Гласът на истината
При Огнището
Не, не го натискам, просто ми спира по-нататъшното движение на курсора щом инсъртна емотиконка. Не знам защо така се получава. 
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Вървиш по Път, който малцина разбират?
Тук не си странен. Тук си разбран.
Безплатно. Без реклами. Без сценарий.
Да не са те хакналиНе, не го натискам, просто ми спира по-нататъшното движение на курсора щом инсъртна емотиконка. Не знам защо така се получава.![]()
Вече като подпис https://dzenx.com/account/signatureМежду другото не мен доста ми харесваше надписа под името ми преди-Когато ти живееш в Безкрая, Безкрая живее в теб.-дали има някаква надежда да мога да си го върна или вече може да се запази само като подпис под коментарите ми?
Последният тест за свободата е този:
Можеш ли да останеш същият човек при похвала, при обида, при печалба и при загуба?“
— Сенека
Повечето хора смятат, че знаят кои са.
Стоиците са имали по-труден въпрос:
„Кой си ти, когато обстоятелствата се променят?“ Защото характер, който се променя с късмета, никога не е бил характер.
А само настроение.
Всеки може да изглежда мъдър, когато го хвалят.
Всеки може да изглежда спокоен, когато животът е лесен.
Всеки може да изглежда добродетелен, когато нищо не е заложено на карта.
Тестът започва, когато съдбата смени страните.
Печалбата разкрива алчност.
Загубата разкрива привързаност.
Похвалата разкрива суета.
Обидата разкрива его.
Светът не създава тези неща, той ги изобличава.
Стоиците са наричали това Уравновесеност:
Ум, толкова добре управляван, че остава изправен, независимо дали е коронясан или осъден.
Защото каква свобода е това, ако думите на друг човек могат да нарушат покоя ти?
Ето защо Марк Аврелий е написал:
„В момента, в който се радваш на похвала или се обиждаш от обида, ти все още си роб.“
Роб на одобрението.
Роб на репутацията.
Роб на сили извън твоя контрол.
Представи си двама души.
Единият получава похвала и става горд.
Другият получава похвала и остава непроменен.
Единият търпи загуба и рухва.
Другият търпи загуба и остава себе си.
Стоиците са знаели кой човек е истински свободен.
Съдбата е като морето.
Днес повдига кораби.
Утре ги поглъща.
Стоикът не закотвя самоличността си за вълните, а за руля.
Кодекс II: „Размисли и откровения“ е изграден върху един строг закон:
Нищо външно не трябва да управлява вътрешното.
Нито богатството.
Нито статусът.
Нито аплодисментите.
Нито обидата.
Стоиците са вярвали, че най-рядката форма на власт не е влиянието над другите, а суверенитетът над самия себе си.
Защото, ако похвалата те въздига, обидата може да те унищожи.
Ако печалбата те определя, загубата може и ще те заличи.
И ако светът контролира вътрешното ти състояние, можеш да притежаваш много неща, но въпреки това да останеш несвободен...
(Взето от инстаграм страницата thestoiccs)
Всичко е свързано, но според мен това, което споделих по-рано е по-скоро насочено към друг вид разбиване на илюзии. И по-точно, че когато човек разбере обстоятелствата около себе си, ще си даде сметка, че характерът (егото), което е изградил е продиктувано от неосъзнати неща.Когато човек успее да задържи този начин на поведение и най-вече на вътрешно приемане и Разбиране, то тогава започва да вижда "отвъд проявеното". Което ние хората си въобразяваме, че го разбираме, но едно е на теория, а съвсем друго е на практика.
Съвсем, съвсем друго.
Живот без очаквания, търпение и смирение. Нищо повече не е нужно за това човек да е истинско "духовен".
Дори и Любовта е на заден план, защото тя (истинската божия Любов) се заражда отвътре и често е Следствие на гореизброените волеви качества, но след като се прояви то качествата стават пък следствие от нея. Кое е първото - при всеки различно.
Лао Дзъ хубаво го е казал точно и по тази тема обсъждана от стоиците, и в някаква степен развива идеята, в смисъл на това "до какво води това (волево)поведение":
ЕДНО
Тао, което може да бъде изказано,
не е вечното Тао.
Име, което може да се назове,
не е вечното име.
Безименното е начало на небето и земята.
Назованото е майката на десетте хиляди неща.
Когато е лишен от желания,
човек може да съзре тайното.
Когато е изпълнен с желания,
човек може да съзре проявеното.
И първото, и второто,
избликват от един и същи източник,
но се различават по име;
това се проявява като тъмнина.
Тъмнина сред тъмнина.
Портата към всички тайни.
Можеш ли да останеш същият човек при похвала, при обида, при печалба и при загуба?
„Кой си ти, когато обстоятелствата се променят?“
ВИл се присъедини към екипа на форума и вече е активен модератор. Ако имате въпроси, проблеми или предложения може да се обръщате и към нея.