HappySmile
Светлоносец
Магданоз (Petroselium sativum)
(мерудия, рибя мерудия)
1. Чай от магданоз: 1 с.л. на 250 г. вода е много полезен при подуване на корема. Действието му се засилва, като се прибавя бъз, зърнастец, миризлива лазаркиня, по равни части. Отвара от корена действува на храносмилателната система, облекчава болките при възпаление на стомаха и червата, пропъжда газовете, увеличава апетита. (дн. •1, 42 стр.)
2. Против лунички по лицето, вътрешно за засилване храносмилането, при катар в пикочния мехур, камъни в бъбреците. (Ф – 1 – 121)
3. Употребата на отварата от семето за увеличаване млякото у кърмачките не е за препоръчване - дава токсични явления у бебетата. Опит да се абортира с помощта на отвара от семе може да доведе до фатални усложнения. Безопасна употреба: 2 с. л. от стръковете (или 1 ч. л. от семето или корените) се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне 1 час и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно. (Ф-7)
4. Отварата от цялото растение се използва за пиене при болести на жлъчката и черния дроб. При трудно уриниране и пясък в бъбреците се пие отвара от бял трън, жълта иглика, лайка, полски хвощ, семе от пъпеш. (Енц. БНМ, стр. 228)
5. В медицината се използват листата, семената и корените. Възбужда апетита, облекчава уринирането (особено при възрастни хора, при хипертрофия на простатата), при отоци от сърдечен произход, заболявания на отделителната система, газове в червата, пясък в бъбреците, болки в стомаха и червата. (кн. •47, стр. 128)
6. Магданозът има газогонно, спазмолитично, пикочогонно действие. (кн. •45)
7. Използва се за подобряване на апетита и освобождаване на газове, популярно средство при лечение на жлъчокаменна и бъбречнокаменна болест, сърдечни отоци, при лечение на простатит. Внимание! Особено опасен при слаби бременни жени. (кн. •45, стр. 114)
8. Използват се плодчетата, листа, корени, цветове. Начин на употреба: Препоръчва се извлек от половин чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 г. вода. Изпива се за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 ч. л. корени на половин литър вряща вода, която се прецежда след 15 мин. и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясно растение в доза 100-150 г. (Г. Георгиев, агроном, в-к "Зн.", бр. 10 - 1998 г.)
9. Вино с магданоз успокоява емоционалното напрежение. Това вино още помага при слабо сърце, сърдечни бодежи или силно емоционално напрежение, дори и при сериозни сърдечни страдания. Приготовление: в тенджера се поставят 10 пресни стръка магданоз и се заливат с 1 л. чисто натурално вино, като се прибавят 1-2 с. л. чист винен оцет. По отношение на виното няма никакво значение дали е бяло или червено, важното е в него да няма захар. Съдът се слага на слаб огън, докато заври. Трябва да се има предвид, че при завирането се образува доста пяна. Сваля се от котлона, прибавя се 300 г. чист пчелен мед и се оставя да поври още 5 минути. Веднага се прецежда и още горещо, виното си налива в малки бутилки, предварително изплакнати в 90-градусов алкохол. Бутилките се запушват много плътно. Образуваната на дъното утайка не е вредна и може да се изпие. Приема се от 1 до 4 с. л. дневно в зависимост от нуждата. (Тина Илиева, в-к "Зн.", бр. 31 - 1998 г.)
10. Градинският магданоз предизвиква силно обезводняване на организма, действа спазмолитично, подпомага отделянето на газове и стимулира храносмилането. Прилага се при менструални смущения, възпаление на простатата, заболявания на пикочния мехур и бъбреците, лекува бенки и лунички, помага срещу ухапвания от комари. Четири чаени лъжички изсушени и надробени корени се заливат с 250 мл. вряща вода и се пие като дневна доза или настойка от половин чаена лъжичка счукани семена, залята с 2 чаши студена вода, престоява известно време, пие се за 1 ден. (Кн.•56, стр. 17)
11. По всяка вероятност родината му е Сардиния, откъдето е разпространен в диво състояние из цяла Южна Европа. Магданозът е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни. Историята му е свързана с легенди и суеверие. Древните гърци са кичели главите на поетите и победителите на олимпийските игри с венци от магданоз. За медицински цели се е използвал като обмирисител, когато са консумирали много чесън и лук, като средство срещу бързо напикаване. Магданозът е изключително богат на витамините С и А, както и на желязо. Отварата се приготвя от 50 г. смес от листа, корени и семена, които се заливат с 1 л. вряла вода. Пие се по 1 кафеена чашка половин час преди лягане. Рецепти за махмурлук: 50 г. магданоз, кората от 1 грейпфрут, кората от 1 портокал. Варите всичко в 1 л. вода, докато остане половин литър. Приема се по 1 ч. л. сутрин на гладно. (в-к "Билка", бр. 8 - 2003 г.)
