• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Какъв е асцендентът ти, планетите в домовете, в знаците, рожденни аспекти...

slavena

Светлоносец
Здравейте! Много ми харесва форума тук и искам да споделя познанията ми по астрология. Честно казано доста съм запалена и ако имате интерес, можем да обменяме някакви знания, да помагам ако имате някакви въпроси. Почти всичко свързвам с разположението на небесните тела. Ето от този форум можете почти да разнищите астралната си същност. Сайтът е малко разбъркан.http://pims.ucoz.net/.
Като за първо време проверете в кои зодиакални знаци се намират планетите ви, какъв е асцендентът ви, каква е домовата ви система в този сайт http://www.beinsadouno.com/old/astro/my_horoscope.php :) Лично на мен и на моите познати познава на 80%-90% всичко. Можете да откриете хармоничните си връзки, за любовта, за секса.

:levitation:
Асцендент Риби - Спасителя
Аз искам да имам спокойствие в съвместното ежедневие и съвместната работа и се боря за това на заден план. Започвам да действам само тогава, когато има някои за спасяване!
„В спокойствието лежи силата“ може да се приложи буквално към Вас и Вашето налагане в живота. Много по-спокойно е да инвестирате енергия на задния план, от колкото да си чупите главата на предния. Изглежда, че Ви е нужно спокойствие, когато осъществявате мечтите си. Когато в околната Ви среда е наистина спокойно и отпуснато, тогава сте наистина активен. В края на краищата постигате високи обороти на заден план, както и в изживяването на страстите си. Понякога може да се случи така, че да изпитвате силно съмнение в това, което правите, но това Ви мотивира още повече да откривате грешките си и да се спасявате от влиянието на другите. От друга страна, нападате от засада или стреляте с халосни патрони, понеже не искате да причините болка на никого. Най-добрият спорт за Вас е този, при който краката Ви си почиват. Бавно, но сигурно налагате волята си, най-често в сътрудничеството и в съвместния живот. Който иска да работи с Вас трябва да знае и приема мотото „В спокойствието лежи силата“.
Всичко, което трябва да знам за себе си:
По какво ще позная, че чрез това което правя, се осъществяват мечтите ми?

Асцендент Дева - Аналитикът
Аз искам да съм нужен и се боря за въдворяване на ред в ежедневието и на работното място!
Като дете сте успели да прозрете, че когато човек чрез действия и услуги се прави на нужен, след това получава каквото иска. От тогава Вашата енергия е канализирана в това да въдворявате ред в ежедневието и работата си. В края на краищата, това е Вашата арена за борба, мястото, където чрез проницателен анализ налагате собствените си работни методи. Вие сте именно от онези хора, които навсякъде успяват да въдворят ред. Сферата на услугите е мястото, което Ви задвижва на най-високи обороти и с това увеличава Вашата потентност. При изживяването на своите естествени страсти, често се държите сякаш приемате това като работа, в която сте разпределили силите си. Като сътрудник сте много активен и често успявате да мотивирате другите. Който не желае да приеме Вашите методи на работа, няма да се спаси от острата Ви критика. А който иска да работи с Вас трябва да иска също така и да успява.
По какво ще позная, че чрез моите постижения на работното място се подобрява професионалната ми позиция?

Асцендент Рак - Загрижения
Аз искам да бъда добре обгрижен в дома си и се боря чрез настроенията си за признаване на моите нужди!Вие влагате енергията си в семейството, в жилището си, а понякога и за разправии с родителите си. Още от бебешката люлка, от най-ранно детство, Вие сте програмирани да се борите за задоволяване на нуждите си. Силните страсти са свързани по някакъв несъзнателен начин с Вашите нужди и понякога вдигате повече „пара” отколкото е нужно. В семейния живот сте много загрижен и най-малката изникнала на пътя Ви пречка приемате като обявяване на война. Ако някой не може да ви възприеме съзнателно, го оставяте да Ви усеща. Често имате чувството, че хората от Вашето семейство не искат да Ви възприемат. От една страна полагате горещи грижи, а от друга страна не трябва никой да пристъпва до Вас. Като мъж се нуждаете от майчински гърди, за да се чувствате добре. Като жена очаквате нуждите Ви да бъдат удовлетворени, както в къщи така, и в леглото. Членовете на семейството и доверените Ви хора, усещат, когато сте под пара и правят това което искате, или...?
По какво ще позная, че съм добре обгрижен заради това, което правя в къщи?

Асцендент Лъв - Самоуверения
Аз искам да правя това, което ми доставя удоволствие и се боря за шеги и развлечения!
От дете сте свикнали да се борите, за каквото Ви харесва. Доставя Ви удоволствие да влагате много енергия в лични мероприятия и в игривата страна на живота. Интересно е, че когато се занимавате със себе си, страстите Ви са на високи обороти. В края на краищата, свикнали сте да бъдете в центъра на събитията, особено когато някой иска да оспори лидерството Ви по време на бойни действия. Не дай боже някой да нарани гордостта Ви по отношение на игрите или актьорските Ви прояви. За него ще бъде по-добре ако на часа се изпари във въздуха. Ако се случи да попаднете в опасна битка, често я обръщате на игра. Често мерите силите с началниците си, тъй като това повишава самоувереността Ви. Главният мотор на действията Ви е удоволствието от креативността и лидерството. Който иска да има приятелски отношения с Вас, трябва да обръща внимание на жезъла и короната Ви.
По какво ще позная, че това което правя, ме задоволява?

Асцендент Стрелец - Толератния
Аз искам най-доброто и знам най-добре как да се подобри света, вярвай ми!
От дете се стремите да получите най-доброто, особено по отношение на храната. Почти никой не знае по-добре от Вас, какво може да се направи, за да се подобри живота в света. Който Ви следва ще бъде ощастливен, а който не Ви вярва ще бъде добре поучен от Вас. Вие искате да имате само най-доброто и затова с удоволствие мотивирате другите да се подобрят. Виждате това, което с удоволствие искате да видите и почти винаги правите това, което е смислено за Вас. Най-често влагате енергията си в повишаване на квалификацията си, в подобряването на света, в пътувания и още по- големи ощастливявания. Особено що се касае до познанията Ви за секса, Вие най-добре знаете какво трябва да се прави, за да достигнете до оргазъм. Налагането на личната Ви вяра, Вашето виждане за живота и Вашите знания са свещен акт, тъй като всичко, с което се захванете лично завършва възможно най-добре. Вие имате божествената способност да мотивирате другите и го правите с голямо удоволствие. Когато опознаете смисъла и предимствата на дадена ситуация, тогава можете да сте разумен и толерантен. Вие черпите енергия от „пълното” и сте склонен да подобрявате изразите и занаятчийските способните на другите, тъй като винаги искате най-доброто от тях.
По какво ще позная, че с моето налагане подобрявам света?

