Здравей Стз!
Първо бих искал да те поздравя за това, което ти се е случило - не всеки има шанса да бъде разтърсен из основи. Така се изграждат личностите, а не чрез удобства.
Всяко едно такова преживяване ни обогатява, като хора, колкото и да не ти изглежда така в момента. Твоята история ме подсети за едни разсъждения, които ме бяха обзели преди 15 години и съм ги описал в темата "На Дъното" (
https://dzenx.com/threads/na-dunoto.2312/ , датата на поста е от 2020 понеже си го копирах от друга платформа, която вече не съществува) . Свързана е с това, че не винаги това, което мислим за "добро" е действително Добро, като същото важи и за "лошото", "загубата" и т.н. Темата е написана доста лаишки, но толкова ми е бил акъла.
Но стига клишетата.
Аз лично те разбирам, защото съм преживявал нещо доста сходно, даже почти същото. Част от момчетата и момичетата на твоята възраст са обречени на "нещастна любов" и в този смисъл не приемай, че само на теб това ти се е случвало и си сам и единствен. На много хора им се е случвало, случва им се в момента, и ще се случва в бъдеще.
Понеже нямах време по-рано да прочета темата когато я беше писал, а я прегледах набързо, и мислех да ти пиша "само не се самоубивай, после ще ти пиша повече", но сега виждам, че вече си правил опита за самоубийство, което е успокоително.
Понеже и други млади хора предполагам ще прочетат тази тема някога, бих искал да кажа защо човек не е добре да се самоубива. Три кратки причини:
1) След самоубийството ви абсолютно никой няма да се впечатли особено, нито обществото, нито обекта на любовта ви. Да вероятно ще страдат около седмица, но после ще ви забравят. Единствените които ще страда дългосрочно са най-вероятно майка ви и баща ви и дори и това не е сигурно. Има родители и родители.
Тоест това ще един абсолютно безпредметен акт - все едно да хвърлиш бомбичка-пиратка на някоя пуста поляна намираща се на 60км. от най-близкото населено място и да си кажеш: "Видяхте ли ся кой съм аз!".
С това не искам да кажа, че животът на когото и да било е без стойност, а искам да отбележа, че хората, които се самоубиват поради наранени чувства, често си мисля, че едва ли не наказват този от когото са наранени, или си представят, че това е вид акт, който някак си магически ще ги събере с обекта на любовта им. Няма да стане нито едното от двете. Нито пък ще изкупят "вината си".
2) Втората и много по основна причина е, че при самоубийството се прецакваме в чисто духовен план. Знам, че "духовното" за повечето хора е нещо, което не се възприема, като нещо истинско и/или стойностно. За това няма да навлизам във философствания, а ще го кажа така - когато се самоубием тогава всичко от което си мислим, че ще се измъкнем всъщност го приближаваме но умножено по 100000 (х100000). Всичкото страдание, което изпитваме, всичката болка, неудовлетворение, гняв, самота и т.н. обаче х100 000.
Разбира се когато човек, е взел решение за самоубийство си мисли, че "не може да е по зле, аз съм на дъното".
Обаче може да е по зле и ще е по зле, независимо дали го осъзнаваме.
3) Абсолютно всяко едно действие/бездействие в този живот е поправимо или поне простимо. Тоест може да се превъзмогне. Но отнемането на живот е най-голямата грешка, която човек може да допусне и няма връщане назад. Самоубийството като акт
никога не е решение.
Като цяло мисълта за самоубийство е един индикатор, че сме приближили някаква вътрешна граница, по някаква причина. Тогава сме "На Дъното" от, което единствения изход е оттласкването на горе. Това се постига, чрез самоанализа (какво ме е докарало дотук, защо съм се докарал до тук и пр.), която е добре да направим сами, но ако не можем да се справим сами, то трябва да потърсим адекватна помощ. Под адекватна помощ нямам предвид единствено "професионална" т.е. психиатър. Споделяне с близък приятел или търсене на решение - писане в интернет форум, група или друга форма на споделяне.
"Който търси - намира" - това е неотменен закон.
Оттласкването от "Дъното" понякога е дълъг и труден процес, но е безкрайно по стойностен от потапянето.
Абсолютно всеки човек, който се е отказал от самоубийство след време в бил радостен, че е преодолял този момент на слабост.
Извинявам се за лиричното отклонение
Stz09. Ти за щастие не си умрял и сега имаме възможност да си пишем.
Та да се върнем на въпроса ти - "Как да се справя с този проблем?":
Значи да ти кажа - проблем няма. Ти си жив и здрав, момичето е живо и здраво, всеки е продължил по пътя си.
Цялата "вина", която изпитваш всъщност си, си я вменил сам; Никой не се е родил научен и всичко, което ти се е случило преди 3 години е било една опитност, която си нямал преди това.
Най-вероятно си чувствителен и добронамерен човек в ежедневието си, и ако Бог пак те изправи пред такава случка, то тогава със сигурност, ще си кажеш "А, аз вече го знам това и няма да се подлъжа". Но вече Знаеш от опит, а не на теория.
И в този смисъл ти не си виновен.
Ако наистина обичаш това момиче, а не да искаш да я притежаваш, като предмет или да притежаваш нейното внимание, то тогава това, че тя е добре би трябвало да ти е напълно достатъчно.
Освен това, при една връзка между двама човека и двамата са "виновни" за това, което се случва. Ти казваш, че си излязъл с друго момиче и тя после те е отрязала завинаги. А всъщност тя можеше да ти прости и някак си да продължите заедно напред.
Разбира се това не значи, че тя е виновна. Предполагам и тя е все още млада и е нямала достатъчно опитност и зрялост.
И двамата сте еднакво невинно-виновни.
Мисълта, която те преследва, че едва ли не "животът би бил прекрасен ако бяхте заедно" е илюзия. Казвам го от личен опит. Както казах и аз имам много сходна случка, и сега от далечината на времето съм безкрайно щастлив и благодарен за това, че не съм останал навремето с това момиче. Тогава и двамата бяхме млади, без никаква опитност и т.н., но основното е, че тогава (поне аз) не си давах сметка, че вътрешно сме различно устроени, имаме различни ценности, мечти... и всъщност с времето това щеше неизбежно да доведе до раздяла. Предполагам тогава тя го е усещала и знаела това, понеже жените (често)имат по голяма чувствителност и интелигентност относно взаимоотношенията.
В крайна сметка, ако трябва да сте заедно, то Бог ще даде такава възможност в бъдеще. Не го мисли и продължи напред. Три години страдание са напълно достатъчни. Изкупил си вината, която си решил, че имаш. Сега може да продължиш напред и малко, по малко да се фокусираш и завърнеш в Живота.
Няма да е лесно, но това е пътят.
Както Найки някога е казал - "просто го направи".