• Вървиш по Път, който малцина разбират?

Тук не си странен. Тук си разбран.

• Разговори от сърце – не празни съвети
    • Общност от търсещи – не зрители
    • Тук няма учители – има спътници
    Присъедини се

Безплатно. Без реклами. Без сценарий.

Култ? Школата на Златния Розенкройц

Владислав

При Огнището
Здравейте, бих искал да продължа разсъжденията си от тази тема в която доста ентусиазирано ви разказвах за Школата на Златния Розенкройц и защо е Прекрасна. Сега вече знам, че не е толкова прекрасна и искам да навлезна в детайли защо мнението ми за ШЗР се промени и вече смятам организацията за една много добре прикрита секта.

Като цяло хората от школата в по-голямата си част са едни прекрасни и искрени търсачи на Духа. Самата атмосфера на приятелство и общо търсене много ми допадна, защото в този си период от живота имах нужда от такъв вид спокойна среда, където да мога просто да си почина от ежедневието.
Но след като започнах да навлизам по активно в средата на школата и тръгнах по така наречената им йерархична стълбица, осъзнах, че това е секта, която има хищнически, а не "освобождаващи" въздействия върху индивида.

В началото когато започнах да посещавам събития на Школата и всичко си беше нормално - добри хора, обсъждащи нормални духовни неща. Е, правеше ми впечатление, че някои от хората са тотално индоктринирани, но го отдавах на индивидуалните различия при хората - някои хора обичат да им е лесно и след като прочетат нещо, което ги впечатли и започват да го повтарят като все едно са го преживели. Оказа се, че не са индивидуални различия, а всъщност такъв е дизайна на школата - колкото повече се изкачваш по йерархичната стълбица толкова повече ограничения и изисквания ти биват налагани. Толкова повече индоктринация и липса на "собствени думи".

Например една от основните личности в организацията, който си е един чудесен млад човек, но когато и да му споделя своя собствена опитност или мое си размишление и той винаги влиза в автоматичен режим и започва да ми цитира неща от книгите и ученията на школата. Които неща аз знам защото съм изчел книгите на школата, но не е това най основното, а че нито един път не изразяваше свое собствено мнение, нито пък се опитваше да вникне в това, което казвам, а започваше да говори на автоматичен режим.

Неприемливо е човек, който се е поставил в позицията да е отговорен за духовното израстване на други хора да няма собствени опитности, собствени думи и собствено, лично мнение.
В последствие забелязах същото поведение и при други хора от "по-високите" нива в школата.

Но както и да - в началото всичко бе прекрасно, аз ходех най-вече заради спокойната атмосфера и честно казано дори не слушах много какво се говореше по време на Службите и Конференциите на които присъствах, а просто се потапях в Полето и си се самовглъбявах/медитирах.

За тези, които не са запознати - службите и конференциите представляват събития на които всички ученици се събират в така нареченият Храм (в България за момента има само регионални Центрове) и седнали в тишина слушат текстове, най-често цитати от книгите на Школата или други езотерични текстове. Трябва да се отбележи, че по време на службите и конференциите хората изпадат в транс.

Още от началото ми направи впечатление, че Лекторите, които четат, са обучени да четат с хипнотична интонация. Отдадох го на това, че за да мине информацията преградите на земният ни ум е наистина полезен такъв хипнотичен подход. Но пак казвам, че тогава(в началото) не слушах много какви реално са текстовете. В последствие се оказа, че наистина всеки четящ преминава курс на обучение за как да чете.

Относно самата филсофия на ШЗР накратко - човек е пропаднало същество в един гаден и смъртен свят и единственият начин да се измъкне от цялата тази брутална мизерия е чрез събуждането на Божествената Искра и отдаването на гносиса. Което в голяма степен не е далеч от истината и макар, че наистина не сме в най-доброто си проявление тук на Земята, все пак има и много красиви и прекрасни моменти. А и никой не е далеч от Божественото съзнание и то се проявява всеки един миг и който има очи го вижда, който има уши го чува..
"Бог е по-близо от дъха ти".

Да поясня за степените/нивата в школата, а те мисля са 5 или 6 . По принцип никога човек не е директно притиснат да мине на следващо ниво. Бива поканен и ако откаже няма директно осъждане. Но индиректно зад гърба му почват да го обсъждат.

Първо ниво е човек, който има интерес към школата и е преминал един онлайн информативен курс. След като човек стана първо ниво бива допуснат до Службите и Конференциите. Понеже сме си в България то мен ме допускаха до някои събития преди да стана официално ученик.

Второ ниво е когато човек се признава за сериозен ученик в школата и за да се стигне в това ниво се налага да промени начина си на хранене т.е. да стане вегетарианец. В което няма лошо, но няма и особено добро :) В смисъл на това, че Бог не те гледа дали си вегетарианец, дали имаш пари, дали се бръснеш и т.н. Аз самият станах вегетарианец покрай второто ниво защото от доста време имах желанието да направя малко разтоварване на организма от чисто здравословна гледна точка, а и наистина вегетарианството на теория би трябвало да усили "духовните" преживявания, но поне при себе си не забелязах подобно нещо, а даже напротив (щом пиша тази тема).

И така - във второ ниво ученикът вече е длъжен да дава членски внос, който е символичен, но все пак няма как да се избегне. За да се посещава конференция също се заплаща. На мен това ми направи впечатление и повдигнах въпроса дали не може да не се плаща такса, но ми бе казано, че евентуално таксата може да бъде намалена.
Това си е червен флаг, но все пак си го оправдах вътрешно, че наистина се заплащат пари за наем на помещенията. От ниските нива на ученичество Центърът не "печели" и не бих могъл да кажа, че специално в България някой е забогатял от тези вноски. По скоро хората го дават идеалистично и предполагам чрез дарения се допълват разходите за наем. Но освен таксите има и дарения, които доколкото четох и доколкото подочух то хората дават прилични суми "за школата".
Трябва да се обърне внимание, че ШЗР не е Българска школа, а е Нидерландска, където нещата не стоят като в България - в Нидерландия си имат закупени сгради и вече финансовото обогатяване е на друго ниво. Обогатяването както при всека Понци схема е за тези на върха, а надолу са черноработниците, които си мизерстват.

След второ ниво са 3,4,5 ниво в йерархията, и колкото "по нагоре" се издига ученикът в йерархията, толкова повече време и пари трябва да отделя за делата на Школата. Аз самият стигнах до момента в който оставаха дни до приемането ми във второ ниво.

Мен всъщност ме "събуди" това - четейки книгата на Райкенборг "Пистис София" в която пишеше за различните степени на осъзнаване, като се вменяваше, че степените на духовното пробуждане се припокриват с ранговете в шзр. А от всичките ми разговори с хора от горните нива не съм забелязал такова нещо. Не, че аз съм нещо голям разбирач или напреднал духовно, но "високите нива" буквално нямат елементарни познания от истинският духовен свят. А това са хора с буквално години уж "духовно израстване".
И в този момент на "събуждане" усетих цялата индоктринация под която бях попаднал и все повече затъвах.

При изкачване на йерархичната стълбица, хората биват оставени с убеждението, че на "следващото ниво" ще им се разкрие някаква нова мъдрост и тайно знание. Няма такова нещо - единственото, което става с изкачването на стълбицата е все повече отговорности откъм време, пари и публична работа. Както се казва и в самите книги на школата - истинската Мъдрост идва отвътре, а не е въпрос на някакви титли или външни точкови системи.

Това което ми "боде очите" с йерархичната стълбица, е че човек за да стане второ ниво трябва да е бил поне 6 месеца (преди е било година и половина) стаж в школата, след това за да се стане 3то ниво не знам колко е нужно, за да се стане 4то ниво е нужен поне 5 години стаж. Като всяко ниво си ходи със задължитеният брой конференции - например 3то ниво трябва задължително да присъстват поне на 3 конференции през годината. Това линейно израстване в йерархията е много показателно за грешното разбиране на Истинската Природа на Дао. Но сега вече в светлината на съществото кръстено "Гносис" вече си давам сметката, че човек трябва да е бил припомпен поне минимален брой пъти преди да се допусне до следващото ниво.

Аз и преди съм попадал под Обсебване и за това сега ми е наистина лесно да приема реалността и смело да погледна в Себе си и да се изправя пред грешките си. Та след тази "вътрешна проверка" и сверяване на часовника осъзнах, че малко по малко ценностната ми система и Вярата ми в Бога биват постепенно и подмолно заменяни с една култова вяра. Вяра която аз в началото намирах за леко откачена, ограничаваща, фалшива и т.н. всъщност бе започнала да пропива и да обсебва Съзнанието ми - постепенно бях привлечен от идеята, която се налага в ШЗР, че това е един вид "елитарна" школа и само хора с много минали прераждания и върховен спиритуален опит могат да разбера философията й и прочее небивалици.

