• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

    • Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

    ➡ Присъедини се към Пътешествието

Смокиня

HappySmile

Светлоносец
Смокиня (Ficus carica)
(инжирка, смоква, табани, смоковница)

1. За лечебни цели се използват листата (събират се по време на цъфтеж, като се сушат на сянка) и плодовете (берат се след узряване). Смокините влият добре при хроничен бронхит, запек, лениви черва, хронична сърдечна слабост, отоци. Сушените плодове се киснат в зехтин и се приемат сутрин с пречистваща цел. Отварата от смес на смокинови листа и коприва се дава при дезинтерия. Незрелите смокини са отровни. в-к "Л.", бр. 21 – 2000 г.)

2. Плодовете на смокинята се назначават за профилактика и лечение на стенокардия, венозна недостатъчност, хипертония със склонност към тромбоза. Смята се, че е по-добре да се изядат 2 смокини, отколкото да се взема таблетка валидол. (в-к "Лечител”, бр. 37 - 2001 г.)

3. Отвара от плодовете, листата и корена се пие за засилване на лактацията у кърмачките при върнато мляко. С такава отвара се жабури при гърлобол. Запарка от плодовете се пие при кашлица, шарка и скарлатина. Пресни или сушени плодове се ядат при запек. Със сок от листата се маже кокоши трън. (Енцикл. БНМ, стр. 387)

4. Лечебните свойства на плодовете на смокинята се изтъкват още от времето на шумерите. Дълги години смокините се използваха като заместител на кафето. Смокинята съдържа повече фибри от всеки друг плод и зеленчук. Смокините се използват и като средство срещу запек. В азиатската медицина се препоръчва консумацията им при инфекциозна диария и чревни възпаления. (маг. фарм. Латинка Янева, в-к "Л.", бр. 35 - 2001 г.)
 
Back
Top