• Вървиш по Път, който малцина разбират?

Тук не си странен. Тук си разбран.

• Разговори от сърце – не празни съвети
    • Общност от търсещи – не зрители
    • Тук няма учители – има спътници
    Присъедини се

Безплатно. Без реклами. Без сценарий.

V.I.T.R.I.O.L: как да се научим да се променяме

Владислав

При Огнището
Много хубава поредица от 3 лекции на Мария Арабаджиева.

От автора - "С това отговарям на множество ваши запитвания - и давам моето мнение и информация за промените, които настъпиха, и за начина как да се справим с трудностите."

В лекциите синтезира голяма част от другите си видеа и ако човек се интересува от херметизъм, духовно намиране, сегашните времена, кое-как-и-защо (от гледна точка на херметизма), то намирам информацията за много добре поднесена и изчерпателна.

Лично аз имам някои различия във вярванията спрямо автора, като най-основното е, че в един момент тя говори за това, че светът е Ментален и (ако правилно съм разбрал) за да се стигне до Бог то човек трябва да си ползва Интелекта. А аз вярвам, че Бог е отвъд интелекта и за да се достигне до него трябва "да прескочим" земният ни Ум.

Лично аз имам някои различия във вярванията спрямо автора, като най-основното е, че в един момент тя говори за това, че светът е Ментален и (ако правилно съм разбрал) за да се стигне до Бог то човек трябва да си ползва Интелекта. А аз вярвам, че Бог е отвъд интелекта и за да се достигне до него трябва "да прескочим" земният ни Ум.
Да но умът и душата са косвено свързани в човека може би това е искала тя да каже :)

Често когато се говори за "ум" се има предвид "съзнание" или "енергия", а не "интелект" или "ментална енергия". В будизма авторите и преводачите (почти) винаги превеждат "mind" като "ум" без значение от контекста, което според мен е грешка. Дали и при херметизма имаме изкривяване на превода, не мога да кажа. Но е факт, че той е фокусиран върху мъдростта (глава/ум), а не върху сърцето (любов) както например са авраамическите религии като християнство и ислям.

Много ясен пример за изгубване в превода е понятието "слово", което всъщност означава "движение на духа", по-конкретно движение на точка дух в пустотата, за да образува материя. "В началото бе словото" означава, че за да се образува физическата материална вселена, в началото точка дух от духовните измерения (където няма триизмерно време и пространство), е трябвало в пустотата (междинно пространство, разделящо материалното и духовното) физически да се премести от една триизмерна позиция до друга триизмерна позиция безброй много пъти, оставяйки диря след себе си.

Символите са форма на слово, при която точка отпечартва в пространството диря, писмената реч е форма на слово, също и устната, но при нея не е толкова очевидна връзката с първичния смисъл на понятието "слово". Дадох примера с думата "слово", за да илюстрирам колко лесно можем да се изгубим в превода ако не внимаваме.

Бог е любов (в сърцето), но Бог е и мъдрост (в главата), Бог е и сила (в долните чакри). Ако сме си избрали учение, което се фокусира само върху една конкретна област от Бог (глава, ум, менталност, мъдрост), може би е добра идея да допълним картината с още някое учение (сърце, мистичност, трансцендентност). Така ще развием балансирано разбиране за свещеното триединство и няма да се налага да водим вечните спорове дали умът е по-важен или сърцето. И двете са еднакво важни, но без дела (силата на Бог в долните чакри), няма да можем да манифестираме ум и сърце в живота си.

Аз всъщност вчера изгледах отново третата част, че я бях гледал преди няколко месеца и в нея много хубаво и правдиво бива обяснена за разликите между земният и душевният ум.

Аз всъщност вчера изгледах отново третата част, че я бях гледал преди няколко месеца и в нея много хубаво и правдиво бива обяснена за разликите между земният и душевният ум.
Владислав, значи ли това, че в крайна сметка стигаме до примирие, когато стане въпрос за "Висш Ум" и "Нисш Ум"? 😄😄

Владислав, значи ли това, че в крайна сметка стигаме до примирие, когато стане въпрос за "Висш Ум" и "Нисш Ум"? 😄😄

Не мисля, че сме стигнали до война за да трябва примирие. Трябва да признаем, че и двамата не използвахме правилните термини за да се обясним и от там произлезе неразбирателството.

