• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

    • Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

    ➡ Присъедини се към Пътешествието

Лечебните сили на подправките

HappySmile

Светлоносец
Лечебните сили на подправките

• Анасон
• Босилек
• Дафинов лист
• Джинджифил
• Джоджен
• Индийско орехче
• Какао
• Канела
• Карамфил
• Копър
• Кориандър
• Куркума
• Лавандула
• Мащерка
• Магданоз
• Мента
• Пащърнак
• Риган
• Розмарин
• Сминдух
• Сусам
• Хрян
• Черен пипер
• Чубрица


Анасон– Чаят от анасон улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища , засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискенезия и жлъчно-каменна болест. Поради болкоуспокояващото си действие се предписва при колики в стомаха и червата при метеоризъм. Етеричното масло от анасон действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление , пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Маслото засилва и кръвооросяването на кожата.Капнато върху хартия , етеричното масло прогонва насекомите.

Босилек – отличен източник на витамин А, витамин К , желязо и калций. Съдържа още и диетични фибри , манган, магнезий, витамин С и калий. Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми. Активни съставки , наречени флавоноиди , съдържащи се в босилека , осигуряват защита на клетъчно ниво. Те защитават клетъчните структури , както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода.Приемът на босилек осигурява и защита срещу нежелано бактериално развитие. Съставките в босилека имат противовъзпалителен ефект . Веществата съдържащи се в него са от съществено значение при лечение на сърдечно – съдови заболявания. Бета –каротинът , съдържащ се в босилека е мощен антиоксидант и не само предпазва от епителните клетки от щетите на свободните радикали , но помага и за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.Тъй като маслата , съдържащи се в босилека са силно летливи , най-добре е подправката да се слага към края на готвенето като така се запазват оптималните му вкусови качества.

Дафинов лист– съдържа ароматно етерично масло.То включва в себе си почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни компоненти , сред които и рутин . Благодарение на ароматните летливи съединения дафиновият лист има фитонцидни свойства и подпомага пречистването на въздуха. Също така той съдържа много микроелементи , дъбилни вещества , извежда шлаките от организма , повишава имунитета.Сред минералните вещества , съдържащи се в дафиновия лист са манган , калций , калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Дафиновият лист има способността да стимулира храносмилателната система , като защитава черния дроб и предпазва от газове. Отварата приготвена от дафинов лист помага за премахването на камъни в бъбреците , помага при чревни спазми , събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Ако се смеси дафинов лист с царевично олио , тази консистенция може да се използва за мазило, което се втрива в кожата при артрит , миоцит и невралгия , а с оцет и мед – помага при ревматизъм и болки в ставите. Също така дафиновият лист помага още при синузит , като облекчава дишането. Препоръчително е да се капне в носа една капка масло от дафинов лист. Това масло може да приготвите сами , като нарежете на дребно 30г листа , които заливате с чаша растително масло . Тази смес трябва да престои 5 дни , след което се прецежда и използва.Ако страдате от разстройство , може да приложите следната рецепта със затягащо действие. Вземете 15 листа дафинов лист , залейте ги с 2,5 чаши вода , оставете ги да врат 5 мин. После налейте течността в термос и оставете да престои 4-5 часа . Прецедете и пийте по 1 супена лъжица дневно. Чаят от дафинов лист помага и срещу суха кашлица , като се пие вечер преди лягане. Дафиновият лист е известно средство за повишаване на имунитета . Летливите му масла имат противомикробно и противовъзпалително действие. Допълнително качество на дафиновия лист е , че той отпуска спазмите на дебелото черво. Наскоро бе открито , че неговите дъбилни вещества понижават захарта в кръвта и действат добре при диабет. При артрози - е добре да се приложи маслен екстракт от дафинов лист. Той се приготвя като се накълцат 10-15 грама дафинови листа, към които се прибавят 50 милилитра олио. Дафиновата смес се оставя да предстои 1 седмица на тъмно и хладно. Вечер с този екстракт се намазва болната става , завива се с вълнено парче и се оставя така цяла нощ . Използването на дафиновия лист не се препоръчва при болни от заболявания на стомаха. В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекалено храносмилателната система. Правилната употреба на подправката дафинов лист изисква преди да пуснете листата в супа или ястие , непременно да ги потриете едно в друго. По този начин лечебните свойства и ароматът ще се засилят. Преди консумацията на ястието дафиновият лист се изважда. Има силен аромат , поради което трябва да се използва пестеливо.


следва продължение .....
 
Джинджифил – облекчава стомашно –чревните болки. Той е способен да редуцира всички симптоми , асоциирани с болестта на пътуването / напр. морската / като замаяност , повдигане и избиване на студена пот. Също така помага при гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма Hyperemesis gravidum , състояние изискващо хоспитализация.Джинджифилът има анти-възпалителен ефект. Помага при хора страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит. Предпазва от колоректален рак и рак на яйчниците.Съставките на джинджифила са в състояние да ограничат растежа на колоректалните ракови клетки , а също и да убиват раковите клетки като предизвикват апоптоза /програмирана смърт/ и авто фагоцитоза / асимилация /. Подобрява реакцията на имунната система . Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден , но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене , което често е полезно по време на настинки и грипове. Немски учени са установили , че при потенето се получава един вид защита срещу някои микроорганизми , включително и срещу E.coli, Stahhylococcus aureus / често срещано кожно възпаление / и Candida Albicans. Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиени торбички. Така ще се съхрани поне за около три седмици. Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо , хладно и тъмно място.Може да се остави и в хладилника , където ще запази аромата си до една година.
 
Джоджен - отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит , ентероколит, диария, газове и подуване на корема , както и при болки в стомаха , породени от женско неразположение. В българската народна медицина се използват листа или добито от джоджен етерично масло. По - конкретно те се използват като средство при болки в стомаха и сърдечната област , както и при простудни , жлъчни и чернодробни заболявания. Джодженът е стимулиращо средство при физическа и умствена преумора, за освежаване , както и при стомашно разстройство. Отварата от джоджен успокоява стомаха при повръщане , като намалява гаденето. Основните му действия са противоспазматично , успокояващо , противовъзпалително и обезболяващо. Етеричното масло от джоджен помага посредством масажите за мигрена , главоболие и намаляване на стреса.
 
Индийско орехче – помага при кашлица.Масло от инд. Орехче помага при ревматизъм , както при зъбобол.Слагат се една-две капки масло върху клечка с памук и се нанася върху венците около болния зъб. При храносмилателни разстройства етеричното масло от инд.орехче се смесва с мед.Действа добре и при лош дъх в устата. При повдигане , гастроентерит , хронична диария или стомашно разстройство може да се използват 3 до 5 капки от маслото , примесени с мед или захар.Инд. орехче действа добре на нервната система – стимулира производството на серотонин – хормонът на щастието и спокойствието. Може да добавяте по няколко капки в чая си. Има тонизиращо действие подобно на анасона при проблеми със стомаха. Повишава апетита. Ако се употребява в малки дози инд. Орехче няма никакви отрицателни ефекти.Високата доза от него е над 10 грама. При предозиране предизвиква видения и приятни усещания , които наподобяват ефекта на марихуаната. Същевременно до 36 часа след поглъщане е възможно да се появят неприятни странични ефекти като халюцинации , повдигане , обезводняване и обща телесна болка. Редовната и прекомерна употреба от него може да нанесе вреди на черния дроб.При интравенозно инжектиране действа като силна отрова . В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт. Големи дози , погълнати наведнъж са изключително опасни – водят до конвулсии и сърцебиене , а понякога и до фатален край.
 
Back
Top