• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Преживявания около практиките в Китай

Silafuyang

Светлоносец
Майсторът по шах

Учителят по тайдзицюан Ли Джънхан, при който тренирах около година, беше голям майстор по китайски шах. Тогава той беше на 62 години, но все още беше пъргав като котка, a паметта му беше невероятна - помнеше кога и какво е казал и показал на всеки от нас. Никога не си е водил записки. Често ходеше в клуба по шах и побеждаваше местните шампиони. Веднъж един от тях го попита: "Ние по цял ден играем шах, а ти сутринта тренираш тайдзицюан, а вечерта се разхождаш из парка. Как може да си по-добър от нас?". Учителят Ли имаше изкуствени предни зъби и когато се усмихваше, те се показваха. Той се усмихна и каза: "Именно защото с тайдзицюан тренирам тялото и ума си, и се разхождам на открито сред природата, а вие не излизате от опушения клуб, затова съм по-добър."

Attachments

• WeChat Image_20211202095048.jpg
    WeChat Image_20211202095048.jpg
    513.4 KB · Прегледи: 2
Още за майстор Ли Джънхан

Тренирах с него около година. Учих старите варианти на стандартните форми тайдзи 24 и 42, както и тайдзи 48. Той харесваше да изпълнява таолу много бавно. Особено на облачните ръце направо се изнервях. В 24 и 42 трите облачни ръце ги правеше поне по минута всяка. Имах чуството, че когато прави това движение, по някакъв начин огъва пространството и го удължава. Дланите и пръстите му бяха особено подвижни и те изпълняваха малки, почти невидими движения, докато останалата част на тялото беше в привиден покой. Можеше да слиза много ниско и да се движи с колене, почти опрели до земята. Изстрелваше се напред като котка. Едва ли тежеше повече от 50 кг. Той първи ми показа и Петте юмрука от син и цюан, както и ходенето в кръг от багуа джан. За него тайдзицюан, син и цюан и багуаджан бяха три части от едно и също. Каза ми, че преди трите са се учели заедно. Когато ми показваше Петте юмрука, ми каза да ги тренирам по 100 пъти всеки ден една година и ще съм готов да уча син и цюан. Направих го, но 6 години по-късно. Преподаваше и Удан Лунмън пай тайдзицюан, но тогава още не разбирах какво е това. Той е бил един от първите съдии в Академията за бойни изкуства в град Ухан по състезания за стандартните таолу - тогава са били 24, 88 и 48. 90та година 48 я замениха с 42, а в края на 90-те започнаха да вкарват самосъставните форми и стандартните вече вече не се правеха по състезания. Тогава той напуснал Ухан, оставил жена си, дъщеря му беше вече студентка, и той и пращаше по-голямата част от парите, които изкарваше с уроците по тайдзицюан. 2004 дошъл в Гуанджоу и взел под наем един апартамент, близо до затворения квартал Бигуй юан. Аз се нанесох там 2005. Тогава той имаше групичка, с която тренираха в парка на квартала. Обикалях спортните центрове и търсех учител по тайдзицюан и в една фитнес зала ми дадоха неговия номер. Обадих му се и за няколко дни в залата научих с него тайдзи 24. Преди това вече бях тренирал стил Чън близо 2 години, тайдзи меч и стандартната таолу 42. Тренирах с него преди да се запозная с майстор Бай. Бяхме големи приятели, но групичката му се състоеше от мързеливци от средната класа (сравнително заможни), с които той се съобразяваше. Аз по едно време вече нямах пари да му плащам, и ме беше срам да му дължа пари за уроците, а и другите му ученици напредваха много бавно и нямаше какво да науча от тях. Затова напуснах групата. Няколко пъти ме кани у тях да го уча как да ползва компютър, дъщеря му му беше пратила един стар компютър, за да е в крак с технологиите. Постоянно искаше да се учи. Всичко му беше интересно като на дете. Живееше сам в малък апартамент и ядеше много проста храна - варени оризови спагети без никакви подправки. Не пиеше, не пушеше, не ядеше месо. Спеше на голо дървено легло без матрак, покрито само с бамбукова рогозка. Беше вярващ будист. На китката си носеше молитвена броеница, която никога не сваляше, дори когато спеше. Аз често го канех в разни ресторантчета, където той хапваше много малко, но пиеше много чай и говореше. За сметка на това по време на тренировка не говореше въобще. Показваше всичко по веднъж, изсумтяваше един особен звук "ммм" и правеше един жест с ръце, който означаваше, че показното бе дотук. Бях ходил на няколко тренировки по джудо/джуджужу и бях научил няколко ключа на китките, веднъж пробвах да му заключа пръстите назад към гърба на китката - гърбът на дланта му се опря в китката, не бях виждал такава гъвкавост. "Мислиш ли, че ние, старите, не сме подготвени за такива неща", ухилен до уши ми каза той. И до днес разтягам китката си всеки ден с надеждата някой ден да добие поне част от неговата гъвкавост. Друг път той показваше сложните движения от таолу, обърнат с гръб към групата, а ние го следвахме. По едно време без да се обръща към нас, каза: "Сяо Фейлун (такъв ми беше китайския прякор), стъпил си с другия крак напред, Не те виждам, но те усещам." Прав беше, бързо си оправих позицията. Не беше особено щастлив в Гуанджоу. Живееше много бедно и усещаше, че си пропилява таланта с некадърни ученици, които му пречат да се развива. Наскоро разбрах, че се е преместил в Хонконг и там живее доста по-добре. Гастролира и в чужбина, където има ученици. Радвам се за него.

Attachments

• 21685912_1572416429483380_8729254367712322725_n.jpg
    21685912_1572416429483380_8729254367712322725_n.jpg
    43.4 KB · Прегледи: 1
  • 21765722_1572423169482706_6614620394573563030_o.jpg
    21765722_1572423169482706_6614620394573563030_o.jpg
    89.7 KB · Прегледи: 1
Back