• Вървиш по Път, който малцина разбират?

Тук не си странен. Тук си разбран.

• Разговори от сърце – не празни съвети
    • Общност от търсещи – не зрители
    • Тук няма учители – има спътници
    Присъедини се

Безплатно. Без реклами. Без сценарий.

Пречистващи практики

ВИл

При Огнището
Отварям тази тема за споделяне на конкретни практики за пречистване.

Аз ще започна с нещо много просто, което ми помага в ежедневието, когато имам контакт с много хора. Без да навлизам в механиката, методът ми е осъзнато и интензивно изтръскване на китките.

Оставям тази тема да се развие от само себе си.

Аз бих искал да добавя по темата, че ако човек не позволява да го замърсят, то не би имал нужда от последващо пречистване.

Но ако все пак сме позволили да се замърсим, като практика бих споделил потапянето на тялото или поне ръцете и лицето в течаща вода/къпане под душ или река. Басейн не върши работа.

Редактирано:
Лично аз съм изпробвал различни мантри и съм стигнал до извода, че е важна интезивността и намерението.

Важен е по-скоро звукът.

Но също така различна мантра или стил би допаднал различно на различните хора.

Има най-различни от различни традиции.

Om Vajrasatva Hum - Мантра на Ваджрасатва

------------------------------------------------------

A KAR A ME DU TRI SU NAG PO ZHI ZHI MAL MAL SOHA - Мантрата на пречистването на негативните емоции в тибетската Бон традиция

Структура и значение на сричките
Всяка част от мантрата е насочена към специфичен аспект на съществуването и съзнанието:

A KAR A ME: Тези срички се свързват с първичното състояние на ума – чистотата и светлината. Те символизират изначалното присъствие, което е неподвластно на промяна.

DU TRI SU: Това са трите ниши на ниските нива на съществуване (преражданията в ада, света на гладните духове и света на животните). Рецитирането им помага за пречистване на кармичните причини, които водят до тези състояния.

NAG PO: Буквално означава „черно“ или „тъмно“. Тук се отнася до негативността, омразата, гнева и тежката карма, които замъгляват съзнанието ни.

ZHI ZHI: Означава „успокояване“ или „усмиряване“. Това е молба за утихване на вътрешните конфликти и външните пречки.

MAL MAL: Символизира омекотяване, разтваряне и трансформиране на коравите структури на егото и страданието в светлина.

SOHA: Традиционен завършек, който означава „нека бъде така“ или „установявам това в сърцето си“. Чрез него практиката се запечатва.

Om Ah Hung E Yam Kam Ram Lam Shudde Shudde A A - мантра за пречистване на елементите.
E ho Shudde Shudde
Yam ho Shudde Shudde
Kam ho Shudde Shudde
Ram ho Shudde Shudde
Lam ho Shudde Shudde

Всеки елемент се асоциира с един от петте жизнени органа. В различните традиции може да има вариации на сричките и цветове.(Визуализира се органът в даден цвят.)

Тези три срички представляват трите аспекта на битието във ваджраяна будизма:

Om (Ом): Тялото на просветлените (пречистване на физическото тяло).

Ah (А): Речта на просветлените (пречистване на комуникацията).

Hung (Хунг): Умът на просветлените (пречистване на мисълта).

2. Петте елемента: E Yam Kam Ram Lam
Всяка от тези срички е свързана с един от петте основни елемента, които изграждат Вселената и нашето тяло:

E (Е): Пространство (Акаша). Сърце

Yam (Ям): Въздух (Вятър). Бели дробове

Kam (Кам): Вода. Бъбреци

Ram (Рам): Огън. Черен дроб

Lam (Лам): Земя. Стомах

Чрез изричането им се призовава пречистващата сила на всеки елемент, за да се хармонизира заобикалящата среда.

3. Завършекът: Shudde Shudde A A
Shudde (Шуде): На санскрит означава „чист“ или „пречистен“. Повторението засилва действието.

A A (А А): Тези финални звуци често символизират пустотата (Шунята) и първичната чистота на ума, която остава след премахването на всички замърсявания.

