• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Взлюк - дискусия

Status
Затворена за нови мнения.

Странник

Светлоносец
Ако си дадеш труд да прочетеш Лао Дзъ ще разбереш че се опитваш да опишеш ДАО с преливащите се ИН и ЯН.

33-lubovni-dao.jpg

Лао Дзъ преди 2600 г. се е опитвал да го опише...
Усилието в четене си струва - има няма 30-40 стр. е цялата работа.
И това е по същество основата на даоизма.
Прочети и току виж те осенила някоя нова идея.

Страник и Пържена филийке,мисля че НАПЪЛНО сте „объркали посоката“ на развитието на тази тема!

Аз НЕ случайно я посочвам като първата си и „основната“ си тема именно защото тук се говори за „МАТЕРИАЛЪТ“ от който е изградена Вселената,а НЕ за това кой,как и защо Я е Изградил!В този смисъл изречението,което си цитирал Пържена филийке НЕ изразява Взлюк,нито пък Взлюкът е ДАО,в „класическото“ изражение представено от теб Странник.Взлюкът НЕ е ЖИВО СЪЩЕСТВО,а е „МАТЕРИАЛЪТ“ от който е изградена Вселената,тоест,това което ВЛИЗА ВЪВ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ само със СЕБЕ си за да ни даде Вселената,която сетивата ни „усещат“!Като такъв той НЕ е „еквивалентен“ на Създателя,без да „цитирам“ конкретно име,което дадено учение или религия е избрало да му даде,а е „еквивалентен“ на Неговата МИСЪЛ,тоест на неговата ПЛЪТ и КРЪВ!Плътта и кръвта РАВНИ ли са на Духът!?

А материалът ЕКВИВАЛЕНТЕН ли е на Създателя си!?

Или за да „довърша“ въпросът-Странник,ЧАКЪЛЪТ по който ти стъпваш вървейки по пътя РАВЕН ли е на САМИЯ Път!??

П.П.Взлюкът е първата ми „сериозна“ тема именно защото това е една от „основополагащите“ ми „тези“!А основното е МАТЕРИАЛЪТ-защото всичко,което може да се РАЗграничи едно от друго се разграничава като отделен МАТЕРИАЛ,отделен от ДРУГ МАТЕРИАЛ.Именно съществуването на материалът е в основата на МАТЕрията!Затова и започвам с тема,посветена на Материалът на материалите-Взлюкът.Все пак трябва да имам „начална точка“,от която да започна „изложението си“,нали!?

Взлюкът НЕ е край!Той е НАЧАЛО-набалото а съществуването под 3-измерната форма,която ние познаваме,началото на РАЗделението на Дух и тяло,на Съзнание и Околен свят,на материя и енергия и НАЧАЛОТО НА ИЗПИТАНИЯТА през,които Ние тряббва да преминем за да можем да ИЗградим САМИТЕ себе СИ!

В този смисъл може би НАЙ-Доброто сравнение за Взлюкът е да го наречем „пластелинът на Бог-а“,от който сме изградени и САМИТЕ НИЕ като физически,астрални,ментални и ПРОЧЕЕ „тела“,но също така и който е и ПРИЧИНАТА ние да се намираме тук и сега,и който също така изгражда нашите „наказания“ и „награди“ тук на това ниво на съществуване,на което се намираме сега.Но той също така е и В ОСНОВАТА НА всеки един материал,който нашите Души тук в тази Вселена могат да използват за да ДО„изграждат“ себе си и да се проявяват като СЪтворци на Бога,затова и счетам за „особено полезно“ да се разере какво е Взлюк,каква е връзката му с „Бог-а“ и как можем самите НИЕ да Го Използваме за да „вървим по пътя си“.Тъй като той ВСИЧКО около нас,то и Аз смятам за „необходимо“ да започна именно с една „малка дискусийка“ за него за да имам Основата върху,която по нататък да НАДграждам своите тези и ХИПОтези за да можете да разберете „светът ми“. :)

П.П.2.Странник,и ИМЕННО по този начин ще успея „да ИЗпълня Обещанието си“ заявено в предходната ми тема-след като там вече направих „Анонса си“,сега минавам на „наливането на основите“ на своята „мисловна конструкция“ с КРАЙъгълния ИМ камък-Взлюкът!После ще „излеея плочата“ на своята Мисъл и ще почна да „вдигам етажите“ ЕДИН по ЕДИН! :)

Явно нищо не си прочел предвид че ако заместиш своя ВЗЛЮК с ДАО ще получиш същото - не врат,ами шия е твоята работа.
Освен всичко друго Лао Дзъ никъде не споменава или говори за Бог за да споменаващ така лекомислено това.
Даозима не е религия , а практична философия за Пътя и Неговата Сила.

Цитирам:

Има нещо в хаоса оформено,

преди Небе и Земя родено

Безмълвно е то.

Безлико е то.

Самостойно и неизменно.

Вездесъщо е и всеподвижно, ала неизтощимо.

Може да е майка на Небето и Земята.

Името му аз незнам

и го кръщавам ДАО – Пътят.

Ако трябва да го нарека с по-силна дума,

бих го нарекъл велико.

Велико ще рече минаващо отвъд.

Отвъдно ще рече далечно.

Далечно – значи завръщащо се.
.......................................................
Приближи го – няма начало,

проследи го – няма край.

Непознаваемо е, но това си ти,

ако се отпуснеш в битието.