Асцендент Скорпион - Самопожертвователния
Аз искам да бъда уважаван във връзките и отношенията ми за всичко онова, което правя за тях. Готов съм да се бия до смърт, пък... каквото дявол покаже!
По рождение сте наследили очарователната способност чрез кризи и болки да мобилизирате свръхчовешките си сили. От дете сте се научили, че трябва да успявате, за да получите одобрение и награди от другите. Често са Ви необходими натиск или дълбока болка, за да се активизирате, като при това не трябва никой да подценява вашето мнение и още по-малко да се опитва да налага  собственото си пред Вас. Това само Ви възбужда да се борите дяволски и е много неприятно за другите. Налага се да се борите дори за това да получите полагащото Ви се наследство. Жертвате много енергия във връзката си и ако другият не цени постиженията Ви се превръщате в разярено зомби. Понякога обличате фанелка с надпис: „моИте акции носят ПРОМЕНИ, А който не се промени, Ще бъде променен!“ В края на краищата Вие винаги черпите сила и енергия точно от такива кризисни ситуации. А на този, който легне с вас в леглото, ще му е трудно да разбере дали язди дявола или е язден от дявола. С Вас не винаги е лесно, но Вие просто не сте създадени за леки връзки. Опасният път подхожда повече на страстната Ви натура, тъй като едновременно Ви плаши и очарова. Ако трябва да прекъснете някоя дълготрайна връзка, напускате другия с много голяма болка. В съжителството и общите финанси държите мнението Ви да се зачита. Във връзките Ви често се стига до силни различия в мненията и домогване до власт. Ако искате да се освободите от този дяволски кръг, трябва да си дадете възможността да отстоявате мнението си във връзките, но и да обръщате внимание на мнението на другите, за да може да се стига и до компромиси. Ако това не е възможно, тогава трябва да продължите да вървите по собствения си път. 
По какво ще позная, че чрез борбата ми връзката и съжителството ми се подобряват?

Асцендент Козирог - Съзнателно отговорният
Аз искам да постигна обществено признание и се боря с всички средства за това както в съвместното съжителство, така и в постигането на моите цели!
От дете сте ориентиран да се борите за своите идеали и цели, както в училище така и в съвместното съжителство. Вие сте естествено твърд в борбата и в постигането на целите си, като при това пропускате да зачитате тялото си. В края на краищата, Вие сте заслужили да стоите там горе и да казвате какво да се прави. Ако някой не Ви даде това, което искате, понякога удряте целенасочено там, където най-много ще боли (естествено, по чувствата на другите). Внимание! Съпротивата на другите само Ви мотивира да се борите още по силно! Способни сте да постигате всяка цел, която си поставите с огромно постоянство, търпение и концентрация, на които сте способни. По естествен начин сте доказали на себе си и на родителите си, че енергията Ви нараства с преодоляването най-големите трудности в живота. Не рядко с такава позиция на Марс се срещат професионални спортисти или професионални борци. Влагате цялата си енергия в кариерата си и колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-добре за Вас. Силното сдържане и контролиране на личната ви страстна сила и енергия, Ви носи награди. За Вас е въпрос на чест да се конкурирате с другите, за да докажете отново собствената си сила и превъзходство. 
По какво ще позная, че нося отговорност за налагане на моите права?

Асцендент Телец - Наслаждаващия
Аз искам да бъда оценен достойно за труда си! Аз се боря само тогава, когато си струва или моята територия и притежания са в опасност!
Като дете несъзнателно сте разбрали каква е цената Ви. Не всеки може да си позволи да Ви мотивира да направите нещо, освен ако не Ви примами с няколко банкноти или с нещо, което да увеличи Вашите притежания. Естествено влагате много енергия за натрупване на лични притежания и за материалното си осигуряване. В края на краищата имате силно обоняние и лесно установявате къде има нещо за „облажване” или какво трябва да се направи, за да Ви излезе вярна сметката. Инициатива показвате само тогава, когато цената е адекватна за Вас. Силата на страстите Ви е тясно свързана с Вашата банкова сметка. Ако някой реши да оспорва Ваше притежание, бързо ставате агресивен, макар по принцип агресията да не е част от характера Ви. Вие сте един задоволен епикуреец който с удоволствие инвестира в насладите в живота. В съвместните планове често налагате собственото си мнение, особено ако това става лесно. Ако другият не приеме мнението Ви, следва борба.
Как мога да разбера дали това, което правя си струва за бъдещето?

Асцендент Везни - Любезния
Аз правя с удоволствие това, което харесват другите до тогава,  докато мога да правя каквото ми харесва!
Като дете сте били мотивиран да се държите любезно към другите, защото само тогава сте получавали това, което искате. Естествено искате да бъдете обожаван горещо, тъй като правите много за другите. В края на краищата всичко хубаво, което срещате в живота си Ви привлича по някакъв начин, особено ако е човек от противоположния пол и отговаря на Вашия вкус. Да, о да, без другия не можете лесно да вдигнете високи обороти. Само когато сте двама мотора Ви върви, особено ако партньора Ви е атрактивен или има силно еротично излъчване. Понякога се случва аромат или парфюм да възбудят страстните Ви инстинкти, тъй като всичко хубаво много силно Ви привлича. От друга страна често Ви е трудно да се разделите с другия, макар да знаете много добре какво трябва да направите, за да го накарате да Ви напусне. Вие обичате и „спорта”, от особено значение за Вас са дрехите, с които ходите на лов за другия пол. Вашата сила лежи в осъществяването на контакт и „свалянето” на другия, тъй като знаете как да покажете своята привлекателна страна. От друга страна притежавате изкуството на дипломацията и го прилагате в срещите и партньорствата, във взимането на решения, като успявате да кажете „да” и „не”. В повечето случаи привличате партньор със силно еротично излъчване и силна способност за налагане. Въпреки това искате да налагате своя вкус в партньорството, защото това Ви възбужда, особено когато партньора е облечен по Ваш вкус. А в края на краищата правите това, което на другите им харесва.
По какво ще позная, че това което правя за другите им харесва?

Асцендент Водолей - Бунтовника
Аз искам да имам свободно време за съвместни игри и развлечения и се боря да бъда свободен! Понякога, когато не получа веднага каквото искам, нападам неочаквано като небесна светкавица!
Още от ранното си детството сте се научили да се борите за Вашето свободно време и да се бунтувате, когато някой Ви оспорва нещо. Употребявате голяма част от енергията си за бунтове, хобита, организиране на свободното време и за приятелския си кръг. Ако дори веднъж не стане на Вашето, сте готови за изненадващо нападение. Винаги имате нужда от нови варианти, тъй като бързо губите инициатива. Moже да се случи така, че да искате да правите едновременно повече неща, от колкото времето позволява. Но това не е проблем за Вас, тъй като често се случва бързо да загубите удоволствието от това, което правите. Нервите Ви винаги се намират под високо напрежение. Поне от време на време Ви е нужен бунт и опозиционна роля, за да покажете силата си в приятелския си кръг. Вие много бързо и спонтанно се възползвате от своите шансове, когато става въпрос за съвместни игри и развлечения. Понякога изненадвате себе си, че изобщо сте участвали. Заради стремежа си да опитвате непрекъснато нещо ново, Ви остава малко време и търпение да завършите нещата, които сте започнали вчера. Който предприеме съвместно начинание с Вас, трябва да прояви повишено внимание във взимането на съвместни решения, в случай че иска да си спести внезапните нападения.
По какво ще позная, че участвам във взимането на съвместни решения?