Значи да ви кажа - аз "познавам" Бог и той е толкова непознаваем(!) и нелинеен, че всеки един от другите 8 милиарда човека живеещи на Земята, във всеки един момент в който Бог реши може да получи Дзенкс! (Просветление/Сатори/Самадхи).
И за това Просветление не е нужно дори човек да е работил съзнателно в този си живот! Може цял живот да си щракал семки пред телевизора и пак да се Просветлиш. Разбира се зад такова събитие стоят някакви причини, но те са непознаваеми за малкият ни човешки ум. Не е задължително да са "логични" причини!
Това човек да има целенасочени духовни търсения, като повечето от нас дори понякога пречи защото хората си представяме и съставяме едни илюзорни представи за процеса на Просветление, за Абсолюта и т.н. и понякога понеже сме си наложили тези си представи и пропускаме, когато Цялото ни почука по главата и каже " тук съм - отвори".

Бог е толкова грандиозен и велик, че още ме е срам от това, че направих опит да го обясня в една друга тема. Няма по нелепо нещо от това да се обяснява Цялото. Смешно е и е жалко.

Извинявам се за отклонението, но се ентусиазирам пред мощта и дълбочината на Дао.
Та така - след прегледа на вътрешните ми системи забелязах как е започнат процес на подмяна на вярванията ми, как все повече започвам с убеждение да вярвам, че Бог може да бъде достигнат само чрез ШЗР, както и че няма нужда да се прави каквото и да било друго в духовен аспект освен да се ходи на Служби и Конференции и да се хвърлят по малко пари за да се "издържа йерархията на Бога".
С други думи, цялата Вътрешна Работа, Себенаблюдение, Любопитство и прочее малко по-малко бяха започнати да се подменят в мен с разчитането на едни външни източници на Бог. А Бог не е отвън, "той" е вътре, вън и навсякъде. Връзката ни с Дао може да бъде осъществена и осъзната единствено на вътрешно ниво.

Напоследък усетих, че с нетърпение на наркоман за доза, очаквам следващата Конференция или Служба, за да мога там да "се отдам на Гносиса".

"Отдам на Гносиса" - забележете и запомнете как звучи това на всеки нормален и неиндоктриниран човек - звучи като сектантско отдаване на енергия и сила на някого наречен Гносис. В началото, когато човек навлиза в ШЗР човек разбира за гносиса, който уж представлява божествена енергия, но всъщност е показателно, че винаги в книги, служби и т.н. винаги се нарича Гносис, а не се нарича Бог.
Постепенно чрез служби, конференции и книги на този Гносис все повече му се вменява един определен начин по който да се гледа на него. Освен това в песните, които се пеят на Службите се пеят неща от сорта на "О, Гносис, ние ти се отдаваме...".
Защо се прави това? - защото някъде там в астралният свят седи едно миризливо създание (образно казано) кръстено Гносис и всъщност всичките наивни хора напълно доброволно, напълно ненасилствено му отдаваме енергията си за да се храни с нея. Това е истинската същност и "голямата игра" в цялата схема на тази и други секти. За шефовете долу остават парите, властта и славата, за шефовете горе остава енергията, енергийната връзка(понякога продължаваща и в следващи животи) и душите на "плебса".
От там идва и "полето", което се усеща по срещите - от смесицата на гореспоменатия Гносис и енергията на всички присъстващи в транс в залата.

Друго което ми направи впечатление е обсъждането на други хора от школата т.е. говорене зад гърба. Което на мен ми изглеждаше много грозно. Освен обсъждането зад гърба има и споделяне на лични неща на трети лица, а това ми е тотално извън разбиранията, защото както когато аз се доверявам на някого да му споделям нещо лично и разчитам, че няма да го разправя на други хора, така и хората, които си споделят лични неща с мен разчитат на конфиденциалност. За мен си е дълбоко предателство и неуважение към един човек да се споделят доверени неща.
Както някои от вас знаят, когато съм искал да споделя нещо от личен разговор, то винаги съм питал за позволение.

Важен аспект от цялата работа е, че с израстването в йерархията се налагат вече и морални норми на поведение - да не се изпитва завист, да не се спори, ученикът да е смирен и прочее. Само по себе си това са едни прекрасни насоки за поведение, но те трябва да идват Отвътре и естествено на човек. Защото колкото повече човек "израства духовно" то тези качества му идват напълно естествено. Но когато са наложени външно и насилствено - чрез подписването на документ за ангажираност и последващо "групово наблюдение"/социален натиск то тогава се получава един много интересен феномен - фрагментиране на личността.

Фрагментирането на личността представлява процес, който се получава в следствие на силна психическа, емоционална и./или физическа травма. В контекста в който го споменавам се получава в следствие на това, че например Истинската Личност понякога има желание да оспори някои твърдения или пък неща с които не е съгласна. НО когато й е насилствено забранено да го прави, тогава Личността се разделя и добавя една друга, фалшива Личност с която се подменя в такива "тежки моменти".
С времето Фалшивата Личност може напълно да се наложи на Истинската Личност и обикновено това с времето води до психически разстройства.

Този феномен го наблюдавам при някои от хората на по високите степени и когато им кажа нарочно нещо, което знам, че им е абсолютно противоположно на разбиранията, то те външно запазват спокойствие, но виждам един блясък в очите им от Истинската им Личност, който показва несъгласието, което не могат да изразят директно и потискат. После започват да оспорват казаното по един неналагащ се начин чрез обяснения от индоктринацията на ШЗР.

Както казах в школата на Служби и Конференции между четенията от водещите се пеят песни от едни песнопойки (книжка с текстове). Което аз в началото намирах за много приятен процес и си го представях, че чрез водещите към нас (слушащите) се излива божието слово и енергия (Полето) и в последствие ние отговаряме на Бог чрез пеенето на песните, в които се изразява благодарност към гносиса, радост, че сме приети в този Път и прочее.
Което поне за мен си е един естествен процес, защото в ежедневието си аз от време на време се сещам да благодаря на Бог.
Но вече в контекста на секта, същество Гносис и прочее то това пеене придобива друго измерение:

1. Когато има манипулация на масите, винаги има момент на синхронизиране между отделните индивиди - чрез групово пеене, свирене, танци, щракане с пръсти или друга синхронизираща дейност. Например може да го наблюдавате на футболни мачове, където запалянковците/забраванковците пеят и скачат с определената за отбора им хореография.

2. И на второ но не по важност място - след като вече сме "дали образ" на Гносиса посредством индоктринация и след това имаме процес на пеене, то енергията ни отлита за да го захранва.
В началото нямах никакви проблеми с пеенето защото още бях наивен и неутрален, не бях "дал образ" на Гносиса и пеенето много ме зареждаше. Но на последните 2 събития с пеене на които ходих и вече бях несъзнателно "дал образ" на Гносиса то след всяко пеене усещах силно физическо и духовно изтощение. Което тогава го отдадох на някакви неясни за мен вътрешни промени, но сега вече осъзнавам, че съм бил малко наивен.

Относно "Полето", което се образува и се усеща при събития на школата - то се захранва от енергията на тези, които в момента присъстват в залата плюс енергия, която е "пусната" от Егрегора на школата.

В самите книги на школата, както и служби, ясно се казва, че Полето зависи от качеството и количеството на учениците.

Самият аз въпреки, че още от годините на масова медитация в йога и лепенето на различни негативни енергии от егрегори и хора, отново наивно се подведох.

Набирането на ученици става чрез публични групови събития в които се говори на различни духовни теми, например за елементи от херметизма или даоизма и прочее. След събитието човек е поканен да остане за втората част от лекцията, която представлява само по себе си малка служба. След това на хората, които проявяват интерес биват поканени на онлайн курс и след курса са поканени да станат ученици. Което си е една класическа маркетингова фуния.

Редактирано:
Покрай търсенето ми за повече информация за Школата на Златният Розенкройц, се оказа, че самият им основател Ян ван Райкенборг (истинско име Ян Леене) е посочил за наследник в школата своят син Хенк Леене. Който син обаче явно е неудобен и само след година царуване бива нарочен за занимаващ се с черни окултни ритуали и в последствие е бил отлъчен от ръководството. След превземането на школата се създава Съвет на Дванайсетте, които на свой ред започват да прибират парите и властта.

Интересното е, че Ханк Леене (синът) основава своя школа, която набляга на Индивидуалният Път на човека в духовното израстване.

Прикачам интервю с Ханк Леене, което на мен много ми резонира на разбиранията за духовният свят като цяло.

Интервюто в оригинал тук.
Хенк Лийне е съвременен гностик, биологичен и духовен син на Ян Лийне, по-известен като Ян ван Рийкенборг, основател на Lectorium Rosicrucianum, международното училище на Златните розенкройцери. Срещнахме се с него в дома му в Озе, малко френско селце в Горен Прованс, само на няколко часа от Италия.

Но нека да продължим по ред. Преди около три години се свързахме с една от школите, възникнали около гностичното учение, Lectorium Rosicrucianum, която посещавахме усърдно, за да разберем нейните принципи, но още повече, за да наблюдаваме как те се прилагат на практика. Благодарение на това преживяване срещнахме хора с много редки качества, изненадващи със своята вътрешна честност и дух на споделяне.

