усещам, че им е полезна и с тях имаме приказка въпреки всичко.
Аз самият с разтегливостта и другите супер-сили, които дава йогата, съм си наясно, макар и аз да се изненадвам, че на моменти съм по-гумен и разтеглив, отколкото съм мислел, че съм.

Всичко опира до това да ти резонира в сърцето дадено нещо.

satya said:
Няма "старо време" и "ново време". Без Духа няма еволюция, няма живот, няма нищо.

Нека те поправя - ако си достатъчно напреднала, ще разбереш, че няма никакво време. Това е една глупава илюзия. Аз лично мога да разтягам времето както си желая, а в същото време изглеждам нормално - нито се влача като на забавен каданс, нито пърхам като на ускорен кадър.

Да, знам, че не съществува време.
Това е измислено понятие, за удобство :)... има движение, но не и време.
Това с времето го казах във връзка с въпроса на туриста.

Колкото до йога, там няма модерно и немодерно, тя е чистото знание, което е вечно. Остави ги тия със семинарите и курсовете с цел печалба,  и с мен не резонират и аз не се занимавам.

Прав си за пътя със сърце!

Йога не се практикува за придобиване на сили! или за каквато и да е придобивка, тя не е цел и средство за постигане на нещо, тя е сама по себе си средството и целта. Ако мотива ти е да придобиеш нещо за себе си, не се различаваш от тия с комерса.

Не искам да споря, но йога не е ограничена от култура и традиция; тя, както ти споменах, е чиста наука и е над тия работи, отвъд.
Не си е евреина за евреите, Мохамед за мохамеданите, а пък българина си е българин...все едно да кажеш, че математиката е само за арабите. Йога се занимава със съществуването, съществуващото, не робува на раса, култура и традиция, тя не е, и не може да бъде нечий приоритет и притежание.

"Остаряла духовна практика"? Може ли въздуха, който дишаш, да остарее? Туристе, ако четеш, защо не дадеш мнение по темата си?

Да обобщим - променят се формите и проявите на единния, източника, Вселенския разум, Богът или няма значение с кое име или с каква дума ще го наречем...Духът, същността на всичко, винаги е същия и не се променя.

Така че и йога, и въздуха, и земята следват Духа.

Никой не иска да разчупва представите ти и няма какво да ти прощаваме, всеки  споделя неговото виждане и разбиране.

За мен е важен ето този цитат от Упанишадите: Тук нищо не е разнородно. От смърт към смърт броди онзи, който вижда нещата тук като разнородни.
Разбрах твоята позиция и казах моята - няма спор, убеждаване или каквото и да е от сорта.

Според мен йогата помага на човек да пречисти душата си, да стане една идея по-позитивен и по-широко скроен. За това йогата има смисъл.

Ако се замисли човек как може да се пречиства нещо което е част от Бога и е Първопричината да се появи човешка ( и не само)  същност и съзнание?
Съзнанието може да се пречисти,прекрои или стане по -позитивно несъмнено.
Ако следваш вечната си Душа няма как да не се случи това и да се чувстваш у дома си в цялата Вселена.

Мисля, че йогата е не просто поредица от упражнения, а е начин на живот.

Back