Асцендент Овен - Борецът
Аз правя каквото искам и се боря за място на първия ред!
Още като дете сте притежавали силна борбеност и желание винаги да бъдете пръв. Спонтанно използвате личната си енергия за налагане на личността си в живота. В повечето случаи Вие правите каквото искате и се борите да получите това, което искате. Когато ловувате го правите на високи обороти. Вашият стремеж към завоевания се възпламенява бързо чрез еротичното излъчване на другия пол и особено когато „плячката” се дърпа  (това още повече засилва апетита на „ловеца”). Почти всички Ваши действия са насочени към това да получите онова, което искате. Другите хора първо мислят, а после ”стрелят”, докато Вие първо стреляте, а след това мислите. Тъй или иначе това няма голямо значение за Вас, защото човек не може да има всичко. Активен човек като Вас почти винаги е зает с някаква дейност, а ударите по главата са нормално явление. Великолепно е да бъдеш борец, а ръкоплясканията, които понякога получавате за спечелените битки, са не по-малко великолепни. В партньорствата често правите това, което другите харесват, но в крайна сметка винаги това, което Вие искате.
По какво ще позная, че това което правя, подобрява моя живот?

Асцендент Близнаци - Посредникът
Аз искам да бъда чут и се боря докато го получа!
Вие използвате много енергия за комуникация, а също и за горещи мисли. Вашите уши, очи и ръце са директно свързани със страстите Ви и са прекалено чувствителни към външни дразнения. Понякога само една дума е достатъчна, за да възбуди силно страстите Ви, при това на високи обороти. А думата, която не искате да чуете, за Вас е като обявяване на война. Никой не е толкова активен в говоренето и в мисленето както Вас и това трае докато не получите желаното. Възможно е, ако сте силно провокиран от човек, който не желае да възприеме мнението Ви, несъзнателно да му посегнете. Вашите братя и сестри, съседи или партньор са в повечето случаи най-добрата арена за словесни схватки. Силните Ви оръжия са думите и ръцете, понеже като дете сте се научили да се налагате с тях. Естествено, искате навсякъде да показвате надмощие, все едно дали в разговорите или в съвместните пътувания. Често атакувате знанията и мирогледа на другите, тъй като не можете да повярвате, че другите може да имат по-големи знания от самите Вас. В края на краищата словесните схватки за Вас са като спорт, който постоянно тренирате и ако отвън няма реален спорещ, тогава мислите Ви започват война, докато мозъка Ви се подпали. Говоренето и мисленето са Вашите най-добри оръжия за налагане в живота. Не случайно повечето от вас карат спортни коли и мотори и демонстрират силите си на пътя.
По какво ще позная, че моята комуникация допринася за подобряване на партньорството? 

Ако съм пропуснала някой да се обади:)

Във всяка връзка или брак идват моменти на конфликти. Всеки иска да има партньор до себе си, но не всеки умее самият той да бъде партньор. И ако вникнете в това простичко изречение, ще ви е ясно какъв е смисълът на конфликтите и защо винаги стигаме до тях.
Междуличностните сблъсъци в живота ни са най-често с партньора и на всеки се налага да се справя с дисбаланса в интимните си взаимоотношения. Няма такъв феномен, при който в партньорските отношения да цари перфектен баланс и хармония. Понякога дисбалансът е толкова дълбок, че хората не могат да се справят с него и така стигат до раздяла. При други балансът се поддържа по-лесно и те успяват да запазят отношенията си.
    Както в живота има всичко, така и в хороскопа има дом, който приоритетно се „грижи” за загубите в живота, за бягството, за освобождаването от обвързаности, за отделянето и причинителите на всичко това. Това е 12-ят дом в хороскопа. Според астрологичните правила за всяка област има съответен 12-ти дом и в него стоят причините за разруха, за разпад, загуба, отделяне и освобождаване.
    В хороскопа 7-ят дом отговаря за партньорството в живота. Следователно най-уязвимото място за партньорствата е 6-ят дом в хороскопа, който изпълнява функцията на 12-ти от 7-ми. По неговото състояние можем да преценим какви ще са конфликтите, дали ще бъдат преодолими или не, дали реално могат да доведат до окончателна разруха и загуба на връзката.
Основно 6-тият дом се отчита от Асцендента, когато става въпрос за реално видими неща, които могат да доведат до физическа раздяла. Същото е добре да се направи и спрямо Слънцето и Луната в хороскопа. Понякога хората преживяват само емоционална и духовна раздяла без да стигат до физическа. Така става, защото 6-ят дом, отчитан от Слънцето или Луната е много силен, но 6-ят дом от Асцендента говори за наличието на по-лесно възстановяване на физическия баланс и така не се стига до крайни решения за физическа раздяла.
    Интересен феномен е, че ние си избираме партньори, които винаги носят в своя собствен хороскоп акцент върху онова, което представлява за нас 6-ят ни дом. Например за Асцендент Овен, 6-ят дом попада в знак Дева, и основните характеристики на Девата, както и планетата Меркурий, обикновено са силно изявени в партньорите. Ще включа и това като информация към описанията.
    Не на последно място винаги излиза въпросът защо някой почти винаги е в ролята на изоставения, а друг обикновено е в ролята на изоставящия. Това се определя от позицията на планетата, управляваща Асцендента. Знаците в зодиака се делят на мъжки и женски:
Мъжките знаци са: Овен, Близнаци, Лъв, Везни, Стрелец, Водолей
Женските знаци са: Телец, Рак, Дева, Скорпион, Козирог и Риби.
    Жената по природа носи реактивна енергия, а мъжът – активна. Планета в мъжки знак действа, тя инициира и причинява нещо на другите. Планета в женски знак приема онова, което някой друг й причинява. Следователно ако имате Асцендент Овен и Марс в хороскопа ви е в някой от мъжките знаци, обикновено вие ще сте този, който поема инициативата по прекъсване на отношенията. Но ако Марс е в някой от женските знаци, то вие ще бъдете в ролята на онзи, който изчаква другият да инициира нещата. Това се влияе и от други фактори и понякога не е в съвсем чист вид, но принципът е този.
    И по този въпрос ще включа информация към всеки знак. Имайте предвид, че има значение само знакът на Асцендента, а от планетите се вземат под внимание основните седем – Слънцето, Луната, Марс, Меркурий, Венера, Юпитер и Сатурн.
    Прочетете информацията за знака на Асцендента, Слънцето и Луната. Това ще ви даде най-пълна картина за всички потенциални причини, които биха могли сериозно да подкопават взаимоотношенията ви с партньорите."