Откриеш ли вечния ред в нещата

ти си в хармония с Пътя.

...............................................................
И до тези слова поставям твоите думи :

Взлюкът НЕ е край!Той е НАЧАЛО-началото на съществуването под 3-измерната форма,която ние познаваме,началото на РАЗделението на Дух и тяло,на Съзнание и Околен свят,на материя и енергия и НАЧАЛОТО НА ИЗПИТАНИЯТА през,които Ние трябва да преминем за да можем да ИЗградим САМИТЕ себе СИ!

Един въпрос - ако направя една ваза от глина , аз равен ли съм на вазата? Вазата равна ли е на мен щом е мое дело?
Това е отговора  на твоя въпрос - Материалът еквивалентен ли е на създателя си?
Нелепи твърдения с още по-нелепи въпроси дотук.
Ще възразиш веднага - ама защо?
Ето и отговора.
Път е събирателно понятие което не е свързано с чакъл,асфалт,пръст и прочее инертни материали.
Мога да реша да излетя в космоса и това да е моя Път.
Тогава атмосферата или вакуума в космоса ли са моя Път? Вакуума материя ли е?
И тук твоята постройка в чисто практичен план пропада отвсякъде.
С две думи неправилна постройка имаш в самия си въпрос който се характеризира преди всичко със семантична неяснота.
Убягва ти дълбочината и всеобхватността.

МАТЕРИАЛЪТ не е основното в тази Вселена и няма как да бъде.Преди да се формира материя от какъвто и да е вид,род и свойства ти трябва енергия която да я формира.
А енергията за да се подреди по точно определен начин от субатомно ниво до положението на макрообект се иска перфектно подреден информационен модел.
Самия ти ако се пресъздадеш като тегловен сбор от хим.елементи и техни съединения -вода,калций,фосфор,натрий,калий,азот и др. ще получиш една купчина кал, която всяка амеба ще превъзхожда защото в нея има Живот,а в тази твоя купична - не. Хаоса,ентропията в купчината кал е прекалено голям и в нея липсват много неща - а именно енергията която на свой ред се подрежда от една по висша инстанция за която ти нямаш никакъв принос или участие за да бъдеш нейна проява и изява.И тази по висша инстанция за да ни има на този свят не е  ВЗЛЮК или ДАО ,а Душите ни като неделима част от Бога...
От този прост факт пряко следва като умозаключение на чисто емперично ниво че МАТЕРИЯТА НЕ Е Първоизточника,а начин,поле за негова проява.
Когато се проумее тази простичка истина някак си се забравя да се употребява в речника местоимението -АЗ.
Когато започне човек да дели Дух от материя поставя началото и на своята фундаментална грешка.
Няма как да разделиш неделимото.Всяка жива твар по тази земя има свое съзнание и материална обвивка за да се прояви.
Всеки минерал има своя уникален строеж и запечтана в него информация която е уникална сама за себе си.
Няма две еднакви песъчинки,няма и две еднакви снежинки, нито камъчета чакъл.
И това не е никак случайно.
Да правиш грешката да дърпаш едно кълбо от произволно място ще ти навлече само заплитане на кълбото на друго място във все по затегнат възел.

Ние хората често изпадаме в заблуда когато си въобразяваме че сме измислили НЕЩО.
Де факто НЕЩОТО съществува още преди да сме можели да си го представим .
Едва в хода на своето развитие на съзнанието човек узрява за момента в който да достигне до вече готовия модел който го очаква.
Един скромен факт доказва тезата ми:
-Много ябълки са падали на много човешки глави ,но само една е била тази на Нютон.

Ще предложа на автора на темата следната проверка на теорията му.
Грипът като вирус обикаля всяка година земното кълбо в резултат на което мутира непрекъснато и когато достигне до нашите земи поваля наред много хора.
Имунитет няма,няма и как да има предвид мутациите.
От гледна точка на Вселената това е висша проява на творчество,еволюция и разнообразие.
За нас хората като егоцентрични същества това е голяма неприятност която винаги ни хваща неподготвени.
Приложи своята теория за  ВЗЛЮК и определи коя гледна точка е вярната и как човек се вписва в това като сътворец .
На втори план - нима само чрез изпитания човек може да еволюира?

Дао, което може да се назове,
не е постоянно Дао.
Име, което може да се именува,
не е постоянно име.

Безименното
е начало на Небето и Земята.
Притежаващото име
е майка на всички неща.
Ето защо,
който няма страсти,
вижда безпределното;
който има страсти,
вижда пределното.

Тези двете имат еднакво начало,
но различно име.

И двете се наричат дълбоко.
От една дълбочина към друга по-дълбока –
врата на всяка тайна.

☼☼☼

Когато хората узнаха
красотата на красивото,
разбраха грозното.
Когато хората узнаха
добротата на доброто
разбраха злото.

Ето защо
битието и небитието
взаимно се пораждат;
трудното и лесното
взаимно се създават,
дългото и късото
взаимно се сравняват;
високото и ниското
взаимно се склоняват;
гласните и съгласните
взаимно хармонират;
предишното и следващото
взаимно се редуват.

Ето защо мъдрецът
чрез бездействието действува,
чрез безмълвието учи;
нещата се създават
той не подменя тяхното начало;
създава, но не обсебва,
действува, но не е самонадеян;
завършва с успех, но не се хвали.

Именно защото не търси признание,
то не може да му се отнеме.

