„Разум и интуиция“ – това е много ключова тема, по която са се изписали много неща, но четейки горните автори, човек може да изпадне в противоречия или най-малкото ушите могат да чуят красиви неща, които трудно се прилагат на практика.
Както в темата за сънищата, аз ще предложа и тук една основа, върху която навярно ще може да се „надгражда“ и която основа на мен ми е дала задоволителни и точни отговори на повдигнатите въпроси по горе.
УТОЧНЕНИЕ – това което ще напиша е развито в голяма степен от Учителя Дънов и е потвърдено от личните ми наблюдения и личният ми опит през годините.
Значи,…за ИНТУИЦИЯТА в изложението е казано основното – „знаете за нещо без обяснения“, „глас без думи“, „размисъл без мисли“… „Интуицията винаги действа в наша полза“… ИСТИНСКАТА Интуиция никога не подвежда и не лъже, НО (подчертано „но“!) условието е – тя да е истинска! (важно уточнение, което почти никой автор не анализира с изключение на Учителя)
Разглеждаме двата недоразвити аспекта за интуицията – за провалите и за нейната роля:
1.Защо се получават неточности и подвеждания от интуицията ни? – Отговора е простичък – Интуицията е в пряка зависимост от емоциите и чувствата на човек. Обикновено тя заглъхва или изчезва, когато съществува емоционална зависимост, съпричастност, пристрастеност,… които състояния обикновено се придружават от порой безразборни и хаотични мисли.
2.Каква е ролята на интуицията? – основната роля е ВРЪЗКА с Твореца (Бог, Природата, Вселенски разум,…всеки да си избере неговата си дума). Значи комуникацията с Твореца става ДВУПОСОЧНО – от една страна човек казва (поръча, пита), какво иска Твореца чрез МОЛИТВА (за нея уточних във вчерашното си мнение), а получава отговор – чрез ИНТУИЦИЯТА СИ. Това е утвърдена форма на Вселенска комуникация, касаеща особено разумни същества от нашата земна йерархия,и … който не разбира това нещо, много трудно ще избяга от противоречията и заблудите.
Значи какво му трябва главно на човек? – добро „трасе“ (както при телефона ), по което да се „чува“ Горе какво иска (молитвата му!) и да разбира това което му се казва от Горе (чрез интуицията!). Тук е и основният проблем на почти всички хора! Обикновено, ако не са запушени и двата „канала“, то поне единият е сериозно не функционира.
Как се подобряват и изграждат здрави и функциониращи „канали“? – това е дълга тема и касае личното усъвършенстване и духовната зрялост на всеки по отделно. Учителят Петър Дънов е дал много методи и упражнения,…и който иска може да си намери най-подходящите за него в Беседите Му. Отделно Учителят дава и много „нишани“ как да разграничаваме истинската интуиция от фалшиви сигнали.
Аз моите методи и сигнали съм си ги намерил и определено съм доволен от резултатите.
Сега да разгледаме и другата част на темата – РАЗУМА!
Обикновено, той е с обратен знак на Интуицията и точно тук се допускат големи грешки като за доброто функциониране на Интуицията се приема, че Разума трябва да бъде заглушен, елиминиран,… „чисти мисли“,… навярно всички сме чели подобни неща. Това до някъде е вярно, но към настоящият момент на развитие (еволюционен период!), по-скоро подобни действия са атавизъм. (друга голяма тема!)
Коя е основната цел на Разума? – Окултният смисъл на съществуването му, и то с обратен знак на Интуицията, е това да може да усъвършенства последната. Всъщност процеса е двупосочен. Това лесно може да се докаже, ако вземем Принципите и Законите, по които се развива една дуална система, каквато е създадена тук на Земята.
Като обобщение – разума и интуицията са два полюса (образно + и – ), които чрез Работа (съзнателно духовно усъвършенстване, а не „късо съединение“!), се развиват, а на тази база се изгражда и съвършенството на самия човек. След определено ниво на съвършенство умът започва да намалява обработването на мисли и работи изключително със Светлина, а вече „съвършената“ Интуицията позволява пряко и директно общуване с Първоизточника.