(мерудия, рибя мерудия)
1. Чай от магданоз: 1 с.л. на 250 г. вода е много полезен при подуване на корема. Действието му се засилва, като се прибавя бъз, зърнастец, миризлива лазаркиня, по равни части. Отвара от корена действува на храносмилателната система, облекчава болките при възпаление на стомаха и червата, пропъжда газовете, увеличава апетита. (дн. •1, 42 стр.)
2. Против лунички по лицето, вътрешно за засилване храносмилането, при катар в пикочния мехур, камъни в бъбреците. (Ф – 1 – 121)
3. Употребата на отварата от семето за увеличаване млякото у кърмачките не е за препоръчване - дава токсични явления у бебетата. Опит да се абортира с помощта на отвара от семе може да доведе до фатални усложнения. Безопасна употреба: 2 с. л. от стръковете (или 1 ч. л. от семето или корените) се заливат с 500 мл. вряла вода. Кисне 1 час и се пие по 1 винена чаша 4 пъти дневно. (Ф-7)
4. Отварата от цялото растение се използва за пиене при болести на жлъчката и черния дроб. При трудно уриниране и пясък в бъбреците се пие отвара от бял трън, жълта иглика, лайка, полски хвощ, семе от пъпеш. (Енц. БНМ, стр. 228)
5. В медицината се използват листата, семената и корените. Възбужда апетита, облекчава уринирането (особено при възрастни хора, при хипертрофия на простатата), при отоци от сърдечен произход, заболявания на отделителната система, газове в червата, пясък в бъбреците, болки в стомаха и червата. (кн. •47, стр. 128)
6. Магданозът има газогонно, спазмолитично, пикочогонно действие. (кн. •45)
7. Използва се за подобряване на апетита и освобождаване на газове, популярно средство при лечение на жлъчокаменна и бъбречнокаменна болест, сърдечни отоци, при лечение на простатит. Внимание! Особено опасен при слаби бременни жени. (кн. •45, стр. 114)
8. Използват се плодчетата, листа, корени, цветове. Начин на употреба: Препоръчва се извлек от половин чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 г. вода. Изпива се за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 ч. л. корени на половин литър вряща вода, която се прецежда след 15 мин. и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясно растение в доза 100-150 г. (Г. Георгиев, агроном, в-к "Зн.", бр. 10 - 1998 г.)
9. Вино с магданоз успокоява емоционалното напрежение. Това вино още помага при слабо сърце, сърдечни бодежи или силно емоционално напрежение, дори и при сериозни сърдечни страдания. Приготовление: в тенджера се поставят 10 пресни стръка магданоз и се заливат с 1 л. чисто натурално вино, като се прибавят 1-2 с. л. чист винен оцет. По отношение на виното няма никакво значение дали е бяло или червено, важното е в него да няма захар. Съдът се слага на слаб огън, докато заври. Трябва да се има предвид, че при завирането се образува доста пяна. Сваля се от котлона, прибавя се 300 г. чист пчелен мед и се оставя да поври още 5 минути. Веднага се прецежда и още горещо, виното си налива в малки бутилки, предварително изплакнати в 90-градусов алкохол. Бутилките се запушват много плътно. Образуваната на дъното утайка не е вредна и може да се изпие. Приема се от 1 до 4 с. л. дневно в зависимост от нуждата. (Тина Илиева, в-к "Зн.", бр. 31 - 1998 г.)
10. Градинският магданоз предизвиква силно обезводняване на организма, действа спазмолитично, подпомага отделянето на газове и стимулира храносмилането. Прилага се при менструални смущения, възпаление на простатата, заболявания на пикочния мехур и бъбреците, лекува бенки и лунички, помага срещу ухапвания от комари. Четири чаени лъжички изсушени и надробени корени се заливат с 250 мл. вряща вода и се пие като дневна доза или настойка от половин чаена лъжичка счукани семена, залята с 2 чаши студена вода, престоява известно време, пие се за 1 ден. (Кн.•56, стр. 17)
11. По всяка вероятност родината му е Сардиния, откъдето е разпространен в диво състояние из цяла Южна Европа. Магданозът е двугодишно растение от семейство Сенникоцветни. Историята му е свързана с легенди и суеверие. Древните гърци са кичели главите на поетите и победителите на олимпийските игри с венци от магданоз. За медицински цели се е използвал като обмирисител, когато са консумирали много чесън и лук, като средство срещу бързо напикаване. Магданозът е изключително богат на витамините С и А, както и на желязо. Отварата се приготвя от 50 г. смес от листа, корени и семена, които се заливат с 1 л. вряла вода. Пие се по 1 кафеена чашка половин час преди лягане. Рецепти за махмурлук: 50 г. магданоз, кората от 1 грейпфрут, кората от 1 портокал. Варите всичко в 1 л. вода, докато остане половин литър. Приема се по 1 ч. л. сутрин на гладно. (в-к "Билка", бр. 8 - 2003 г.)