Въпреки това, неутолената жажда за изследвания и някои дисонанси, с които се сблъскахме в начина, по който виждахме преподаването, структурирано от организацията като цяло, ни подтикнаха да се впуснем в „пътешествие“ обратно към източника, възможно най-близо до оригиналния източник на това училище, за да се опитаме да изясним как едно учение може действително да се развива или не, започвайки от корените, положени от първоначалните му говорители.

Проучването не беше толкова просто. Всъщност, докато в някои европейски страни Lectorium Rosicrucianum е добре позната организация и могат да се намерят много исторически сведения и източници относно нейното създаване и развитие – за добро или за лошо – в Италия тази организация е все още малко позната. Поради тази причина много малкото налична информация за нейния произход, еволюция и основатели се предоставя изключително от членове на самата организация и следователно в много отношения е неизбежно и разбираемо пристрастна.

Следователно нашето разследване се фокусира върху Холандия, Франция и Германия и именно от тези страни произлязоха най-сериозните и подробни доказателства, чрез лични (субективни) свидетелства и историческа информация, проверена от множество (обективни) източници. Документ от определен интерес – написан на немски език и редовно актуализиран – може да бъде изтеглен безплатно от http://www.scribd.com/doc/200215/Lectorium-Rosicrucianum-Dossier-Rev-4 .

Нашият истински интерес обаче не беше да стигнем до неопровержима историческа истина, която от духовна гледна точка (= себепознание) би могла да се окаже толкова стерилна, колкото и здравословна измислица, а да започнем от първоначалните събития, за да изследваме смисъла на учението, което е дало началото на Международната школа на Златния Розенкройц.

Първият важен елемент, който се очерта от това проучване, беше, че основателят на Lectorium Rosicrucianum официално е определил, не много преди смъртта си, сина си Хенк Лийн за свой пряк и безспорен наследник, като допълнително е отдал този избор на изрична воля на Всемирното братство, с което е твърдял, че е в контакт.

През 1969 г. обаче, няколко месеца след смъртта на баща му, някои дългогодишни членове на училището обвиняват Хенк в сътрудничество с окултни сили, което го кара да напусне организацията. Хенк обаче продължава работата си другаде, необезпокояван, развивайки и актуализирайки, както твърди, ученията на баща си, за да отразяват времето, и ръководейки няколко малки изследователски групи в Холандия, Швеция, Германия и Франция.

И така, отидохме да се срещнем с Хенк и останахме при него два дни. Сега е на 87 години, но яснотата на ума му сякаш не е пострадала ни най-малко. Живее, потопен в зашеметяващ пейзаж, където планинският пейзаж сякаш се среща с морето, сливайки се в хармоничен ансамбъл от разнообразни животински и растителни видове.

В продължение на много години Хенк е живял на това място със съпругата си Миа, с която е споделял страстта (и мисията) на гностическия път, работейки върху богата поредица от публикации, някои от които са представени на уебсайта http://henkenmialeene.org/ .

Съпругата му напусна този свят преди около 14 години и сега Хенк живее със семейството на сина си Арно, което се е преместило в това сюрреалистично провансалско място и също така е създало нещо като легло и закуска, благодарение на което всеки посетител може да намери гостоприемство и да избира между различни жилищни решения близо до основната къща, където в момента живеят семейство Лийнс (на снимката в статията можете да видите табелата на входа на имота, която може да бъде разгледана и на уебсайта http://www.sivas.com/ ).

Със сигурност няма да е възможно да представим в тази статия изчерпателно и задълбочено всичко, което се появи през двата дни, но ще се опитаме да откроим основните моменти, около които беше структурирано своеобразно интервю/дискусия.

Хенк Лийн е човек, който не говори много, а посрещането му е просто и топло, което веднага показва готовността му да обсъжда всеки аспект от живота. Лекото ни безпокойство, че може да го обезпокоим, особено предвид напредналата му възраст, се разсейва за минути, когато той открито заявява, че никога не би си направил труда да обсъжда теми, които буквално са неговият живот.

„ Тук няма тайни “, казва той, показвайки ни дланите си веднага след като ни настанява.

Няколко думи, които веднага символизират неговото превъзходство над класическия начин на действие на онези, които често се занимават с „духовност“, често обгръщащи учението си с мистерия и винаги отлагащи разкриването на тайните си за бъдещето и за по-дълбоки йерархични нива, точно като моркова, вързан за върха на пръчката и поставен пред магарето, за да го насърчи да следва пътя.

Първият въпрос, който му задаваме, се отнася до най-очевидните дегенерации, които е виждал, в сравнение с оригиналното учение, предадено от баща му, в сравнение с това, предлагано понастоящем от официалната организация, изградена около него (като се има предвид, че доколкото разбираме, неговите елементи на сравнение произтичат от свидетелства на студенти и бивши студенти на Лекториума, които с течение на времето са ходили – и все още ходят днес – да го посещават).

“ Freiheit ” ни отговаря, това е “ свобода ”.

Според него свободата е крайъгълният камък на истинската вътрешна работа, преди всичко лична и едва след това групова. Освен това нивото на съзнание (= степен на свобода) не може да се измери чрез определяне на йерархични рангове, които всъщност рискуват да подведат индивида да повярва, че съответстват на някакъв вид осъзнаване.

„ Едно е да говориш за свобода, а съвсем друго е да си свободен “, добавя той. Докато човек може да стане изключително изтънчен и умел с първата точка, въпросът става много по-деликатен с втората.

Според Хенк, както и при баща му, за да постигне свобода, човек трябва да се свърже с Братството (или Обединението), концепция, която рискува да бъде силно погрешно разбрана. Братството по никакъв начин не е обвързано с определена група, училище или религия. Контактът с Братството, както и с Истината, не трябва да се търси в или чрез другите, а единствено и изключително в самия себе си. То е нещо, което ни говори вътре в нас: „ В този момент, сега, когато сме се събрали, за да говорим за тези неща, Гнозисът е тук. Но Гнозисът може да говори на всеки от нас, независимо къде се намираме .“ Това състояние на съзнание може да бъде постигнато както от ученик в училище, така и от някой, който формално не се придържа към никаква духовна идеология.

Подчертаваме, че в много учения на инициационни ордени и школи често сме откривали факта, че не е възможно да се продължи по пътя без връзка с референтната група или организация (където очевидно главният герой на момента винаги се смята за божествено облагодетелстван). Той обаче категорично подчертава: „ Пътят не може да бъде поет само самостоятелно: той трябва да бъде “, без да се изключва ценността на споделеното търсене с другите.

За да бъде наистина животворяща и полезна за едно пътуване, една група трябва да гарантира максимална свобода в себе си: нейните членове трябва да бъдат свободни и да се чувстват свободни, като същевременно позволяват на другите да бъдат свободни. Но този вид свобода не е нещо, което може да се създаде с точни правила за поведение. Има много начини да се влияе на другите, често несъзнателно за тези, които ги практикуват. Самото чувство за принадлежност към духовен елит над другите или за чувство за формално обвързаност с определено ниво на съзнание е фина отрова, която бавно разяжда както самия човек, така и онези, чието одобрение получава.

В тази връзка Хенк цитира националното мото на Френската република: „ Свобода, равенство, братство “. Братството и следователно връзката с другите хора не е на първо, а на трето място. По същия начин, гаранцията за свобода винаги трябва да бъде поставена над всяка работа, в противен случай смелостта, необходима за поемане на духовен път, може да се превърне във фанатизъм. По този начин, йерархичната структура (= неравенство) се превръща в сериозна пречка за чистата духовност.

Духовният търсач в известен смисъл е като художник: продуктът на неговата интуиция не е нещо, което другите могат да преценят, защото се отнася изключително до неговата вътрешна същност. Поради тази причина Хенк препоръчва: „ Гностикът не трябва да се изтощава в търсене на нещо външно: той вече има всичко вътре в себе си .“

За да подчертае допълнително концепцията, Хенк свързва това със символа на змията, символ на свобода и мъдрост, противно на общоприетото схващане. Змията всъщност не представлява никакъв вид робство, поради което някои религии са я демонизирали от страх (повърхностно тълкувайки библейския текст), докато други са я поставили на царствено ниво (като египетската традиция, която я е поставяла на челото на короните на посветените).

Видът свобода, която Хенк сякаш внушава, както и дълбокото му присъствие, ни напомнят за посланието и фигурата на Кришнамурти. Не можем да не го попитаме какво мисли по този въпрос.

„ Да, същото е “, отговаря той лаконично, визирайки вида учение. В този момент един от нас коментира, че пътят, предложен от Кришнамурти, макар и дълбоко въздействащ, провокира известен страх поради произтичащото от него чувство на самота, докато подкрепата на училище или духовна организация може да осигури усещане за липса на изолация.

