• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Изкуството да бъдеш егоист

kuan

Светлоносец
отдавна се каня да споделя една книга с вас която в трудни моменти много ми помага
ето и част от нея:

:samurai:

Всеки е егоист,но малцина владеят изкуството да живеят живота,който искат да живеят.
Шестте най-силни пречки в нас самите,които затрудняват пътя към пълно саморазгръщане

Занимавай се повече със самия себе си,отколкото с другите хора и осъществявай независимо от всички пречки онова,което считаш,че е най-правилно за теб.
1.Прехвърляме отговорността за себе си върху другите,вместо да я носим сами.
2.Ние вярваме повече на другите,отколкото на себе си,понеже сами не знаем кое е правилно за нас.
3.Лицемерната любезност постепенно притъпява истинските ни чувства.
4.Липсва ни готовност да защитаваме правото си на щастие и себеосъществяване.
5.Ние оставяме да закърнее най-силното ни оръжие,което би ни освободило от зависимостта:
фантазията “За мен няма невъзможни неща”
6.Неспособността да вършим важните неща и да се откажем с леко сърце от маловажните.

Пет съзнателни стъпки водят от желанието до изпълнението му и ни осигуряват удовлетворение
1.Готовността да му се даде шанс за разгръщане.
2.Решението да се изключи всяко съмнение.
3.Предоставяме пълна свобода на нашата фантазия.
4.Избирането на най-добрата от всички открити възможности.
5.Идентифицираме се с идеята,използваме напрежението и действаме.
Предимството да притежаваме стратегия,през която да филтрираме всекидневието
“Всекидневието не подминава никого и ако не притежаваме стратегия, през която да го филтрираме,ще се озовем в невероятни затруднения”

Четирите решаващи етапа в търсенето на единствено правилната за нас програма.
“Човек трябва да се уповава на себе си.Да може да предприеме нещо със самия себе си и да не става твърде зависим от външните неща “
1.Да разбера какво искам.
2.Да разбера на какво съм способен.
3.Да приведа желанията и способностите в съзвучие с реалността.
4.Да реша от какво мога да се откажа,за да постигна онова,което искaм

Правилото да мислим винаги първо за себе си и едва след това за другите.
Как да направим най-доброто от това,което имаме,вместо непрекъснато да се стремим към нещо ново.Всяка вечер ще си задавам въпроса :”Направи ли днес от това,което си и което имаш най-доброто?”
Да поемаме сами отговорността за всичко,което правим.За всичко,което правя поемам сам отговорността.Ако не мога да я поема, отклонявам я предварително.В случай на неуспех търся причините първо у себе си и после у другите.
Защо е необходимо да се сприятелим с нещата,от които най-много се страхуваме“Очаквам победите и пораженията с еднакво спокойствие.Това ме предпазва,от високомерие и ми помага да не се отчайвам след някой неуспех”
Уреди дребните проблеми и големите ще се разрешат от само себе си.
Всяко нещо с времето си.Всяко нещо иска време.
Защо нямаме основания да уважаваме повече другите,отколкото себе си.
“За всекиго,независимо за какъв респект претендира,аз съм равностоен партньор и няма да се оставя да ме наплашва чрез някакъв ритуал на подчиняване.”
“За всеки и всичко,което ми представя като единствен авторитет в определена област,ще търся алтернативи”
“Ще се отбранявам срещу опитите за подчиняване от авторитетни особи, като си осигуря всеобхватна информация”
Йозеф Киршнер

Добре звучи, ама искам да вметна, че според мен това е само етап от Осъзнаването и излизането от така наречената Матрица - след като повярваш в себе си, разбереш кой си, не се влияеш от други мнения ако усещаш, че не съвпадат със съществото ти.. след това идва нуждата да помагаш на Другите да станат егоисти ;)

Back