☼☼☼

Ако се уважават "мъдреците",
хората няма да се карат.
Ако не се скъпят редките вещи,
хората няма да крадат.
Ако няма съблазнителни неща,
сърцата на хората няма да се вълнуват.

Ето защо управлението на мъдреца иска:
да са пусти сърцата на хората,
да са пълни стомасите им,
да е слаба волята им,
да е силен гръбнакът им.
Той постоянно се стреми
народът да няма знания и страсти,
а имащите знания
да не смеят да действуват.

/Съгласно с принципа/

Действувай чрез бездействието
и ще има ред.

☼☼☼

Дао е пусто,
но използването му е неизчерпаемо.
О бездънно,
сякаш е праотец на всички неща.

Притъпим ли неговите остриета,
Освободим ли неговата хаотичност,
Смекчим ли неговите блясъци,
Уеднаквим ли неговите прашинки,
О как е чисто,         
сякаш е изчезнало,
но съществува.

Аз не знам на кого е рожба,
то предшествува появяването на бога.

☼☼☼

Небето и Земята не притежават хуманност.
Те се отнасят към всички неща
като към жертвено куче,
направено от слама.
Мъдрецът не притежава хуманност.
Той се отнася към всички хора
като към жертвено куче,
направено от слама.

Пространството между Небето и Земята
не е ли като
в ковашки мех и флейта?
Пусто и неизкривено –
колко е по-голям тласъкът,
толкова е по-силен дъха.

Който много говори,
стига до задънка.
По-добре е да има мяра.

Така както споменахте за Лао Дзъ взех, че и аз прочетох нещо от него. :)

Вие МАЙ  или не можете да ЧЕТЕТЕ или не искате да ЧЕТЕТЕ!

КЪДЕ Го видяхте това Дао във Взлюкът,Вие Не виждате ли,че това е една Чисто НОВА КОНЦЕПЦИЯ,която досега Я няма нито в Родното,нито В Международното Интернет или въобвще Духовно(да Не говорим,че Взлюкът Не Е Концепция създадена САМО за Духовното)Пространство!А Вие сте тръгнали тука да го СРАВНЯВАТЕ дори е Грешка с „Добре Познати Дрънканици“ като Дао-Мао и Китайската философия.Взлюкът Не Е Част от Китайската философия!Той НЕ е част от Никоя В Момента Съществуваща философия!Всъщност той доре Не Е Част от Никоя сега Съществуваща Научна,Духовна,Религиозна или Каквато и да е било Прадигма,а ИМЕННО Те-Сега съществуващите „Парадигми“ са „Изготвени“,на базата на Парадигмата ВКЛЮЧВАЩА Взлюкът!Ама май-май Някой е ТВЪРДЕ СЛЯП и Не Може да Види По-Далече от Очите Си!

Ако Вие ИЗОБЩО сте Чели Темата,а Не Просто сте видели „странна дума“ за Заглавие и Веднага Сте Почнали с Аналогиите-Я Го знам това
-Туй е СКака'уец!Ааааааааа,пЪрдон-Дао!
Ако ИЗИБЩО сте Чели Темата Досега Трябваше да сте „Обърнали внимание“ на факта,че НЯМА НИЩО Друго МАТЕРИАЛНО в тази Вселена,освен Взлюк(според темата) и следователо е Просто МАЛОумно Да Говорите за Дао,материя и енергия.Ама то Не чете,То Знае!Нал` тъй!?

Я САМО Си Погледнете „отоговорите“!Единия бил Даоист и СЛЕДОВАТЕЛНО Всичко във Вселената било Дао!Що!?Щото така Искам,следователно така Вярвам!Баш ми прилича на ония „Християните“ и „Мюсюлманите“ дето викат,че ВСИЧКО,което го Няма в Библията е от Дявола!Що!?Щото така Го Пишело!В това „Дао-да-Дзин“ ИЗОБЩО НИЩО НЕ ПИШЕ за Това Кой и съответно Как е Изградил Вселената,нито пък за Градивния й Материал!?Ама ако нямаше „Градивен материал“,щеше ли Да Има Път,а!?Ама май-май Пак Бъркаме ПЯСЪКА с Арената,НО Защо да РАЗваляме „хубавата история“ заради Истината,А!?  :)  ;)  ;D

Другите пък ми говорят за „материя“ и за „енергия“,а още от САМОТО НАЧАЛО в Темата ИЗрично си пише,че тъй като Взлюкът Не Е Нито материя,Нито енергия,той е И ДВете Едноврменно!Ама Кой да Чете,и още по-малкото Кой Да се Сети!След като ПОЛОВИН ТЕМА пише,че Взлюкът е НАЙ-фундаменталното „нещо“ в Градивния материал на Тази вселена,тогава(О,Боже!)ПОЧЕМУ Изобщо НЯКОЙ ГОВОРИ ЗА МАТЕРИЯ И ЕНЕРГИЯ и САМО ПОВТАРЯ ЗАучени „фрази“!?? ??????????????????????????????????????????????? СЛЕД като ясно съм описал в ПОЛОВИН ТЕМА,че И Матреията,И Енергията са Взлюк и че Взлюкът е ОтВЪД „дуализма“ Материя и Енергия,ЗА КАКВО Вие САМО да ПОВтаряте ИЗтъркани ЦИТАТИ от „стари книги“,за които ВЕЧЕ е Говорено и Е Било ОБЯСНЕНО ЗАЩО НЯМАТ МСТО В ТАЗИ ТЕМА!O,Sancta simplicitas!