В различните традиции може да се срещнат различни срички за различните елементи.

Лично аз съм изпробвал различни мантри и съм стигнал до извода, че е важна интезивността и намерението.

Важен е по-скоро звукът.

Но също така различна мантра или стил би допаднал различно на различните хора.

Има най-различни от различни традиции.

Om Vajrasatva Hum - Мантра на Ваджрасатва

A KAR A ME DU TRI SU NAG PO ZHI ZHI MAL MAL SOHA - Мантрата на пречистването на негативните емоции в тибетската Бон традиция

Структура и значение на сричките
Всяка част от мантрата е насочена към специфичен аспект на съществуването и съзнанието:

A KAR A ME: Тези срички се свързват с първичното състояние на ума – чистотата и светлината. Те символизират изначалното присъствие, което е неподвластно на промяна.

DU TRI SU: Това са трите ниши на ниските нива на съществуване (преражданията в ада, света на гладните духове и света на животните). Рецитирането им помага за пречистване на кармичните причини, които водят до тези състояния.

NAG PO: Буквално означава „черно“ или „тъмно“. Тук се отнася до негативността, омразата, гнева и тежката карма, които замъгляват съзнанието ни.

ZHI ZHI: Означава „успокояване“ или „усмиряване“. Това е молба за утихване на вътрешните конфликти и външните пречки.

MAL MAL: Символизира омекотяване, разтваряне и трансформиране на коравите структури на егото и страданието в светлина.

SOHA: Традиционен завършек, който означава „нека бъде така“ или „установявам това в сърцето си“. Чрез него практиката се запечатва.

Om Ah Hung E Yam Kam Ram Lam Shudde Shudde A A - мантра за пречистване на елементите.
E ho Shudde Shudde
Yam ho Shudde Shudde
Kam ho Shudde Shudde
Ram ho Shudde Shudde
Lam ho Shudde Shudde

Всеки елемент се асоциира с един от петте жизнени органа. В различните традиции може да има вариации на сричките и цветове.(Визуализира се органът в даден цвят.)

Тези три срички представляват трите аспекта на битието във ваджраяна будизма:

Om (Ом): Тялото на просветлените (пречистване на физическото тяло).

Ah (А): Речта на просветлените (пречистване на комуникацията).

Hung (Хунг): Умът на просветлените (пречистване на мисълта).

2. Петте елемента: E Yam Kam Ram Lam
Всяка от тези срички е свързана с един от петте основни елемента, които изграждат Вселената и нашето тяло:

E (Е): Пространство (Акаша). Сърце

Yam (Ям): Въздух (Вятър). Бели дробове

Kam (Кам): Вода. Бъбреци

Ram (Рам): Огън. Черен дроб

Lam (Лам): Земя. Стомах

Чрез изричането им се призовава пречистващата сила на всеки елемент, за да се хармонизира заобикалящата среда.

3. Завършекът: Shudde Shudde A A
Shudde (Шуде): На санскрит означава „чист“ или „пречистен“. Повторението засилва действието.

A A (А А): Тези финални звуци често символизират пустотата (Шунята) и първичната чистота на ума, която остава след премахването на всички замърсявания.

В различните традиции може да се срещнат различни срички за различните елементи.

Много малко съм работила с матри, но като цяло съм съгласна, че санскритският език е изключително мощен. Като казвате, че е важна интензивността какво имате предвид? Също, до каква степен смятате, че трябва да се изучава значението на мантрите?

Много малко съм работила с матри, но като цяло съм съгласна, че санскритският език е изключително мощен. Като казвате, че е важна интензивността какво имате предвид? Също, до каква степен смятате, че трябва да се изучава значението на мантрите?

Ами, малко е трудно да се обясни с думи.

Едно нещо може да бъде казано ясно и изразително или по-слабо и неуверено.

Задавали ли сте си въпроса какъв е най-интензивният начин, по който можете да издадете някакъв звук? Не става дума за крещене, а за равномерно и плътно изразяване на даден звук.