Асцендент, Слънце или Луна в знак Овен
    6-ят дом попада в знак Дева. Характерно за Дева е почти маниакалната привързаност към детайлите, реда, педантичността, корекциите и поправките, желанието за постигане на максимум съвършенство във всичко. Вие ненавиждате да се задълбочавате и концентрирате върху маловажни неща. Не понасяте някой да ходи зад вас да ви поправя, коригира, да ви кара да спазвате ред във всичко. Критиката и постоянното вербално нашествие от страна на партньора по въпросите, свързани с дребни неща, детайли и ред, изискванията да се поддържа перфектност във всичко, са нещата, които най-силно предизвикват конфликти и подкопават основите на партньорствата ви. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Марс дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Дева е акцентиран по някакъв начин или има изявен Меркурий в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Телец
    6-ят дом попада в знак Везни. Фактът, че Телец и Везни се владеят от една и съща планета, обяснява донякъде липсата на по-сериозни конфликти и затова при вас рядко се наблюдават раздели, след като е била оформена трайна връзка. Независимо от това има неща, които рано или късно създават проблеми. Характерната социалност и общителност за знака Везни и оттук редовното отсъствие от дома, неглижирането на семейството, вероятността от изневери стои на първо място. Необходимостта на партньорите ви винаги да имат компания (дори и когато са с вас) и сериозната трудност да вземат окончателни решения са следващите неща, които могат да бъдат повод за конфликт. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Венера дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Везни е акцентиран по някакъв начин или има изявена Венера  в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Близнаци
    6-ят дом попада в знак Скорпион. Няма нещо, което да ви вбеси повече от потайността на партньора, неговите недомлъвки и поглед тип „Не си ври носа, ако не съм те поканил/а”. Нежеланието за общуване, мълчаливостта и скритостта, нещата изказани с недомлъвка са основният повод за конфликти и разклащане устоите на партньорството. Емоционалните вихри, злопаметността, липсата на желание да информират какво правят или възнамеряват да правят, неумението да се освободят дълго време от възникнали проблеми, да помнят всяка ваша стъпка накриво, нетактичните забележки относно бъбривостта ви, могат да ви подлудят. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Меркурий дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Скорпион е акцентиран по някакъв начин или има изявени Марс и Плутон в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Рак
    6-ят дом попада в знак Стрелец. Нестихващият донкихотовски оптимизъм и постоянно „препъване” в какво ли не, тромавостта и откровеността, характерни за знак Стрелец, могат да бъдат направо убийствени за душевното ви спокойствие. Колкото повече се стараете да поддържате стабилността, толкова повече нехайството, идеализмът и преследването на вятърни мелници от партньора ви се превръща в трън, забиващ се все по-дълбоко. Желанието му да пътешества, да е постоянно в движение, липсата на тактичност, склонността да изразява мнението си безпардонно, да се чуди кое море да преплува, а на масата да няма трошица хляб са неща, които бавно и трайно водят до конфликти. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Луната дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Стрелец е акцентиран по някакъв начин или има изявен Юпитер в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Лъв
    6-ят дом попада в знак Козирог. Знак Козирог носи като характеристики склонност към униние и меланхолия, склонност към дълбок песимизъм и страх от утрешния ден. Постоянният работохолизъм на партньора, целите и амбициите към постижения в професионален план, пресметливостта и проявите на стиснатост, нежеланието за развлечения и почивка, могат да ви прогонят не на другия край на света, а направо на друга планета. За вас депресивността на партньора, рядката поява на усмивка по лицето са като да ви поливат с вряла вода непрестанно. Нежеланието им да бъдат на показ, придържането към скромност и дисциплина, по никакъв начин не импонират на вашата природа. Всичко изброено ако бъде проявявано от партньорите ви, редовно води до появата на междуличностни конфликти. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Слънцето дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Козирог е акцентиран по някакъв начин или има изявен Сатурн в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Дева 
    6-ят дом попада в знак Водолей. Способността на този знак да внася шок и електрическо напрежение, да създава „къси съединения” около себе и, да се движи по някаква напълно необяснима логика и винаги извън приетото за нормално, ви създава дълбок дискомфорт. Ако вие се славите със склонността си към детайлно съвършенство, то характеристиката от знак Водолей е почти пълна анархия. Не че липсва ред, но той е напълно неразбираем за вас. Друга характеристика на знак Водолей е способността да ви вкарват в техния ритъм като ви изваждат най-безцеремонно от вашия личен. Егоизмът и пресметливостта, „моето си е мое, чуждото е общо”, също са характеристика на този знак. Всичко това, проявявано от партньорите ви е основният източник на конфликти и проблеми. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Меркурий дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Водолей е акцентиран по някакъв начин или има изявени Сатурн и Уран в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Везни
    6-ят дом попада в знак Риби. От знак Риби произтичат характеристики като почти пълна липса на всякакви граници, желание за живот извън реалността, проява на някакъв вид шизофрения от типа „Аз съм тук, но всъщност ме няма”, влизането в сексуални приключения в стил „Дори не знам какво точно стана” е основният фактор за подриване основите на партньорствата ви. Въпреки вашата склонност към активно социално общуване с елементи на фин флирт, в сексуално отношение си поставяте рамки и правила. И ако се сблъскате с характерната за знак Риби склонност да плува навсякъде и неумение да се ангажира във взаимоотношенията с нещо конкретно, за вас това става огромен проблем и източник на сериозни конфликти. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Венера дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Риби е акцентиран по някакъв начин или има изявени Юпитер и Нептун в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Скорпион
    6-ят дом попада в знак Овен. Фактът, че Скорпион и Овен имат обща планета-владетел - Марс, обяснява донякъде липсата на по-сериозни конфликти и оттук при вас рядко се наблюдават раздели, след като е била оформена трайна връзка. Независимо от това, има неща, които рано или късно създават проблеми. Импулсивността и на моменти почти детската наивност на знак Овен могат да ви вледенят. За вас като хора, които се славите с изкусните си манипулативни способности, живеете на принципа на стратегиите и всяка стъпка е добре замислена, премерена и целенасочена, подобна наивност и импулсивност не само ви идва в повече, но и направо ви разкъсва. Бързата избухливост и вземането на скорострелни необмислени решения, също са основен източник на конфликти. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката.По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Марс дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Овен е акцентиран по някакъв начин или има изявен Марс в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Стрелец
    6-ят дом попада в знак Телец. Мудността, почти безграничното търпение, робуването на комфорта и удобствата в живота са неща толкова нетипични за вас. Не само нетипични, те са тотално невъзможни за асимилиране. Упорството, зациклянето върху нещо понякога с години, нежеланието за авантюри и опознаване на света и живота са повод да влизате в конфликти с партньора. За вас наличието на пространство е жизнено важно, не понасяте лесно моментите, когато някой чисто физически стои много плътно до вас. А от знак Телец произтича характеристика, която дава особено силно желание за физически и телесен контакт. Подобно нещо може да ви влуди и да ви накара скорострелно да избягате от партньора си. Вие не отдавате особено значение на материалните неща в живота и ако се налага да живеете с човек, който държи всичко в живота ви да е марково, скъпо и луксозно (характерно за знак Телец), това може да се превърне в кошмар. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Юпитер дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Телец е акцентиран по някакъв начин или има изявена Венера в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Козирог
    6-ят дом попада в знак Близнаци. Бъбривостта, непрестанната любознателност и желание да се информира за всичко, са качества в партньора, които могат да ви изтощят, тъй като постоянно нарушават желанието ви за концентрация и размисъл. Имате нужда от уединение, в което да се „събирате” – да събирате и оформяте мислите си, идеите си, целите и схващанията. Игривостта, постоянните въпроси на партньора, заниманието му с несъществени неща, нуждата от разнообразие, непостоянството и двигателната му активност, могат да бъдат причина за сериозни конфликти. Започването и изоставянето на нещата недовършени, празните обещания и особено празните приказки на лафче, ви карат да се замисляте доколко може да издържи връзката ви. А когато се стигне до манията да си купува всякакви играчки, особено информационни – телефони, компютри, телевизори и всичко що е електронно, това е сериозен удар по отношението ви към финансите и разходите. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Сатурн дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Близнаци е акцентиран по някакъв начин или има изявен Меркурий в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Водолей
    6-ят дом попада в знак Рак. Основните характеристики, идващи от знак Рак - емоционалността и нуждата да бъдат обсебващо загрижени за вас са абсолютно неприемливи, когато бъдат проявени от партньора ви. Акцентът върху семейството, традициите и постоянната връзка с децата и родителите са нещо което на вас ви е неразбираемо. Нямате тази нужда да се уверявате постоянно в чувствата на другия и когато партньорът ви иска обещания в стил „Завинаги, докато смъртта ни раздели”, почти виждате сянката на смъртта, надвиснала над връзката ви. От знак Рак произтичат още характеристики като постоянна подозрителност, недоверие, несигурност и страх, че стабилността им може да бъде разрушена. За вас подобни неща са равностойни на това да ви накарат да влезете в посредствен ритъм и да ограничите изявата на личната си индивидуалност. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката.  По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Сатурн дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Рак е акцентиран по някакъв начин или има изявена Луна в хороскопа им.

