• 👋 Добре дошъл в Дзенкс! В момента разглеждаш форума като гост.
    Истинската стойност идва, когато се включиш – тук всеки може да сподели своя опит, въпроси и прозрения.

• Разговори от сърце, не готови рецепти
    • Общност от търсещи, не публика
    • Хора със сходен път и ценности

➡ Присъедини се към Пътешествието

Глупостта

Soenya

Светлоносец
Какво е глупостта? Нисък коефициент на интелигентност, незнание, генетично предаден дефект или състояние в което изпада ума от време на време? Интересно ми е вашето мнение- какво мислите и имате ли собствена теория по въпроса? За тази тема ме вдъхнови един мой близък приятел  ::)

Глупаците се учат от своите грешки, а мъдрите - от грешките на другите.

Со, какви са тези философски въпроси, които задаваш и ме вкарваш в размисли?:)

За мен глупостта е отроче на ограничеността. Като говоря за ограниченост, визирам всички нейни проявления:
- ограниченост в заложения потенциал
- ограниченост в начина на мислене
- ограниченост в начина на изразяване
- ограниченост в начина на възприемане
- и тн ограничености

Аз бих добавила още нещо :
Умния човек се учи от грешките си. Ако някой не е направил грешка, няма как да се поучи, защото ние се учим от нашия опит и се развиваме, благодарение на нашата опитност, а не нечия друга.
Глупавия човек повтаря грешките си.

Ето това е моята гледна точка :)

:-* :-* :-* Аз самичка се вкарвам :)
Gayatri said:
За мен глупостта е отроче на ограничеността. Като говоря за ограниченост, визирам всички нейни проявления:
- ограниченост в заложения потенциал
- ограниченост в начина на мислене
- ограниченост в начина на изразяване
- ограниченост в начина на възприемане
- и тн ограничености
Йе,йе,йе ми лайк ит.

Според мен Глупостта е човешко понятие за разликата в осъзнатостта и скоростта във възприемането на уроците. Предполагам от глобална гледна точка ,тя не съществува ,защото нито скоростта ,нито степентта на осъзнатост бива осъждана. Значи тя е мерилка единственно от наша гледна точка и съществува именно поради огромната разнообразност на души и същества на тази планета. Дали ще окачествяваме с това понятие е също въпрос на избор и граница между осъждането и приемането. Ако едно дете 100 пъти се полее докато се учи да пие вода от чаша ,знаеме че не е глупост, а въпрос на усвояване на кординацията на ръцете, също ако едно дете се научи от 3ят път , а друго от 50ят ,нито едно от двете не бива да бъде категоризирано ,като глупаво нали. Мисля ,че отърсването от тази категория ще предпази от невидими граници ,които бихме изградили около даден човек. Мисля също, всички сме наблюдавали ограничаването на скоростта на раазвитие у някой , поради твърде много изградени граници от обкръжението му ,които ние наричаме комплекси.

Eona Lightholder said:
Според мен Глупостта е човешко понятие за разликата в осъзнатостта и скоростта във възприемането на уроците. Предполагам от глобална гледна точка ,тя не съществува ,защото нито скоростта ,нито степентта на осъзнатост бива осъждана. Значи тя е мерилка единственно от наша гледна точка и съществува именно поради огромната разнообразност на души и същества на тази планета. Дали ще окачествяваме с това понятие е също въпрос на избор и граница между осъждането и приемането. Ако едно дете 100 пъти се полее докато се учи да пие вода от чаша ,знаеме че не е глупост, а въпрос на усвояване на кординацията на ръцете, също ако едно дете се научи от 3ят път , а друго от 50ят ,нито едно от двете не бива да бъде категоризирано ,като глупаво нали. Мисля ,че отърсването от тази категория ще предпази от невидими граници ,които бихме изградили около даден човек. Мисля също, всички сме наблюдавали ограничаването на скоростта на раазвитие у някой , поради твърде много изградени граници от обкръжението му ,които ние наричаме комплекси.
Супер Ео, тъкмо тръгнах да пиша ама гледам си ме изпреварила със подобно мнение ;)

Глупостта е оценка на нещо според наблюдател/оценител, глупостта и умността са едно и също нещо.
Глупостта е нещо, което виждаш в зависимост от гледна точка. Глупостта е отливката на умността.
Така както лъжата е отливката на истината. От глупостта можеш да се учиш, от умността също. Това е когато можем да погледнем острани. Когато сме в глупостта, глупостта е по-умна от нас в този момент.
Глупостта и умността са като светлината и тъмнината, доброто и злото, те са едно и също нещо
Вземаме човек по-тъп от нещо "x" т.е. за този човек нещо "x" е умно. Вземаме човек по-умен от същото нещо "x" т.е. същото нещо "x" е глупаво.
ясно и неясно, преди да разбираш е неясно/умно , след като го разбереш става ясно/глупаво

мога да разтягам още локуми но мисля, че това е достатъчно...
Наблюдателя дефинира целия свят покрай себе си! Наблюдателя твори света...

Back