„ Но ти не си сам “, отговаря той без колебание. „ Току-що цитира Кришнамурти; ти си с него. Всяко учение, когато се живее напълно, поражда определена вибрация, която е самото учение. Да го живееш, във всеки един момент, означава да вървиш ръка за ръка с него, така че да не си сам. И тогава тук сте петима: малка група, а само от малки групи могат да възникнат велики неща .“

Като го чуваме да говори за Кришнамурти, си спомняме какво е написал баща му, Ян ван Рийкенборг, след като се е срещнал с него в Холандското лятно училище през 1933 г.: „ Розенкройцерската философия е потвърдена в учението на Кришнамурти. Неговият метод за освобождение несъмнено е различен и следователно е насочен към различни хора от тези, с които искаме да се свържем в момента. Но ние вярваме, че в бъдеще и двете развития ще могат да се свържат и обединят [наш превод, взет от http://www.lectoriumrosicrucianum.org/ ].“ Несъмнено – поне от нашето впечатление – Хенк Лийн изглежда е изпълнил предсказанието на баща си в себе си.

Както вече споменахме, няколко месеца след смъртта на Рийкенборг (през 1968 г.), срещу Хенк внезапно е отправено неясно и неуточнено обвинение в окултизъм пред всички негови ученици по това време. С голямо достойнство, засвидетелствано не само от настоящия му разказ, но и от някои писма от онова време, Хенк се оттегля от Lectorium Rosicrucianum, за да продължи работата си другаде, както баща му е предсказал преди смъртта му. Около двеста ученици го последват в неговия избор, а много други се присъединяват към ученията му през следващите години. И до днес безброй хора и малки групи в цяла Европа са черпили вдъхновение от неговото творчество, макар и под различни имена и организации.

Нека тогава се опитаме да разберем мислите му относно обвинението в окултизъм.

„ Но какво е окултизъм? “, веднага отвърна той, без да чака отговор. „ Баща ми е давал много учения, водени от вътрешна интуиция: но дали е бил смятан за окултист през живота си? “ От подобна гледна точка, човек би могъл да предположи, че Исус Христос също е бил окултист!

Чрез някои размисли Хенк ни помага да разберем колко лесно е да използваме думи, за да демонизираме хора, които смятаме за неудобни (с право или не). Всъщност, дори днес има общи термини, използвани много лекомислено, за да класифицират негативно онези, които не са съгласни с нашите идеи: еретици, луди, комунисти, капиталисти и т.н.

Думата „окултно“ може да означава всичко или нищо; сама по себе си тя няма значение. Всяка чиста интуиция може да се тълкува отвън като произлизаща от окултни сили (= силно интензивни егоистични сили, умело прикрити като божествени характеристики), точно както всяко дегенериране на духа може да се тълкува като божествено откровение. По гностическия път никога не може да има съдии извън нас самите.

Сред многото анекдоти, които Хенк ни разказва за личния и обществения живот на баща си, един по-специално резонира възхитително с деликатната граница между концепцията за окултното и интуицията. По време на Втората световна война Рийкенборг има възможността да работи и медитира обширно върху астрологията, дотолкова, че когато възобновява публичните си лекции по темата, много хора го питат дали е напълно пиян от новите си теории, на което той отговаря: „ Съжалявам, господа, но аз съм въздържател, но в известен смисъл сте прави, пиян съм от идеи... “

Хенк иска да подчертае, че важното е „да търсиш присъствие в себе си, да бъдеш присъстващ в себе си, да правиш и култивираш нещата с най-широката степен на съзнание, която човек е постигнал до този момент, живеейки ги интензивно, честно и без лъжи. В това няма нито добро, нито лошо: това, което сме, просто е. Нищо друго няма значение. Важното е никога да не кристализираме в каквато и да е позиция и винаги да сме готови да приветстваме по-широко състояние на съзнанието .“

След кратка почивка, се потопихме в настоящата организация на Лекториума и в тези, които все още се помнят като велики майстори, в допълнение към основателите Ян ван Рийкенборг и брат му Вилхелм Леене, а именно Катароз де Петри и Антонин Гадал. И тук нейният опит от първа ръка се оказва доста различен (много по-човешки и по-малко идеализиран) от историята, позната и разказана в организацията, потвърждавайки различните свидетелства, открити другаде (като например досието, цитирано в началото на статията). Въпреки че не желаем да навлизаме твърде дълбоко в тази тема, оставаме на разположение за всякаква допълнителна информация или дискусия, която може да поискате.

Хенк твърди, че винаги е бил изненадан, че почти никога не е бил споменаван в Лекториума; не защото би бил доволен, а защото намира за любопитно, че школа, която твърди, че е пазител на ученията на баща му, би се отрекла от официалния му наследник. Трябва да признаем, че тонът му изобщо не звучи полемично, а по-скоро сякаш подчертава за пореден път как слабостите и ограниченията на човешките личности могат да се крият зад добри намерения или духовни мотиви. Ето защо е важно никога сляпо и фидеистично да не се изоставяме на нещо външно за нас.

Именно по тази тема той споделя някои от своите размисли, първото от които се връща към концепцията за свобода: „ Който не работи за свобода, не работи .“ Хенк си спомня как баща му често е повтарял необходимостта винаги да бъдем отворени за промяна, дори когато тя може да не изглежда да отговаря на очакванията, но той поставя под въпрос факта, че подобна промяна е била приветствана от училището след смъртта на основателя. Тази точка би могла да бъде в много отношения смела и конструктивна отправна точка за размисъл, отвъд факта, че е негово лично мнение и опит.

Според него, наистина важното за всяко учение е това, което сме научили, никога да не се установява, а по-скоро да се движи напред, да остане живо. „ Ако мълчим, когато сме изправени пред нещо, което сме научили, без да се опитваме да го изживеем и да го предадем, ние участваме в неговата кристализация и му пречим да се разпространява и да допринася за нови преживявания и промени .“ Знанието трябва да се разгръща отвътре и да бъде изведено навън; то трябва да отваря вратите към нови знания, никога да не ги затваря. Единствената животворяща тишина е тази, необходима, за да разберем, да проникнем в самото учение, но след това тя трябва да бъде изведена навън, споделена. Това е истинският смисъл на служенето.

И така, решаваме да се задълбочим в една фундаментална концепция за много духовни доктрини: преображението. Както може би си представяме, Хенк се стреми преди всичко да възстанови яснотата и простотата там, където сложни предположения и идеализации са се натрупали с течение на времето. Преображението е състояние, което се проявява миг след миг, ако човек позволи на промяната, за която говорихме по-рано, да протече. Това не означава „ внезапно получаване на ново тяло и ново съзнание, а позволяване на съзнанието му да се разшири; и това разширяване може да се случи и чрез четене на книга, която ви резонира особено, или докато слушате някого .“ Накратко, няма ограничения.

„ Вратата, която се отваря към ново разбиране, което всъщност променя начина ни на виждане и преживяване на това нещо, е преобразяването .“ Това може да бъде преживяно от всеки по всяко време; няма смисъл да го чакаме в далечното бъдеще. Преобразяването е възможно във всеки момент и във всяка ситуация, но за да се случи тази възможност, трябва да бъдем „ отворени “ и да оставим настрана всякакви предразсъдъци. Ако решим да останем отворени, трябва да сме подготвени и за неочакваното, защото нищо не е сигурно. „ Зад неочакваното се крие разширяването на съзнанието, истинското преобразяване .“

Когато този подход към живота се разпростре върху всяко наше поведение и мисъл, превръщайки се ефективно в наш спонтанен начин на действие във всяка област на съществуване, можем да говорим за постигане на пълна трансформация. Тази визия сякаш съвпада идеално с идеята за вътрешна революция, за която Кришнамурти често е говорил.

Хенк отново подчертава, че истинският изследовател е художник. Изкуството не може да бъде изучавано, не може да бъде изразено с думи, може само да бъде преживяно, усетено. „ Изкуството не е концепция, то е вибрация .“

Според неговото мислене, както и това на баща му преди него, трябва да внимаваме да не демонизираме духовните организации, но и не бива да ги идеализираме. В процеса на вътрешна духовна работа, религията, училищата, групите и традициите могат да бъдат важни в началото. „ Дори децата ходят на училище в ранна възраст: те трябва да се научат да четат, пишат и да използват числа. По същия начин духовният търсач първоначално се нуждае от подкрепа, той трябва да бъде воден във вътрешната си работа. Но когато узрее, когато почувства нещо друго в себе си да го зове, когато почувства, че е дошло времето, на какъвто и етап да се намира, той трябва да може да се откъсне от него, в противен случай училището му ще се превърне в негов затвор, без той да го осъзнава .“

На ум ми идва пасаж от последната работа на Иша Швалер де Любич: „ Знакът на Водолея, чието влияние започваме да усещаме, неудържимо подбужда индивидуализма. Дори народите и расите страдат от обратната реакция на това подбуждане, което се изразява чрез внезапно желание за независимост. И въпреки че стадният инстинкт на масите продължава да групира хората в партии – политически, социални или религиозни – сред индивида се развива критично чувство като инстинктивен бунт срещу предписаните доктрини. Тази нова ориентация – която масите преживяват като течение на противопоставяне на остарели концепции – се усеща от най-съзнателните същества като властна нужда да поемат лична отговорност при избора на своята посока и своите преживявания [наш превод, взет от книгата „Светлината на пътя“].“ Всъщност откриваме, че споделяме с Хенк същия интерес не само към учението на Кришнамурти, но и към това на двойката Рене и Иша Швалер де Любич.