Взлюкът САМ ПО СЕБЕ СИ Няма Нищо ОБЩО с „Божествения план“ или „Интелигентния дизайн“,така както и Пластелинът САМ ПО СЕБЕ СИ няма нищо общо с Творенията направени от пластелин.Той е САМО Градивен материал!Нищо повече!Той служи като „Арената“ на която се разиграва Божествения план и ИМЕННО ЗАРАДИ ТОВА започвам своето изложение С НЕГО!Защото СМЯТАМ,че преди да премина към „съществените теми“,където ВЕЧЕ ще става и въпрос за т. нар. от китайците Дао(а от индийците Дхарма)трябва ПЪРВО да се говори за „Градивния материал“,от който е направена тази Вселена за да може да се разберат неговите СВОЙСТВА и ПРОИЗХОД и чак СЛЕД ТОВА вече може да се говори за ПО-конкретни понятия като Дао-то!Все пак ЗА КАКВО дао(НАРОЧО е с млка буква)може да става на въпро,когато още НЕ сме дефинирали какво е МАТЕРИЯТА,която изгражда „участниците“ на сцената,където се разиграва Дао-то!?Това е все едно да говориш за СЦЕНАРИЯ на пиеса,която няма още дори Декори!?Кажи ми КОЕ е ПО-ОСНОВНОТО за Театъра-сцената и декорите или СЦЕНАРИЯТ!??????????????????????????

Май-май Вие сте тези на които „чашката е ПЪЛНА“ и просто НЕ можете да Осъзнаете ДЪЛБОЧИНАТА на която се намира понятието Взлюк

П.П.По-нататък в темата като говоря повече за взаимодействието между Взлюкът и Духът ще имам и повече място да засегна темата за „Божествения план“ и да Ви РАЗкажа за Това Как Взлюкът е НЕОБХОДИМИЯТ „Градивен материал“ а тази Вселена за да може този план изобщо да Съществува!Но всяко нещо с времето си,както е казал „Народът“!

А що се отнася до грипът-Щеше ли да има грип,свят,хора и ИЗОБЩО КАКВО ДА СЕ СЛУЧВА,ако нямаше Взлюк,който да ИЗГРАЖДА ВСИЧКИ ТЕЗИ НЕЩА!??

П.П.Тоя въпрос ми прилича малко на фразта:„А Вие що ги биете негрите?“ дето Руснака я задава на Американеца всеки път като го хване да се отнася със себепдобните си като с животни за да може той да излезе „моралния победител“ от спора без ИЗОБЩО ДА Е РАЗБРАЛ за КАКВО МУ ГОВОРЯТ!

Така и Странник си знае,че е Дао-ист и следователно НИЩО не може да съществува отвъд Дао-то и неговите концепции,дари и когато е ОЧЕВАДНО,че пред него изниква такова нещо!Малко ми прилича на ония виц,дето един,който Не вярва в извънземни Го били отвлякли извънзмни,на......таковали го(сещате се за какви „Актове“ говоря,нали  :)  ;)  ;D  ),и после като се върнал на Земята тръгнал да разправя на всички,че го били боляли „задните части“ от „Видения“!Видениявидения,ама Боли,нали!?  ;D  ;D  ;D  ;D

Гласът на истината said:
--------------------------------------
И така загадката е следната:
Какво е това от което са направени звездите,
носи се от вълните,
с него грее светлината,
прави острови в океана на Бога Всемогъщи,
всяка плът е негово проявление,
храна е за всяко живо нещо,
на материята дава твърдост,
на енергията-сила,
ограничено е и е безбрежно,
края спира и слага начало
и
БЕЗ да се вижда е ВСЕналично!?

-------------------------------

yo_yo said:
Дао, което може да се назове,
не е постоянно Дао.
Име, което може да се именува,
не е постоянно име.

Безименното
е начало на Небето и Земята.
Притежаващото име
е майка на всички неща.
Ето защо,
който няма страсти,
вижда безпределното;
който има страсти,
вижда пределното.

Тези двете имат еднакво начало,
но различно име.

И двете се наричат дълбоко.
От една дълбочина към друга по-дълбока –
врата на всяка тайна.

-----------------------------------------

Елементарния сравнителен анализ показва еднакъв мисловен модел , но различни изразни средства.
Определено обаче изказа на Лао Дзъ има неизмерима дълбочина.
Нищо ново под слънцето с две думи.

Вече разбирам защо никой и никъде не желае да те слуша , а още по-малко пък да беседва с теб Гласи.

Потребителят @Гласът на истината е желателно да спре с нелепото си и безконтролно ползване на цветове и емотикони.
Това нека се счита и за предупреждение.
При следващ рецидив и поправяне от моя страна темата може да бъде заключена и дори изтрита по моя преценка.
Неуважителното отношение към коментиращите в темата ясно показва и доказва че автора на темата нарушава правилата за елементарно етично поведение.
Такова отношение е недопустимо в този форум!
При следващ рецидив в този смисъл ще последват адекватни мерки.

Въвеждам и анкета към темата за да може автора да си свери часовника къде се намира.

Мен не ме дразни на Човекът Глас. Прави Шоу и благодарение на него в речника ми влезе нова дума - възлюк(така повече ме кефи като произношение). Сега я употребявам в смисъл на нещо , което разбирам, ама не мога да обясня или не ми идва точната дума на ум.
Например вчера на улицата видях един възлюк, който за малко да настъпя  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=yWr8HQayBUQ

потребителя наричащ се Глас на...Майната си..да ходи да пасе трева,,,...
да ходи да се хвърли от покрива на блока...
да ..да...да....
на колко години си бе момче....
хващам бас,че е непълнолетно дете..

