• Вървиш по Път, който малцина разбират?

Тук не си странен. Тук си разбран.

• Разговори от сърце – не празни съвети
    • Общност от търсещи – не зрители
    • Тук няма учители – има спътници
    Присъедини се

Безплатно. Без реклами. Без сценарий.

Лингвистика

Ангел

Светлоносец
Материалите са достъпни в Интернет напълно безплатно за сваляне. Ще разделя всеки отделен химн в различен отговор, за да мога освен да предоставя превода, да изложа и личните си коментари.

Ригведа - Веда на познанието

Риг Веда не означава "Веда на познанието", а Знание за Химните (!). "Риг" означава химн, стих, възхвалителна песен, а "веда" е думата на санскрит за "знание"

Преди да ми заявиш, че не можеш да спориш с някакво его, да ти обърна внимание, че с факти не се спори - те могат само да се знаят или да не се знаят

Горният факт е добре известен на всеки, който има базови познания по източна философия

Ведите са сериозен корпус от философска литература, който се изучава в университетите в курса по философия, те не са просто някаква булевардна модерна "духовна" литература, която може да бъде интерпретирана така и така, напълно произволно, според личните разбирания или неразбирания

Чудесно е, че се интересуваш, обаче редно е честно да се отчете, че човек все още се намира в самото начало на пътя си и тепърва му предстои да достигне до простото, но трудно осъзнаване на Сократ, че знае само, че нищо не знае

Не е правилно важна информация да се представя като свободни и субективни интерпретации, тъй като някой може да ги приеме за меродавни и да им се върже

Напълно си прав за лингвистичното значение. Знам, че "веда на познанието" не е буквално точно, но все още търся вътре в себе си точния начин да го вербализирам. Засега обмислям да го заменя с "познанието на звука", което е много по-близо. Който има познания по санскрит, е добре дошъл да се включи с предложение.

Ще се радвам, ако бъдеш по-конкретен в опитите си за обвинение, че горенаписаното са свободни и субективни интерпретации. Всичко е изградено на базата на три различни прочита на Ведите и техните коментари, пречупени през призмата на нумерологията и висшата геометрия.

Целта ми е много простичка – да използвам езика на различни учения, за да оцветя друга картина, която рисувам. С радост бих я дискутирала в друг раздел на форума, ако те вълнува.

Както винаги, благодаря ти, че се включваш във форума с полезен принос.

Няма нужда да търсим в себе си точния начин да го вербализираме, то вече е било вербализирано съвсем точно от специалисти

По-скоро ме притеснява това, че при свеждането на подобен език до този, който използвам тук, води до много груби неточности. Предпочитам да се фокусирам върху есенцията и ако имаш нещо, което да добавиш, ще се радвам да го направиш. Темата е отворена.

Ще използвам дискусията ни като типичен пример за огъня в действие, за който писах в първите коментари. Накрая остава единствено есенцията на чистото познание, с което въвеждам заключение в коментарите на трети химн. И отново използвам езика на висшата геометрия и по-специално за пример давам това, че именно тези остри върха са типичният сблъсък в процеса на изглаждане, докато не придобие формата на кръг.

Ще помисля върху това дали не е наистина редно да оставя превода на думата Ригведа точно така, както е приета. Благодаря за включването.

Ние нямаме дискусия. В случая ставаше дума просто за един факт

Всеки може да си разсъждава каквото иска, обаче когато това става за сметка на пренебрегване на доказани факти, разсъжденията нямат връзка с реалността

В момента , в който нещо е изречено, то вече е изгубило пълната си истинност. Отварям темата, за да не се губи разграничението между това, което е и думите, с които се изобразява.

Лингвистика

Ти си преместила моя пост и разговора след него от своята тема Ригведа в друг раздел на форума под нищо незначещото заглавие Лингвистика. Отървала си се от критиката в тази тема с други думи, и си оставила в нея само пръсчетата нагоре. Ти също така си променила първия си пост, като си добавила със задна дата на неверния си превод някакво абсурдно обяснение за да замажеш грешката. Ти също си позволяваш постове, които биха били санкционирани при една нормална модерация

Всичко това е възможно да го правиш само защото си модератор и не би могла да го правиш, ако не беше такъв. В този случай ти използваш липсата на ограничения, които идват с позицията ти, за твой субективен интерес, да изглеждаш по-добре в очите на другите, а не за общия интерес на форума - да се поправи проста фактическа грешка и да се предпазят хората от приемане на фантазия за факти

Това е точно механизмът за ползване, злоупотреба и изкривяване от власт, за който говорят Прайс, Оуен и другите, и на който обръщам внимание в темата Власт и Възгордяване. И докато всичко, което си приказваме тук реално няма никакво значение, същите психологически типове, същата психологическа мотивация и същите механизми работят и на много по-високи нива. И ако тук това няма значение, колко губителен би бил същият механизъм на употреба на власт в мащаба на национално и междунационално ниво, с ефект върху съдбите на цели народи. Което и става за съжаление и което показва колко важно е да се разбира казаното от Прайс и Оуен. (Изобщо, доста неща вече са били казани, друг е въпросът ако не се четат или разбират)

Редактирано:
Ако имаш какво да добавиш по темата за Ригведа, направи го. Разбира се, че ще го преместя при положение, че е свързано с лингвистиката, а не есенцията, която се разглежда. Предложения имаш ли?

Добавих ти препратка към новата дискусия, за да не се чувстваш пренебрегнат. Това също е преместено, защото е спам. Отново, бъди свободен да допринесеш към темата.

Това не е спам, а касае пряко темата

Спам са твоите писания в темата ми Основни Закони на Човешката Глупост, където даже и Патанджали забърка, ни в клин, ни в ръкав

За яснота - аз не съм пускал нито тази тема, нито темата Лингвистика в раздела Общи разговори

Автор на тези две теми е модераторът, който е решил, че моите постове и последвалите разговори трябва да бъдат отделени от нейната тема Ригведа в другия раздел

За яснота - аз не съм пускал нито тази тема, нито темата Ригведа в раздела Общи разговори

Автор на тези две теми е модераторът, който е решил, че моите постове и последвалите разговори трябва да бъдат отделени от нейната тема Ригведа в другия раздел

Отново повтарям, че ако има нещо, с което можеш да допринесеш към темата, направи го. В противен случай останалото е прехвърлено към общия разговор точно поради причината, че е такова.

Back