След няколко минути мълчалив размисъл, го питаме какво мотивира интереса му към Шива (от когото е кръстено имението Лийни или „Къщата на Сивас“, както и някои от гностическите му писания, като например „Танцът на Шива“). Хенк отговаря, че „ Шива е вечно движение: гледна точка зад друга гледна точка “. Името Шива е много древно, дотолкова, че следи от него могат да бъдат открити и в други популации, освен в Индия. Шива е некристализация, с други думи, самата трансфигурация.

Накрая го питаме дали има някакъв съвет за търсещите на нашето време и той незабавно отговаря в обичайния си сбит стил: „ Свобода, свобода .“ След това завършва с препоръка: „ Истината е замъглена; трябва да преминете през и отвъд мъглата, за да я видите. Във всичко това любопитството е от съществено значение .“

Друга тема, която бихме искали да обсъдим с него, са лечебните растения и природните терапии. Хенк – както заради мястото, където живее, така и заради разговорите си – ни впечатли с дълбоката си любов към природата. По време на интервюто той многократно подчертаваше как всичко в природата си има място и че знанията за растенията и техния лечебен потенциал, за съжаление, бавно се губят. Може би това би могъл да бъде повод за още една среща…

В заключение, истината остава – както в известните думи на Кришнамурти – безпътна земя. Въпреки че бяха подчертани няколко не особено звездни аспекта, можем ли евентуално да съдим училището Lectorium Rosicrucianum, което въпреки всичко се опитва да прокара достоен път за човечеството? Със сигурност не. Можем ли евентуално да кажем със сигурност, че нещата в училището щяха да вървят по-добре, ако Хенк не беше напуснал, след като беше обвинен в окултизъм? Дори не и това. И все пак, можем ли евентуално да се заблуждаваме, че има перфектно училище или перфектен учител, способен безпогрешно да ни покаже Пътя, който животът е запазил единствено и изключително за нас? Дори не и това.

Едно нещо обаче се надяваме, че сме научили: оценяването на нещата чрез факти за пореден път се оказва дар с безценна сила и стойност, далеч превъзхождащ всякакъв вид предположение или заключение (често основано на слухове или удобни идеализации). Хенк посвети живота си на вътрешно изследване, невъзмутим или обезкуражен от събитията; дори днес той не иска да бъде признат за каквото и да било и единственият му съвет е да упорства в преследването на свободата и истината, които всеки може да намери. На 87 години човек все още може да усети горящ пламък в сърцето му.

Освен това, той е истински човек, с ясна и дълбока човечност. Силата на неговото присъствие е неописуема, а силата на думите му – толкова ясни и близки, че можете да ги усетите как резонират директно във вас – не може да се сравни с никоя проповед или философска беседа, независимо колко завладяваща е.

Със сигурност Хенк Лийн изразява дълбочина на душата и естественост, които са наистина рядкост. И той не се нуждаеше от някаква високопарна, призната титла, за да ни говори: той просто го направи, в пълна простота, без страх да се самозадоволява и без никога да се крие зад загадъчни езотерични концепции.

На всеки, който сега се чуди дали Хенк Лийн наистина е успял да се свърже с Гнозиса в себе си, отговаряме, че никой никога няма да узнае и че знанието му вероятно не би нито добавило, нито отнело нищо от никого от нас; самият той не изглеждаше ни най-малко заинтересован да предложи едно или друго нещо. Освен това се казва, че истинският розенкройцер никога не би твърдял, че е розенкройцер, така че всеки въпрос в тази посока би бил безполезен...

Друг момент е, че в школата не се толерира споделянето на "феноменални" преживявавания и способности под предтекста, че такива преживявания не са особенно важни и един вид са пречка пред истинската връзка с така нареченият "Гносиса".
Което от една страна и в някаква степен наистина е така, но от друга страна няма по ясно доказателство за (начинаещ) търсач от "паранормално" изживяване. Едно е да си говори човек за Бог, духовни светове и т.н. без да има никакво практическо доказателство, а вече е съвсем друго след като си си видял аурата или пък виждаш биоенергията на другите и прочее. Освен това връзката с Бог е точно такова "феноменално" събитие!

В школата тези "феномени" се отричат по простата причина, че "божествените откровения" не могат да бъдат Контролирани от тези на върха на йерархичната стълба. Разбира се не всички "феномени" са от Бога има и лъжливи, но това е въпрос извън контекста на сегашната тема.

Оказва се, че и книгите на школата са били пренаписвани няколко пъти за да се премахнат неизпълнени се пророчества от основателите. Самите книги повтарят едни и същи (понякога напълно грешни)концепции, които с времето се набиват в мозъка на четящият и започват да се приемат за истина и реалност. Освен това са нарочно усложнени за да може четящият да се почувства низшестоящ и малоценен спрямо това "знание".

Интересното е, че дори самите ученици на високи нива споделят, че забелязват пълните противоречия в различните книги, но го отдават на дълбочината на гледната точка на авторите. Иначе в самите книги, списания и лекции като цяло има много Истина. Това е така защото цялата литература е базирана на херметизъм, даозисъм, класически розенкройцизъм, както и на всякакви други учения.

Но... всяка Истина смесена с капка неистина вече не е Истината.
В България ШЗР е на едно регионално и бих казал - провинциално ниво, но не така стоят нещата в Западна Европа от където произлиза това "учение". Въпреки, че е със затихващи функции, все пак доста хора попаднали под влиянието му всъщност страдат много тежко на психическо, емоционално, физическо, финансово и дори има случаи на самоубийства. Поне така пише в интернет.

Най-страшното и гадното в цялата школа, не са лъжливите учения, не е храненето на астралните чудовища, а най-страшното е отнемането на Свободата на човек и подмяната на (търсенето на) пряката му връзка с Бога с един процес на поклонение и отдалечаване от Бога. В началото човек бива оставен с впечатлението, че школата е място където истински търсачи имат една неосъждаща техните търсения среда, но малко по малко Свободата бива подменена с вериги.

Искам да подчертая, че не налагам на никого свойте виждания за ШЗР. Но се чувствам длъжен след като толкова време съм ги хвалил, в крайна сметка да споделя и тези си лични размисли с вас.

И пак казвам, че нямам нищо лично против нито един човек от школата, а дори напротив - почти всички са ми много симпатични и ги смятам за искрени търсачи на духа. Реално погледнато ако обществото ни беше съставено главно от такива добри и интелигентни хора, то реалността на ежедневието ни щеше да е много по приятна.

На този етап не бих тръгнал да обяснявам на другите "ученици" за моите размишления понеже, повечето са доста възрастни хора и са отделили страшно много време, пари и надежди и едно такова разкритие може да им дойде като шок от който няма как да се възстановят. Пък и вмененото на някои от тях чувство, че са нещо повече от "духовните плебей" си е градено с години. Отвисоко най-лошо се пада.

Освен това школата е добре подкована за това как да реагира на "отцепници" и биха си го обяснили с това, че "съм обзет от демоните на диалектиката" и искам да им прецакам "светлият и сигурен път" към Бога.

Наясно съм, че обсебеният човек пуска пердето и изключва критичното мислене пред всякаква информация, която му противоречи на моментните разбирания.

В случаят може би е по-добре да е така.

Както една моя приятелка каза - това си е класическа схема за точене на енергия в която човекът не е насилван по директен начин да става ученик и да си отдава енергията. Както и в книгите на школата всичко е ясно описано, като процеси, но е завоалирано така, че човек трябва да има очи да види отвъд опаковката. Целта на схемата е организаторите да не трупат "негативна" карма защото всичко става по собствена и лична воля на ученика. Като цяло е много добре измислено.

Всеки сам си преценява и се надявам споделената гледна точка да ви е обогатила по някакъв начин.

Темата е отворена за всякакви коментари, критика или въпроси.

Допълнителна информация:

Мнения от Reddit (на английски):

А тук прикачам файлът "Lectorium-Rosicrucianum-Dossier", в който няколко човека от Нидерландия разглеждат малко по подредено защо Школата на Златният Розенкройц е секта. Хората са го написали 2006 година, но аз чак сега бях мотивиран да го издиря. Прикачам оригиналният файл, както и български превод направен с ИИ.

За сваляне на оригиналният файл на немски, без редакции - тук.
За сваляне на преведеният на български файл - тук.

Когато писах тази тема се бях настроил малко негативно, защото точно бях видял "сянката" на школата и се бях афектирал.
И в тази връзка бих искал да добавя, че както всеки човек, така и всяка институция, школа и т.н. си има своята Светла и Тъмна страна и в крайна сметка от ШЗР си има и полза за някои хора, дори и мен самият ме обогати по някакъв начин.