а парчето е поздрав за всички зрящи тук ;)

И да Ви кажа аз на този Глас не му чета нито ред...даже повече от една сричка не съм му проследила мислено....като празна и пукната делва ми е..
к'во изобщо се занимавате с него...
смятайте колко безцветен и лишен от интерес ми е,че чак даже не успява да ме раздразни,че да го забия само както аз си знам :)

За всеки влак си има ПЪТНИЦИ ще кажа само на т. нар. „разбирачи“!Явно т. нар. Ви „ъкъл“ се простира до там да прочете 2-3 „стари книжки“ и да почнете като Папагали само да Повтаряте „заучените си фрази“.Ти Странник досега би трябвало 100 пъти да си разбрал,че Взлюк-ът не е някаква си ми пътечка,а това което стои в основата на същестуването,което ти тъй Нагло отказваш да видиш и си замазваш очите със „старите книжки“,щото нали я знаеш приказката-„Слепи очи,спокойно сърце!“.Щом като не смееш да се откъснеш от „заучените си ффрази“ и Ти е „пълна чашката“-твоя си воля!Само не вреди на Смислените теми като ги ЗАмърсяваш с „излишни коментари“,които нито са свързани с темата,нито й придават някакви полезни дискусии или информация(тове е само съвет,а НЕ забележка)!За вас останалите дето сте тука „за да гледате Сеира“ мога само да Ви Каже,че Освен Сеирът тази тема,както и останалите теми,които ще започвам могат да ви донесат и много много ПОЗнание,ако имате Очите,как`т`съ Викъ!Ма то са иска и Ъкъл,НЕ става само с Ядене,както има една „дума“!Като сте само „консуматори“-консумирайте си Библията,Тората,Коранът,Видте,Упанишадите,Доа де Дзин-ът и там каквото още Ви Душа сака,само Не СПИРАЙТЕ тези дето Не мислят като Вас,а имат какво ново и РАЗлично да добавят като съдържание.

П.П.Този отгавар е МНЕНИЕ за поведението и характерът на членовете на форумът различни от мен коментиращи в тази тема,а НЕ обида насочена към тях и МОЛЯ Админът да се съобразява с гледни точки различни от неговата,дори и когато това не му е приятно по същия начен по който и аз не съм спирал да пиша само,защото някой нещо не ми бил харесал!

П.П2.Целта на моето учестие в този форум,както и на цялото ми Интерент поведение НЕ Е да „се харесам“ на тукашната аудитория,нито пък да се занимавам с Тях,а да ВНЕСА информация,която я НЯМА НИКЪДЕ в уеб пространството с цел един ден тук да дойдат „подходущите хора“,които НАистина ще се ВЪЗползват от тази информация,а НЕ да влизам в словестни войни,с някой копи-пейстър понеже не му било харесало какво бил прочел и решил да „приравни“ неща,на които дори не им СХваща смисъла за да му хареса повече нечия ЧУЖДА гледна точка!

Въпрос към Админът:Админе-Ти ДОРИ ПРОчете ли темата ПРЕДИ коментарът на Странник за да разбереш какво е Взлюк и ЗАЩО Аз така твърдо се противопоставям на опитите за ПРИравняването му с Даоистката концепция за Дао,прочете ли изобщо Аргументацията ми,или само следиш за „тонът“!?Ей,така да Знам дали някой изобщо ЧЕТЕ написаното от мен или просто гледа за 2-3 „закачки“,които са били В ОТГОВОР на нечие ЧУЖДО поведение и НЕ са там „случайно“!

Отговор на въпрос:В момента съм СЪЗНАТЕЛНО на около 30 000 години и има-няма 500-600 ЖИВОТА време!И ги помня В ДЕТАЙЛИ.Виждал съм 5 цивилизации и съм бил на места където вече ги НЯМА на картата.Помня много,а знам-ОЩЕ повече,така че СМЕЯ да твърдя,че съм МНОГО по-наясно с духовните въпроси от който и да е от вас и то НЕ само защото съм чел няколко „стари книжки“.Това дето Вие сте го Чели,Аз съм Го ЖИВЯЛ!!!Смятайте къде е РАЗликата тогава!?

Старите книжки на които сам се позоваваш (визирам хиндуизма) са отдавна проверени в реалния живот както от теб ,така и от поколения хора преди нас.
Цитирам:
Гласът на истината said:
Съжелявам,че НЕ МОГА да Ви обясня какво ТОЧНО е взлюкът затова искам да си послужа с една аналогия.

В хиндуизма често сравняват Абсолюта,тоест Бог-източникът на всеки живот,началото и края на всеки път,с море.Или по-точно-с океан.И то не с какъв и да е океан,а с БЕЗкраен океан.Дори има едно сравниние,с Бога и нашата Вселена,което Аз ПРЕмного харесвам.Таме се казва така-представете си,че нашата Вселена е риба,тогава Абсолютът е като водата в която тази риба живее,непрекъснато е около нея и тя плува и е заобиколена от нея,в нея тя се ражда и там и умира.А Аз бих добавил,нима и рибата не съдържа вода в себе си?Нима нейните органи,клетки и тъкани не съдържат голямо количество вода?Нима и самата риба не е ИЗГРАДЕНА от водата,в която живее и нейните органи и клетки не взаимодействат непрекъснато с тази вода?