Асцендент, Слънце или Луна в знак Риби
  6-ят дом попада в знак Лъв. Някои от характеристиките на знак Лъв са свързани с огромните изисквания за почитание, уважение, ласкателство, комплименти и обожание в огромни дози. Ако партньорът ви ги проявява, за вас това не е особен проблем, тъй като сте известни с отличната си адаптивност и способност да се преобразявате като хамелеон. Проблемите възникват, когато изискванията започват да включват извършването на конкретни дейности, поддръжка на бита и изпълнението на всякакви обслужващи функции. Например всякакви „слугински” работи  - пране, чистене, готвене, пазаруване. Ето това трудно ще го понесете, тъй като чистият битовизъм направо ви отвращава. Ако иска от вас да работите за двама и то каква да е работа, да поемете основната грижа по осигуряването на всекидневните материални нужди, докато той си търси подходяща длъжност и пазарен сектор, отговарящи на личните му предпочитания (а това може да продължи доста дълго време), устоите на партньорството ви може много сериозно да се разклатят. И конфликтите не закъсняват. Ако партньорът ви проявява всичко това, то е в основата на разклащане на връзката. По отношение на това в коя роля сте обикновено – на изоставящия или изоставения, проверете Юпитер дали е в мъжки или женски знак. Приоритетно си избирате партньори, при които знак Лъв е акцентиран по някакъв начин или има изявено Слънце в хороскопа им.

Автор: http://www.grreporter.info/Ascedentt_opredelya_dali_izostavyame_ili_nie_sme_izostavenite/11910

Всеки иска да има партньор до себе си, но не всеки умее самият той да бъде партньор. За да задържиш партньорството, трябва да работиш за него – 6-ти дом не е само работата във фирмата, това е всичката работа, която имаме да вършим, за да имаме физическо, житейско и материално благополучие, към което е включено и всяко партньорство.

Вариантите за активиране на 6-я дом са няколко:

с директна позиция на синастрични лични планети или Асцендент;

планетата, която управлява 6-ти дом е с подчертана позиция при партньора

планетата, която управлява 6-ти дом има изявено участие в синастрията – по-активно е аспектирана.

Как стои въпроса със 6-ти дом.

По принцип ми се струва, че този дом е много здраво запратен в десета глуха. А е толкова важен. Способността да бъдеш отговорен, да поемаш ангажименти, да служиш на другите, да помагаш, да се бориш в живота за идеи, мечти – всичко това е по 6-ти дом. Той е вътрешно свързан (и е централен) със земния тригон 2-6-10. Почти целия ти смисъл на живота е в него. 

Най-първото значение на 6-ти дом е „слуга, подчинен, онзи, който се покорява, задължения”. 6-ти дом е хомота в хороскопа. Ако си сам, си го носиш сам този хомот. И е толкова облекчаващо да срещнеш някой (срещата е по 7-ми дом), който ще се жертва (12-ти от 7-ми) да поеме част от твоя хомот (6-ти дом).

Не може да има партньорство без задължения към другия. Няма да се привлечеш към някого, който не ти поражда ангажимент, който не те съблазни с това, че ще надене част от твоя хомот (и обратно), към когото нямаш задължения (той не активира нищо в тази посока). В една по-голяма картина, бракът си идва с карма (не понасям тази дума заради шир потребата й, но пък е кратка и лесно разбираема). За да се събереш с някого, ти му дължиш нещо или той на теб. И когато имаш дълг, няма как да не е активиран 6-ти дом. Естествено 6-ти дом е и дом на враждуването, на конфликтите. Никой не обича да си плаща задълженията без да роптае, те са хомот. Никой не обича да прави големи саможертви (12-ти). Може би само докато трае влюбеността. Първоначално е уникално щастие да сготвиш на любимия, но след време  това, точно това, се превръща в конфликт. Нито един урок не се научава без труд, в случая без конфликт с партньора.