От време на време ги посещавам заради лафчето след четенето. Проблемът на ШЗР е, че са изцяло теоретична школа. Не предоставят медитативни техники за достигане и активиране на розата. Искрено вярват, че пребиваването в груповото поле ще я активира и развие, което ме съмнява. То ако така ставаше, всички дългогодишни членове щяха да излъчват цветя и рози. :) Друго тяхно ключово вярване е, че диалектическото (дуалистично) съзнание не подлежи на поправка (одухотворяване) и трябва да умре, за да бъде заменено от новото (Христово) съзнание. Именно този стремеж към смърт (неуспешна и невъзможна) на диалектическото съзнание се прояввява под формата на подтискане, което си доловил.

Тяхната литература може да служи единствено като допълваща към основната линия на духовно развитие, която сме си избрали. Онзи ден два часа съм обсъждал темата с Интелекта.

Аз ще ходя този уикенд на конференцията им в Старозагорски минерални бани, мисля, че ще ми е последният ми пряк досег с Школата. Отивам за да видя някои хора, които са ми симпатични и бих искал да си съхраня приятелството с тях.

Иначе вече след като видях какво се крие под маската, не бих искал да присъствам на техните служби.

Проблемът на ШЗР е, че са изцяло теоретична школа.
Като цяло не са само теоритична - може би не си посещавал техните така наречени "Служби" където се медитира, а след "медитацията" се четат текстове, които са доста по различни от "Публичните лекции".
Самите "публични лекции" са нещо като информативна част, в която се презентира философията на школата, най-често покрай други "духовни" теми. Т.е. самата лекция е например със заглавие "Пътят на Душата" и в самата "лекция" се вплита и от философията на Школата.

Освен това има и кодекс за поведение и хранене, неупотреба на упойващи вещества и прочее препоръки, които няма как да си изкривя душата и да кажа, че са "лоши", но ако човек ги прави механично, а не по собствен вътрешен подтик, то нямат особен смисъл.

Като цяло знания и изводи при тях са си доста точни. Просто покрай Истински и древни знания (даоизъм, херметизъм и прочее) самите основатели на Школата са си вкарали едни леки извъртания на истината и малко по-малко на човек му се отнема свободата и фокуса се измества от Главното. Постепенно "Бог" бива заменен с "Школата".
Което има своите си последствия за всички участващи и определено не носи полза на "ученика".

Научих много от тях за това как на практика оперира една "духовна" организация. Както и че съществуват добри и искрени търсачи(не всички от тях), които се събират и общуват. Но това не означава, че съм навит да бъда... обсебен и вярата ми да бъде подменена.

Друго тяхно ключово вярване е, че диалектическото (дуалистично) съзнание не подлежи на поправка (одухотворяване) и трябва да умре, за да бъде заменено от новото (Христово) съзнание. Именно този стремеж към смърт (неуспешна и невъзможна) на диалектическото съзнание се прояввява под формата на подтискане, което си доловил.

Според моите разбирания, наистина диалектичното съзнание трябва да бъде грубо казано "подтиснато" за да може да се почувства и прояви духовното съзнание. Но това не изключва тотална смърт на диалектичното съзнание (Земният Ум/Егото/Ума на Физическото тяло); И това е един напълно реален и постижим процес.

Тоталното "прескачане" на Земният Ум води до загуба на човешкото в човека и като цяло не е нещо, което (поне според мен) води до духовно обогатяване....

Онзи ден два часа съм обсъждал темата с Интелекта.
ИИ е полезен за много неща, но все пак е "Интелект" т.е. е от същото естество като "Земният/Диалектичен ум". А това означава, че няма как да се докосне до Духовното.

Духовната част, която е целта на всички истински търсачи.

И от тази гледна точка ИИ просто допринася за "играта на земният ни ум", но по никакъв начин не ни приближава към Основата.
ИИ (както и нашият физически ум) няма капацитета и инструментариума да се докосне до дълбочината на Духа.

Аз иначе също ежедневно ползвам ИИ, като източник на информация, както и за работа и го намирам за нещо прекрасно и не виждам как бих се "върнал назад" към работа без ИИ.

Като цяло не са само теоритична - може би не си посещавал техните така наречени "Служби" където се медитира, а след "медитацията" се четат текстове, които са доста по различни от "Публичните лекции".
Май съм присъствал веднъж-дваж на техните служби. Отварят задните порти, където се открива голяма ритуална зала с пейки и катедра отпред. Споменът ми е малко размит, но ако правилно помня, медитациите минават предимно в тишина. Не са ми били неприятни, просто като се огледам не виждам някой от членовете да е постигнал нещо, което аз искам да постигна и съответно не мога да ги приема като авторитетен пример за подражание. Много проповедници и духовни лектори описват кодекс на поведение, човешкото устройство и духовното развитие, но когато ги попиташ "КАК да постигна това?", отговорът е витиеват. Повечето са теоретици, чели са, умеят да дебатират на философски теми, имат логическо разбиране, но им липсва директен непосредствен опит. Питал съм ги за медитативни техники за развиване на семето в сърцето, бяха ми казали, че престоят в полето е това, което практикуват. С други думи разчитат на външни сили да свършат тяхната вътрешна работа, което по мое мнение не е правилно и ефективно ако се използва като основен похват. Веднъж бях попитал какво е "пазачът на прага". Не получих правилен/задоволителен орговор.

Духовното развитие минава през променени състояния на съзнание, опит извън тялото (или дълбоко в тялото), виждане и усещане на невидимия свят, общуване с нефизически енергии и пр. Почти цялата информация на лекциите е преразказ от книгите, а не техен реален духовен опит. Нямам представа дали говорим за едни и същи хора, защото аз съм в София и съответно посещавам софийския клон.

Според моите разбирания, наистина диалектичното съзнание трябва да бъде грубо казано "подтиснато" за да може да се почувства и прояви духовното съзнание. Но това не изключва тотална смърт на диалектичното съзнание (Земният Ум/Егото/Ума на Физическото тяло); И това е един напълно реален и постижим процес.
Може би имаш предвид не подтиснато, а рафинирано, трансформирано, превъзпитано. Никой съвременен психолог не би препоръчал подтискане/изтласкване на преживявания, нагони, настроения, нагласи. Има много хубави подкасти на тема психология, водени от истински психотерапевти с дългогодишен опит. От българските такива, горещо ти препоръчвам "Естествен интелект". По-трезви разсъждения от техните не съм намерил за над десетте години, през които слушам подкасти.

ИИ е полезен за много неща, но все пак е "Интелект" т.е. е от същото естество като "Земният/Диалектичен ум". А това означава, че няма как да се докосне до Духовното.

Духовната част, която е целта на всички истински търсачи.

И от тази гледна точка ИИ просто допринася за "играта на земният ни ум", но по никакъв начин не ни приближава към Основата.
ИИ (както и нашият физически ум) няма капацитета и инструментариума да се докосне до дълбочината на Духа.
ИИ е безкрайно полезен когато става въпрос за сравнителна философия и сравнителна религия. Помага за изясняване на понятията, търсене на допирни точки между ученията, изследване на развитието на всяко учение, противоречия между различните пътища, приносът на ядрото от хора в дадената школа, приемствените линии и взаимовръзки между школите, литературно наследство, изследване на биографиите на светци, лами, гурута и т.н. Често пъти когато се чудя в коя книга се съдържат темите, които ме вълнуват в момента, започвам да дискутирам с ИИ докато намеря подходящото учение/автор/книга.

просто като се огледам не виждам някой от членовете да е постигнал нещо, което аз искам да постигна и съответно не мога да ги приема като авторитетен пример за подражание.

Повечето са теоретици, чели са, умеят да дебатират на философски теми, имат логическо разбиране, но им липсва директен непосредствен опит. Питал съм ги за медитативни техники за развиване на семето в сърцето, бяха ми казали, че престоят в полето е това, което практикуват.

С други думи разчитат на външни сили да свършат тяхната вътрешна работа, което по мое мнение не е правилно и ефективно ако се използва като основен похват.

Изцяло споделям твоите наблюдения.

...
Получава се така, че ШЗР и стоенето в Полето, подменят активното и волево, индивидуално търсене. То за това и самата философия на ШЗР се води и "групово" духовно издигане, но... поне за мен лично не ми върши работа.

Моите разбирания са, че ако човек работи активно с група в някаква ясно очертана и конкретна духовна посока, то хората трябва да са на що-годе еднакво духовно ниво, или поне да са взаимно допълващи се. Иначе става каша и особено когато има общи медитации и трансови състояние (които се получават в Службите) то се мешат информационните полета, приходящите същности и т.н.

Интересен момент е, че в самите им книги и лекции се говори за това как човек трябва да отиде отвъд Ума и дори на последната конференция много ми хареса как точно беше обяснен целият процес и "ползите" от отиването отвъд Ума. Както се говори и за вярата, как в началото е сляпа вяра, после става подплатена с доказателства Вяра и т.н.

Като цяло много хубаво и описателно са описани и други различни духовни процеси и етапи, но има и неща, които аз лично не смятам за истинни.