Това че хиндуизма ти допада повече от даоизма е въпрос на гледна точка и някаква вътрешна нагласа за момента.Тази нагласа все някога ще я надраснеш.Утре ще мислиш друго.
Това че даоизмът не ти допада е също въпрос на гледна точка.
Но твоето харесване или неодобрение няма как да бъдат мерило за каквото и да е за когото и да е.
Така или иначе всички говорят за едно и също нещо, но с различни думи и изразни средства.
Ти не правиш изключение Гласи.
Крайната цел е една и съща - Пътища много и те всички свършват там при Целта.
Така че да се пеняви някой съвсем егоцентрично около своя мироглед е твърде егоцентрично и несериозно на фона на това което си мисли че е постигнал.
Високомерието и надменноста са предвестници на падението... не е въпроса дали ,  а кога ще се случи сривът.
Това си е доказана и проверена истина в реалността в която живеем. И колкото и да не му се иска на Гласи ''старите книги'' отново ще се окажат прави и вярни в този смисъл.
Апропо - анкетата ясно показва своите резултати. Ако беше СЪЗНАТЕЛНО на 30 000 години и 500-600 живота щеше да бъдеш много по смирен и състрадателен дори и към ''враговете'' си.
Уви,това съвсем явно не е така -самия ти тон и надменно отношение доказват съвсем категорчно този извод.
По нататък в светлината на това няма смисъл да си говорим за яснота относно духовните въпроси.
В мисловен аспект Дао е много по задълбочено представена концепция пред взлюкът който на практика е същото в своя смисъл.
Не врат , ами шия с 2 думи.

Админът за да ти поправи всичките глупости които си нашарил съвсем определено ще не ще е прочел всичките ти писания.Но в своето високомерие дори тази проста и трезва преценка ти убягва.

Странник,ИМЕННО защото съм на толкова години и съм видял и гордост и падение,и вяра,и неверие,и смисъл,и похабени животи,то много добре ЗНАМ на кое си заслужава да се „обърне внимание“ и кое трябва да се подминава!Знам,че докато НЕ получиш Лична опитност и не си „отключиш библиотеката“,то и НЯМА смисъл да се занимаваш с това,защото е твърде ясно,че говориш за неща,които нито си изпитал,нито от които си имаш представа.Само,че Аз всеки ден си живея с Библиотеката Си и всеки ден съм в спомени,реалност и планове за развитието на Дух-ът ми,които НЕ обхващат само този ми живот тук в България,а са започнали преди много много години и се простират още толкова много много години в бъдещето,така че смятам,че Аз имам много по-добрата „представа за времето“ от теб,тъй като работя със столетия,ако ли не и хилядолетия,а не с години и гледам на този си живот като на нищо повече от просто един „ден за Дух-ът си“-както сутринта ставам,върша си работата през деня и вечерта си лягам да спя,така и на този живот гледам като на НИЩО ПОВЕЧЕ от един ден от „живота“ на Дух-ът си-роден съм,сега съм по пладне и точно ми е времето да „работя“,а след още някоя и друга година и ще се смрачи и ще дойде времето да си лягам за да мога на следващата сутрин да „сменя телата“.Ето това е моята идея за времето,ако на Вас изобщо Ви е Възможно да я разберете.Като изключим хиндуизмът,то НАистина има твърде малко религии способни да „действат“ във времевия прозорец,в който Аз работя,затова и моите думи и идеи могат да Ви се струват твърде невероятни и твърде РАЗлични за Вашите „разбирания“,но така е ако РАЗсъждавате САМО в „планът“ на един живот време!

А за Взлюкът-идеята на темата НЕ е Изобщо да се разсъждава за Дао-то или да се „правят някакви сравения с други религии“.Взлюкът си е ЧИСТО НОВА Концепция за Интернет пространството ни и за сегашното човечество именно защото той идва от „традиция“,която в Момента вече НЕ е активна на Земята(с много много малки „изключения“,които са пръснати по Земята и не са видими за тези,които разчитат само на „книжките“)и която бих искал да ВЪЗродя,защото я познавам в детайли и виждам,че може да даде гледни точки и разбиране,което в момента липсва на сегашното човечество и отново да върне Дух-ът ми по Пътя му(този Път,който съм ИЗБРАЛ собственоръчно и по свободна воля преди много много време и от който постепенно съм се отклонил в последните има-няма 5000-10 000години)и да ДАМ на сегашното поколение „Ключове“,които могат да му се окажат МНОГО ПОЛЕЗНИ.Като Првият от тях е Взлюкът!Затова и Ти казвам Странник,че целта на тази тема НЕ е да се зяждам с теб,или „приятелите ти“,нито пък е да СПОРЯ какво е Дао и какво не е,а да ДАМ ПОЗнание,което не само на теб,а и на Целия свят му липсва в сегашния момент и което познание Ти просто НЯМА и как да ИМАШ,ако не си бил там където съм бил и Аз и и ако не си видял това,което съм видял и Аз.А ОСВЕН скромност и смирение Аз съм видял и много Гибел!Особено такава причинена от хора,които много разбират,а малко ЗНАЯТ-които са чели много „стари книжки“,а малко са ги ЖИВЯЛИ и от такива които имат самочувствието,че са толкова СКРОМНИ в скромността си,че Гордостта им ПРЕлива!Затова Аз предпочитам да съм ГОРД в гордостта си знаейки Път-я си и обрал плодовете на животите си,че да мога „като му дойде времето“ да остана СКРОМЕН с Гордостта си!Можеш ли да ме разбереш!?