Бракът е основно дълг. 7-ми дом ти описва взаимоотношенията (знак, управител, планети в него), типа им, описва видимите страни на партньора, изобщо онова, което се вижда. Не изключвам 7-ми дом от привличането, съвсем не. Той показва какво искаме да имаме като брак и партньорство, какво в другия ни палва искрата, но начините да го постигнем са по 6-ти и 8-ми домове. Изпълняваш си дълга по 6-ти, служиш на другия, спориш, изискваш, слугуваш (за всичко това другият трябва да ти даде възможност чрез своя характерна особеност), даваш си своя данък партньорство по 8-ми и получаваш онова, от което се нуждаеш по средата – в 7-ми дом. Главното в един брак (или дълга връзка) са задълженията и „храната”, която му се дава, за да живее.

В този смисъл изказаните мнения, че бракът в по-голямата си част става бит, ежедневие и ангажименти, са си много на място.
.
Бракът е комфортно място дотолкова, че имаш партньор, на когото разчиташ да ти бъде полезен в почти всичко, което не можеш да направиш сам или просто не ти се занимава. Нещо като мултифункционален служител, който не те оставя сам да си носиш хомота, а поема част от товара. Може да звучи грозно, но си е самата истина. Любовта не е в онова, което говориш за нея, а в онова, което правиш за нея (6-ти).
-ми дом е балансьора ни в живота, защото ние винаги се самонастройваме и балансираме, когато се сблъскаме с другия.

6-ти и 8-ми обграждат 7-ми дом, те са отговорни за неговата поддръжка, оцеляване и запазването на равновесието. 8-ми дом е 2-ри от 7-ми – там се осигурява целия ресурс за партньорството, без който то не може да оцелее. 8-ми дом не са просто парите на другите, там е ресурса ти да поддържаш контактите си с хората, с другите, най-вече с партньора. Така както 2-ри дом е важен за Асцендента (т.е. самия ти като живо същество) – за да оцелееш чисто физически имаш нужда от храна, вода, дрехи. По същия начин партньорът очаква ти да бъдеш част от неговия ресурс за оцеляване.

http://astroartis.com

Основните правила за тълкуване на картата на първата среща

1. Идващият се описва от Асцендента, (класическия) управител на Асцендента и планетите в 1-ви дом.
2. Този, който приема другия или вече е на мястото на срещата, се описва от Десцендента, (класическия) управител на Десцендента и планетите в 7-ми дом.
3. Положението на управителите на АС и DC (знаци, домове, разходящи и сходящи аспекти, директно или ретроградно движение) описва ситуацията между двамата души, които се срещат.
4. Образуват ли управителите на АС и DC сходящ мажорен аспект? Ако да, какъв?
5. Какви са аспектите на Луната до напускане на знака и в точния момент на срещата?

Робърт Шмит: Аспекти на съдбата: Рационално обяснение на елинистическата система на домове

..Различия между тематични, динамични, и добри/зли домове

Обичайната древногръцка дума за  "дом", в смисъла, в който се използва от съвременните астролози, е  "топос", което просто значи "място", макар че още тогава тази дума е имала смисъла и на „тема, значение”. Думата "дом" в тесен смисъл („ойкос”), също е част от ежедневния др.гръцки речник, но се е използвала само за знаците, в които планетата е имала домицил или обител. Например, Овен е "дом" на Марс, Телец - "дом" на Венера и т.н.

Елинските астролози използвали различни системи за разделяне на зодиака на 12 дома. Но ги използвали не като взаимозаменяеми, а за съвсем различни цели. Например, една от целите е да се анализира специфична житейска сфера – братя и сестри, професия, родители и т.н. Делението на зодиака, използвано за такава цел, можем да определим като тематична домова система. За тематични цели елинските астролози използвали само пълнознаковата система – Знак-Дом.

Другото деление на зодиака се използвало когато искали да изследват силата на дадена планета в едни части на хороскопа в сравнение с други. Ще наричам това деление динамична домова система, в отличие от тематичната. Най-предпочитан метод за динамичната домова система бил този на Порфирий – разстоянието между ъглите в хороскопа се разделя на три равни части, например, ако разстоянието между Асцендента и IC е 99 градуса, то се дели на три и получаваме три дома от по 33 градуса всеки. Определените по този начин ъглови домове се считат за силни, следващите – средни по сила и падащите – най-слаби.

Още в края на елинизма в астрологията настанало объркване по отношение на целите, за които са се използвали тематичната и динамичната домови системи.

Елинските астролози използвали 12-тократното деление на Зодиака и за трета цел – за определяне на добри и лоши домове, или места, където качествата на планетата имат тенденция да се проявят благотворно или неблаготворно. За добри места се считали 1,4,5,7,9,10,11 домове в пълнознаковата система, останалите се считали лоши. 3-ти дом е бил добавен от някои автори в списъка на добрите места. Тази система се основава единствено на конфигурацията на аспектите към Асцендента. Местата=домовете=знаците, които са в мажорен аспект – квадрат, опозиция, секстил, тригон към асцендента, се считат за добри. Местата, които не аспектират Асцендента, са лоши. Обърнете внимание, тук няма положителна или отрицателна оценка за вида мажорен аспект – лоша е липсата на аспект, лош е домът, от който не се вижда Асцендентът. Именно защото древногръцките думи за добър и лош могат да бъдат заменени със „способен” и „неспособен” – да действа. Това е именно смисълът на динамичните домови системи. Но и поради това в късната елинска епоха започва тенденцията към смесване на добри и лоши места и  динамични места.

1-ви ДОМ, наричан още "Хороскоп": Живот и Диханието на живота; Тяло и Външност; Поведението като видимо изражение на Качествата на Душата; Мястото, през което нативът влиза от Опасността и Тъмнината в Светлината и Живота (Реториус); Братя и сестри (Хермес); Основата на щастието (Хермес). Подобни теми се използват и в Средновековието.

2-ри ДОМ, наричан „Вратата на Хадес”: Жизнената среда или Средства за съществование, включително придобивки, имущество, както и лична собственост в най-широк смисъл; Партньорство, доходи и капиталовложения; Добри очаквания. Подобни теми се асоциират с това място и у средновековните астролози.

3-и ДОМ, наричан "Богиня" (това е домът на радост на Луната), "Щастливо падане – има се предвид, че това е от добрите падащи домове, защото е в началото на пътя към изгрева – към Асц." Носи и конотацията на Щастлив обрат – нещо, което започва трудно, но свършва добре, "Сенчесто място", "Място между световете": Братя и сестри, приятели и родственици; Отношения Гост/Домакин; Пътешествия; Властта на кралицата, царственост, Кралица; Авторитет; Сънища и Религиозни поклонения (Реториус). В средновековната астрология „Пътешествията” стават „Кратки пътувания”, елинистическите теми за Авторитета и Царстването отсъстват (вероятно пак поради причината, поради която присъстват в древногръцката система – постепенно се развенчава приносът на женската Луна към тези теми, но остава отзвукът в схващането, че Луната дава популярност сред народа), но се добавят темите за Писмата, Посланията и Коммуникацията, които не се споменават в елинистическите източници.