Често когато се говори за "ум" се има предвид "съзнание" или "енергия", а не "интелект" или "ментална енергия". В будизма авторите и преводачите (почти) винаги превеждат "mind" като "ум" без значение от контекста, което според мен е грешка. Дали и при херметизма имаме изкривяване на превода, не мога да кажа. Но е факт, че той е фокусиран върху мъдростта (глава/ум), а не върху сърцето (любов) както например са авраамическите религии като християнство и ислям.

Много ясен пример за изгубване в превода е понятието "слово", което всъщност означава "движение на духа", по-конкретно движение на точка дух в пустотата, за да образува материя. "В началото бе словото" означава, че за да се образува физическата материална вселена, в началото точка дух от духовните измерения (където няма триизмерно време и пространство), е трябвало в пустотата (междинно пространство, разделящо материалното и духовното) физически да се премести от една триизмерна позиция до друга триизмерна позиция безброй много пъти, оставяйки диря след себе си.

Символите са форма на слово, при която точка отпечартва в пространството диря, писмената реч е форма на слово, също и устната, но при нея не е толкова очевидна връзката с първичния смисъл на понятието "слово". Дадох примера с думата "слово", за да илюстрирам колко лесно можем да се изгубим в превода ако не внимаваме.

Бог е любов (в сърцето), но Бог е и мъдрост (в главата), Бог е и сила (в долните чакри). Ако сме си избрали учение, което се фокусира само върху една конкретна област от Бог (глава, ум, менталност, мъдрост), може би е добра идея да допълним картината с още някое учение (сърце, мистичност, трансцендентност). Така ще развием балансирано разбиране за свещеното триединство и няма да се налага да водим вечните спорове дали умът е по-важен или сърцето. И двете са еднакво важни, но без дела (силата на Бог в долните чакри), няма да можем да манифестираме ум и сърце в живота си.
Да, ето затова трябва нова философия и религия която да е по-пълна и обхватна и как бихме я нарекли..? :)

Не трябва нещо изцяло ново
Аз поне така смятам:

Всичко ново е добре забравеното старо.

Има учения от хиляди години, които в прав текст казват как човек може да работи на вътрешно ниво и да се отърка в Бог - чрез смирение, търпение и излизане извън клетката на нисшият им чрез различни техники... Всичко това си е казано и показано на безкрайно много места, дори и в официалните религии, макар и удобно поизкривено.

Въпросът е в това, че хората ни мързи да работим на вътрешно ниво, не сме готови да "жертваме" Егото си, нямаме желание да ни е неудобно и да се изправим пред вътрешните си Страхове...

Особено в днешни времена където е доста лесно човек да е сит, да лежи опънал шкембенце пред телевизора, в блаженство и опиянение.

Според мен няма нужда от нови форми на поучения, а всичко ще си дойде естествено с глобалните промени, които вече се разгръщат пред очите ни.

Или с други думи казано - за да направи крачка напред, понякога човек има нужда от шут отзад. Като не става с добро, то Вселената си има механизмите да ни подтикне към промяна на глобално ниво.

Хората, които вече са се "събудили" осъзнават, че няма нужда от проповядване, когато няма кой да те чуе или пък тези, които чуват, чуват през нисшият си ум и изкривяват Истината.

Така, че всичко с времето си на глобално ниво, а човек може единствено да работи на индивидуално ниво и от там дори и без да прави нищо (видимо) този човек променя всичко за всички.

Аз искам да добавя моята гледна точка, която и преди съм я споделяла. Всеки човек има уникален път и съответно може да разбере по-добре някои уроци по един начин спрямо друг. Това не означава, че едната религия/движение/вярване е по-праведна и точна от другата. И в този ред на мисли би било ограничаващо да се облича нещо толкова всеобхватно в думи.

Аз мисля че има нужда от нова религия но много различна от всички до сега, религия която да сплотява и мотивира която да образова и сприятелява с една дума духовна майка модел.
Водач-ка който да е модерен да има поглед към всичко и над всичко трудно е да си го представя напълно но съм сигурна че трябва такава тъй като човекът се променя и трябва религиите или да се променят или да се създаде една нова

Back