Що се отнася до Взлюкът и Дао-то,дори и Ти признаваш,че концепцията за Взлюка не е някаква „празна приказка“,а има „нещо повече“ скито в нея!Така ли е?

Само дето както Ти казах „чашата ти е пълна с Даоизмът“ и това,което Ти НЕ можеш да видиш е,че Взлюкът изобщо НЕ е концепция занимаваща се с това какво е съдба и какъв е Пътят на Душата в тази Вселена.Взлюкът е толкова ВСЕобхващата концепция именно защото целта му е да разбере защо изобщо има Вселена и как е изградена тя.Затова и казах,че е „крайъгълен камък“ за мен,защото БЕЗ да знаеш защо я има Вселената и от какво е направена,ти накъде си тръгнал?Цялата тема преди ти да се появиш с Дао-то си е посветена именно на въпросът какво е Взлюк и как той изгражда Вселената.Едва в последните 2 коментара преди Ти да започнеш да отклоняваш темата е засегнат въпросът за Съдбата(и от там връзката с Дао-то),така че от това стигам до извд,че изобщо не си прчел предните коментари за да видиш,че посоката на развитие на темата НЕ е да обясни САМО какво е съдбата,и от там Пътят на духът,а да обясни природата на „реалността“,в която ние живеем като ни покаже какво стои зад нея и как можем да го използваме в наша полза(на този въпрос ще се спра в бъдещи ми коментари).

Кажи ми као тооолкова много знаеш за Дао-то какво казва Даоизмът по въпросът Защо съществува Вселената и От Какво е направена?Можеш ли да се справиш с това като използваш САМО концепцията за Даото?

Защото Аз МОГА да се справя използвайки САМО концепцията за Взлюкът-Взлюкът е нещото,което е И Материя,И Енергия в нашата Вселена,като двете са прости различни негови „състояния“,ако използваме модерния физически език!Така Взлюкът ПРЕодолява ограничението на „дуализма материя-енергия“ и се явява ЕДНА И СЪЩА Субстанция,която в едното си проявление се възприема от нас като материя-тоест като ТВЪРД,която НЕ допуска друга твърд в себе си и е ОГРАНИЧЕНА само до размерите,които заема,а в другото си проявление като енергия-тоест като НЕпрекъснато променяща се субстанция,която НЕможе да остане ограничена в размерите си,а непрекъснато се стреми да заеме все повече и повече пространство и да „обладае“ друг взлюк(обърнете внимание на РАЗликата между взлюк и Взлюк-главната и малката буква тук носят РАЗлично значение),като ПРОМЕНИ някоя от неговите наблюдаеми характеристики-например когато енергийния взлюк е под формата на светлина се разпространява НАВСЯКЪДЕ в пространството и променя обективните характеристики на материалния взлюк-като Осветява телата и те по този начин излючват светлина,която се отразява от повърхността им.Топлинния взлюк пък променя температурата на телата и се стреми да се разпространи НАВСЯКЪДЕ където едно тяло има допир с друго тяло-затова топлото „тече“ винаги към студеното.Звуковият взлюк пък променя състоянието на градивните елементи на материалния взлюк като ги привежда в различна вибрация и т. н. и т. н..Ето как използвайки понятието Взлюк ние можем МНОГО ЛЕСНО да проумеем от какво е изградена Вселената и как чрез взаимодействието на взлюк с взлюк се „изтъкава“ ЦЕЛИЯТ „Божествен план“,в който ние пребиваваме във всеки един момент от раелността!Затова и казах на Пържена филийка,че взлюкът като такъв няма нищо общо,но САМО сам по себе си с Божествения план!А Взлюкът съставя „арената“ на която той се разиграва.Тоест,ако гледаме на Взлюкът САМО като на една субстанция,която изгражда нас и светът ни,то тогава той наистина е напълно НЕутрален от нас самите и няма отношение към животът ни.По същия начин по който желязото САМО ПО СЕБЕ СИ няма отношение към животът ни и не е нито полезно,нито вредно за нас.НО,ако гледаме на КОНКРЕТНИ видове взлюк като например енергията на огъня,камъните в радината ни или водата падаща от небето,то тогава се променя и нашето отношение към Взлюкът като цяло,защото той влиза във ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ с нашите ДУШИ и издълбава „каналите“ на нашата съдба.Именно в това отношение той влиза във взаимодействие с концепцията за Дао,но както можеш да видиш САМ той НЕ Е Еквивалентен на Дао-то!По същия начин по който и ТИ като тяло НЕ СИ Еквивалентен на дна купчина варовик,магнезии,натрии,желязо и няколко кофи вода,въпреки,че ако погледнем от химическа гледна точка това са достатъчно като количество и като елементарен състав материали за да може да се изгради твоето ФИЗИЧЕСКО тяло от тех!Така и „работата“ на взлюковете НЕ е да те „направляват“,а САМО да доставят необходимите материали за твоето съществуване.