4-ти ДОМ, наричан "Основи на Щастието" Хермес: Родители, Бащина среда и Наследство; това, което принадлежи на Земята (Фундамент, Земя); това, което се асоциира с Постоянство, Жилище и Трайност (Семейство, Град (вкл. Град-Държава)); Ограничение; Разплата (Валенс); Стари, Мистични и Тайнствени неща; Това, което се случва след Смъртта; Деца (Птолемей и Валенс); Съпруга (Валенс) в смисъла на домашен живот. Средновековните астролози заменят Родители с Баща, а Майката започнали да отнасят към 10-ти дом.

5-ти ДОМ, наричан "Добра съдба": Добър случай  Деца, Приятелство и Общество (Валенс); Благотворни действия (Валенс). Средновековните автори разширяват понятието „Добра съдба” и добяват теми като „Романтика, Любовни отношения, Удоволствия, Развлечения” и т.н., което е просто пренос от факта, че пети дом е дом на радост на Венера, но такива теми липсват в елинистическите източници.

6-ти ДОМ, наричан "Лоша съдба", "Лош случай", "Разплата" (Павел Александрийский), "Място между световете" (Реториус): Травми и Неразположения, Болести, Слабост; Роби, Врагове и техните заговори; Мъст (Хермес); Четириноги животни (Реториус). Средновековната традиция не включва тук враговете,  за разлика от елинистическата, а пренася тази тема в 7-ми дом; Освен това добавя преместванията от място на място – смяната на местоживеенето, а под четирикраки животни тук разбира само дивите животни, а не добитъка – селскостопанските животни.

7-ми ДОМ: Брак или Сексуален съюз; Съпруга; Пътешествия зад граница; Смърт. Средновековната традиция добавя тук още Вражда, Враждебност, Съперничество, които елинистическите астролози отнасят към 6-ти дом. Изглежда този пренос се осъществява заради опозицията на 7-ми дом към Асцендента. В допълнение, в средновековната традиция се обобщава  разбирането за брак, включвайки различни типове партньорски отношения, и се изоставя темата за смъртта.

8-ми ДОМ, "Място на Бездействие": Смърт, Слабост; Наследство или Изгода от Смъртта; Справедливост (Валенс), Живот и Жизнена Среда (Хермес). Средновековната трактовка е подобна, с изключение на това, че се добавя темата "Парите на другите".

9-ти ДОМ, наричан "Бог" (това е домът на радост на Слънцето, както трети е домът на радост на Луната), "Добър случай" „Щастливо падане (има се предвид, че е от щастливите падащи домове, начало на спускането към залеза” но също и Добър обрат: Пътешествия, Крале и Върховна власт; Религия; Астрология, Езотерични предмети и практика; Сънища и Проявления на Боговете; Общност и Дружба (Валенс). В средновековната традиция Пътешествията се заменят от „Пътувания на далечни разстояния”, а темата за царстването и Авторитета се премества в 10-ти дом.

10- ДОМ: Дейност, Професия или Вид деятелност; Репутация, Социално положение, Слава, Привилегии и Разцвет; Родина; Деца, Съпруга и Брак; Управление и Лидерство (Хермес); Промени и Възраждане (Валенс); Живот и Душа (само Хермес и Матернус). Средновековните астролози добавят тук и Майката, което изглежда се дължи на недоразбиране на откъс от 3-та книга от Тетрабиблос на Птолемей, според който разполагането на съпругата на бащата се търси по опозицията на 4-ти дом; Царуване, Управление и Лидерство са пренесени тук от 9-ти дом, макар че само Хермес е споменавал за това, темата за децата е пропусната, макар че именно това е едно от важните места за разглеждане на темата на децата в елинистическата астрология

11-ти ДОМ, наричан "Добър Дух”: Надежди и Добри очаквания; Подаръци; Дружба (особено с влиятелни особи); Съюзи; Покровителство, Изгода; Деца; Свобода за робите. Средновековната традиция като цяло се придържа към подобни теми.

12-ти ДОМ, наричан "Лош Дух": Врагове, Роби и подчинение на Робите; Четириноги животни; Опасности; Недоимък, Недъзи и Травми (понякога фатални); Задгранични пътешествия; Места на Съда/За въздаване на справедливост, като се има предвид именно съдилище, а не затвор или тъмница – (Валенс); Имущество и Жизнена среда (Хермес). В средновековната традиция враговете се класифицират като Тайни врагове, в отличие от Явните врагове, вменени на 7 дом, добавят тук Затворите и местата на ограничение на свободата, темата за Пътешествията се трансформира в Заточения зад граница=наказание, а Четириногите животни стават селскостопански животни – коне, крави, и т.н.  добитък.

http://astroartis.com

Система на 1-ви дом.

1-ви дом – товарът на родения, път от невидимото към видимия свят, асоцицира се това, какво впечатление прави нативът, неговата външност, и неговото поведение. Впечатлението което правя, и конкретният маниер на живот, начинът, по който си „нося кръста” са първични действия в живота ни, ориентирани към самите нас и личните ни контакти.

2-ри дом – това, което представлява интерес за натива, което идва към него, подхожда му и го подкрепя. Макар в действителност планетите във втори дом да се движат в противоположна посока на Асц. (по посока на зодиакалните знаци), поради дневното въртене на Земята те се приближават към – изгряват на хоризонта, и именно поради това втори дом носи значението на разходи и приходи, придобивки, на нещата, полезни и необходими за издръжката и подхранващи натива, заплащането и приходите от някаква собственост на натива. Това място сигнифицира още и бизнес-отношенията, които целят някаква финансова изгода за натива, особено такива, които обичайно наричаме инвестиции. Тук под жизнена среда се разбират тези постъпки на натива, които са насочени към външния свят с цел да се получи от там някаква изгода и отплата за натива.

12-ти дом е това, което се отдалечава, „пропада”,  отива си от  натива. Обърнете внимание - "падащ" от първи дом е именно 12-ти, а не 3-ти! 3-ти дом е падащ от 4-ти! Това движение символизира всичко, което причинява вреда или ограбва натива в неговото обкръжение, което цели да го загроби – в пряк и преносен смисъл, например – враговете, които го разоряват, често нанасяйки му дори физическа вреда, лишавайки го от зрение или от някой крайник, но това са и съдебните заседатели, които го лишават от собственост. Това може да е и робство, когато нативът вече не може да се разпорежда с живота си. И доколкото пътищата също се  отдалечават от някаква отправна точка, този дом, както и всички падащи домове символизира и пътешествията, но тук попадат онези пътешествия,  които са опасни за живота и при които нативът може да изгуби пътя, да се заблуди или да намери смъртта си. По подобни причини тук са и животните, които карат/носят човека на някъде – коне, камили, слонове и т.н.

