• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Дзен поговорки

InTheGo

Светлоносец
ТОЗИ ГНЯВ НЕ СИ ТИ
Един ученик на Банкей го попитал:
- Какво да правя? Понякога имам пристъпи на гняв и избухвам. Искам да се освободя от това, но не мога.
Без да каже нито дума, Банкей го погледнал в очите, а ученикът внезапно се изпотил. Искал да проговори, но не посмял. Накрая Банкей се усмихнал и казал:
- Странно. Търсих, търсих, но не открих гняв у теб. Покажи ми сега поне малко от него.
Ученикът казал:
- Той не е с мен през цялото време. Появява се внезапно. Как бих могъл да ви го покажа сега?
Банкей отново се усмихнал и отвърнал:
- Тогава това не е твоята истинска природа, която ще остане с теб завинаги. Ако гневът ти беше част от теб, щеше да успееш да ми го покажеш. Когато си се родил, не го е имало. Няма да го има и когато умираш. Този гняв не си ти. Тук има някаква грешка. Върви си и помисли. Търси! Медитирай!

АРЕСТЪТ НА КАМЕННИЯ БУДА
Пътуваш търговец носел на гърба си 50 бали памук, но се изморил и спрял да почине от жегата в светилище, където се мъдрел един каменен Буда. Там заспал, а като се събудил, от памука му нямало следа. Веднага съобщил в полицията. Съдията на име О-ока започнал следствието.
- Този Буда ще да е откраднал памука - заключил съдията. - Той трябва да се грижи за благосъстоянието на хората, но е пренебрегнал свещения си дълг. Арестувайте го. Полицаите арестували каменния Буда и го откарали в съда. След статуята вървяла шумна тълпа, хората били любопитни каква, ще бъде присъдата.
Когато се появил О-ока, той упрекнал тълпата:
- Какво право имате да шумите и да се смеете? Не уважавате съда и подлежите на глоба и затвор.
Хората побързали да се извинят.
- Ще ви наложа само глоба, - казал съдията. - Заповядвам до три дни всеки от вас да донесе в съда по една бала памук. Който не го направи, ще бъде арестуван.
Обраният веднага разпознал една от балите и лесно хванали крадеца. Върнали на търговеца откраднатото, а останалите бали върнали на глобените.

РАЙСКИТЕ ДВЕРИ
Воинът Нобусиге попитал Хакуин:
- Наистина ли има рай и ад?
- Кой си ти?- попитал Хакуин.
- Аз съм самурай, - отвърнал воинът.
-Ти ли?! - възкликнал Хакуин. - Кой идиот взима такива като теб в армията си? Имаш физиономия на просяк.
Нобусиге се разярил и посегнал към меча си, но Хакуин продължил:
- Мечът ти сигурно е твърде тъп, за да ми отсече главата.
Когато Нобусиге измъкнал меча от ножницата, Хакуин отбелязал:
- Тук се отварят вратите на ада.
При тези думи самураят се почувствал като ученик на Хакуин, прибрал меча и се поклонил.
- Тук се отварят вратите на рая,- казал Хакуин .

"  Един любопитен монах запитал учителя си:
- Кой е Пътят?
- Той е пред очите ти - отговорил учителят.
- А защо не го виждам?
- Защото мислиш за себе си.
- А Вие? Вие виждате ли го?
- Докато гледаш на нещата от две страни, казвайки „аз не виждам" и „ти виждаш", погледът ти няма да се промени - отвърнал учителят.
- Значи пътят може да се види, когато няма нито „аз", нито „ти"?
- Е, когато няма нито „аз", нито „ти", кой е този, който ще иска да го види?"

"При УЧИТЕЛЯ Нанин дошъл посетител, за да го пита за учението Дзен. Но вместо да слуша, той непрекъснато говорел за собствените си разбирания.
След някое Време Нанин поднесъл чай. Налял чашата на госта, но продължил да налива и след напълването й. Накрая гостът не издържал.
— Не Виждате ли, че е пълна догоре? — попитал
той. — Не може да поеме повече.
—Точно така — отвърнал Нанин и най-после спрял да налива. — Също като тази чаша и ти си преизпълнен с твоите собствени идеи. Как можеш да очакваш от мен да ти дам учението Дзен, щом не ми предлагаш празна чаша? "

"Веднъж костенурката отстъпила на молбите на скорпиона да го качи на гърба си и го пренесе до другия бряг на реката. Скорпионът седял мирно през повечето път, но току пред другия бряг не се удържал и ужилил костенурката. Костенурката се възмутила:
-Моята природа е такава, че аз се стремя да помогна на всеки. Затова помогнах и на теб. Как можа да ме ужилиш?!?
-Приятелко-отвърнал скорпионът-твоята природа е да помагаш, а моята-да жиля. И сега какво, ти се опитваш да превърнеш твоята природа в добродетел, а моята наричаш подлост?" :happy-spoon-boy:

Трябва кураж, за да правиш това, което искаш, докато другите кроят планове за теб. Джоузеф Кембъл

Не мисли за утрешния ден, той сам ще се погрижи за себе си. Библията

Бъдете внимателни да не залитнете в подробностите, забравяйки най-важното – да живеете живота си. Джоузеф Кембъл

Ти си, където и да си. Дзен- поговорка

Съдбата не е сляпа. Тя е въображаема. Дж. Кехоу

Има само два начина да живеем живота си. Единият е сакаш нищо не се дължи на чудо. Другият е сакаш всичко е чудо. Айнщайн

Просто се доверете на себе си. След това ще знаете как да живеете. Гьоте

Всичко, което ви се случва е ваш учител. Тайната е да седнете в краката на вашия живот и да се оставите да бъдете научени. Поли Беръндс

Единственото постоянно нещо в живота е постоянната промяна. Дж. Кехоу

Новият живот не е нищо друго освен нов разум. Дж. Алън

Обичам да живея. Имала съм моменти на диво отчаяние, дълбока мизерия, обградена от тъга, но след всичко аз зная твърде добре, че това да си жив е велико нещо. Агата Кристи

Няма друг дълг, който да подценяваме толкова, колкото дългът ни да бъдем щастливи. Бидейки щастливи, ние раздаваме анонимни подаръци по целия свят. Робърт Луи Стивънсън

Back