Много малко съм работила с матри, но като цяло съм съгласна, че санскритският език е изключително мощен. Като казвате, че е важна интензивността какво имате предвид? Също, до каква степен смятате, че трябва да се изучава значението на мантрите?
Ами, малко е трудно да се обясни с думи.
Едно нещо може да бъде казано ясно и изразително или по-слабо и неуверено.
Задавали ли сте си въпроса какъв е най-интензивният начин, по който можете да издадете някакъв звук? Не става дума за крещене, а за равномерно и плътно изразяване на даден звук.
Има и други практики, в които например се издава просто гласна буква: А, Я, Е, О, И, У. Не знам дали сте запознати с различна църковна музика като Грегорианския хорал (или грегориански чант). Или музика от българското православие като „Мегалосхемос“.
В самия звук има енергия.
Разбира се, практиките могат да се правят индивидуално или в група. Зависи от практикуващите и тяхното разбиране.
Самият резонанс. Не знам дали сте пяли в хор или с друг човек. Просто като експеримент – да се опитате да напаснете един тон, да се създаде хармония. Създава се едно вътрешно удовлетворение от интуитивната работа в екип.
Значението на думите на санскрит за някои хора може да бъде интересно. Не мисля, че е твърде важно.
Разбира се, в духовността символиката е важен аспект.
Ето едно видео за пример какво имам предвид под това, че интензивността е важна:
https://www.oceanofwisdom.org/watch_video.php@video=73.html
От 6:14 мин. започва практиката. Редът на сричките е различен, но идеята е същата.