Система на 10-ти дом

10-ти дом - как нативът преуспява или постига резултати, благодарение на собствените си действия.  Основното значение на това място е практика или действие, което в др.гръцки първоначално означавало да извървиш пътя, да извършиш пътешествие, но по-късно започнало да значи да извършиш някакво действие, най-общо да правиш нещо, да работиш. Действието дава начало на развитието и нови идеи. Пътят на планетата на върха на десети дом не символизира самото пътешествие като такова, по-скоро приключване на действието, особено свързано с кариерата на натива и дали се развиват добре или зле за натива нещата в областта на кариерата, репутацията и издигането, това, което той постига благодарение на собствените си действия. По-общо казано, това място се асоциира и с децата като резултат от собствени действия – от сексуален акт, както и със самия брачен партньор, който човек "придобива" като «награда» за своите действия.

11-ти дом - това, което благоприятства дейността и действията на натива. Движението на 11-ти към МС символизира подкрепата на другите за целите на натива, покровителството, защитата, подаръците или услугите, които нативът получава за облегчаване на своите усилия. Освен това и служебното издигане и властта, която му е поверена \не властта над него, която е тема на 9 дом\, за да облегчи реализацията на желанията и целите си. Ако нативът е слуга/роб, това място сигнифицира неговото освобождение, свободата на действие. Тук са темите за приятелството, дружбата или съюзът с високопоставени хора, и помощта от приятели. Макар че 11-ти дом не се отнася пряко към действието, той обозначава условията, които правят тези действия възможни. Децата също имат отношение към това място, когато помагат в работата на родителите и могат да продължат бизнеса им.

9-ти дом - това, което ръководи, направлява действията на натива – неговата вътрешна мотивация, но и система от ценности. Тук пътешествието е пътуване към някаква крайна цел, изкачване на възвишение, но и пътешествие в което сме само наблюдатели/съзерцатели или туристи. Гръцката дума за някой, който се отправя някъде като наблюдател, е ros, което първоначално означава човек, изпратен да се посъветва с оракула. По-късният глагол rein, производен от ros, започнал да означава всяко действие на съзерцание, наблюдение, размишление или търсене на смисъл и е станало характерно за базовите теоретични постулати и действия на ред философи. По такъв начин основните значения на 9 дом – пътешествия, философия и пророчество красиво са се влели в думата rein. По-скоро като частен случай първоначално напускането на дома, присъединяването към някаква група за целите на религиозното поклонение или изучаването на философски дисциплини, започва да се покрива с понятието за общност и дружба, но съотносими към 9-ти дом (членовете на Платоновата академия се обръщали един към друг като «приятели»). За разлика от 12 и 6 дом, падащият 9-ти дом има положително значение, тъй като пътят към мъдростта пази натива от грехове и грешки. А кралят или монархът налагат авторитета и властта си над натива, за да направляват и контролират неговите действия. Последното също е тема на 9 дом.

Система на  7-ми дом

7-ми дом - "изход на натива от този свят". Така както раждането, асоциирано с първи дом, е появата на натива на този свят от небитието, dusis – залезът му - е ключова дума за седми дом. Глаголът dun означава да се оттеглиш от живота в тъма и мрак, което е стандартната метафора за смърт. Той означава още да заминеш в чужда страна, да се установиш там, да се смесиш с местното населетие – друго първично значение на 7 дом. Означава още проникване в тялото както при удар с меч, и в астрологичен смисъл се свързва със сексуалния акт и акта на съединение с партньора чрез брак. Тук, но не и 8 дом фразата «малката смърт \изживяването на оргазъм\», би била уместна. Валенс отнася към 7 дом и приятелите, особено тези, които са ни най-близки.

8-ми дом - този, който носи натива към дома на забвението, към смъртта. Това е жизнената сила на натива, опитващ се да остане в света на светлината, борещ се с тъмата и смъртта, елементи на седми дом (спомнете си Хермес, който отнася живота към осми дом). Осми дом не е смъртта, а актът на умирането, при който нативът преминава Десцендента напълно омаломощен и обезсилен. Прилагателното kataphoricus, произхождащо от kataphora, другата дума за планети, залязващи на Десцендента, като медицински термин означава вялост или слабост, която изцежда жизнената енергия на натива. Единственото позитивно значение на 8 дом като следващ, е това, че той носи изгода от смъртта на другите, откъдето е и преносът – парите на другите.  Отново, той няма нищо общо със сексуалния акт, за разлика от седми дом, нито със силата, властта и авторитета, които съответстват на девети дом. Такива асоциации са чисто съвременни измислици, нямащи нищо общо с традицията.

6-ти дом - Това, което нативът понася или от което страда. 6-ти дом си има работа с болестите и страданията, които проникват във физическото тяло и го лишават от сила и здраве, с внезапните травми – това е място на лошата съдба и лошия късмет – макар че всичко това отстъпва на заден план пред онова, което носи смърт на натива, символизирано от седми дом. Именно поради факта, че шести е падащ дом, е по-щадящ за натива от седми. Той означава още враговете, които плетат интригите си зад гърба ни; този дом, а не 12-ти има работа с тайните врагове. 6-ти дом е място на страданията, които идват към натива в резултат на служенето му, на изпълнението на неговите задължения, но падащата природа на дома прехвърля тези задължения върху слугите или животните, които работят за натива. Реториус добавя тук и стъпалата и травмите на стъпалата, тъй като те носят тежестта на физическото тяло на натива. Пътешествията не се упоменават в този дом.

Система на 4-ти дом

4-ти дом – съществуването на натива под тежеста на света. Ако 10-ти означава действията или работата на натива в смисъла на еволюцията и целеустременността към някаква крайна точка, 4-ти дом обозначава битието на натива в смисъла на жилище, дом, градът, към който принадлежим, основите на съществуването ни, които определяме за важни и които ни позволяват да се радваме на стабилност в този свят, родителите ни, смъртта като край на съществуванието, но смъртта именно като времето, когато нативът вече не е на крака и е намерил вечен покой.

5-ти дом - това, което е донесено, заедно с натива. Това е място на добрата съдба, на щастливия случай, планетите тук символизират случайния късмет, която идва при нас - в нашия град или в нашия дом. Този дом сигнифицира и децата, както собствените, така и доведените и извънбрачните. Пети е домът на всички видове неочакван късмет или проявление на добро за натива.

3-ти дом – тези, които са родени заедно с натива, тези които са поканени в дома му, но не остават там постоянно – братя, сестри, приятели, гости. Тук са пътешествията, с цел визита на приятели, роднини. Това място нямо нищо общо с кратките пътувания, а именно – да отидеш на гости на свои близки, дори ако те живеят на другия край на света.

Кармични връзки
-аспект на лични планети към партньорски Сатурн
-аспект на лични планети към партньорски Плутон
-аспекти на лични планети с лунните възли на партньора
-аспекти на Лилит с партньорски планети.

Back