HappySmile
Светлоносец
Лютива пиперка (Capsicum annum) и червен пипер.
1. Рецепта при диабет. "Аз оздравях" - 1 с. л. семки от сухи червени чушки се варят 5 мин. в 200 мл. вода. Оставят се да киснат цяла нощ и на сутринта се прецежда. Отварата се изпива на гладно. Това се прави сама един път месечно на произволна дата, повтаря се на същата дата в продължение на няколко месеца, като се следи нивото на кръвната захар. Желателно е в това време да се консумира пресен лук в сурово състояние. (Братухчо Братухчев, София, тел. 31-36-98, в-к „Зн.", бр. 46 - 2001 г.) Внимание! Повтаря се на поз. •238-а.
2. Червените пиперки по количеството на каротин почти нямат равни на себе си с изключение на морковите. Богати са на вит. С, А и групата Р. Сокът притежава голяма лечебна мощ при болни от захарна болест, сърдечно съдови, бъбречни и чернодробни заболявания, ревматизъм, подагра, артрити. Установено е, че сокът на червените пиперки е добър за болните от атеросклероза поради голямото съдържание на витамини от групата В. (проф. д-р Дим. Димитров, Бургас, в-к "Трета възраст", бр. 44 - 2002 г.)
3. Богати са на въглехидрати, белтъчини, етерично масло, вит. С, органични киселини. В обвивката на плода са открити на калий, натрий, калций, желязо и др. Лютивината се дължи на алкалоида капсаицин. В малки дози този алкалоид умерено повишава отделянето на стомашен сок, стимулира апетита и регулира чревната дейност, но силно лютивите са опасни за болни от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, защото освен полезно имат и известно увреждащо действие върху лигавицата на тези органи. За лечебни цели само под лекарски контрол могат да се приемат вътрешно червени люти чушки, изсушени и стрити на прах. Външно, когато кожата не е прекалено чувствителна и склонна към алергии, лютивите чушки се използват под формата на спиртен извлек или пластири при простуда, ревматични болки и невралгии. (в-к "РЗЗ", бр. 2 - 2003 г.)
4. Червените и зелени чушки подобряват апетита, храносмилането и кръвообращението, стимулират сексуалното желание. Затова са полезни при лечение на настинка, грип, главоболие, артрити. Като се накиснат в оризов оцет, се извличат лечебните им свойства. Лютите чушки се препоръчват като лечебно средство само в изключително студено време или в райони със студен климат, а и някойихора са алергични към лютите чушки. (Кн. •58)
1. Рецепта при диабет. "Аз оздравях" - 1 с. л. семки от сухи червени чушки се варят 5 мин. в 200 мл. вода. Оставят се да киснат цяла нощ и на сутринта се прецежда. Отварата се изпива на гладно. Това се прави сама един път месечно на произволна дата, повтаря се на същата дата в продължение на няколко месеца, като се следи нивото на кръвната захар. Желателно е в това време да се консумира пресен лук в сурово състояние. (Братухчо Братухчев, София, тел. 31-36-98, в-к „Зн.", бр. 46 - 2001 г.) Внимание! Повтаря се на поз. •238-а.
2. Червените пиперки по количеството на каротин почти нямат равни на себе си с изключение на морковите. Богати са на вит. С, А и групата Р. Сокът притежава голяма лечебна мощ при болни от захарна болест, сърдечно съдови, бъбречни и чернодробни заболявания, ревматизъм, подагра, артрити. Установено е, че сокът на червените пиперки е добър за болните от атеросклероза поради голямото съдържание на витамини от групата В. (проф. д-р Дим. Димитров, Бургас, в-к "Трета възраст", бр. 44 - 2002 г.)
3. Богати са на въглехидрати, белтъчини, етерично масло, вит. С, органични киселини. В обвивката на плода са открити на калий, натрий, калций, желязо и др. Лютивината се дължи на алкалоида капсаицин. В малки дози този алкалоид умерено повишава отделянето на стомашен сок, стимулира апетита и регулира чревната дейност, но силно лютивите са опасни за болни от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, защото освен полезно имат и известно увреждащо действие върху лигавицата на тези органи. За лечебни цели само под лекарски контрол могат да се приемат вътрешно червени люти чушки, изсушени и стрити на прах. Външно, когато кожата не е прекалено чувствителна и склонна към алергии, лютивите чушки се използват под формата на спиртен извлек или пластири при простуда, ревматични болки и невралгии. (в-к "РЗЗ", бр. 2 - 2003 г.)
4. Червените и зелени чушки подобряват апетита, храносмилането и кръвообращението, стимулират сексуалното желание. Затова са полезни при лечение на настинка, грип, главоболие, артрити. Като се накиснат в оризов оцет, се извличат лечебните им свойства. Лютите чушки се препоръчват като лечебно средство само в изключително студено време или в райони със студен климат, а и някойихора са алергични към лютите чушки. (Кн. •58)