Като самото Поле наистина дава вътрешни прозрения и прочее, но и взима. Което си е нормален процес.

Нямам представа дали говорим за едни и същи хора, защото аз съм в София и съответно посещавам софийския клон.

За едни и същи говорим - те не са толкова много хора в България, около 200 човека общо. Има разлика в провеждането на срещите и службите по различните градски центрове. Но хората, както и във всяка друга "духовна" общност... са доста разлчни и в случая е както и ти много добре го каза - "липсва им практически опит извън ШЗР".

Сега на Конференцията в СТЗ Минерални Бани бяхме цялата банда. На мен лично ми хареса да се срещна с голяма част от хората.

Може би имаш предвид не подтиснато, а рафинирано, трансформирано, превъзпитано.

Да, имам предвид и това, което казваш, така си е. А под "подтиснато" нямам предвид нещо негативно и едва ли не да се отрича, че земният ни Ум съществува. Просто... той ни слага воала, който ни разделя от истинска и осъзната комуникация и обмен с духовният свят.

И когато го "прескочим" всеки с някаква си техника.. тогава се разкрива истински-духовното, а не интелектуално(псевдо)-духовното.

ИИ е безкрайно полезен когато става въпрос за сравнителна философия и сравнителна религия. Помага за изясняване на понятията, търсене на допирни точки между ученията, изследване на развитието на всяко учение, противоречия между различните пътища, приносът на ядрото от хора в дадената школа, приемствените линии и взаимовръзки между школите, литературно наследство, изследване на биографиите на светци, лами, гурута и т.н. Често пъти когато се чудя в коя книга се съдържат темите, които ме вълнуват в момента, започвам да дискутирам с ИИ докато намеря подходящото учение/автор/книга.
(y)

Всичко си дойде на мястото.!! :)
В последните няколко дни активно разсъждавах за това как ШЗР е всъщност едно "учение", в което се застъпват доста Истини, но в същото време има и доста НеИстини, а от друга страна има и това Поле "Гносис", което наистина съществува и е реално, но... ще започна по отдалеч за да дам по пълна картина..

... не помня вече дали споделих и в предишните си постове, но аз още от първото ми посещение усещах и комуникирах с Полето (гностичното поле), което се получава при най-общо казано - сбирките на ШЗР.
Първите пъти "комуникирахме" с Полето на едно по фино ниво, което не беше съвсем осъзнато от мен - усещах, че "нещо" става, че комуникираме, но нямах точно знание на ментално ниво "какво става".

С времето Полето започна да се проявява като "глас" в главата ми, с който си "говорех", но най-вече го оставях то да ми говори, защото нали това е същността на учението на Школата на Златния Розенкройц - да се оставиш Гносиса да те изпълни. Под "говорене" имам предвид вид комуникация тип "информационен пакет"...

И аз така, като един чистосърдечен човек навлизах в тишина и медитация и се оставях Гносиса да ме изпълни...

Гносиса ми разкриваше понякога интересни гледни точки, и осъзнавах някои неща за, които преди това не си давах сметка.
Веднъж ми каза, че мога да получа отговор на всеки въпрос, но аз понеже съм на принципа "Нека бъде Божията воля" то нямаше какво да питам, защото нямам някакви "духовни" въпроси.

....
Да вметна, че покрай тази комуникация с Гносиса, бях останал и споделях впечатлението, че Гносиса и Школата са някаква форма на "Живо Християнство", защото винаги съм се чудел как така преди хиляди години хората изведнъж масово решават да стават Християни и сега имах своят отговор - в онези времена Христовият дух е бил, да го кажем "по-директен" и когато хората са се се събирали то и Светия Дух е бил сред тях и те са го усещали на съзнателно ниво.

И явно Гносиса е много добра имитация на това.

(край на вметката).
.....

Та както казах, аз си говорех с Гносиса, като на няколко пъти "то" ми каза неща, които не разбирах. Сега си спомням, че при най-първото ни "говорене" то(полето) ми каза: "Ето искаше да видиш.. Виж!, Виж!, Виж!, Виж!..." и така това "Виж!" ми се повтаряше все по настоятелно и достигаше все по навътре в същността ми.

Толкова навътре, че чак започваше да ми се върти отвътре всичко и бях като замаян след "сесията". Виждах такова замайване и при другите хора на сбирките и споделих с тях, че Гносиса ми говори, но те гледаха главно с неразбиране тип "ти си тотална откачалка или най-малкото обзет от демони". И споделяха, че при тях не се проявява по такъв начин, но го усещат и знаят, че "има нещо в стаята". В последствие, след като прочетох някои от книгите им, разбрах, че (според тях) Полето се проявява с "гласова комуникация" при "по-горните нива" и след като човек е киснал в Школата поне 5-10 години.

Друг път Полето ми каза нещо, което ми беше много неразбираемо защото не съответства на разбиранията ми - каза ми "Ето ти Злато!, Злато!, Злато!...." което се повтаряше ли повтаряше. Аз самият се зачудих защо ми се набляга на това и то с интонация все едно лежа беден на улицата и някой пиян чорбаджия ми хвърля с презрение шепа стотинки (даже не евро центове, а стотинки!) и ми казва "на ти, земи-фани тия стотинки!".
Тогава го погледнах и от друг аспект, че може би ми се дава "златна светлина от Бога" (както е по книгите на ШЗР), но интонацията хич не ми допадна.

Може би има и други по-интересни "разговори", които съм провеждал с Полето, но в момента не се подсещам, а и няма особено значение - мисълта ми е, че както и споделих преди няколко дни - отидох на така наречената "Обновителна Конференция"...

Която като цяло хич не беше зле от гледна точка на сбирка на духовни търсачи и социализация.
Та в самата "сесия" когато се получава и комуникацията с гносиса, гносис към който аз бях скептично настроен...

и Гносиса ме попита: "Позволяваш ли да влезна в теб?"

На което аз отговорих: "Не."

И то/й ми отговори, с една доста злобна и заплашителна интонация "Тогава ще влезна в някой друг!".

И аз му казах: "Ми хубаво, все пак това ти е ролята, действай си".

Общо взето така кратко и уважително се разви "разговора" ни. След което изслушах лекцията без да пея на певческите паузи. Направи ми впечатление, че никога в песните не се споменава "Бог/Господ" а се ползват думи от типа (не е точен цитат) на "О, Гносис! Ние ти се отдаваме за да навлезем, чрез твоята светлина в божествената йерархия" и прочее.

...

Искам да обърна внимание и на самата дума "гносис" - преди време моя приятелка "видя" и сподели с мен, че думата е нарочно така измислена от някакви магове и като цяло е "изкривена" дума и носи негативен заряд.

...

В контекста на темата ще споделя и един мой сън, след като се отказах да ставам "втори аспект" т.е. истински, отдаден ученик на ШЗР и на гносиса:

Сънят ми беше осъзнат сън - намирах се сред едно широко поле, което изглждаше като, че ли току що е имало голяма битка (между армии). Около мен не виждах трупове или ранени.. нямаше никого, но във въздуха имаше усещане за смърт, мизерия, съжаление, нищета, страх...
...огледах се и видях, че около мен и над мен прелитат едни размазани черни фигури/сянки.
Тогава разбрах, че това е както си го интерпетирах Демонско нападение и то от мощтни същества щом бяха ме вкарали в тази "реалност".
Не усетих нуждата да се моля на Бог за сила и подкрепа, нито усетих някаква форма на страх или пък на агресия спрямо тези същества. Изчаках спокойно всичко да мине и "те" след като видяха, че не става работата и ме оставиха.

...

И така стигам до днешният ден, когато ми се изясни цялата картинка и всичко си дойде на мястото!
Във Фейсбук "случайно" ми излезе едно видео, в което най-общо се говореше за гносиса, но аз не гледах видеото (защото не чувствам водещият като чист човек), а реших да прочета коментарите.

Като най-първият коментар е (точен цитат без редакция):

"Този човек много е зацапал свещите
🤔
😄
Нито стария завет,нито новия завет имат нещо общо с гностицизма. Дори Йоан предупреждава за тази нова ерес. След Христос тази еред тръгва от Симон магьосника. Защо невежи хора се правят на вещи там където са най-неграмотни
🤔
Пълна лудост
🤔
Това е абсурд!!! В България все неграмотни хора се явяват като много вещи по въпроси от които нищо не разбират и ръсят глупостите си навсякъде. Не намесвайте истинското християнство в някакви фалшиви теории от гностицизма."

И следващ коментар:

"Псевдо учения с цел да замотаят мозъка,да попаднеш в някакъв техен ЕГрегор и да точат енергия. Създават матрица в матрицата. Лъжа,в друга лъжа. Много добре знаем,че можеш да започнеш да се кланяш и молиш някъде и то се одухотворява,дава му се живот. Например една статуетка. Само,че..на нея се качват демони. Будистките храмове са пълни с такива. И църквите също,мили християни. // Духът, източника ще помете всичко псевдо. Ще остане само това, което поддържа истината и живота. Всичко различно от това е работа на дявола."