Има и други практики, в които например се издава просто гласна буква: А, Я, Е, О, И, У. Не знам дали сте запознати с различна църковна музика като Грегорианския хорал (или грегориански чант). Или музика от българското православие като „Мегалосхемос“.

В самия звук има енергия.

Разбира се, практиките могат да се правят индивидуално или в група. Зависи от практикуващите и тяхното разбиране.

Самият резонанс. Не знам дали сте пяли в хор или с друг човек. Просто като експеримент – да се опитате да напаснете един тон, да се създаде хармония. Създава се едно вътрешно удовлетворение от интуитивната работа в екип.

Значението на думите на санскрит за някои хора може да бъде интересно. Не мисля, че е твърде важно.

Разбира се, в духовността символиката е важен аспект.

Ето едно видео за пример какво имам предвид под това, че интензивността е важна: https://www.oceanofwisdom.org/watch_video.php@video=73.html
От 6:14 мин. започва практиката. Редът на сричките е различен, но идеята е същата.

Редактирано:
Бих желал да спомена и други пречистващи практики.

Става дума за видове пранаяма. Т.е. дихателни практики.

Деветте пречистващи вдишвания. Тази практика е отличен начин за центриране на вниманието и освобождаване от насъбралото се напрежение.

Подготовка
Поза: Седнете с изправен гръб. Може да използвате стол или да седнете на земята с кръстосани крака.
Ръце: Лявата ръка почива върху лявото коляно с дланта нагоре. Използвайте дясната ръка за контролиране на ноздрите.

Визуализация: Представете си три енергийни канала:
Централен (син): Преминава право пред гръбнака.

Десен (бял): Свързан с дясната ноздра.
Ляв (червен): Свързан с лявата ноздра.
Трите етапа на практиката
Етап 1: Пречистване на Десния канал (Гняв)
Действие: Запушете лявата ноздра с безименния пръст на дясната ръка. Вдишайте бавно и дълбоко през дясната ноздра.

Смяна: Запушете дясната ноздра с показалеца (или палеца) и издишайте дълго и силно през лявата ноздра.
Визуализация: При вдишване приемате чиста бяла светлина. При издишване изхвърляте гнева и омразата под формата на тъмносин дим.

Повторения: Изпълнете общо 3 пъти.
Етап 2: Пречистване на Левия канал (Привързаност)
Действие: Запушете дясната ноздра. Вдишайте бавно през лявата ноздра.
Смяна: Запушете лявата ноздра и издишайте силно през дясната.
Визуализация: При вдишване приемате чиста светлина. При издишване изхвърляте привързаността и алчността под формата на тъмночервен дим.

Етап 3: Пречистване на Централния канал (Невежество)
Действие: Отпуснете дясната ръка. Вдишайте бавно и равномерно през двете ноздри едновременно.
Издишване: Издишайте мощно през двете ноздри, като към края на издишването леко приберете коремните мускули, за да изтласкате целия въздух.

Визуализация: При вдишване светлината изпълва централния канал. При издишване изхвърляте невежеството и объркването като черен дим или гъста мъгла.

Ключови моменти за успех
Движение на енергията: Опитайте се да усетите как въздухът не просто влиза в белите дробове, а преминава по дължината на визуализираните канали.
Ритъм: Вдишванията трябва да са плавни и дълбоки, а издишванията – целенасочени и освобождаващи.

Финал: След деветото издишване останете за момент в тишина и се насладете на усещането за чистота и спокойствие в ума.

Може и да се прави и без визуализации, ако е прекалено сложно.

--------------------------------------------

Нади Шодхана (Nadi Shodhana), позната още като „алтернативно дишане през ноздрите“, е основна техника в пранаяма за балансиране на енергията и успокояване на ума.
Ето стъпките за правилно изпълнение:
Подготовка

Поза: Седнете удобно с изправен гръб (на пода с кръстосани крака или на стол). Дръжте главата и врата изправени.
Лява ръка: Поставете я върху лявото коляно в удобна позиция (например с длан нагоре).

Дясна ръка (Вишну Мудра): Свийте показалеца и средния пръст към дланта. Ще използвате палеца, за да затваряте дясната ноздра, и безименния пръст, за да затваряте лявата.

