Из…. „ РАЗГОВОРИ С БОГА ЗА МЛАДИТЕ"
/ Нийл Доналд Уолш/
Един последен въпрос
Боже, ако имаш шанса да промениш едно нещо в съвременното общество, какво ще бъде то?
Петър, 15
Ще променя вашите вярвания по отношение на бас самите, на Мен и на целия живот.
Ще ви накарам да забележите, че вие и Аз сме Едно цяло, че вие сте единни с всичко и с всекиго и че животът е вечен, без начало и без край.
Тези прости идеи ще променят завинаги ва¬шия опит и целия свят.
Защо не го направиш тогава? Защо не ни накараш да забележим всичко това? Защо не промениш това единствено нещо по отношение на обществото ни?
Аз не правя нищо от само себе си. Ако беше така, щях да наруша закона на свободната воля. Щях да се намеся пряко във вашия живот.
Значи щеше да нарушиш „основната директива"?
Точно така. Значи това единствено нещо няма да се промени никога?
Има само един начин да се промени и топ е чрез вас, Аз не мога да ви го натрапя. Мога само да го осъ¬ществя ПОСРЕДСТВОМ вас. И това е така, защото вашата същност, това съм Аз, Бога, който се про¬явява като живот във вас, като вас и чрез вас.
Това съм дошъл да ви кажа. Това сте дошли да чуете. вие и всички, които държат тази книга в ръцете си.
Но как тогава аз мога да променя света?
Досега всички най-положителни усилия на ва¬шето управление, на социалните системи и дори религиите не са могли да променят основното чо¬вешко поведение. Затова и след толкова време не¬щата са до голяма степен такива, каквито винаги са били сред хората - съперничество, борба, убий¬ства и неспособност открито да споделяте и от¬крито да обичате.
Защо?
Защото всички хора се опитват да променят условията на живот на вашата планета, а не вярва¬нията, които са създали тези условия.
Хората се стремят да премахнат условията на бедност, условията на глад, условията на мизе¬рия, условията на потисничество, условията на предразсъдъци и липсата на равни възможности, условията на насилие, условията на война... Те се опит ват да преодолеят всички тези условия.
Опитват религиозни преследвания, опитват законодателни мерки, опитват кралски декрети, опитват самоволно диктаторство, опитват то¬талитарни правителства, опитват народни бун¬тове, опитват всичко, за което помислят, но не могат да променят тези условия.
въпреки целия напредък на човечеството в сферата на технологията, въпреки материалното изобилие и богатства, създадени напоследък, въп¬реки по-високото съзнание, хората не са успели да преодолеят най-основните проблеми на глада, бед¬ността, мизерията, потисничеството, предраз¬съдъците и липсата на равни възможности, насили-ето и войната.
Не могат да го направят, защото тези усло¬вия са отражение на техните вярвания, които не са се променили. Ако искате светът да се промени, трябва да работите за промяна на вярванията на този свят.
Поведението и условията могат да се променят временно. вие можете да работите, ако желаете, за постигане временно облекчение, но ако се стремите към дългосрочно облекчение, трябва да работите за това да се променят убежденията на хората.
Запомнете завинаги: Убежденията създават поведението, а поведението създава условията.
Това се отнася както за индивидуалния живот, така и за колективната реалност, която създава¬те на планетата.
Как да променим вярванията? Как можем да постиг¬нем това?
Първо ще трябва да осъзнаете какви са вярва¬нията, които да промените. Повечето хора не зна-
ят в какво вярват. Те не са се замисляли задълбоче¬но по този въпрос. Твърде много са заети с живота си, твърде много са заети с опитите да разрешат проблемите си, създадени от собствените им вяр¬вания, за да се вгледат в това какви са вярванията, създаващи техните проблеми.