------------

Понеже не бях чувал преди това за Симон Магьосника, то направих едно бързо проучване:
СИМОН ВЛЪХВА (СИМОН МАГЬОСНИКА)

Симон Влъхва, наричан още Симон Магът, е самарянин, съвременник на апостолите, който се споменава единствено в Деяния на апостолите (гл. 8) в канонична част на Библията. Той е практикувал магия и е изумявал народа с чудесата си, така че хората говорели за него: „Този човек е Божията сила, Великата сила."

ИСТОРИЯТА В ДЕЯНИЯТА

Когато дяконът Филип проповядва в Самария и покръства местните жители, Симон повярва и се кръсти заедно с останалите. По-късно, когато апостолите Петър и Йоан пристигнали от Йерусалим и чрез полагане на ръце предавали Светия Дух на вярващите, Симон им предложил пари, за да получи същата способност. Петър го смъмрил остро, казвайки му, че сърцето му не е право пред Бога, и го подканил да се покае и да се моли за прошка — а Симон помолил апостолите да се молят за него.

Именно от този епизод произлиза термина „симония" — практиката за продажба или купуване на църковни длъжности и духовни привилегии.

РОЛЯТА МУ В ПО-КЪСНАТА ТРАДИЦИЯ

Извън Библията, в апокрифни текстове и писанията на ранните християнски автори (Юстин Мъченик, Ириней, Иполит, Тертулиан), Симон е представен като много по-значима и противоречива фигура. Тези източници го определят като основоположник на гностицизма и „родоначалник на всички църковни ереси", а също твърдят, че по-късно се появил в Рим, където съперничил на апостол Петър в дуел на чудеса.

Според тези преразкази, Симон бил придружаван от жена на име Елена, наречена „Първата Мисъл на Бога", а последователите му образували секта наречена симонианци или еленгини. Апокрифите му приписват способности да лети, да минава невредим през огън и да разкъсва вериги, но в тях той системно губи всеки спор и всяко съревнование с апостол Петър.

Важно е да се отбележи, че разказите за неговия живот извън Деяния на апостолите (например пътуването до Рим и дуелът с Петър) идват от неканонични, апокрифни източници, а не от самата Библия.

---

ДАЛИ ТОЙ Е ОСНОВОПОЛОЖНИК НА ГНОСИСА

Според ранните християнски писатели, той наистина е смятан за основоположник на гностицизма — Симон Влъхва е основал гностическата секта на симонианците (или еленгините), наречена по името на неговата спътница Елена. По общото мнение на древните християнски автори като Юстин Мъченик, Ириней, Иполит и Тертулиан, Симон Влъхва е „родоначалник на гностицизма и всички църковни ереси."

МЯСТОТО МУ СРЕД ГНОСТИЧЕСКИТЕ УЧИТЕЛИ

Изворите го посочват като първия и най-известния сред основателите на гностически секти, редом с по-късни фигури като Менандър, Сатурнин, Керинт, Василид, Валентин и Маркион Синопски. Всеки от тях изградил своя собствена гностическа система, но Симон е смятан за пионерът, чиито идеи по-късно се развиват и разклоняват в различни гностически течения.

ВАЖНА УГОВОРКА

Трябва да се отбележи, че тази оценка идва изцяло от външни, антигностически (най-често православни или католически) източници, писани от противниците на гностицизма, а не от самите гностически текстове или от библейския разказ в Деяния на апостолите. Съвременната наука с известна доза скептицизъм приема тези твърдения, тъй като нямаме съхранени оригинални писания на самия Симон — цялата информация идва от полемични текстове, написани с цел да го дискредитират като „баща на всички ереси."

...

Общо взето това е всичко, което мога да споделя за ШЗР и за мен лично вече темата е минал етап от живота ми, който ме "обогати" с интересни преживявания и изводи, но каквото беше - беше и гледам напред. :)

Допълнение:
Забравих да кажа, че днес след като "всичко си дойде на мястото" във вътрешният ми свят, то ми излезе и този цитат:

"Още от сътворяването на света Царството Божие съществува горе на небето. А ние трябва да го осъществим тук; на земята, сред хората, проявявайки Божествените добродетели.
Всички велики Учители и Посветените в тайните на духовността знаят, че са дошли на земята за да работят за осъществяването на Царството Божие. Затова духовните учения, които подтикват хората да напуснат земята под претекст, че тя е долина на сълзи и че истинската им родина е някъде другаде, не отговарят на Божиите планове. Според това което знаем и според това, на което са ни научили великите Посветени, желанието и планът на Бога е да се осъществи Божието Царство на земята. Човекът има за задача да работи върху материята и да я направи сетивна и фина, така че тя да завибрира в хармония с духовния свят."

-Омраам Михаил Айванов

Редактирано:
Друг път Полето ми каза нещо, което ми беше много неразбираемо защото не съответства на разбиранията ми - каза ми "Ето ти Злато!, Злато!, Злато!...." което се повтаряше ли повтаряше. Аз самият се зачудих защо ми се набляга на това и то с интонация все едно лежа беден на улицата и някой пиян чорбаджия ми хвърля с презрение шепа стотинки (даже не евро центове, а стотинки!) и ми казва "на ти, земи-фани тия стотинки!".
Тогава го погледнах и от друг аспект, че може би ми се дава "златна светлина от Бога" (както е по книгите на ШЗР), но интонацията хич не ми допадна.

и Гносиса ме попита: "Позволяваш ли да влезна в теб?"

На което аз отговорих: "Не."

И то/й ми отговори, с една доста злобна и заплашителна интонация "Тогава ще влезна в някой друг!".

И аз му казах: "Ми хубаво, все пак това ти е ролята, действай си".

Дали е било Полето, дали е било нещо друго... Звучи като астрална същност, притежаваща персоналност, гледаща на вас като на просяци, молещи за духовни трохички. Възможно е наистина в началото да си бил в контакт с Полето, но в последствие да са те налазили низки духове, имитиращи "гласът на Полето".

Първите пъти когато ходех, дори не правех опити да приема в себе си нещо, което не знам какво е, а тъкмо напротив, активно инвокирах да слязат високи енергии, които да се смесят със средата, внасяйски хармония и лекота. Както може би знаеш, книгите на Райкенборг са вторичен продукт, не са автентичното учение. Гностицизмът сам по себе си дава изчерпателна информация за Ялдабаот/Демиургът, която не може да се намери почти никъде другаде и от тази гледна точка е много ценно учение.

Възможно е и да е както казваш; сакото ШЗР като цяло твърди, че Полето не би допуснало низки астрални духове.

Аз за себе си намерих отговора отностно размишленията ми конкретно върху ШЗР.
В никакъв случай не твърдя, че ШЗР, Гносиса, както и литературата им са само "черни" или по някакъв начин лоши.

Както и всичко друго - и този форум, и всеки един от нас, и бялото братство, и по-бялото братство и т.н. - всеки си има в себе си и черно и бяло.

И както казах - за мен си беше един полезен и разгръщащ процес цялото ми пребиваване покрай ШЗР.
Нито ги мразя, нито ги упреквам, нито омаловажавам - просто споделям своят личен опит.

То малко излиза така все едно им говоря зад гърба, но да знаете, че не е така защото аз съм споделял и с доста от членовете на школата своите размишления и наблюдения.

А и в никакъв случай не твърдя, че хората в ШЗР или в други гностични учения са някак си прецакани.

В крайна сметка, повечето от нас, които са тръгнали "по Пътя" не са тръгнали от много хубав живот. Почти всеки нещо доста го е сепнало за да се насочи към духовното. Всеки сам си преценява и ако на някой в този му етап от живота конкретно някое учение му носи полза, "лекува му болката" и го чувства като нещо стойностно в личен план, то кой съм аз, че да съдя...

Лично аз нямам пряк опит с други гностични учения и не бих могъл да споделя впечатления. Отностно Райкенборг, според мойте проучвания е точно както казваш - това са вторични интерпретации, но самото Поле е реално, обаче дали това е автентичното гностично поле аз не зная.

Редактирано:
Предлагам да си го кажем право, куме, в очи.
Не съм посещавала и няма да посетя подобен вид сбирки, но ако приемем всичко казано от вас до момента, вероятно си стои някой там, който много ясно знае какво именно се случва. Такива хранилки има навсякъде около нас, разбира се, че ще има и сред "духовните общности".

Нека да има повече такива постове, за да могат хората да правят осведомен избор накъде си насочват енергията. Относно другите, които съзнателно контролират тези среди... Е, техни са си договорите, каквото са се разбрали, това ще си получат.

Не съм била чак в такива хранилки, но съм била в среди, които знам, че не работят за мен и са токсични. За това и отхвърлям всякакви идеи за какъвто и вид общества - просто опитът ми е такъв.

При мен лично сблъсъкът с подобен вид общности буди кофти емоции, което значи, че съм подвластна на тъпотиите им. Уча се да обичам всички, да разбирам всички, за да не ги поддържам тези ниски астрални същности.

Back