Техника на изпълнение
Начало: Затворете очи. Затворете дясната ноздра с палеца и издишайте напълно през лявата.

Вдишване: Вдишвайте бавно и дълбоко през лявата ноздра.
Смяна: Затворете лявата ноздра с безименния пръст и освободете дясната.
Издишване: Издишайте бавно през дясната ноздра.

Вдишване: Вдишайте през същата (дясната) ноздра.
Смяна: Затворете дясната ноздра с палеца и освободете лявата.
Издишване: Издишайте през лявата ноздра.

Това завършва един пълен цикъл.
Ключови съвети
Ритъм: Стремете се вдишването и издишването да са с еднаква продължителност (например бройте до 4 при вдишване и до 4 при издишване).
Без усилие: Не насилвайте дъха си. Той трябва да бъде плавен, тих и естествен.
Продължителност: Започнете с 5 до 10 цикъла. Можете да практикувате 5–10 минути за оптимален ефект.
Ползи: Тази техника помага за намаляване на стреса, подобрява фокуса и балансира лявото и дясното полукълбо на мозъка.

----------------------

Както и практики свързани с очите.

Техниката, при която се концентрирате върху пламъка на свещ, се нарича Тратака (Trataka).
Тя е една от шестте пречистващи практики в Хатха йога, познати като "Шаткарми", но се използва и като мощна подготвителна техника за медитация.

Как се изпълнява Тратака?
Подготовка: Поставете свещта на нивото на очите си, на разстояние около една протегната ръка (50–100 см). Уверете се, че в стаята няма течение, за да остане пламъкът неподвижен.

Фокус: Гледайте в най-ярката част на пламъка (обикновено точно над фитила), без да мигате. Опитайте се да държите погледа си стабилен, но без излишно напрежение.

Затваряне на очите: Когато очите започнат леко да се насълзяват или почувствате умора, внимателно ги затворете.

Вътрешна визуализация: Трябва да видите "остатъчен образ" на пламъка пред затворените си очи (в пространството между веждите). Съсредоточете се върху този вътрешен образ, докато той напълно изчезне.

Основни ползи:
Концентрация: Пречиства ума и помага за подобряване на фокуса.
Зрение: Смята се, че укрепва мускулите на очите.

Успокоение: Помага при безсъние и умствено напрежение.

Едно традиционно енергийно изчистване е със сол.

Сипва се морска/хималайска сол в някакъв плосък съд (може смесена със ситна). Желателно солта да е загрята. Стъпва се с боси крака и се пристъпва в солта като се мачка (като масаж на ходилата) поне десетина минути, може повече. Може да се визуализира изтичането на негативна енергия през ходилата или да се казват молитви. Измиват се краката под течаща вода. Солта се изхвърля, всеки ден се слага нова. Така 7 дена. Спи се добре след такава процедура, изобщо е полезна

Това е нещо, което обожавам да правя. Премахва напрежение от физическата и психическата умора. На мен ми действа изключително успокояващо.

Слънчева вода

Това е най-достъпният метод за вътрешна синхронизация, пречистване, зареждане директно от източника.

Съдът трябва да е чист, стъклен и без метален капак. Аз лично използвам коркови тапа. Пълни се с питейна вода и се оставя на слънце през целия ден.

Има и допълнителни техники, които могат да се използват, като поставянето на съда върху земята (почва, камък), при което структурата на по-фино ниво се изменя. Вероятно малко хора могат да усетят голяма разлика.

Слънчева вода

Това е най-достъпният метод за вътрешна синхронизация, пречистване, зареждане директно от източника.

Съдът трябва да е чист, стъклен и без метален капак. Аз лично използвам коркови тапа. Пълни се с питейна вода и се оставя на слънце през целия ден.

Има и допълнителни техники, които могат да се използват, като поставянето на съда върху земята (почва, камък), при което структурата на по-фино ниво се изменя. Вероятно малко хора могат да усетят голяма разлика.

Редовно си правим такава вода вкъщи и самото чувство при пиенето е все едно се влива живот и топлина. Жива вода.

Back