отдавна се каня да споделя една книга с вас която в трудни моменти много ми помага
ето и част от нея:
:samurai:
Изкуството да бъдеш егоист
Всеки е егоист,но малцина владеят изкуството да живеят живота,който искат да живеят.
Шестте най-силни пречки в нас самите,които затрудняват пътя към пълно саморазгръщане
Занимавай се повече със самия себе си,отколкото с другите хора и осъществявай независимо от всички пречки онова,което считаш,че е най-правилно за теб.
1.Прехвърляме отговорността за себе си върху другите,вместо да я носим сами.
2.Ние вярваме повече на другите,отколкото на себе си,понеже сами не знаем кое е правилно за нас.
3.Лицемерната любезност постепенно притъпява истинските ни чувства.
4.Липсва ни готовност да защитаваме правото си на щастие и себеосъществяване.
5.Ние оставяме да закърнее най-силното ни оръжие,което би ни освободило от зависимостта:
фантазията “За мен няма невъзможни неща”
6.Неспособността да вършим важните неща и да се откажем с леко сърце от маловажните.
Пет съзнателни стъпки водят от желанието до изпълнението му и ни осигуряват удовлетворение
1.Готовността да му се даде шанс за разгръщане.
2.Решението да се изключи всяко съмнение.
3.Предоставяме пълна свобода на нашата фантазия.
4.Избирането на най-добрата от всички открити възможности.
5.Идентифицираме се с идеята,използваме напрежението и действаме.
Предимството да притежаваме стратегия,през която да филтрираме всекидневието
“Всекидневието не подминава никого и ако не притежаваме стратегия, през която да го филтрираме,ще се озовем в невероятни затруднения”
Четирите решаващи етапа в търсенето на единствено правилната за нас програма.
“Човек трябва да се уповава на себе си.Да може да предприеме нещо със самия себе си и да не става твърде зависим от външните неща “
1.Да разбера какво искам.
2.Да разбера на какво съм способен.
3.Да приведа желанията и способностите в съзвучие с реалността.
4.Да реша от какво мога да се откажа,за да постигна онова,което искaм
Правилото да мислим винаги първо за себе си и едва след това за другите.
Как да направим най-доброто от това,което имаме,вместо непрекъснато да се стремим към нещо ново.Всяка вечер ще си задавам въпроса :”Направи ли днес от това,което си и което имаш най-доброто?”
Да поемаме сами отговорността за всичко,което правим.За всичко,което правя поемам сам отговорността.Ако не мога да я поема, отклонявам я предварително.В случай на неуспех търся причините първо у себе си и после у другите.
Защо е необходимо да се сприятелим с нещата,от които най-много се страхуваме“Очаквам победите и пораженията с еднакво спокойствие.Това ме предпазва,от високомерие и ми помага да не се отчайвам след някой неуспех”
Уреди дребните проблеми и големите ще се разрешат от само себе си.
Всяко нещо с времето си.Всяко нещо иска време.
Защо нямаме основания да уважаваме повече другите,отколкото себе си.
“За всекиго,независимо за какъв респект претендира,аз съм равностоен партньор и няма да се оставя да ме наплашва чрез някакъв ритуал на подчиняване.”
“За всеки и всичко,което ми представя като единствен авторитет в определена област,ще търся алтернативи”
“Ще се отбранявам срещу опитите за подчиняване от авторитетни особи, като си осигуря всеобхватна информация”
Йозеф Киршнер
ето и част от нея:
:samurai:
Всеки е егоист,но малцина владеят изкуството да живеят живота,който искат да живеят.
Шестте най-силни пречки в нас самите,които затрудняват пътя към пълно саморазгръщане
Занимавай се повече със самия себе си,отколкото с другите хора и осъществявай независимо от всички пречки онова,което считаш,че е най-правилно за теб.
1.Прехвърляме отговорността за себе си върху другите,вместо да я носим сами.
2.Ние вярваме повече на другите,отколкото на себе си,понеже сами не знаем кое е правилно за нас.
3.Лицемерната любезност постепенно притъпява истинските ни чувства.
4.Липсва ни готовност да защитаваме правото си на щастие и себеосъществяване.
5.Ние оставяме да закърнее най-силното ни оръжие,което би ни освободило от зависимостта:
фантазията “За мен няма невъзможни неща”
6.Неспособността да вършим важните неща и да се откажем с леко сърце от маловажните.
Пет съзнателни стъпки водят от желанието до изпълнението му и ни осигуряват удовлетворение
1.Готовността да му се даде шанс за разгръщане.
2.Решението да се изключи всяко съмнение.
3.Предоставяме пълна свобода на нашата фантазия.
4.Избирането на най-добрата от всички открити възможности.
5.Идентифицираме се с идеята,използваме напрежението и действаме.
Предимството да притежаваме стратегия,през която да филтрираме всекидневието
“Всекидневието не подминава никого и ако не притежаваме стратегия, през която да го филтрираме,ще се озовем в невероятни затруднения”
Четирите решаващи етапа в търсенето на единствено правилната за нас програма.
“Човек трябва да се уповава на себе си.Да може да предприеме нещо със самия себе си и да не става твърде зависим от външните неща “
1.Да разбера какво искам.
2.Да разбера на какво съм способен.
3.Да приведа желанията и способностите в съзвучие с реалността.
4.Да реша от какво мога да се откажа,за да постигна онова,което искaм
Правилото да мислим винаги първо за себе си и едва след това за другите.
Как да направим най-доброто от това,което имаме,вместо непрекъснато да се стремим към нещо ново.Всяка вечер ще си задавам въпроса :”Направи ли днес от това,което си и което имаш най-доброто?”
Да поемаме сами отговорността за всичко,което правим.За всичко,което правя поемам сам отговорността.Ако не мога да я поема, отклонявам я предварително.В случай на неуспех търся причините първо у себе си и после у другите.
Защо е необходимо да се сприятелим с нещата,от които най-много се страхуваме“Очаквам победите и пораженията с еднакво спокойствие.Това ме предпазва,от високомерие и ми помага да не се отчайвам след някой неуспех”
Уреди дребните проблеми и големите ще се разрешат от само себе си.
Всяко нещо с времето си.Всяко нещо иска време.
Защо нямаме основания да уважаваме повече другите,отколкото себе си.
“За всекиго,независимо за какъв респект претендира,аз съм равностоен партньор и няма да се оставя да ме наплашва чрез някакъв ритуал на подчиняване.”
“За всеки и всичко,което ми представя като единствен авторитет в определена област,ще търся алтернативи”
“Ще се отбранявам срещу опитите за подчиняване от авторитетни особи, като си осигуря всеобхватна информация”
Йозеф Киршнер