• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Винг Чун Кунг Фу

• Thread starter Thread starter BaDBluEeYeS
  • Start date Start date
B

BaDBluEeYeS

Гост
Историята на Винг Чун Кунг Фу "Бокс на слънчевата пролет" е свързана чрез легендите с монахинята Нг Муй, която заедно с още 4 монаси успява да избяга от манастира Шаолин при едно от опожаряванията му . След падането на династия Мин на власт идва манджурска династия Цин (1644 - 1911г.).Завладяването на Китай от маджурите не става отведнъж, а бавно и се проточва във времето. Преследвани от маджурите, много бегълци от императорския двор - висши сановници и военни бягат на юг и голяма част от тях се укриват в големите манастири- като Шаолин .В Шаолин-люлка на бойните изкуства тече усилена работа по изграждането и обучаването на способни и умели бойци, които да бъдат гръбнак на съпротивителното движение срущу нашественика . Съзирайки опасност в изучаването на древните бойни изкуства централната власт, която още не е укрепнала и стабилна се стреми да ги ограничава и забранява. През 1729г. императорът издава декрет за забрана обучението по У-Шу, но шаолинските монаси пренебрегват декрета и тайно продължават да обучават бойци. В крайна сметка това води до обсадата на манастира през 1768 година.манастирът бива превзет и опожарен. Много от защитниците му биват избити и едва няколко д уши успяват да избягат. Сред тях е и Нг Муй. Монахинята отишла в "Храма на Белия Жерав" в планината Тай Люн (Чай Ха) намираща се между южните провинции Съчуан и Юннан.

Съзнавайки, че традиционното обучение в бийните изкуства е твърде дълъг и сложен процес Нг Муй се заема със задачата да създаде стил, който да е максимално опростен, да се усвоява за кратко време, а като концепция да е в състояние да противодейства на всякаква техника независимо от кой стил е тя.Така се ражда бойното искуство Винг Чун Кунг Фу.Има легенда, която гласи, че идеята за новото бойно изкуство дошла на Нг Муй след като наблюдавала една битка между лисица и жерав. Лисицата тичала в кръг около жерава и се опитвала да го захапе, разчитайки на бързината и хитростта си. Обратно на това жеравът стоял спокойно в центъра на кръга и движенията му били много пестеливи и икономични. При всеки опит на лисицата да го захапе, той отбивал нападението с крилото си и моментално нападал с острия си клюн напред. Така той се бранел и атакувал едновременно.

Веднъж монахинята срещнала девойка на име Им Винг Чун. Девойката имала големи неприятности с местен бабаит, който непрекъснато я задявал. За да и помогне по-някакъв начин Нг Муй се заела да я обучава в новосъздадения стил. Не след дълго Им Винг Чун се изправила срещу бабаита в двубой и го победила с лекота. От там насетне стилът носи името на девойката. След време та се омъжва за Люн Бок Чо на когото предава своите знания.

Техниките с "пеперудовите ножове" (барт-чам-дао) са включени в стила когато Люн Бок Чо се среща с Мяо Цуй Хуа (дъщеря на монаха Мяо Хин - един от четиримата монаси успели да избягат заедно с Нг Муй от Шаолин).

Ученик на Люн Бок Чо станал Вонг Ва Бо - член на една оперна трупа пътуваща с лодка (сампан) по реката и известна като (Червената Джонка). В трупата имало един актьор Люн Ии Тии (Люн Ии Тей), който пък бил изучил техниките на дългата тояга от монаха Джии Син (друг от избягалите монаси). Вонг Ва Бо и Люн Ии Тии обменят своя опит в У-Шу и така стилът Винг Чун бива завършен.

Наследник на Люн Ии Тии в изкуството става Люн Джан- лекар от град Фошан (Фатшан - пров. Гуандун). Неговите бойни умения били легендарни в тази област на Китай. Люн Джан участвал в множество двубои с други майстори на бойните изкуства и нито веднъж не загубил.

Ученик на Люн Джан станал Чан Ва Шун-сменителя на пари.Чан Ва Шун имал една дузина ученици, като в края на живота си при него дошъл на обучение и Ип Ман. Обучен от своите по-големи кунг фу братя, Ип Ман заминава да учи в колеж в Хонг-Конг. Там той среща Люн Бик-син на Люн Джан. Слек като завършва обучението си Ип Ман се връща във Фошан и без проблеми побеждава по-старшите си кунг фу братя(от които е учил преди това).

На 52 години Ип Ман за първи път се захваща със сериозното преподаване на Винг Чун. За съвременното развитие на този стил най-голям принос имат неговите ученици-един от които е и Вонг Шун Люн.

Enigma said:
има ли разлика между "винг чунг" и "винг чунг кунг фу" ?
Ами всъщност, винг чун е стил  в Кунг фу. Сложих кунг фу към темата, за да поясня за какъв вид бойно изкуство става въпрос.  :samurai:

Здравейте , може ли някой да ми предложи видео клипове на тази тема но да са преведени или със субт.Благодаря предварителн

Срещнах доста забавни превод на Винг Чун.
Скрития му смисъл и цялата му философия
се крие в понятието ''въртящо колело''
Реално този стил е прародителя и основата
на всички други стилове в кунг-фу както
и на японските бойни изкуства.
Силен акцент върху философията
да ползваш силата на противника срещу
самия него е застъпена в ай-ки-до.
В съвременните специални части
всяка армия е разработила своя система
за специализиран ръкопашен бой (СРБ)
който не се практикува или тренира свободно
никъде.
В основата на всички видове СРБ е залегнало
бойното изкуство джиу-джицу
което бих се осмелил да кажа че е коренно
различно,практично,ефективно и съвсем определено
не спазва кодекс на честта...
В развитието на изучаването му човек
е в състояние да усвои способи в които
и с молив в ръка или дори метален ръчен часовник
в носна кърпа да порази човек фатално.
В този смисъл ми е много забавно по летищата
в какво се ровят и за какво гледат...
Темата може да се продължи до безкрайност
поради простия факт че бойните изкуства се
преливат едно в друго в характерни за всяка нация
и етнос стилове,но като цяло ... прародителя им
е роден в Китай.
Пак от Китай тръгва и стила генджуцу което е
вид психовъздействие над противника .
На свой ред от него в днешни дни  е развита техниката на
безконтактния бой в която противника бива
поразен в мозъчните си центрове още преди
да е стигнал целта си.
Преди много години аз самия бях обект на демоснтрация
от един майстор в кунг-фу обучаван 8 години в Китай.
Ефекта беше поразителен и се изрази в това че едва не
припаднах защото ми се доспа зверски...
Просто човека беше избрал този способ без да ме докосва.
Стоеше си на 2 метра от мен.
Аз знаех че той е фокусиран в мен и всичко беше повече
от ясно и предварително решено като опит и обучение тип
спаринг.

Back