HappySmile
Светлоносец
Круша (Pirus communis)
1. Плодовете от дивата круша, след като се съберат, се оставят 30-40 дни да лагеруват, за да доузреят. Полезни са най-вече и заради йодните съединения, задоволяващи организма при ендемична гуша. Плодовете възбуждат храносмилателната систева, укрепват сърцето, действат пикочогонно и се препоръчват при бъбречни страдания, атеросклероза, алкализирват кръвта, действат антитоксично. От плодовете се прави крушеница: в делва и ли друг съд се слагат добре узрели круши, заливат се с вода, като на 10 л. вода се слагат 5-6 с.л. захар. След около 3 седмици след преминалата ферментация крушеницата е готова. ("Зн", бр. 1 - 1999 г.)
2. Китайците използват крушите за лечение на астма, кашлица, загуба на гласа, запек, белодробни заболявания, високо кръвно, диабет, трудно уриниране, лошо храносмилане и топлиннни удари. Да се ползват винаги обелени. (•58)
1. Плодовете от дивата круша, след като се съберат, се оставят 30-40 дни да лагеруват, за да доузреят. Полезни са най-вече и заради йодните съединения, задоволяващи организма при ендемична гуша. Плодовете възбуждат храносмилателната систева, укрепват сърцето, действат пикочогонно и се препоръчват при бъбречни страдания, атеросклероза, алкализирват кръвта, действат антитоксично. От плодовете се прави крушеница: в делва и ли друг съд се слагат добре узрели круши, заливат се с вода, като на 10 л. вода се слагат 5-6 с.л. захар. След около 3 седмици след преминалата ферментация крушеницата е готова. ("Зн", бр. 1 - 1999 г.)
2. Китайците използват крушите за лечение на астма, кашлица, загуба на гласа, запек, белодробни заболявания, високо кръвно, диабет, трудно уриниране, лошо храносмилане и топлиннни удари. Да се ползват винаги обелени. (•58)