А чрез взаимодействието на Взлюкът с нищото,и по-точно чрез НАВЛИЗАНЕТО на Взлюкът в нищото и на нищото във Взлюкът се ражда и концепцията за ПРОСТРАНСТВОТО-тоест това което разделя един взлюк от друг взлюк и това което взлюкът може да запълва или не.Така се обяснява и ЗАЩО светът го има-заради Взлюкът,който взаимодейства с нищото.Защото именно нищото е „архетипът“ на това,което ние познаваме като празно пространство-тоест Ограничението между един взлюк и друг взлюк.По-нататък в темата ще се спра повече на това обяснение за произхода на Вселената и ще Ви покажа,че чрез него може да се „тълкува“ произходът на Вселената и ще Ви покажа,че Взлюкът е основния „градевен материал“ НЕ само на нашето 3-измерно съществуване,но и на ВСЯКО по-високо измерение където все още имаме индивидуалност и РАЗделение на едно съзнание от друго съзнание.Затова и често казвам,че Взлюкът е просто един „пластелин“,който може да бъде използван по много различни начини.И именно проумяването и разбирането на природата на този „пластелин“ може да и даде способността да променяме и използваме заобикалящата ни среда и ПРЕмного „Ключове“ за светът в който живеем,ако ми позволите да развия темата си!А чрез сревняването на взаимодействието на Взлюкът с нищото и чрез по-нататъшното взаимодействие на взлюк с взлюк,което на практика само КОПИРА това „първично взаимодействие“ се оформят и различните видове материя и енергия и така до ПЪЛНОТО разбиране за природата на физическия(а и Астралния)свят в който ние живеем!Така Взлюкът може да обясни както произходът,така и природата на нашата Вселена.

А Дао-то може ли да отговори на въпросите защо,как и от какво е направена Вселената,а!??

Интерпретацията на информация писана преди хиляди години днес се превръща в основа за всевъзможни егоцентрични залитания.
Гласи нито ме познаваш,нито си нямаш идея кой съм  за да твърдиш каквото и да е за моя опит,знания и възможности.
Същото се отнася и спрямо всички останали в този форум.
Това за пореден път показва съвсем ясно твоята надменност и склонност към изработване на въображаеми факти които да пасват на твоята теза.

Казано е че един вярващ без знания става фанатик.
Един знаещ човек без Вяра си остава догматик.
Осъзнатия човек който има Вяра и знания е в Мъдростта.

Вярно е.
В случая ти Гласи си доказателство за фанатизъм без покритие - нетърпящ друго мнение,теза или дори забележка.

За да говори някой за взаимодействие с нищото трябва да е наясно какво има в това нищо... или накрая с оказва че в нищото имало нещо и то много...

Даоизмът не ти повелява и вменява нищо...възприема се с лекота и по съвсем естествен начин.
Даоизмът ти посочва Пътища,пояснява ти основните критерии в които никога няма да сбъркаш в своя Път.
И не ти вменява никой, никъде и никога кой Път да хванеш.
Дао е рецепта,принцип,начин,подход,похват,инструмент  чрез който да намираш отговори.

Ако все още някой живее и води някакви епични битки с демони и чудовища в астралния свят е добре да знае какво по точно е астралът.
Тогава ще разбере в каква илюзия е заседнал здраво.
Нелепо ми звучи някой да твърди че е много наясно с всичко и да се мотае в астралния свят който има своето предназначение именно в този смисъл.

Когато свършиш със своята тема за взлюка ще мога да задам своите въпроси в по конкретен план.
Дотук се наслушахме на общи приказки.Ще е хубаво по същество да се прочете нещо ново и наистина интересно.
Дотук в моите очи всичко е кръгла НУЛА като новост.Поредната интерпретация на нещо което съществува от хилядолетия като познание.

Според мен не е редно да нападаме Гласи имайки предвид хилядите постове на "100 кила майка".. Нека си пише човека, стига да не оцветява прекалено много не виждам защо му се местят темите.. Може и да се Величае ама нещо като мерене на чишки ми изглеждат нещата. Което ме радва по принцип - има повече активност във форума и по този начин - повече приходи от реклама.

едит: Ето за пример поста под моя..  ;D

"Гласът на Глупостите" -начална фаза на "ЕГО-центричен Дисбаланс"ти си Емоционално,Духовно,Енеррргийноо...Ментано..Етерно....Астрално..Физически..на яве и на сън,,,като радрънкано пиано си..или изобщо като Общо-Разтроен Музикален Инструмент..:)

кво да ти кажа.,,
и аз от там някаде дойдох :)

Подкрепям поста на Власти и на Мортишка за хич не ми дреме кво говори тоз. Само ще вметна, че като цяло не разбирам защо се води спор, като и двамата за едно и също говорят. Само дето, Гласи си мисли, че е все едно за Компота и Компютъра. Отстрани погледнато спорът ви изглежда така : -Това е черно!
-Неееее, не ти не разбираш това е черно, не е бяло.

Гласче, постарах се да те прочета -хич не пишеш увлекателно, трябва да поработиш над стила си. Ами не се обиждай, ама разлика от това, което Странник ти говори не откривам.

И малко оф-топик : Славчооо, радван се, че говориш  ;D

АЛОХА :) глас в форума на конспираторите баннаха ли те :( аз там не съм писал щото не ми дават да се регистрирам а и почти винаги като пиша нещо съм пиян.
Ма съм чел хората там те маи не те харесваха. :( :) . Само питам аз не съм ти чел постовете.
МНОГО СА ДЪЛГИ. Мъдроста е кратка твоито е много дълго. Дао може да се побере на 2 листа.
А хората са исписали томове с книги да го обесняват.

Status
Затворена за нови мнения.
Back